14 iunie 2011
CIRNATI PROASPETI LA GRATAR
Cind eram mai tineri, mergeam la OSER (tirg, talcioc, cum vreti sa ii spuneti) in fiecare saptamina, acolo isi gasea sotul meu tot felul de piese.
La intrarea in oser, te traznea un miros de mici si cirnati la gratar ca si daca erai de fier, tot ti-o luau simturile razana.
La oser nu am mai fost de citiva ani dar am fost la Baumax si am patit acelasi lucru.
Astfel,ieri, fiind sarbatoare , ne-am gindit sa mincam ceva la gratar si am vrut neaparat sa fac ceva cirnaciori proaspeti la gratar drept pentru care am cumparat din Real, erau tare proaspeti si faini, i-am aliniat frumusel, i-am lasat sa se faca in sucul lor, la foc domol.
Au iesit extraordinari, am mincat asa, numai cu piine si mustar (nu-i bai ca de azi trec la regim) , au fost o nebunie, mi-am satisfacut o pofta care ma chinuia de ceva vreme.
12 iunie 2011
Cozonaci, placinte, prajitura , toate facute de Ioana
Am avut in vizita nora si ,la indicatiile sotului ei , adica a fiului meu, am procedat la instruire in bucatarie , in mare parte am repetat !
Am facut impreuna cozonaci,prajitura cu mere cu foi, placinte ardelenesti, toate au iesit ca la carte !
05 iunie 2011
Paine floarea soarelui
Si ce postez acum este facut de Ioana, nora mea, care acum este in tara si facem curs intensiv de gatit!
Am gasit undeva pe net aceasta reteta de paine si mi-a placut foarte mult asa ca m-am gindit sa o invat si pe ea sa faca mai ales ca le-am cumparat copiilor o masina de paine Moulinex si acuma o testam.
Reteta simpla: 760g faina,250ml lapte caldut,125ml ulei,2 oua,2 pliculete drojdie uscata,1 lingurita zahar tos,2 lingurite sare
Pentru uns intre foi:100g unt topitPentru uns si presarat deasupra:1 galbenus , 30ml lapte,seminte de susan si in
Am facut aluatul la masina, l-am lasat o ora si jumatate, dupa care l-am scos , am facut foile pentru piine , le-am uns cu untul topit, le-am suprapus, le-am taiat si am facut coronita mare, apoi coronita mica si la sfirsit mijlocul si am lasat la crescut inca o jumate de ora.
A crescut frumos si a iesit deosebit de buna si de aspectuoasa!
27 mai 2011
Sardina prajita
Am fost la Metro si am gasit sardina congelata dar arata extraordinar de frumos asa ca am procedat la reluare, am mai facut o tura de sardine prajite, cu mamaliga si mujdei !
Am inceput ca la carte, prin aprinderea focului
am continuat cu incingerea uleiului ( de data asta am folosit ulei de palmier si am fost extraordinar de multumita)
am dat sardinele prin faina
si apoi le-am pus la prajit
la sfirsit le-am scos din ulei si le-am pus pe servetele absorbante
si ,finalul, mamaliga si mujdei .
O bunatate a iesit, va poftesc la masa !
26 mai 2011
Tiramisu cu capsuni
Sint asa de tentante capsunile acum in piata incit le cumperi pentru ca arata atit de bine !
Am luat capsuni zemoase si proaspete, jumatate am mincat si cu cealalta jumatate am facut un tiramisu mic.
Siropul l-am facut din apa, capsuni si zahar, le-am fiert , strecurat si racit.
Crema, clasica : 250 ml frisca, 250 g mascarpone, 100 g zahar, 1 pachet de crema de vanilie si o lingurita de visinata.
Constructia tortului, intr-o ordine simpla si clara : un rind de piscoturi trecute prin sirop, un rind de crema subtire, capsuni iar deasupra crema, peste care punem capsuni proaspete.
Am luat capsuni zemoase si proaspete, jumatate am mincat si cu cealalta jumatate am facut un tiramisu mic.
Siropul l-am facut din apa, capsuni si zahar, le-am fiert , strecurat si racit.
Crema, clasica : 250 ml frisca, 250 g mascarpone, 100 g zahar, 1 pachet de crema de vanilie si o lingurita de visinata.
Constructia tortului, intr-o ordine simpla si clara : un rind de piscoturi trecute prin sirop, un rind de crema subtire, capsuni iar deasupra crema, peste care punem capsuni proaspete.
24 mai 2011
Bors de peste
Borsul de peste este bun si racoritor, plin de legume si sanatos!
De regula, atunci cind pregatesc pestele, capul si coada le ambalez special , tocmai pentru a face un bors !
In kukta pun la fiert legumele : morcov, patrunjel, rosii, ceapa (verde daca este), mazare, ardei gras verde, ardei gras rosu si sare. In 20-25 de minute sint fierte foarte bine. Dupa asta se, rastoarna intr-o oala, se pune capul si coada pestelui si, odata cu ele , o mina de orez si se da in clocot. Cind clocoteste bine, se adauga si borsul infierbintat si se lasa la fiert. In total, de cind se pune orezul, mai trebuie sa fiarba circa 25 de minute.
Se ia de pe foc si se aromeaza cu patrunjel si leustean verde, tocat marunt. Se acopera cu capac sa se infoaie orezul , cam 15 minute. Se serveste cu ardei iute alaturi !
22 mai 2011
CHIFTEA DE PUI
La vremea asta, cind ridichile si ceapa verde sint la loc de cinste, m-am gindit sa fac o chiftea in forma de tarta, ca sa fie consumata rece, alaturi de bunatatile pamintului !
Am pus 500 gr piept de pui, 3 cartofi noi, ceapa verde, usturoi verde, ardei gras rosu, usturoi uscat, cozile de la ciupercile champignon pe care le-am umplut, sare, piper, 3 oua, 2 linguri de faina alba , toate au fost tocate si amestecate bine.
Am uns forma detasabila de tarta cu margarina, am tapetat-o cu pesmet, am pus chifteaua si am dat-o la cuptor pentru 1 ora, la foc potrivit.
A iesit foare, foarte buna asa ca, poftiti la masa !
21 mai 2011
Tarta cu capsuni
Din 200 g de faina, 150 g unt (rece si taiat in cubulete ) , 100 g zahar si 2 galbenusuri se face un aluat omogen care sa da la rece pentru o ora. Se aseaza intr-o forma de tarta, se inteapa cu furculita, peste el se pune o foaie de hirtie de copt si se acopera fundul tartei cu boabe de fasole. Se coace timp de 40 de minute la foc potrivit.
Se scoate tarta si se lasa la racit.
In timpul acesta, se face crema: 250 ml de frisca se bat bine cu 5 linguri de zahar, se adauga 250 g de mascarpone si un pachet de crema de vanilie de la Dr.Oetker.
Se aseaza crema peste tarta racita, apoi se decoreaza cu capsuni si kivi si peste fructe se pune gelatina inmuiata, cit sa acopere putin fructele.
Se da la rece pentru citeva ore, dupa care se poate taia foarte usor !
20 mai 2011
CIUPERCI UMPLUTE
Ieri am fost prin piata si erau niste ciuperci atit de frumoase incit nu am rezistat si am luat si eu 1 kg.
Ca atare, azi de dimineata am facut ciuperci umplute, au iesit excelente !
Le-am umplut cu brinza Focsani, ceva salam si ciuperci tocate, tot amestecul l-am condimentat bine, am pus si un pic de marar tocat. Dupa ce le-am umplut, deasupra am mai pus un pic de brinza, am pus piper, sare, boia de ardei iute si un pic de ulei de masline si le-am dat la cuptor pentru 30 de minute.
Intotdeauna ne-au placut ciupercile, sint gustoase si tare usor de facut!
Poftiti la masa !
16 mai 2011
CARTOFI AURII
Dupa o scurta inspectie de duminica dimineata in piata , am hotarit : cartofi noi aurii, salata de leurda cu ridichi, ceapa verde, marar si rosii si pulpe de pui la gratar facute de simbata !
Cartofii noi, rosii, i-am curatat (razuit cu cutitul) i-am taiat in 3 sau 2, nu erau foarte mici si i-am fiert in apa clocotita condimentata .
I-am scurs si am lasat putin la racit.
Intr-o tigaie incinsa, am pus putin unt si ulei de masline si am adaugat cartofii, la foc mare, pentru 10 minute.I-am intors prin rasturnare si au ramas intregi. I-am scurs inca o data si am presarat pe ei sare, piper si un pic de boia de ardei.
Au iesit nemaipomeniti, foarte, foarte gustosi!
Cartofii noi, rosii, i-am curatat (razuit cu cutitul) i-am taiat in 3 sau 2, nu erau foarte mici si i-am fiert in apa clocotita condimentata .
I-am scurs si am lasat putin la racit.
Intr-o tigaie incinsa, am pus putin unt si ulei de masline si am adaugat cartofii, la foc mare, pentru 10 minute.I-am intors prin rasturnare si au ramas intregi. I-am scurs inca o data si am presarat pe ei sare, piper si un pic de boia de ardei.
Au iesit nemaipomeniti, foarte, foarte gustosi!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)