duminică, 17 noiembrie 2013

Bunatati de wekend

Daca e sfarsit de saptamana, este relaxare si , daca e asa, asta vine odata cu bunatatile din bucatarie. 
Asadar, o  tarta cu spanac, de data asta fara oua pe deasupra, , ca sa nu exageram. Aluatul, deja il stie toata lumea : faina integrala, apa, sare, drojdie si o lingurita de ulei de masline. Umplutura, spanac oparit, tocat marunt amestecat cu oua si branza, Am pus deasupra seminte de susan, sa mai ascunda culoarea negruta a aluatului. 

Este varianta mai saraca a tartei acesteia, dar, la fel de buna , adaptata momentului. 
Acum , prajitura de branza de vaci, goji si visine , care, a iesit o prajitura acra de-a binelea, ca tare m-am zgarcit la dulce. 
Reteta, cea de aici, simpla si buna, gustoasa , taman buna pentru sfarsit de saptamana. Plusul il reprezinta doar visinele, congelate, la care le-am scos samburii  inainte de se decongela si le-am pus direct in aluat.

miercuri, 6 noiembrie 2013

Peste in crusta de oua si tarate - varianta dietetica


Din categoria : as manca peste, ca e bun la dieta dar m-am saturat de el , am zis sa incerc varianta dietetica de pane, dupa modelul unei gospodine tinere si cu imaginatie, Lorelica.
Asadar, pestele (merluciu) l-am curatat si spalat, l-am taiat bucati si l-am condimentat cu sare si piper.
Intr-o farfurie  am pus gluten de grau, in alta am pus tarate de ovaz amestecate cu tarate de grau iar intr-un castronel am batut oua intregi cu sare si piper. Am dat pestele prin gluten , ou si tarate, l-am pus pe tava  cu hartie de copt la baza, am pus la cuptor pentru  40 de minute la 180 de grade si gata, a iesit pestele. O sa fac si o mamaliguta si un mujdei .
Nu poate fi la fel cu pestele acesta dar nici eu nu mai sunt la fel, ci numai cu 20 de kilograme mai usoara , asa ca, ne adaptam din mers si merge bine.

marți, 5 noiembrie 2013

Tortulet de ciocolata si cirese nr. 32




Cifra tortuletului reprezinta anii de cand  sant impreuna cu jumatatea mea. Ce este interesant, este ca pe masura ce numarul creste, tortuletul scade in  marime. De regula este un tortulet pentru doua persoane, simplu si delicios. Anul acesta, blatul a fost facut din 3 oua,1 lingura de indulcitor , 2 linguri de faina si una de cacao. 

La dieta pe care o tin, nu e voie la cirese. Ce ganditi, taman pe o punguta cu cirese am pus mana in congelator si, cum noaptea toate pisicile sunt negre, asa erau si ciresele mele la fel cu visinele de fapt dorite. Dupa ce s-au dezghetat si am desfacut jumate din ele, am constatat ca sunt cam mari pentru visine dar raul era facut si consideram ca oricum e masa de sarbatoare, deci, dezmat. 
Ciresele, puse impreuna cu zeama lasata de la dezghetare, plus 3 linguri de apa si o lingura de indulcitor, le-am pus pe foc si le-am fiert 5 minute.
Separat , 2 oua se bat  cu 2 linguri de indulcitor, pe o oala in care fierbe apa, pana cand capata consistenta unei smantani. Se da deoparte si se pune o lingura zdravana de cacao.Se lasa la racit si  apoi se pune untul, 200 de grame, la temperatura camerei . Se omogenizeaza bine si se da la rece pentru 15 minute. 
Se scurg ciresele de zeama. Siropul astfel obtinut  se foloseste la insiroparea blatului pe care l-am taiat in 3. 
Constructia este simpla : baza blatului se insiropeaza, se pune crema, apoi cirese, urmatoarea felie de blat, la fel insiropata, crema,  cirese si la urma acoperisul tortului, tot insiropat. Peste acest tort  se toarna glazura de ciocolata, am mai avut frunze de menta si le-am pus , verde, ca vine vara  si se da la rece. Nu este spectaculos ca aspect, este departe de perfectiunea profesionistilor dar, gustul.........bate infatisarea ! 
Parca  numarul 31  a fost mai elaborat 
dar de, era si mai mare,  nici nu eram la dieta si eram mai tanara !