03 februarie 2012
Chiftele din carne de pui cu cas de oaie
Am avut dezghetata o bucata de cas de oaie si m-am gindit sa fac niste chiftelute din carne de pui, cu mijloc de cas.
Am tocat pieptul de pui, 1 ceapa, 2 cartofi, am adaugat un pic de paine muiata in apa, un ou, sare, piper, verdeata,usturoi si 2 linguri de ulei de masline.
Aluatul a iesit molcut. In palma am pus o lingura de aluat, in mijloc am pus o bucatica de cas si am avut grija sa o acopar in totalitate cu aluat, dind forma rotunda clasica a chiftelelor. Apoi am dat prin pesmet amestecat cu susan si am prajit in ulei de palmier incins. Ar fi fost mai dietetice si mai bune in cuptor dar cum gazul are o flacara rosiatica si putere ioc, mai bine am facut sus, la flacara, pe aragaz.
Au iesit tare bune, casul de oaie s-a topit in interior si a dat un gust deosebit chiftelelor !
30 ianuarie 2012
PLACINTA CU CIUPERCI
Am mai avut in casa o jumatate de kg de ciuperci si m-am gindit sa fac o placinta cu ciuperci. A iesit exceptionala la gust!
Am facut aluat din 10 linguri de faina, sare, drojdie cam 30 de grame si o lingura de untura de porc, pe modelul aluatului de pizza, descris la categoria respectiva.
O bucatica de slanina am taiat-o marunt, am calit-o, am pus o ceapa mare taiata peste ea, citeva bucatele de cirnati taiate marunt si la urma am pus ciupercile taiate marunt. Am condimentat totul si am lasat pe foc pina ce a scazut tot lichidul si am lasat la racit.
Am impartit aluatul in 2 si am facut 2 foi si una am pus-o pe fundul tavii(peste hirtia de copt) . Peste aceasta foaie am pus cas de oaie razuit marunt, am pus umplutura cu ciuperci si iar cas de oaie razuit. Apoi, am pus a doua foaie de aluat, am cusut-o cu degetele pe margini si am intepat-o cu furculita.
Am uns cu ou pe deasupra si am lasat-o la cuptor pret de 45 de minute.
O gustare delicioasa, asta a iesit !
29 ianuarie 2012
VARZA A LA CLUJ sau MUSACA DE VARZA ACRA
Fiindca este iarna si este frig, merge tare bine o varza a la Cluj!
Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita.
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, pana ce isi dezvolta mirosul si apoi se adauga varza bine stoarsa si se caleste cu totul cam 5-7 minute .
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora.
Separat, se caleste o ceapa in putin ulei, se adauga carnea tocata , piper, si se caleste pana scade toata apa de la carnea tocata si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul spalat.
Intr-o tava inalta, se aseaza mancarea astfel: o treime din varza se aseaza pe fundul tavii, apoi se pune o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii.
Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita si se acopera totul cu ultima treime din varza fiarta.
Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe .
Se da la cuptorul reglat pe foc maxim pentru 45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.
Se serveste fierbinte, cu smantana si ardei iute !
Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita.
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, pana ce isi dezvolta mirosul si apoi se adauga varza bine stoarsa si se caleste cu totul cam 5-7 minute .
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora.
Separat, se caleste o ceapa in putin ulei, se adauga carnea tocata , piper, si se caleste pana scade toata apa de la carnea tocata si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul spalat.
Intr-o tava inalta, se aseaza mancarea astfel: o treime din varza se aseaza pe fundul tavii, apoi se pune o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii.
Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita si se acopera totul cu ultima treime din varza fiarta.
Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe .
Se da la cuptorul reglat pe foc maxim pentru 45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.
28 ianuarie 2012
Salata de fasole verde cu maioneza si usturoi
Simpla si excelenta aceasta salata!
Fasole verde oloaga, pusa la congelator din timpul verii, am fiert-o cu condimente (sare si piper) .
Alaturi, am facut o maioneza groasa, dintr-un galbenus crud si unul fiert (trecut prin sita inoxidabila) si ulei de masline
am pus sare, piper, usturoi maruntit si o lingura zdravana de smintina si am rasturnat totul peste fasolea galbena.
Am amestecat si am lasat la rece pret de o ora. A iesit foarte, foarte buna !!!
Fasole verde oloaga, pusa la congelator din timpul verii, am fiert-o cu condimente (sare si piper) .
Alaturi, am facut o maioneza groasa, dintr-un galbenus crud si unul fiert (trecut prin sita inoxidabila) si ulei de masline
am pus sare, piper, usturoi maruntit si o lingura zdravana de smintina si am rasturnat totul peste fasolea galbena.
Am amestecat si am lasat la rece pret de o ora. A iesit foarte, foarte buna !!!
26 ianuarie 2012
Ratota de iarna cu cartofi, slanina, cirnati si ciuperci
Ne plac ciupercile asa ca, ori de cite ori avem ocazia sa luam ciuperci praospete, nu ezitam !
Am ajuns acasa si am avut surpriza sa vedem ca si eu si sotul meu cumparasem fiecare cite 1 kg de ciuperci pleurotus asa ca, dezmat culinar pe baza de ciuperci!
Am facut un pilaf de orez cu carne de gaina si ciuperci, a iesit nemaipomenit de bun!
Mi s-a facut pofta de o ratota (omleta) cu ciuperci si cu usoare resturi de cirnati, slanina si cu cartofi.
Foarte simpla si foarte consistenta : am taiat cartofii rondele foarte subtiri si i-am prajit in foarte putin ulei ( am tigaie mare si s-au putut rumeni asa, unul cite unul
Alaturi, am prajit slaninuta, cirnatii si ciupercile taiate, condimentate toate foarte bine
Peste cartofii rumeniti am pus ouale batute cu sare si piper si am asteptat sa se inchege si de abia atunci am pus slaninuta, cirnatii si ciupercile, am mai lasat putin si am desertat ratota pe un platou.
Arata ca o tarta dar facuta la tigaie, pe baza de repede !
A iesit foarte, foarte buna si am mincat-o cu muraturi asortate alaturi !
Am ajuns acasa si am avut surpriza sa vedem ca si eu si sotul meu cumparasem fiecare cite 1 kg de ciuperci pleurotus asa ca, dezmat culinar pe baza de ciuperci!
Am facut un pilaf de orez cu carne de gaina si ciuperci, a iesit nemaipomenit de bun!
Mi s-a facut pofta de o ratota (omleta) cu ciuperci si cu usoare resturi de cirnati, slanina si cu cartofi.
Foarte simpla si foarte consistenta : am taiat cartofii rondele foarte subtiri si i-am prajit in foarte putin ulei ( am tigaie mare si s-au putut rumeni asa, unul cite unul
Alaturi, am prajit slaninuta, cirnatii si ciupercile taiate, condimentate toate foarte bine
Peste cartofii rumeniti am pus ouale batute cu sare si piper si am asteptat sa se inchege si de abia atunci am pus slaninuta, cirnatii si ciupercile, am mai lasat putin si am desertat ratota pe un platou.
Arata ca o tarta dar facuta la tigaie, pe baza de repede !
A iesit foarte, foarte buna si am mincat-o cu muraturi asortate alaturi !
19 ianuarie 2012
Carnati de casa in aluat de pizza
I-am facut, mi-au placut, am repetat si mi-au placut si mai mult !
Va amintiti carnatii mei cei subtiri?
I-am taiat bucatele cam de 4 - 5 cm si i-am imbracat , frumusel, in aluat de pizza (10 linguri de faina, drojdie proaspata cat o nuca, apa calduta , 1 lingurita de sare si 2 linguri de ulei de masline, acestea sunt ingredientele pentru blatul de pizza)
i-am uns cu ou batut , i-am presarat cu seminte de susan si seminte de mac
si i-am bagat la cuptor pentru 40 de minute. Au iesit asa de frumosi si de gustosi ca i-am inscris in lista de aperitive !!!
Premiu de la buna mea prietena , Sidy
Acesta este premiul pe care buna mea prietena, Sidy l-a primit de la Dana Cristea si a dorit sa il imparta cu mine!
Multumesc, Sidy, ca te-ai gindit la mine !!!
Multumesc, Sidy, ca te-ai gindit la mine !!!
17 ianuarie 2012
Tagliatelle de casa
Cam asa arata pastele mele facute in casa, cu oua adevarate, din alea cu galbenusul aproape portocaliu!
Am cintarit ouale si pentru un ou am pus o data si jumatate faina (ou = 60 g, faina = 90 g) si am facut un aluat splendid, de culoarea aurului , pe care l-am lasat sa se odihneasca 1 ora.
Pastele le-am facut prin masina de taitei, si le-am pus la uscat cuminti,aliniate, pe 2 bote acoperite cu fete de masa de bumbac.
Le las la uscat, bine, bine dupa care voi captusi o cutie de carton cu hirtie de copt si le voi pune in aceasta, acoperite cu capac, la rece, in camara.
Cum tentatia a fost foarte, foarte mare, am si facut o portie de paste cu ciuperci si sunca , dupa reteta obisnuita, au iesit divine !
08 ianuarie 2012
Iahnie de fasole
Iahnie de fasole cred ca este cea mai dorita mincare de dupa sarbatorile de iarna, cind traditia spune ca nu ai voie sa maninci fasole de la Craciun si pina la Boboteaza !
Cum la Craciun am reciclat parte din friptura de porc facuta la ceaun adica am congelat-o, acum a fost binevenita la fasole.
Iahnia am facut-o cu fasole mica, alba, dulce si gustoasa, a avut si afumatura, a avut si ardei gras rosu congelat pentru culoare si gust, a avut si cimbru pentru aromatizare perfecta.
A iesit nemaipomenita, alaturi cu un pahar de moare de pe muraturile asortate, limpede ca si cristalul, gustoasa si usor iute, acidulata.
A fost musai sa mincam si un pic de paine prajita cu iahnia asta exceptionala, totul a iesit pe masura poftei !!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)