Tuturor celor care au avut amabilitatea sa viziteze aceste pagini scrise cu drag , sa zaboveasca putin asupra lor , le doresc multa sanatate, fericire si belsug, sa aiba un an mai bun si mai usor , un an in care sa se indeplineasca toate dorintele !!!
31 decembrie 2012
24 decembrie 2012
13 decembrie 2012
Meniu pentru sarbatorile de iarna (Craciun,Revelion si Sf. Ion)
Pentru ca a mai ramas tare putin pina la Craciun, m-am gandit deja la un meniu bogat, cu bunatati pe care le voi face de la Craciun si pana la Sf. Ion.
Si incepem :
asezonata cu carnati afumati facuti in casa
Si incepem :
asezonata cu carnati afumati facuti in casa
- muraturi asortate si moarea aferenta acestor fripturi
cu un pic de afumatura printre ele
- oua umplute cu pate de ficat de curcan, facut in casa
- pate de casa
si as mai face niste cornulete fragede umplute cu magiun si nuca.Pentru astea nu am poze, nici nu mai tin minte de cind nu am facut dar cu siguranta le voi poza anul acesta .
Daca o sa ma mai gindesc la ceva, acel ceva va fi bonus pe linga toate aceste bunatati.
Le doresc spor tuturor gospodinelor , harnicutelor care vor face multe, multe bunatati !
Supa de curcan cu taitei de casa
In fiecare toamna, atunci cind legumele sunt extraordinar de proaspete si suculente (cand le cureti de coaja sucul lor improasca mana) , fac o un concentrat de supa mare, pe care ulterior il pun in diferite recipiente si il congelez.
Intotdeauna iarna se scumpeste foarte mult zarzavatul, mai ales patrunjelul radacina si de cele mai multe ori cumperi pastarnac in loc de patrunjel, ceea ce nu este acelasi lucru .
Anul acesta am avut oase de la dezosarea pieptului de curcan , la care am mai adaugat si tacam de curcan.
Astfel, supa dulce o fac doar cu ceapa, morcov, patrunjel , cartofi, sare si piper. Doar atat, fara alte legume care sa ii schimbe gustul. Concentratul poate fi folosit la supa cu taitei de casa sau cu galuste, la supa de usturoi, la supa de rosii, la cuscus sau la orice altceva unde este nevoie de supa limpede.
Astfel, oasele si tacamurile le-am tinut vreo ora in apa rece, apoi am adaugat toate legumele curatate , sarea , piperul boabe si le-am pus la foc , afara, pe soba.
Oala se acopera, sa fiarba frumos, fara sa se evapore mult zeama. Focul a fost la inceput tare, ca sa porneasca sa fiarba, apoi a fost molcom, sa fiarba cu clocote mici, fara sa se tulbure supa.
A fiert cam o ora, pina ce carnea s-a desprins de pe oase si legumele au fost moi si gustoase.
Am strecurat supa si am pus-o la racit
In congelator sta foarte bine, nu i se denatureaza deloc gustul, poate fi folosita exact cand ai nevoie, fara sa mai mergi in piata si sa cumperi legume inghetate.
Legumele, le-am ales, mai putin ceapa si am congelat si parte din ele, din care fac altadata chiftele de legume ca garnitura la ceva sau simple, de mancat cu mujdei de usturoi.
Ieri am scos un borcan si am facut o supa grozava cu taitei de casa,cu abundenta de taitei, taman buna pentru vremea friguroasa de afara, ne-a incalzit la suflet.
Intotdeauna, cand fac supa, fac mai multa si macar 2 portii pun in congelator. Imi usurez tare mult munca si e foarte utila aceasta operatiune.
Se poate face aceasta supa si din tacam de pui, de gasca, de gaina, practic din orice fel de tacam.
09 decembrie 2012
Pancove (gogosi ) si minciunele
Azi, sotul meu, dupa o portie zdravana de lopatat zapada, a avut pofta de pancove si minciunele .
Am facut un aluat din 700 g de faina alba,cernuta , 250 g de frisca lichida, 4 oua, 150 g zahar, 30 ml de rom, esenta de rom, vanilie, zahar vanilat, un praf de sare, coaja de la o portocala, 30 g de drojdie proaspata si 100 ml apa calduta(am facut cu ce aveam prin casa ) .
Cam 50 ml de ulei am intins pe planseta si am framintat aluatul prin impaturire, pina a incorporat tot uleiul.
A crescut o jumatate de ora si am procedat la confectionare :
Le-am copt in ulei incins
si au iesit extraordinare!!!
05 decembrie 2012
Ciorba de conopida
Am avut in congelator o conopida fiarta si m-am gindit sa fac cu ea o ciorba gustoasa, simpla.
Am tocat 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 ardei gras verde si o ceapa. Toate aceste legume le-am calit un minut in ulei de masline incins. Am potrivit de sare si am pus apa peste legume. Am mai pus 4 cartofi curatati si taiati cubulete. Au fiert cam 15-20 de minute, apoi am pus conopida inghetata si am mai lasat 10 minute la fiert.
Am facut dresura din 2 oua si 200 mg smintina si am desertat peste ea supa , am aromat cu leustean taiat si am acoperit 10 minute.
A iesit o minunatie de mincare , plina cu legume, nemapomenita !!!
Am tocat 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 ardei gras verde si o ceapa. Toate aceste legume le-am calit un minut in ulei de masline incins. Am potrivit de sare si am pus apa peste legume. Am mai pus 4 cartofi curatati si taiati cubulete. Au fiert cam 15-20 de minute, apoi am pus conopida inghetata si am mai lasat 10 minute la fiert.
Am facut dresura din 2 oua si 200 mg smintina si am desertat peste ea supa , am aromat cu leustean taiat si am acoperit 10 minute.
A iesit o minunatie de mincare , plina cu legume, nemapomenita !!!
02 decembrie 2012
Meniu usor de duminica - pastrav la gratar si clatite
Fiindca a fost duminica, am gindit un meniu usor : pastrav la gratar cu garnitura de orez
si clatite cu branza de oaiesi cu gem de caise, visine si mure
Simplu, bun si din belsug !
01 decembrie 2012
Carnati de casa afumati - editia 2012
Am cumparat carne pentru lucru, adica special pentru cirnati, pentru clujeni pot spune ca am luat de la carmangeria Cina, de pe Calea Baciului si a fost excelenta , mi-au tocat-o acolo, foarte frumoasa si aspectuoasa.
Am cumparat 21 kg de carne .
La acesta cantitate de carne, pentru carnati clasici, fara alte fineturi, am pus 640 g usturoi curatat,42 de grame piper (20 grame piper negru si 22 grame piper alb), 3 lingurite boia dulce, 420 g sare de mare si 2 linguri zahar tos.
Usturoiul l-am dat prin tocator impreuna cu putina sare si putina supa calduta si l-am lasat sa-si ia gustul.
Restul de sare si boiaua le-am dizolvat in supa calduta.
Foarte important este ca tocatura sa fie la temperatura camerei , molcuta. Daca este rece, ai impresia ca este aluatul tare si mai cere lichid insa pacaleste mina.
Am pus piperul direct peste carne, am strecurat usturoiul si am pus doar zeama, am pus si supa si am framintat temeinic, pina ce s-a omogenizat complet.
Nu eu am framintat aluatul ci seful bucatar
Am facut 2 chiftelute si le-am prajit, asa, fara ulei ca sa le vedem gustul, daca mai trebuie ceva. Nu a mai trebuit nimic, pe gustul nostru.
Au iesit gustosi, chiar ieri am facut la gratar, sa vedem ce gust au si ne-au placut foarte mult.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)