joi, 10 martie 2011

GHIVECI


Ghiveciul ramine o  mincare de baza pe timpul iernii, cita vreme  nu este slobod la cartofi atita cit am dori  noi.
In conditiile acestea, toamna, cind este abundenta,  pun pe iarna  in borcane de 1700 ml  o adunatura de legume (morcov, conopida ,mazare, vinete, dovlecel, fasole verde, patrunjel radacina)oparite in prealabil, doar  in apa cu sare, puse in borcan fierbinti si deasupra se toarna bulion  de rosii crud. Se  inchide ermetic borcanul si se  dustuleste pret de1 ceas si  uite asa am tot timpul legume bune pentru gatit.


Ca sa fac un ghiveci bun, atunci  calesc o ceapa  , rastorn  legumele peste ceapa, asezonez cu sare, piper, usturoi, pun in tava ceramica si  dau la cuptor.

 Dupa ce porneste   un clocot, pun o mina de orez , amestec bine  si mai las  in cuptor 20 de minute, timp in care orezul  fierbe si in acelasi timp  absoarbe toata zeama  de la legume.
Mai las in cuptor pret de  10 -15 minute, cu focul oprit  si de abia dupa aceea  il las la racit .

Niciun comentariu: