10 mai 2011

Balmos


Pentru  ca este luna mai, musai un balmos !
2 litri de jintuiala, 1 pachet de unt , 2 linguri  de smantana vartoasa , sare si 200 g de branza de oaie, acestea sunt ingredientele cu  care  balmosul iese nemaipomenit !
Daca  linga el se afla un castron cu supa  de salata verde sau de ciorba de dovlecei, atunci  te omenesti   corespunzator !!!!

Se pune la fiert jintuiala, se adauga sarea, untul , smantina si  branza de oaie . Cand clocoteste , se adauga in ploaie(slobozit) malaiul (circa 500 g) , se amesteca bine si  se fierbe cam 30 de minute, amestecand  mereu, sa nu se prinda de vas. 
Se desarta intr-un vas si se lasa  la racit, ca sa se inchege. Fiind foarte gras, balmosul  se  va desprinde de marginile  vasului. 
Este bun si delicios acest balmos, cam gras intr-adevar , pentru cine are voie sa manance de toate. Daca sunteti cumva  la dieta si nu vreti sa stricati randuiala,  atunci facem un balmos fara adaosuri, numai din jintuiala . Si aici, reteta este simpla : 1 l de jintuiala, sare si 400  grame de faina de malai. Este foarte bun si asa, are gust usor acrisor  si se mananca, la fel, simplu sau cu supa de salata verde ori ciorba de dovlecei. 
Poftiti la masa !!! 



4 comentarii:

albinuta veninoasa spunea...

no amu era s-o fac de oaie. din obosala pe care o am in cionte, era sa nu observ ca aveti reteta asta si sa va zic ca nu sunteti ardeleanca daca nu aveti postat BALMOSUL.
Felicitari inca odata.

Daniela spunea...

Nu-i bai de o faceai de oaie, tot de oaie e si jintuiala !
Eu tot spun ca sint moldoardeleanca da nu ma crede nimenea !
Multumesc de aprecieri !

albinuta veninoasa spunea...

Jintuiala oare nu poate fi pastrata un termen mai lung ?

Daniela spunea...

Albinuto, dupa parerea mea, s-ar putea sa se poata pastra congelata, pentru ca daca oricum se fierbe, atunci surplusul de apa din gheata s-ar evapora si sa stii ca mi-ai dat o idee pe care cu siguranta o sa o aplic anul viitor, merci!