La vremea asta din iarna simti nevoia sa mananci legume iar un ghiveci este binevenit intotdeauna. In mod normal, ghiveciul nu are o reteta fixa, se poate face cu ce ai in casa, cu ce ai in pivnita sau cu legume din piata ori supermarket. Diferenta dintre legume crude si cele gatite, la vremea asta, o da gustul. Celor crude nu prea ai ce le face in schimb, la astea gatite, poti sa le schimbi gustul din condimente si din faptul ca isi imprumuta gustul.
Eu nu cumpar legume iarna, am in pivnita, special pregatite borcane cu bunatati pentru perioada de iarna,
Asadar, o ceapa taiata marunt se infierbanta intr-o lingura de ulei. Apoi, legumele se pun in functie de timpul lor de fierbere. Peste ceapa, imediat, se pune morcov si patrunjel radacina, se lasa cam 5 minute sa se undeasca impreuna cu ceapa si apoi se pune ardeiul gras. Daca celelalte legume sunt conserve, la 5 minute dupa ardei se pot pune vinetele, dovlecelul, conopida, fasolea verde,varza, sucul de rosii, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si o foaie de dafin si se lasa sa clocoteasca vreme de 15 minute. Daca legumele sunt crude, imediat dupa ardei se adauga apa fierbinte, se lasa sa clocoteasca si se adauga pe rand legumele taiate cubulete, se condimenteaza , se lasa sa dea un clocot si abia apoi se pune sucul de rosii.
Mai nou fac acest ghiveci in cratita, pe aragaz, in varianta rapida. Dupa ce toate au fiert si in bucatarie miroase a vara, se da la o parte si, cu ajutorul unui polonic, se scoate zeama (nu va fi foarte multa, pentru ca ghiveciul se face la foc mare si scade rapid.
Separat, o capatana de usturoi se curata si se marunteste. Eu o maruntesc intr-un tocator electric si , peste ea, se pune zeama scoasa din cratita, asa fierbinte. Se amesteca bine , bine si in final va iesi o pasta de usturoi delicioasa, care , in momentul servirii, se adauga peste ghiveci, in farfurie.
Simplu sau cu ceva carne alaturi, ghiveciul acesta este sanatate curata, deliciu culinar si o mancare excelenta de dieta .
20 ianuarie 2015
17 ianuarie 2015
Varza acra cu carne de curcan , la cuptor
Asadar, am pus la fiert , in apa simpla, 2 aripi de curcan, in oala sub presiune si am lasat jumatate de ora.
In timpul acesta, o ceapa taiata marunt, se caleste in 2 linguri de ulei
si cand miroase bine, sre apect sticlos, se pune peste ea varza acra tocata , scursa bine de zeama
si se caleste usor, timp de 10 minute, amestecand des in cratita.
Se pregateste o tava de larga, ca sa aiba o suprafata mare de fierbere
se rastoarna varza calita , se pune si carnea fiarta si se pun crengute de cimbru deasupra .
In apa in care a fiert carnea, se pune o lingurita cu varf de piper, o lingurita de boia, un ardei gras verde taiat marunt, 4 linguri de pasta de ardei rosu. o lingura morcov si patrunjel uscat macinat si un varf de cutit de boia de ardei iute.
Amestecate toate, le rasturnam peste varza din tava si punem tava la cuptor, la foc mare.
Dupa o jumatate de ora, se scoate din cuptor si se toarna deasupra o sticla de suc de rosii, usor se amesteca cu lingura ca sa se dilueze cu zeama si se mai pune la cuptor pentru 20-25 minute.
.Tava fiind larga, lichidul se evapora repede, ramamand o varza scazuta minunata.
A iesit exceptionala, varza a fost acra si gustoasa, suficient. de sarata incat mancarea sa nu mai necesite nici un pic de sare .
Poftiti la masa,este extraordinar de buna si apetisanta, cu carne de curcan, dietetica, numai buna dupa belsugul sarbatorilor de iarna.
31 decembrie 2014
28 decembrie 2014
Cateva idei pentru meniul de Revelion
Ne gandim deja la meniul pentru noaptea dintre ani. Aici e greu de ales, totul este in functie de unde vei fi, cu cine vei fi,in ce calitate vei fi in acea noapte. Daca esti gazda sau daca participi la o petrecere unde fiecare aduce ceva de acasa, atunci ai de unde alege. Cert este ca, pentru noaptea asta, mai usurel cu carnea de porc. mergem pe ceva mai usor. Nu mancam pui in aceasta noapte , deci fara preparate cu pui. Ca sa nu uitam totusi ca suntem in perioada sarbatorilor de iarna, niste Carnati de casa in aluat de pizza o sa fie tare buni si aspectuosi
Nu uitam piftia de curcan , care este dietetica, se poate face dinainte, se mananca rece.
Friptura de curcan , buna si calda, buna si rece, sanatoasa, gustoasa si satioasa
Putem alege sa facem o facem o mancare deosebita limba cu masline
Chiftelele sunt, asa, ca semintele, daca mai vrea cineva ceva, o chiftea rezolva pofta
alaturi de o minunata salata de ardei copti cu telemea, gustoasa si delicioasa
sau o salata de telina cu maioneza si nuci
Pentru ca in fiecare an facem oua umplute,
musai sa facem si pate din ficat de curcan
si la ceva pastrav la gratar
Daca la Craciun am mancat saratele, acum putem face niste vafe cu cascaval
iar la capitolul dulce, putem alege intre un tiramisu clasic
sau un tort cu mascarpone si ganache
sau, un tort diplomat cu fructe
Sa aveti spor la cumparaturi si la preparat bunatati !
Nu uitam piftia de curcan , care este dietetica, se poate face dinainte, se mananca rece.
Friptura de curcan , buna si calda, buna si rece, sanatoasa, gustoasa si satioasa
Chiftelele sunt, asa, ca semintele, daca mai vrea cineva ceva, o chiftea rezolva pofta
alaturi de o minunata salata de ardei copti cu telemea, gustoasa si delicioasa
Pentru ca in fiecare an facem oua umplute,
musai sa facem si pate din ficat de curcan
Daca la Craciun am mancat saratele, acum putem face niste vafe cu cascaval
iar la capitolul dulce, putem alege intre un tiramisu clasic
24 decembrie 2014
21 decembrie 2014
Cornuleţe vanilate
Asta este o reteta veche si verificata, de fapt ea intra in categoria produselor de post.
Asadar, 250 g de margarina, 1 lingura mare de otet, 5 linguri de apa rece , 1 varf de cutit de sare si 400-450 grame de faina, in functie de cat de mare e lingura cu lichid.
Se amesteca toate si se da aluatul la frigider, de seara pana dimineata sau, macar pentru 2 - 3 ore.
Umplutura este simpla, magiun amestecat cu nuca macinata .
Se coc 20-25 de minute la 175 de grade. Calde, se dau prin zahar pudra vanilat.
Meniu de Craciun 2014
Gata, am finalizat meniul de Craciun 2014, ba chiar deja am confectionat parte din bunatatile promovate la loc de cinste .
Asadar, incepem cu specificul momentului :
Jumari
Cotlet afumat
Carnati afumati
Continuam cu mancaruri proaspat pregatite
Sarmale ( de data asta cu varza acra )
Friptura de porc
Ciorba de curcan
Asadar, incepem cu specificul momentului :
Cotlet afumat
Carnati afumati
Continuam cu mancaruri proaspat pregatite
Sarmale ( de data asta cu varza acra )
Friptura de porc
Ciorba de curcan
Si gata cu mancarurile, intram pe varianta dureroasa pentru dieta si anume dulciurile :
Cozonac (fara de care parca nu ar fi Craciun )
Cornulete cu magiun si nuca
si , nu in ultimul rand, Saratele
Pe langa, facem Paine de casa
si, ca sa mai taiem din gustul porcului, in special la jumari ,scoatem fie ceapa rosie din cununa impletita in toamna si pusa la pastrare in pivnita
fie ne omenim cu niste citrice autentic romanesti, adica niste castraveti murati
si niste gogonele
dar si o cana de moare (moare vecinul de ciuda ) , trandafirie, un pic iute si aromata
11 decembrie 2014
Jumari -editia 2014
Facem jumari si anul acesta ? Facem, dara, ca le este vremea !!!
Ei, jumari numai din fleica, tentante, carnoase si gustoase!
Asadar, fleica de porc, bine curatata de soric, se taie in bucati cam de 4 cm, aproximativ egale, se spala si scurge bine .
Intr-o cratita antiaderenta, bine infierbantata, am pus bucatile de carne, le-am amestecat bine cu o lingura de lemn , pana ce au prins crusta frumoasa, usor rumena.
In momentul acesta am pus o cana de apa calda si o lingurita de sare, am acoperit si am lasat la inabusit pret de 15 minute. In timpul acesta apa a scazut , am descoperit cratita si am lasat in continuare la foc mare,pana ce carnea a lasat grasime si s-a rumenit tare frumos. Le-am scos pe prosop de hartie, ca sa absoarba grasimea in exces. Nu trebuie sa se atinga una de alta. Se lasa la racit in bucatarie, la temperatura camerei, pana a doua zi.
Sunt gustoase si crocante , merg exceptional alaturi de paine integrala facuta in casa si ceapa rosie sau, daca le incalziti putin, cu muraturi.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)