12 iulie 2014

Cusma (palaria ) lui Guguta - varianta dietetica cu clatite



S-a vrut a fi Cusma lui Guguta, a iesit o palarie, dar, pana la urma, gustul conteaza si faptul ca este dietetica.
Asadar, clatitele clasice  (oua , tarate de ovaz, amidon, lapte si praf de copt )



 umplute cu visine (au fost scosi samburii si puse la foc, cu un pic de indulcitor, pana ce nu mai au lichid )




rulate strans

 se cladesc  cu budinca de  vanilie : primul rand  budinca, peste care punem 4  clatite , apoi budinca,

 apoi 3 clatite

  si uite asa pana ajungem la o clatita in varf

 se desarta restul de budinca peste ea si se aduna, in forma de piramida (mie mi-a iesit mai mult cerc) cu ajutorul unei folii alimentare, peste care au fost puse clatitele.
Se da la rece pentr o ora, se indeparteaza folia si asta este rezultatul:

 Nu foarte aspectuos, insa, incredibil de bun !
Cine nu are voie la fructe, poate sa presare peste clatite doar putina scortisoara , in rest la fel reteta.
Pentru data viitoare imi confectionez  forma de piramida, clar !
Sa poftiti cu drag !



11 iulie 2014

Clatite dietetice cu branza de vaci , la cuptor


 


Deja m-am obisnuit  sa fac clatite numai cu tarate si amidon, adica, dietetice pana la capat. Asadar, aluatul este foarte simplu : 2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon, un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 200 ml)si apa minerala (cam 150). Mai puteti adauga lapte sau apa  ulterior, in functie de cat e de gros  aluatul. Toate acestea amestecate, se lasa la odihna cam 15 minute.  Din aceste cantitati ies 10 clatite. 
Intr-o tigaie antiaderenta, se coc pe rand clatitele (pentru mai multa siguranta, puteti unge usor cu pensula tigaia cu un pic de ulei ) .
Separat, se face umplutura dulce : branza de vaci, indulcitor, esenta de vanilie si rom  si o lingura de tarate psillyum (aceasta are rolul de a expanda branza, face umplutura pufoasa ). 
Rand pe rand se vor umple clatitele cu branza si se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt. 
Se bate bine un ou cu un iaurt slab si se desarta peste clatite. 
Se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute. Ies foarte bune, ca o budinca, 

iar gustul cel mai bun este la rece, nu la cald. 

10 iulie 2014

Fasole verde scazuta, cu carne de gaina - varianta dietetica




E vremea pentru fasole verde, aromata si gustoasa !
Ingredientele sunt putine si la indemana : o gaina (mai mult gainuta  ca nu a avut decat 1,2 kilograme ), la care  i-am dat jos  pielea, am taiat-o bucati potrivite pe care le-am pus intr-o tigaie de teflon bine infierbantata. 
Imediat a inceput sa sfaraie  si sa  se topeasca  toata grasimea ce a fost sub piele si se tot intorc bucatile pana ce se rumenesc .

 Daca lasa multa grasime, trebuie scursa si, peste carne, am pus ceapa tocata  si  zarzavat  macinat (asta insemnand  morcov, patrunjel, ardei gras, gogosar si rosie )

se potriveste de sare, piper, boia de ardei iute , se acopera carnea cu apa fierbinte si se lasa la fiert. Ideal este sa  rasturnati totul  in oala sub presiune si acolo sa  fiarba 30 de minute. Dupa ce carnea este fiarta, se  rastoarna intr-o cratita cu gura larga ( este importanta largimea  cratitei, pentru ca sa scada repede  lichidul ) si se adauga fasolea verde . Eu am pus  fasole din borcan , inca mai am de anul trecut. 

Se mai pune o cana de  suc de rosii  si se  lasa la fiert pana ce scade zeama  si ce ramane este mai consistenta , ca un sos . 
La sfarsit, dupa ce mancarea este gata , se aromeaza cu  frunze de telina tocate . 
Este extraordinar de gustoasa, gaina i-a dat un gust savuros, se poate manca linistit si la dieta, nu este grasa, nu are adaosuri de faina la sos, nu are smantana....deci, este buna, buna . 

08 iulie 2014

Ghiveci pentru iarna, la borcan




Ingrediente și pregătire:

Se aleg legume sănătoase, bine coapte: morcov, rădăcină de pătrunjel, mazăre, vinete, conopidă, dovlecei, fasole verde, ardei gras, gogoșari și gulii. Legumele se curăță, se taie în cuburi și rondele de aproximativ 2 cm, pentru a nu se sfărâma în timpul preparării.
Într-o oală de inox, puneți la fiert apă cu sare grunjoasă, o linguriță de piper măcinat, o mână de pătrunjel verde tocat și frunze de țelină. Opariți legumele pe rând, după necesitate:

  • Morcov și rădăcină de pătrunjel: 6 minute
  • Dovlecel și vânătă: 3 minute
  • Fasole verde: 4 minute
  • Varză și gulie: 5 minute
  • Ardei gras, mazăre, gogoșari: 3-4 minute

Este ușor de observat când sunt gata: își schimbă culoarea și se înmoaie ușor. Scoateți-le cu o spumieră și așezați-le în borcane, fără a le presa; își vor găsi locul pe măsură ce se răcesc.

Adăugarea roșiilor:
Rosiile bine coapte se pasează, iar sucul rezultat se toarnă peste legume. Agitați borcanul prin mișcări scurte, pentru ca sucul să se distribuie uniform printre legume.

Sterilizarea:
Închideți ermetic borcanele și sterilizați-le în două etape:

  1. În prima zi: Sterilizați borcanele în apă fierbinte timp de 30 de minute. După scurgerea timpului, lăsați-le în oala de sterilizare, acoperite cu pături groase pentru a se răci lent.
  2. A doua zi: Sterilizați din nou timp de 30 de minute. Păstrați borcanele în oala de sterilizare până se răcesc complet.

Munca este mai multă, dar avantajele sunt evidente: ghiveciul se păstrează fără probleme până la 2 ani, fără a fi necesari conservanți, datorită sterilizării duble. Am încercat să pun și ceapă și orez, dar acestea i-au alterat gustul după un an. Ghiveciul conservat astfel este foarte versatil.

Sugestii de servire:

  • Pentru un gust mai bogat, gătiți ghiveciul cu ceapă călită și adăugați la final o mână de orez, usturoi sau cartofi.
  • Pentru o opțiune dietetică, căliți puțină ceapă în ulei de măsline, adăugați ghiveciul din borcan și lăsați-l să dea în clocot. Este o garnitură excelentă pentru chiftele sau friptură, sau se poate servi simplu, alături de mujdei de usturoi.


05 iulie 2014

Magiun de prune (silvoiz)




Pun aceasta reteta acum (desi pozele sunt din 2012), la gandul ca, gospodinele o vor citi si vor fi tentate sa faca aceasta bunatate, la vremea ei si sa isi faca planuri. 
Magiunul sau silvoizul ardelenesc , este la loc de mare cinste in casa noastra, datorita faptului ca este un dulce natural, fara  conservant si fara zahar.
Munca este multa dar satisfactia este pe masura,mananci si nu ai mustrari de constiinta ca este dulce, nu are nici un strop de zahar sau alt indulcitor. 
Asadar, prune brumarii, (nu lucram cu cantitati, deoarece fiecare isi face atat cat doreste, este un singur ingredient) coapte dar nu stricate , se spala bine si se scot de pe samburi







Apoi se dau prin masina de tocat , cu ciurul mare pus




si apoi,  se pune  pe plita, ideal este la foc de lemne (merge si pe aragaz), cu un disc de metal sub oala iar pe soba cu o tigla sub oala.
Aici putem vorbi putin despre oala : ideal ar fi sa ai un cazan de arama, special pentru acest magiun. Eu nu am , am o oala profesionala de inox cu fund dublu, cu manere atermice, groasa si grea, care inlocuieste cu succes ceaunul special. Va recomand sa faceti magiunul in astfel de vase. 





si fierbe pana ce scade asa, adica pe la jumatate , nu mai are deloc apa, este gros , sta linguroiul de lemn proptit in pozitie verticala, asa este de gros magiunul si are aspect onctuos. 


Se pune in borcane sterilizate si fierbinti , se ermetizeaza cu capace si se intorc cu capacul in jos, pret de 5 minute.Apoi, se face pat cald din paturi groase, se pun borcanele, se invelesc bine si se lasa asa pana ce se vor raci complet, chiar si doua - trei zile. 
 Azi, 5 iulie 2014, asa arata un borcan din 2012 



exact asa cum a fost atunci, fara urme de alterare, fara aspect schimbat, deci, impecabil. 
Totusi, cateva detalii despre cantitati tot scriu : 40 kg de prune Stanley,dupa modelul de mai sus au fiert de la 14,45 (atunci a inceput sa bolboroseasca ) si pana la orele 22.00
Data magica a fost 28 august 2012, deci cam pe atunci se face, depinde si de an si cum se coc prunele.
Au iesit 46 de borcane de 375 grame - 400  grame, de care am avut . 
Noi  ne-am apucat tarziu de treaba dar, ideal este sa te apuci de dimineata, ca sa nu te prinda noaptea. trebuie amestecat continuu, ca sa nu se prinda de fund si sa nu se afume.
Stiu ca este multa munca, dar, tinand cont ca este ideal pentru dieta, pentru cei care au diabet si nu au voie la dulce, pentru copii ca nu are nici un fel de conservant, cu siguranta merita. Si merita facut mult, pentru ca sta foarte bine  si daca tot esti la bal, macar sa fie cu folos. 
Sa aveti spor !!!

04 iulie 2014

Dovlecei pentru iarnă, în apă



Pentru această rețetă, folosiți dovlecei tineri și proaspeți. Spălați-i bine, îndepărtați cotorul și tăiați-i în cubulețe.

Într-o oală de inox, puneți apă la fiert împreună cu sare și mărar verde tocat mărunt. Calculați aproximativ 10 g de sare neiodată (pentru conserve) la fiecare kilogram de dovlecei.

Când apa începe să fiarbă, adăugați dovleceii și lăsați-i să se înfierbânte timp de aproximativ 5 minute. Scoateți dovleceii cu ajutorul unei spumiere și puneți-i direct în borcane. Repetați acest proces până când ați opărit toți dovleceii.

După ce ați așezat dovleceii fierbinți în borcane, turnați peste ei apa în care i-ați opărit. Adăugați o aspirină întreagă deasupra fiecărui borcan pentru a conserva mai bine legumele. Închideți borcanele ermetic cu capace.

Sterilizați borcanele în apă timp de 40 de minute.

Acești dovlecei conservați sunt excelenți pentru a fi folosiți în diverse mâncăruri pe tot parcursul iernii!



01 iulie 2014

Visinata (lichior de visine )


Este abundenta de visine , asa  ca, ce bun va fi la iarna un paharel de visinata, la gura sobei !
Nu am mai facut visinata de cativa ani (nu am poze vechi) asa ca m-am hotarat sa  fac anul acesta . 
Cantitatile sunt pentru a face visinata intr-o  damigeana de 10 l dar, se pot diminua sau multiplica, dupa cum se doreste. 
Asadar, 5 kg de visine foarte frumoase, coapte si spalate, fara codita, se pun in damigeana. Peste ele se aseaza 1/2 kg de cirese amare si 1/2 kg de zmeura coapta si aromata. Se adauga 1,5 kg de zahar, se amesteca  bine  si se leaga damigeana cu tifon. Astfel, la soare sau in bucatarie, la cald, va sta asa pret de 6 zile.In fiecare  zi se agita, ca sa se topeasca tot zaharul.
Dupa ce au trecut cele 6 zile si s-a topit tot zaharul iar fructele plutesc in sirop. se  adauga 1 l de alcool de 87 de grade , 100 ml de rom si 5 picaturi de esenta de migdale. 
Se inchide damigeana ermetic si se da la rece . Din cand in cand, macar o data pe saptamana, se mai agita. Ca sa fie un lichior bun  si fara gust de alcool, ar trebui sa stea  asa macar vreo 3 luni. 
Dupa cele 3 luni, trageti visinata de pe fructe si o puneti in sticle  de sticla, inchise ermetic. 
Visinata facuta in acest mod, este deosebita la gust, aromata si fina, cu o culoare excelenta. Cu siguranta ca musafirii vor fi impresionati de gust si de aspect.


30 iunie 2014

Pulpe dezosate in sos de legume si turmeric

Astazi ,repede, ca este cald tare afara, niste pulpe dezosate in sos de legume cu turmeric. 
Asadar, intr-o cratita , se pune ardei gras taiat, ceapa verde, rosie taiata marunt, o crenguta de cimbru, o mana de marar, o mana de patrunjel, o crenguta de telina, sare, piper si o lingurita plina de turmeric, cu apa cat sa le acopere. 
Cand da primul clocot, se adauga pulpele si se lasa sa fiarba, acoperite, cam 20 de minute. 


Apoi, o tigaie antiaderenta se incalzeste si, punem, pe rand , pulpele scoase din sosul cu zarzavat. Ele se vor rumeni frumos, adica vor capata gust de prajit, se intorc si pe cealalta parte si, cu un polonic, se ia din sosul cu zarzavat  si se pune peste pulpele din tigaie, pana ce sunt acoperite de sos. Se mai lasa sa clocoteasca 5 minute si se da deoparte, acoperita oala., pentru alte 15 minute. 

29 iunie 2014

Prajitura cu visine si iaurt



Deja incepe nebunia visinelor, este plina piata, tentantie grozava !!!
Asadar, 7 oua , 7 linguri de zahar (cine este la dieta sa puna indulcitor ) se amesteca bine cu mixerul , pana ce isi dubleaza volumul. Atunci, se pun 2 linguri de ulei si 300 g de iaurt de 0,1 %, se amesteca in continuare, se pune esenta de rom si de vanilie iar la sfarsit se pun 9 linguri de faina alba  in care a fost pusa  o lingurita de praf de copt. 
Aluatul , destul de moale, se desarta in tava mare de aragaz , peste hartia de copt. Se pastreaza putin aluat, care se amesteca cu o lingura de cacao cernuta prin sita inoxidabila si apoi se pune peste celalalt aluat, care va iesi marmorat. Visinele, fara samburi si bine scurse, se dau usor prin faina  si apoi se aseaza peste aluat.
Prajitura se coace la 180 de grade, timp de 40 de minute. 
Deasupra se razuieste foarte putina ciocolata alba, cat mai este fierbinte. Ciocolata se va topi doar atat cat se se lipeasca de prajitura. 
A iesit o prajitura foarte buna, cu tinuta, cu abundenta de visine ,deci, acra !!!