Pun aceasta reteta acum (desi pozele sunt din 2012), la gandul ca, gospodinele o vor citi si vor fi tentate sa faca aceasta bunatate, la vremea ei si sa isi faca planuri.
Magiunul sau silvoizul ardelenesc , este la loc de mare cinste in casa noastra, datorita faptului ca este un dulce natural, fara conservant si fara zahar.
Munca este multa dar satisfactia este pe masura,mananci si nu ai mustrari de constiinta ca este dulce, nu are nici un strop de zahar sau alt indulcitor.
Asadar, prune brumarii, (nu lucram cu cantitati, deoarece fiecare isi face atat cat doreste, este un singur ingredient) coapte dar nu stricate , se spala bine si se scot de pe samburi
Apoi se dau prin masina de tocat , cu ciurul mare pus
si apoi, se pune pe plita, ideal este la foc de lemne (merge si pe aragaz), cu un disc de metal sub oala iar pe soba cu o tigla sub oala.
Aici putem vorbi putin despre oala : ideal ar fi sa ai un cazan de arama, special pentru acest magiun. Eu nu am , am o oala profesionala de inox cu fund dublu, cu manere atermice, groasa si grea, care inlocuieste cu succes ceaunul special. Va recomand sa faceti magiunul in astfel de vase.
si fierbe pana ce scade asa, adica pe la jumatate , nu mai are deloc apa, este gros , sta linguroiul de lemn proptit in pozitie verticala, asa este de gros magiunul si are aspect onctuos.
Se pune in borcane sterilizate si fierbinti , se ermetizeaza cu capace si se intorc cu capacul in jos, pret de 5 minute.Apoi, se face pat cald din paturi groase, se pun borcanele, se invelesc bine si se lasa asa pana ce se vor raci complet, chiar si doua - trei zile.
Azi, 5 iulie 2014, asa arata un borcan din 2012
exact asa cum a fost atunci, fara urme de alterare, fara aspect schimbat, deci, impecabil.
Totusi, cateva detalii despre cantitati tot scriu : 40 kg de prune Stanley,dupa modelul de mai sus au fiert de la 14,45 (atunci a inceput sa bolboroseasca ) si pana la orele 22.00
Data magica a fost 28 august 2012, deci cam pe atunci se face, depinde si de an si cum se coc prunele.
Au iesit 46 de borcane de 375 grame - 400 grame, de care am avut .
Noi ne-am apucat tarziu de treaba dar, ideal este sa te apuci de dimineata, ca sa nu te prinda noaptea. trebuie amestecat continuu, ca sa nu se prinda de fund si sa nu se afume.
Stiu ca este multa munca, dar, tinand cont ca este ideal pentru dieta, pentru cei care au diabet si nu au voie la dulce, pentru copii ca nu are nici un fel de conservant, cu siguranta merita. Si merita facut mult, pentru ca sta foarte bine si daca tot esti la bal, macar sa fie cu folos.
Sa aveti spor !!!