15 mai 2011
PLEUROTUS LA GRATAR
Ieri a fost o zi superba in Cluj si , ca atare, am procedat la incingerea gratarului pentru o pofta mai veche, ciuperci la gratar.
Alaturi, daca tot am facut jar, am facut si pulpe superioare de pui pe care , reci, la mincam ca pastrama .
1 kg de pleurotus, frumoase si proaspete, le-am pus pe gratarul incins, le-am lasat cit sa capete o culoare superba de fript si le-am luat repejor de pe foc, sa nu se arda , le-am sarat si piperat si a iesit un deliciu!!!
10 mai 2011
Balmos
Pentru ca este luna mai, musai un balmos !
2 litri de jintuiala, 1 pachet de unt , 2 linguri de smantana vartoasa , sare si 200 g de branza de oaie, acestea sunt ingredientele cu care balmosul iese nemaipomenit !
Daca linga el se afla un castron cu supa de salata verde sau de ciorba de dovlecei, atunci te omenesti corespunzator !!!!
Se pune la fiert jintuiala, se adauga sarea, untul , smantina si branza de oaie . Cand clocoteste , se adauga in ploaie(slobozit) malaiul (circa 500 g) , se amesteca bine si se fierbe cam 30 de minute, amestecand mereu, sa nu se prinda de vas.
Se desarta intr-un vas si se lasa la racit, ca sa se inchege. Fiind foarte gras, balmosul se va desprinde de marginile vasului.
Este bun si delicios acest balmos, cam gras intr-adevar , pentru cine are voie sa manance de toate. Daca sunteti cumva la dieta si nu vreti sa stricati randuiala, atunci facem un balmos fara adaosuri, numai din jintuiala . Si aici, reteta este simpla : 1 l de jintuiala, sare si 400 grame de faina de malai. Este foarte bun si asa, are gust usor acrisor si se mananca, la fel, simplu sau cu supa de salata verde ori ciorba de dovlecei.
Poftiti la masa !!!
05 mai 2011
PESTE LA CUPTOR
Ne place pestele si , ca atare, gatim orice fel de peste gasim de cumparat in pravalie, bineinteles accesibil financiar !
Am luat din Real o bucata de peste (cred ca era somn de Dunare) , cam de 2 kg si l-am gatit in cel mai simplu mod cu putinta , in cuptor, pe cartofi !
Bucata de peste, frumoasa de altfel, am spalat-o si am condimentat-o
si am lasat-o un ceas sa ia gust .
A capatat o culoare aurie si frumoasa
Intr-o tava smaltuita, am pus cartofi, am condimentat, am pus pestele, un pic de ulei, o cana de apa si am pus folie de aluminiu deasupra, am dat la cuptor pentru jumatate de ora.
Am dat la o parte folia si am lasat inca in cuptor pina ce a scazut apa si s-a rumenit pestele, care s-a desprins frumos de pe oase.
Alaturi, nelipsitul mujdei de usturoi si o pofta mare, mare !
02 mai 2011
Meniu de 1 MAI - NU MICI CI FLEICA DE PORC LA GRATAR SI SLANINA FRIPTA
Cu o zi inainte de 1 Mai i-am cintat toata ziua sotului meu ca vreau si eu mici de 1 Mai!!!
Toate bune si frumoase dar, de dimineata, in Real, cind m-a apucat cititul pe eticheta micilor si am vazut ca la loc de cinste sta glutamatul (eu, sincer, nu stiam ca in mici se pune sau, mai bine, nu stiam ca micii sint varianta moderna) mi-a pierit instantaneu pofta de mici asa ca, am schimbat meniul : fleica arata foarte bine, era proaspata asa ca, daca e bal, bal sa fie si am zis ca mai bine mincam fleica la gratar, cu pireu de cartofi si salata de varza!
Am condimentat serios fleica si am lasat-o in asteptare cam o ora, timp in care s-a incins gratarul !
Cum fara un pic de slanina fripta nu mergea, am scos din congelator slanina si am pregatit-o pentru gratar!
Cu pireu de cartofi si salata de varza, a fost nemaipomenit !
S-a facut totul repede, gustos si am fost si multumita ca am mincat ceva bun ( nu neaparat sanatos ) dar nu plin de E-uri , mi-am facut si pofta cu gratarul de 1 Mai asa ca, una peste alta, a iesit totul bine (chiar foarte bine tinind cont ca dupa ce am terminat de mincat a venit ploaia )
Toate bune si frumoase dar, de dimineata, in Real, cind m-a apucat cititul pe eticheta micilor si am vazut ca la loc de cinste sta glutamatul (eu, sincer, nu stiam ca in mici se pune sau, mai bine, nu stiam ca micii sint varianta moderna) mi-a pierit instantaneu pofta de mici asa ca, am schimbat meniul : fleica arata foarte bine, era proaspata asa ca, daca e bal, bal sa fie si am zis ca mai bine mincam fleica la gratar, cu pireu de cartofi si salata de varza!
Am condimentat serios fleica si am lasat-o in asteptare cam o ora, timp in care s-a incins gratarul !
Cum fara un pic de slanina fripta nu mergea, am scos din congelator slanina si am pregatit-o pentru gratar!
Cu pireu de cartofi si salata de varza, a fost nemaipomenit !
S-a facut totul repede, gustos si am fost si multumita ca am mincat ceva bun ( nu neaparat sanatos ) dar nu plin de E-uri , mi-am facut si pofta cu gratarul de 1 Mai asa ca, una peste alta, a iesit totul bine (chiar foarte bine tinind cont ca dupa ce am terminat de mincat a venit ploaia )
30 aprilie 2011
CRAP LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI
Crapul romanesc de tip oglinda este mai dulce si mai gustos decit cel cu multi solzi.Chiar daca este putin gras, la cuptor se topeste grasimea si se rumeneste carnea asa ca este deosebit de bun.
Un crap de 1 kg, la care i-am indepartat capul si coada (din care fac un bors de peste nemaipomenit) , se curata, spala si condimenteaza si se lasa cam 1 ora sa ia gust de condimente.
Intr-o tava se aranjeaza un pat de cartofi , se taie si o ceapa in patru si se pune printre cartofi, se condimenteaza cu sare si piper si deasupra se aseaza pestele . Se pune o jumatate de cana de apa, se pune folie de aluminiu deasupra si se da la cuptor , la foc tare. Dupa 20 de minute, se scoate folia de deasupra si se lasa in cuptor pina ce scade apa si pestele se rumeneste frumos.
Cu un mujdei de usturoi alaturi, este o bunatate asa ca poftiti la masa !
28 aprilie 2011
Boia de ardei iute
De ani buni am renuntat sa mai cumpar boia de ardei din piata , asta pentru ca, in primul rand, nu mai sunt taranii de alta data, care garantau marfa si la care reveneai in mod constant.
Astfel, am inceput sa cultiv ardei iuti de calitate si fac in casa ori de cite ori este nevoie .
Nu intotdeauna nimeresc: anul trecut am incurcat semintele de ardei , in loc sa iasa chili
a iesit ardeiul iute olandez.
Nici o problema, se mai intimpla, ma folosesc de ce am.
Dupa ce incep sa se coaca ardeii, incep sa ii adun si ii insiruiesc pe sfoara, chiar daca mai sunt si verzi printre ei, nu se intimpla nimic, ei se vor inrosi toti.
Cand sunt foarte bine uscati, indepartez cotorul si ii macin, cu tot cu seminte, in rasnita de piper(cea electrica, ) pana se face o pudra fina si aromata.
Pastrez boiaua in borcan de sticla inchis ermetic si o folosesc foarte mult la gatit, da un gust de iute placut mincarii , tocmai atat cat trebuie .
23 aprilie 2011
19 aprilie 2011
Salata de orez
Salata de orez cu verdeturi a iesit tare buna si gustoasa !
200 g de orez l-am fiert timp de 20 de minute in apa cu condimente. L-am trecut sub jetul de apa rece si l-am scurs bine.
Am taiat 2 legaturi de ceapa verde , 2 legaturi de leurda, 2 legaturi de ridichi, cite o legatura de marar si patrunjel, am adaugat sare si ulei de masline si am lasat sa-si ia gust o jumatate de ora.
Pentru o zi de post, este o mincare ideala !
17 aprilie 2011
Pilaf cu carne de gaina si ardei copti
Pilaful cu carne de gaina si ardei copti este o mincare deosebit de satioasa si gustoasa !
Am pus la bataie o ceapa, 1 gaina de 1,3 kg, 300 g orez, ulei, 1 kg de ardei copti, sare, piper, boia de ardei iute.
Am taiat ceapa, am calit-o in ulei, am pus carnea, si am lasat-o pina ce si-a schimbat culoarea, am pus sare, piper, boia de ardei iute, ceva buruieni uscate (patrunjel , marar) am pus apa cit sa acopere carnea si am rasturnat totul in kukta unde a fiert cam 1 ora.
Dupa ce a fiert carnea, am desertat inapoi in cratita si am pus ardeii copti si macinati, a dat un clocot si am pus orezul spalat.
A mai fiert inca 25 de minute, am pus verdeata si am luat de pe foc, cratita raminind acoperita inca o jumatate de ora, timp in care orezul infloreste frumos, absorbind toata zeama.
Poftiti la masa !
15 aprilie 2011
Tiramisu
Tiramisu este o prajitura foarte apreciata in familia noastra, o facem si pentru mese festive(atunci aspectul are mare importanta) dar o facem si pentru un desert obisnuit si o facem asa ca in poza,fara pretentii, direct in vasul ceramic.
Reteta este simpla: 500 g mascarpone, 1/2 l frisca lichida, 2 pachete cu crema de vanilie de la Dr. Oetker, 1 cana zahar, 4 folii de piscoturi, cafea neagra si cacao .
Se bate frisca cu zaharul pana ce se intareste, se adauga mascarpone si la sfarsit se pune praful de vanilie.
Piscoturile se inmoaie in cafea neagra (racita) si se incepe constructia tortului : pe fundul vasului intindem un pic de crema, se aseaza apoi piscoturile , se pune un alt rand de crema, alte piscoturi si la sfarsit crema.
Peste ultimul strat de crema se presara cacao cernuta si se da la rece pentru minim 4 ore.
Este o reteta simpla, fara pretentii si garantez reusita tortului pentru oricine il face si respecta reteta !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)