A venit vremea carnatilor , de casa, gustosi si afumati cu lemn de cires!
Anul acesta am trecut la carnati din carne amestec, si anume carne de curca si carne de porc.
Proportia a fost asa : 17,5 kilograme de pulpa si piept de curca, 10 kilograme de fleica de porc si 7,5 kilograme de pulpa de porc.
Toate tocate prin ciurul mare, au fost amestecate cu 700 g de sare grunjoasa, 70 g de piper negru macinat, 6 lingurite cu varf de boia afumata, 3 lingurite de boia de ardei iute . Separat, am tocat marunt 1 ,1 kilograme de usturoi(curatat) si am amestecat cu 1 litru de apa. dupa care am trecut prin sita deasa. Rezultatul a fost o spuma de usturoi, pe care am amestecat-o bine cu compozitia de carne.
Cam asa arata la sfarsit, omogenizata .
Au urmat cele 2 chiftelute prajite in tigaie, lasate la racit si apoi gustate, ca sa vedem de mai trebuie ceva . Nu a mai trebuit nimic, a fost pe gustul nostru.
Partea frumoasa a venit abia acum, cu un carnatar nou nout, de calitate superioara si in varianta moderna, adica de inox, cu garnituri de silicon , usor de manevrat. Am avut spor, nu gluma la umplut carnati, si in mat de oaie si in mat de porc.
Nu a fost usor, dar, rezultatul a fost pe masura.
Din pacate anul acesta nu i-am mai lasat mult la uscat, pentru ca nu este destul de frig afara. S-au zvantat putin si sotul meu i-a si afumat, le-a dat 2 fumuri cu lemn de cires, un fum cald si unul rece.
Au iesit perfecti la gust, suficient de afumati si deja au fost impachetati, ermetizati , etichetati si pusi la congelator. Nu sunt deloc grasi, pe ideea ca daca ne trebuie grasime, atunci, mancam slanina si gata.