23 august 2011

DOVLECEI SI CONOPIDA IN SUC DE ROSII - conserva


Este tare frumoasa  si bogata piata la momentul  acesta, mai ales ca s-au inventat acele  piete volante care, e drept, nu au produse ieftine dar au produse foarte, foarte proaspete.
Am fost simbata in piata volanta a Clujului, pe platoul Salii Sporturilor  si am luat conopida si dovlecel pentru a pune pe iarna, cu suc de rosii,la borcane de 1,700 kg.




Foarte proaspete, le-am curatat si le-am oparit impreuna cu  mararul tocat marunt.  . Separat, am facut un  bulion de rosii  pe care l-am pus fierbinte peste legume, am rotit  borcanele ca sa intre peste tot bulionul, deasupra am pus  la fiecare borcan cate o aspirina , le-am capsat si le-am  sterilizat  inca 40 de minute.
Din  15 dovlecei (cam de 1 kg fiecare), 6 conopide mari si 10 kg de rosii  mi-au iesit  11 borcane de conopida si 9 borcane de dovlecei .



Este intr-adevar de lucru dar , daca tii cont ca iarna doar  pui mana pe borcanul din pivnita si ai rezolvat problema legumelor, atunci merita efortul .
Este adevarat ca se gasesc legume proaspete si iarna dar in nici un caz nu vor avea gustul acestora din vara care sunt culese direct din gradina si clar ca nici pretul de acuma( 2 lei rosiile, 2 lei conopida, 1 leu dovleceii).

22 august 2011

MURE, MURE, MURE - gem de mure, tarta cu mure, mure congelate

Am fost la munte si am avut o surpriza excelenta: am adunat aproape 14 kg de mure, coapte si frumoase, mari cit nucile
Daca tot m-am procopsit cu asa mindrete de  mure, nu am rezistat si am  facut  din 5 kg  un gem extraordinar,  aromat si gustos ,o delicatesa!
Din 5 kg de  mure  mi-au iesit  20 de borcanele de gem, de 375 g.
Gemul l-am facut cu  fructoza de la Dr. Oetker (nu avem voie la zahar) si  l-am fiert   doar 5 minute, a iesit exceptional.


Am mai  facut si o tarta  cu  mure (8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri de faina si 2 linguri ulei )



Restul de mure, la congelator, pentru ceaiuri si  tarte.Anul acesta este un an tare bun, nu ma asteptam sa culeg asa de multe mure din gradina.

08 august 2011

MURE PENTRU IARNA

Este vremea murelor, au inceput sa se coaca, trebuie culese  caci altfel   putrezesc  repede !
Am plantat  in gradina de la munte   mure, (erau trei fire amarite, de la gradina Palacsay) in urma cu   14 ani si  acum am un gard verde minunat  intre  mine si vecina, in acelasi timp si foarte   productiv .
In fiecare an le  culeg,( sint foarte mari si frumoase , sint altoite iar  vrejii murelor nu au tepi deloc),  le pun in pungute in congelator si  le folosesc in mod deosebit  la ceai. Iese nemaipomenit  de bun si are un efect benefic asupra organismului, regleaza glicemia.
De la mure adun si frunzele, toamna, le usuc si le folosesc tot la ceai.
Cel ma important lucru este faptul ca , in fiecare toamna  le inmultim prin marcotare si uite asa , de la un an la altul, gardul nostru se face tot mai mare  (dupa ce dam  plante tuturor celor carora le-am promis  plantutele).






27 iulie 2011

INTRE GULAS SI TOCANA - CEAUNITA



Asa de frumosi sunt  cartofii  noi  incat  ma  tenteaza grozav   atunci cand ii  vad   pe tarabele  din piata .
M-am gandit sa fac o  mancare la ceaun cu  carne de  pui , cartofi noi, morcovi proaspeti si zemosi,radacina de patrunjel aromata,  ceapa alba (noua, cruda), rosii proaspete  si  ardei grasi verzi, foarte   carnosi si  frumosi. 
Practic mancarea se situeaza intre  gulas si  tocana, probabil ca are un gust aparte find facuta intr-un ceaun de tuci emailat, gros si greu dar in acelasi timp este si destul de dietetica, fiind facuta cu  carne de curcan sau de pui, cine cu ce doreste. Aici se mai pot adauga si cateva fire de carnati afumati, taiate  in bucatele, pentru a da gust picant mancarii.  De data asta am facut-o cu pulpe inferioare de pui (de casa ) si  am pus cateva fire de cabanos.
Am undit ceapa intr-un pic de ulei de masline, am pus  carnea de pui , s-a  undit si ea schimbandu-si culoarea, am pus morcovul , ardeiul gras si rosiile tocate, am pus boia de ardei afumata, sare, piper, ardei iute, foi de dafin si o  cana de apa si  am lasat la fiert  acoperit, la foc mic si domol. 
Cand carnea a fost fiarta, am pus cabanosul si  cartofii noi curatati , taiati  cubulete  si  am  lasat sa fiarba incetisor, pana ce cartofii au  inceput sa se sfarame. Daca   mancarea  este deja ingrosata, a scazut suficient si este gata . 
Se da la o parte, se  pun verdeturi tocate  (patrunjel, marar, frunze de telina si  leustean ) . Toate acestea  vor aroma atat de bine  ceaunita incit gustul este fabulos. Este singura  mincare in care pun toate verdeturile,  amestecate. 
I-am spus ceaunita pentru  ca , de regula,  o  fac la soba, afara, nu-i port grija, ceaunul isi face treaba, doar din cand in cand  se mai  pune cate un lemn  pe foc. 
Este absolut delicioasa, buna de facut cand ai musafiri  dragi, cu  care  vrei sa ai  la dispozitie mult timp  pentru povesti,  poate sta linistit pe post de  garnitura, pe langa un gratar  ceva mai  gras sau,doar simpla, cu muraturi reci sau cu salata de cruditati alaturi.

22 iulie 2011

CRAP SI PASTRAV LA GRATAR CU SARAMURA DE LEGUME COAPTE

Abundenta  legumelor din piata ma determina intotdeauna  sa hotarasc pe loc meniul  asa ca  am  decretat :  se va face    un peste  la gratar (crap si pastrav) cu saramura de  legume la gratar  . A iesit extraordinara mincarea , parca mai buna a fost rece, dupa ce s-a inchegat putin pestele .
Am copt pe gratar  legumele (ardei gras, rosii, ceapa rosie, ardei iute  si ciuperci), le-am curatat si le-am  taiat in  bucatele mici .









Toate legumele, amestecate cu sare, le-am  rasturnat intr-o cratita  de inox cu fund dublu, au dat un clocot impreuna  pe soba si apoi am pus pestele . A mai  bolborosit pe foc vreo 10 minute dupa care  mincarea a fost  gata . Legumele  coapte  si-au luat gust una de la alta, ardeiul iute  a  dat un pic de iuteala, taman buna  pentru peste, totul a iesit minunat . 
Poze pentru  final nu mai am  ca am terminat mincarea tirziu de tot,( a fost infiorator de cald peste zi si am ales sa gatim seara )  pe la 23 iar a doua zi  nu am apucat sa mai  fac poze. 



04 iulie 2011

CASTRAVEȚI MURAȚI ÎN SARAMURĂ






Castraveții se spală și se pun în apă rece ușor sărată (10 g sare la un litru de apă), unde se lasă timp de aproximativ 3 ore pentru a deveni elastici. După aceasta, se spală din nou bine și se așază în borcane (eu folosesc borcane de 800 ml și de 1,7 l). Dacă preparați o cantitate mai mare, puteți pune castraveții într-un vas mare (preferabil de inox sau emailat) și turnați saramura fierbinte peste toți odată.

Prepararea saramurii:
Se calculează 20-25 g de sare grunjoasă, neiodată sau iodată natural, pentru fiecare litru de apă. La 10 litri de apă se adaugă un mănunchi de cimbru și mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vișin, 2 tulpini cu frunze de țelină și 20-30 de boabe de piper.

Apa și condimentele se pun la fiert și se lasă să clocotească timp de 5 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se domolească timp de 5 minute, după care saramura se toarnă cu polonicul peste castraveți, direct în borcane sau în vasul mare. Calculați ca saramura să fie jumătate din volumul borcanului (de exemplu, pentru un borcan de 800 ml, folosiți 400 ml de saramură).

După ce ați turnat saramura fierbinte, lăsați borcanele fără capac sau vasul descoperit, la temperatura camerei, timp de 48 de ore. După această perioadă, turnați înapoi saramura (care poate fi tulbure și cu un miros intens de acru) într-o oală pentru fierbere. Între timp, clătiți castraveții și borcanele sub jet de apă rece, asigurându-vă că nu rămân urme de fermentare.

Așezați castraveții înapoi în borcane, adăugând usturoi tăiat bucăți, un vârf de cuțit de piper măcinat, o lingură de boabe de muștar și hrean tăiat pe lungime. Hreanul se pune în formă de cruce pentru a ține castraveții bine.

Fierbeți din nou saramura pentru aproximativ 10 minute, apoi turnați-o fierbinte  peste castraveți. Închideți borcanele cu capace, întoarceți-le invers și lăsați-le astfel timp de 5 minute. Apoi, borcanele pot fi depozitate în pivniță, unde se vor limpezi treptat. Conservați astfel, castraveții se păstrează până la doi ani, fără a se altera.

Pentru un gust picant, puteți adăuga câte un ardei iute întreg în fiecare borcan. Dacă folosiți ingrediente de calitate și castraveți proaspeți, veți obține niște castraveți românești savuroși, crocanți și plini de savoare.


 

26 iunie 2011

CRAP CU MARAR PE CARTOFI NOI

Am fost in piata si carttofii noi erau atit de frumosi, galbeni aurii incit  nu am rezistat si am cumparat, gindindu-ma ca  mai am in congelator  4 bucati frumoase de crap si ar merge de minune cu  cartofii noi si  cu mult marar verde prospat.
Cartofii au fost alesi sa aiba cam marimea unui ou pentru a putea fi taiati  in doua.Asa am si procedat, i-am curatat, i-am asezat in tava  cu partea bombata deasupra, i-am condimentat cu sare, piper, boia de ardei iute si vreo 4 catei de usturoi taiati in feliute .


Peste ei am pus pestele, condimentat si el si  aproape acoperit cu marar tocat marunt. Am stropit totul cu ulei de masline, am adaugat o cana de apa , am pus folie si am bagat la cuptor la foc mare pentru 30 de minute. 


Dupa cele 30 de minute, am scos folia si am mai lasat cam  25 de minute la rumenit.
A iesit foarte aromat si gustos pestele iar cartofii  putin unsi, cu marginea de jos putin rumenita, foarte, foarte gustosi !

25 iunie 2011

PIZZA



Azi am avut pofta de o pizza asa ca, am procedat ca atare : ne-am gospodarit si am facut o pizza mare, mare si bogata, bogata !
Am facut aluatul clasic de  faina, drojdie, apa, sare si  ulei de masline , l-am lasat la crescut  vreme de 15 minute.
Fata de alta data, am avut cas de oaie  proaspat, de anul acesta, ardei gras  care trosnea cind l-am taiat si  rosii  suculente si  gustoase. Am mai taiat in plus si  4 catei de usturoi  pe care i-am aruncat asa, peste  umplutura si au dat o aroma deosebita.


Am pus foaia de aluat, am uns cu  sos de  rosii picant, am pus brinza si dupa aia, in ordine: sunca de Praga, cirnati taranesti, slaninuta afumata taiata scrijelute, ciupercute, boabe de porumb, ardei gras, rosii si la sfirsit,  condimente de pizza. 





Dupa 30 de minute, am pus  un pic  de  cas de oaie  razuit, care s-a  rumenit excelent. 




A iesit buna, foarte buna, pe masura poftei !

21 iunie 2011

SUPA CREMA DE PUI CU LEGUME


Supa crema este una  dintre  supele mele favorite, este consistenta, hranitoare si extrem de gustoasa!
Am facut o supa obisnuita  din  carne de pui ,morcov, patrunjel, ceapa si cartofi, fierte  bine in kukta pret de o jumatate de  ora. A iesit multa supa aurie  drept pentru care am impartit-o in doua si am pus jumatate  la congelator  . 

Am pasat legumele , mai putin ceapa (tocmai am facut o criza de colecist de la ceapa si nu e cazul  sa o  iau in seama o perioada) , am amestecat cu supa, am potrivit de sare si piper, am  mai dat un clocot si apoi am aromat  patrunjel verde cret.


A iesit deosebit de buna si de  gustoasa, cremoasa , cu toate legumele in ea, toate legumele au  fost trufandale  si au dat un gust  grozav!
S-a servit  cu piine prajita, a fost un deliciiu!!!

15 iunie 2011

SOMON SI PASTRAV LA GRATAR

Imi  place  pestele la gratar, este gustos  si  consistent  dar, din pacate, mi se pare scump, cel putin somonul mi se pare exagerat. La pastrav mai  gasesti, asa , cite o oferta dar tot scump mi se pare.
Rar  cumpar somon  dar este si gustos  si usor de gatit, cel mai mult mi-a placut  la gratar, este deosebit!
Am condimentat feliile de somon si pastravii curatati  , am lasat la  macerat si le-am fript pe gratar, la  jar de carbuni brichete ,  a iesit o minunatie alaturi de cartofi natur  si mujdei de usturoi !