01 aprilie 2015

Pasta de hrean cu iaurt


Intotdeauna mi-a placut hreanul , insa, daca il vrei gata preparat, din magazin, in cazul in care te roade curiozitatea si citesti ingredientele, iti trece pofta. Daca il iei de la piata, tot la borcan (asta daca iti place in otet) ai o surpriza cand deschizi borcanul acasa, in sensul ca e cam spalat si rarut prin borcan. Ramane o singura varianta, de facut acasa proaspat si, daca se  poate si dietetic, e si mai bine. 
Asadar, o legatura de hrean, asta inseamna vreo 4 bucati , curatate, le-am ras pe razatoarea de inox.

 Am rasturnat apoi intr-un tocator electric de bucatarie, cu putina sare si am mai macinat o data 

iar  apoi am amestecat totul cu 3 linguri de iaurt cremos  cu 2% grasime. 



Amestecate toate in tocator, s-au facut ca o pasta, destul de fluida, care se pastreaza in cutie ermetica in frigider. Chiar daca am pus iaurt, hreanul conserva deci, poate sta in frigider pana la 2 saptamani fara probleme, nu isi altereaza gustul. 
In varianta asta, merge langa chiftele, langa friptura, langa o toba de casa sau ceva carnati prajiti. 
Nu e mare lucru de facut , insa, aceasta varianta simpla si dietetica raspunde poftei de hrean perfect. 

PASCA CU BRANZA SARATA - reteta actualizata


A venit momentul sa mai completez  reteta de pasca cu branza sarata, poate gospodinele vor 
In fiecare an , de Paste, la loc de cinste sta pasca, nu simti sarbatorile daca nu este pasca pe masa !
Pentru  pasca, acelasi aluat de la  COZONAC , cu muuulta  branza Focsani !


Dintr-un kilogram de faina ies doua tavi generoase cu pasca . Ideea este ca se poate face o pasca cu branza sarata si una cu branza dulce, asa, ca sa fie multumita toata lumea. 
La pasca cu branza sarata ideala este branza de oaie, care este untoasa si nu lasa apa. Eu o fac dintotdeauna cu branza  Focsani, Pentru o pasca folosesc 1 kg de branza. Aceasta  se amesteca  simplu cu 4  oua intregi, in felul asta se leaga si capata si culoare. 

Stratul de baza la pasca este o foaie de aluat pe care am pus-o pe fundul unei forme cu pereti detasabili. Chiar pe partea de fund a formei am pus hartie de copt care va ajuta mult la  mutare cand va fi coapta. Peretii  formei i-am uns cu unt si tapetat cu putina faina . 

Apoi am impletit cununa si am pus pe langa peretii formei, in cerc iar pe mijloc in forma de cruce. Pentru orice eventualitate, in cele 4 locuri in care punem branza, se presara putin gris, pentru a absorbi umiditatea in exces, apoi se pune branza . La prima vedere este disproportionata pasca insa aluatul va creste  si va depasi branza. 

Se lasa sa creasca la cald, unsa cu ou pe deasupra , pana ce aluatul isi dubleaza volumul 

si  se coace cam 50 de minute, in cuptorul preincalzit , primele 15 minute la 175 de grade si apoi, urmatoarele 35 de minute la 160 de grade (asta  si in functie de cum coace cuptorul ).  
Spor la treaba va doresc !





26 martie 2015

Salata de fasole boabe cu ton, masline si ceapa rosie


Din categoria repede si bun, m-am gandit la o salata de fasole boabe si  sa o imbuntatesc  cu o conserva de ton !
Fasolea - am mai avut bobi  verzi congelati dar se poate si cu fasole uscata


am fiert-o timp de 20 de minute in apa clocotita sarata, dupa care am scurs-o si am lasat-o la racit . 


Ceapa rosie, dulce si savuroasa,  am taiat-o  in feliute,


 am adaugat o conserva de ton maruntit in ulei,


 cateva masline negre , sare si otet. 


Toate amestecate, au stat la rece timp de 2 ore dupa care salata a devenit delicioasa !


Puteti incerca este  extraordinar de gustoasa si hranitoare, asortata  cu  o rosie taiata felii!

09 martie 2015

Limba cu sos de ardei si usturoi



Din categoria mancare dietetica, discutam despre limba. Este gustoasa, usor de facut si merita toata atentia. Astfel, limba (de porc, de vita - de care aveti) , se pune la fiert in oala cu presiune, in apa rece , cu sare , piper, boia de ardei iute, foaie de dafin   si putin cimbru. Fierbe la foc mic timp de 90 de minute, dupa care se scoate si se elimina pielea. Daca este bine fiarta, pielea este deja exfoliata si foarte usor se da jos. Se taie felii cam de 1- 2 cm.

 Separat,  se incalzeste o lingura de ulei de masline, se pune pasta de ardei kapia din borcan (daca  aveti proaspat, un ardei gras rosu) , limba taiata si se amesteca de cateva ori.


 Apoi se pune peste ea zeama in care a fiert, pana o acopera si se da la foc mare, sa fiarba descoperita.

 Cand zeama a scazut, o capatana de usturoi curatata si  macinata marunt, se pune  peste mancare, se mai amesteca de doua ori si se ia de pe foc, se acopera si se mai lasa asa 15 minute. 
Iese o mancare delicioasa, gustoasa si hranitoare. 

01 martie 2015

Supa de salata verde


Este deja primăvară, toată lumea vrea să mănânce verdețuri, crude sau preparate.....deja este timpul. Există foarte multe rețete pentru supă de salată verde, am testat mai multe și am rămas la una singură, aceasta pe care o fac mereu. 
Așadar, o ceapă albă, tăiată mărunt se călește (mai bine zis încălzește) într-o lingură de ulei. Peste ceapă se pune salata verde, spălată și ruptă în bucăți, se amestecă până ce salata se înmoaie și scade în volum. Atunci se pune sare, o lingură de legume uscate și măcinate, puțin piper și 2 căni de apă. Se lasă la fiert cam 10 minute, după care  se pun în supă câteva ouă și se mai lăsă la fiert încă 5 minute. Între timp, 3 linguri pline cu smântână fermentată se bat bine cu 1 ou, la care se adaugă vreo 3-4 căței de usturoi mărunțiți bine. Se dă supa deoparte și cu polonicul se pune zeama clocotită peste smântâna cu usturoi, până ce se înfierbântă, amestecăm continuu, ca să se dilueze bine și apoi deșertăm totul în supă. Nu se mai fierbe.  
Supa se poate face și cu iaurt în loc de smântână, pentru cine este la dietă, este la fel de gustoasă , dar, mai puțin grasă.


Este extraordinar de gustoasă și binevenită în meniul nostru. 
Dacă nu sunteți la dietă, nu uitați de balmoș, merge de minune lângă supa de salată. 

25 februarie 2015

Budinca de dovleac


 Ultimul dovleac de anul acesta, din stocul pivnitei, mai bine zis usoare resturi: dovleac crud, dovleac fiert (asta a mai stat si in congelator o perioada (. 
Budinca, placinta turnata ,oricum se poate intitula bunatatea asta. 
Cam 1,5 kg de dovleac, maruntit bine sau dat prin razatoare daca este crud, am amestecat cu 1 lingura de indulcitor, 2 linguri de amidon alimentar, 1 lingura tarate psyllium , 2 oua si scortisoara macinata. Toate omogenizate bine, le-am pus peste hartia de copt din tava si am dat la cuptor, pentru 40 de minute, la 190 grade. A iesit foarte gustoasa si aromata budinca, s-a copt frumos si s-a rumenit bine si la baza. 

Pana in toamna, gata cu dovleacul, dar, una peste alta, am iesit excelent cu el, am avut toata iarna un dulce foarte sanatos. 

16 februarie 2015

Ardei copti cu dovlecei si piept de curcan




Pentru ca mancam dietetic, pentru azi am pregatit o minunata tocanita de ardei copti cu dovlecei si piept de curcan.
Astfel pieptul de curcan, taiat cubulete, l-am rumenit in cratita antiaderenta, fara  ulei.


Peste  carnea rumena, am pus o ceapa taiata marunt


care de la caldura carnii instantaneu  a dezvoltat un miros deosebit.
Ardeii copti, de la congelator, taiati in fasii mici

i-am pus in cratita, am amestecat de doua ori
am pus si zeama de la ardei, care este grozava ca si gust
apoi suc de rosii  din productie proprie


 si, la urma dovleceii de la borcan , scursi in strecuratoarea de inox


Condimentele au fost obisnuite : sare, piper, boia afumata, foi de dafin, oregano si marar uscat.
Astfel adunate toate, mancarea a fiert la foc iute, cam 30 de minute,fara capac pe cratita,  pana ce a scazut  lichidul si a iesit ca o tocanita  excelenta .


26 ianuarie 2015

Toba de pui si curcan - varianta dietetica

 


Toba aceasta face parte din categoria bunatatilor ce trebuiau incercate. 
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la alte gospodine, precum Mamy Vio, la ea am vazut prima data.  In cea originala , gelatina se punea odata cu carnea, in cuptor. Dupa regula bine stiuta  ca gelatina nu trebuie fiarta, am modificat reteta , asa  mi s-a parut normal sa fac. 
Asadar, pentru asta  am folosit pulpe superioare de pui , taiate in 3, de-a lungul osului, fara piele , cam 1,5 kg si o bucata mare  de piept de curcan, cam 500 grame, taiat fasii cam de 1 cm. Condimentele pe care le-am folosit au fost : piper, sare, rozmarin, boia afumata, turmeric, boia iute si o lingura de legume uscate, macinate. Amestecate bine, plus 6 catei de usturoi curatati si intregi, ingredientele le-am pus intr-o punga de friptura, am legat-o si am intepat-o cu o scobitoare in partea de deasupra. 
Am dat la cuptor pentru 45 de minute. 
Dupa asta, am scos din cuptor, am lasat la racorit 5 minute, am facut o gaura in coltul pungii si am scurs  zeama care era acolo intr-un lighean de inox. Aceasta zeama, am amestecat-o cu 1 lingura de gelatina,dupa ce s-a racorit putin, am omogenizat-o bine si peste ea am pus carnea fierbinte din punga (mai putin oasele pulpelor, pe care le-am scos inainte si usturoiul ). Am amestecat bine, bine, pana ce carnea s-a uns cu zeama  . Am tapetat un vas de yena cu folie alimentara, am pus continutul, am acoperit tot cu folie si am presat cu greutati. Asa a stat de seara pana dimineata. Gustul este foarte bun, este picant, inlocuieste orice fel de mezeluri din comert ,are tinuta si poate fi taiata lejer felii. Poate fi mancat cu legume alaturi, poate fi luata la pachet, poate fi un aperitiv  excelent. 
Cred ca data viitoare o sa procedez la ambalare altfel, mult mai simplu si eficient. Voi pune folie alimentara pe masa, voi pune carnea pe mijlocul foliei si voi infasura, dupa care voi incerca rasucirea de capete, ca la salamul de biscuiti. Astfel, portia va fi mai mica, deci si felia va fi mult mai mica si, prin rasucire, se va compacta, nemaiavand nevoie de greutati pentru presare. 



22 ianuarie 2015

Aniversare 4 ani de blog !

Astazi se implinesc 4 ani de cand acest blog a luat fiinta, 4 ani  in care am impartasit din cunostintele mele culinare , 4 ani in care m-am bucurat de increderea si  de aprecierea vizitatorilor. 
Pentru asta , 

20 ianuarie 2015

Clatite dulci, cu tarate de ovaz si scortisoara

 Uneori ai manca ceva  simplu si bun, rapid facut.
Clatitele sunt o gustare ideala pentru satisfacerea poftei. 
Pentru ca mancam dietetic, le facem simple. 
2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon alimentar  sau budinca de vanilie ,  un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 200 ml)si apa minerala (cam 150), 1 lingura indulcitor si 1 varf de cutit de scortisoara macinata. Daca nu aveti oua galbene, de la gaini crescute in gospodarie, atunci, culoarea galbena a clatitelor se poate obtine prin adaugarea unui varf de cutit de turmeric.   Mai puteti adauga lapte sau apa  ulterior, in functie de cat este  de consistent  aluatul. Toate acestea amestecate, se lasa la odihna cam 15 minute. Aluatul acesta este pentru 10 clatite. 
Asadar, o tigaie antiaderenta se infierbanta, se sterge cu pensula inmuiata in ulei (este nesemnificativ  uleiul care ramane pe suprafata tigaii ) si se pune aluatul , avand grija  sa se intinda bine si uniform. Se coc la foc mediu, pana ce se rumenesc putin,pe ambele parti. 
Pot fi desert la o masa sau o gustare  perfecta, langa un iaurt degresat. Sunt bune si reci, parca mai bune decat calde.