110 g unt moale cu min. 80% grăsime
vineri, 11 noiembrie 2022
Guguluf cu ciocolată
110 g unt moale cu min. 80% grăsime
vineri, 28 octombrie 2022
Paleuri cu marmeladă de caise
Rețeta este simplă și ușor de făcut.
260 g unt moale
260 g zahăr pudră
400 g făină
4 ouă
5 g praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
1 vârf de cuțit de sare
Se spumează untul, se adaugă zahărul pudră și se
omogenizează. Pe rând se pun ouăle, sarea și esența de vanilie, apoi se
încorporează toată făina, cernută împreună cu praful de copt.
Aluatul este onctuos și omogen. Cu ajutorul unei pungi
pentru ornat, tăiată cam 1 cm la capăt, se fac mici grămăjoare de aluat pe
hârtia de copt din tavă și se coc la 175 de grade timp de 15 minute.
După ce se răcesc, se lipesc două câte două cu marmeladă
fină de caise, apoi se decorează cu ciocolată topită. Pentru copii, ciocolata
este cu lapte.
duminică, 9 octombrie 2022
Hribi cu pui în sos cremos
O mâncare delicioasă, cu gust deosebit, cu aromă
incredibilă.
O ceapă mare albă se taie mărunt și se călește în ulei de
floarea-soarelui. Când a devenit sticloasă, se pune carnea de pui (4 pulpe și 4
aripioare). Se călește și carnea până ce își schimbă culoarea și se rumenește
ușor, apoi se pun hribii (cam 800 de grame), sare, piper și se lasă la
înăbușit.
Se formează un sos grozav. Dacă nu a fiert suficient carnea până ce scade sosul, se mai adaugă o cană de apă fierbinte și se mai lasă la fiert.
Când este fiartă carnea, se pun în sos 400 de grame de smântână fermentată, cu cel puțin 20% grăsime și se amestecă bine. Se lasă să dea un clocot, să se fluidizeze sosul, care trebuie să acopere carnea. Când este gata, se ia de pe foc și se adaugă două gălbenușuri, amestecându-se energic până la încorporarea lor totală.
Sosul este cremos și consistent, numai bun de mâncat cu mămăligă caldă.
duminică, 2 octombrie 2022
Clătite dospite
300 ml lapte, 300 ml bere blondă, 10 grame drojdie proaspătă,
3 ouă, sare, 1 vârf de cuțit de turmeric, 1 lingură de smântână fermentată, 15
ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingură de rom, 300 de grame de făină albă.
Toate ceste ingrediente se pun în blender, mai puțin făina. Se mixează 30 de secunde și apoi se pune făina. Aluatul trebuie să fie omogen și să curgă, dar să nu fie foarte fluid. Eventual se mai completează cu făină sau se mai diluează cu lapte. Se acoperă vasul și se lasă la dospit 1 oră.
O tigaie de clătite antiaderentă se încălzește bine și se începe coacerea clătitelor. Datorită drojdiei, clătitele ies dantelate, puțin mai groase decât cele obișnuite și foarte, foarte fragede. Chiar dacă sunt mai groase, se coc foarte bine la foc potrivit și se rumenesc foarte frumos.
Se pot umple cu diverse gemuri, vor fi extrem de gustoase, umplutura
intră prin toată dantela aceea și sunt foarte suculente.
marți, 8 martie 2022
Mucenici moldovenești umpluți cu nucă și merișoare , ediția 2022
Nu trece 9 martie fără sfințișori, precum este tradiția
Aluatul de astăzi a fost cel de cozonac:
- 1250 grame de făină albă de calitate superioară
- 14 gălbenușuri
- 250 grame zahăr
- 75 grame drojdie proaspătă
- 200 ml lapte bătut
- 365 ml lapte
- 150 grame unt de 82% grăsime
- esență de rom și vanilie
- coajă rasă de portocală și lămâie
- zahăr vanilat 2 pliculețe
- 1 linguriță de sare
duminică, 17 octombrie 2021
Tartă cu șuncă și mozarella
Inspirată din bucătăria italiană, această tartă s-a vrut a fi un aperitiv grozav pentru o zi de sărbătoare. A ieșit pe măsura poftei.
Aluatul, simplu: 500 grame de făină albă superioară, 25 grame drojdie proaspătă, 1 linguriță sare, 1 linguriță zahăr pudră, 300 ml lapte călduț, 50 ml ulei de măsline. Se diluează drojdia cu zahărul, se adaugă laptele, se răstoarnă peste făina cernută împreună cu sarea și se omogenizează. Se adaugă uleiul și se frământă prin împăturire, pâna la absorbția completă a uleiului. Se lasă la crescut până ce își dublează volumul.
2 batoane de mozarella se feliază pe ambele părți, cu ajutorul a 2 linguri de lemn, se intercalează felii de roșii și busuioc verde și se dă la frigider.
Se pune aluatul pe o hârtie de copt, se aplatizează mijlocul cu ajutorul palmelor, lăsând lateralul mai înalt, ca o bordură. Cu ajutorul degetelor, se dă formă de brăduț bordurii.
Deja are formă de tartă. Pe mijloc se pune sos de roșii sau ketchup.
Se acoperă cu felii de șuncă.
Mozarella se mai taie o dată pe lungime, rezultând astfel 4 fâșii de brânză, care se pun în interiorul tartei, completându-se cu cașcaval ras.
Se dă la cuptor pentru 25 minute, la 180 de grade.
Gustare, fel de bază sau aperitiv, tarta asta merită făcută, este grozavă!
joi, 11 martie 2021
Pariziene cu crema de vanilie și vișine
Foarte bune aceste pariziene cu vișine și cremă de vanilie.....
Aluatul este unul foarte bun, moale și savuros: 1100 grame de făina albă, 100 grame zahăr pudră cu aromă de citrice și vanilie, 2 gălbenușuri, 1 ou întreg, 1 linguriță rasă de sare fină, 200 ml de smântână de gătit cu 30% grăsime, 500 ml apă caldă, 50 grame de drojdie proaspătă, coajă rasă de lămâie, esență de vanilie și 120 grame de unt topit, călduț.
Drojdia se freacă bine cu o linguriță de zahăr până ce se lichefiază. Peste ea se pun gălbenușurile și oul întreg, esențele, smântâna și apa călduță. Toate se amestecă bine și și se răstoarnă peste făina cernută împreună cu sarea. Se omogenizează aluatul și apoi se pune în cuva mașinii de pâine, în care am pus deja untul topit (manual se frământă cu ajutorul untului topit, până ce se desprinde de pe vas și de pe mâini). La mașina de pâine se lasă la frământat 40 minute.
Se scoate aluatul, se porționează în 24 de porții egale, li se dă formă de bilă și se mai lasă la crescut 10 minute.
Până ce a crescut aluatul, am făcut o cremă de vanilie din 2 ouă, 2 linguri de amidon alimentar, 2 linguri de zahăr, 1 lingură esență de vanilie și 1 litru de lapte. Se pun într-o cratiță 2 oua, împreună cu 2 linguri de zahăr, se freacă spumă, se adaugă esența de vanilie și 2 linguri de amidon, se diluează cu puțin lapte rece. Se pune laptele la fiert și, când clocotește, se adaugă în șuvoi subțire peste amestecul din cratiță, amestecându-se energic. Se trece înapoi pe foc, se amestecă încontinuu, până ce se îngroașă. Se ia de pe foc, se acoperă cu folie alimentară și se dă la rece.
Vișinele se scurg bine și se înglobează în crema răcită.
Fiecare bilă de aluat se întinde pe masă, se unge cu puțin unt, se pune umplutură în partea superioară, se rotește puțin și se sigilează capetele iar partea inferioară se taie în fâșii, care vor forma evantai peste rulou.
Se ung cu ou bătut, se lasă la crescut 20 de minute iar apoi se coc la 170 grade, 30-35 minute.
vineri, 5 februarie 2021
Paste cu dovlecei și carne de vită
marți, 12 ianuarie 2021
Budincă de clătite cu șuncă și sos bechamel
Clătite, din 2 ouă, 200 ml lapte, 200 ml bere , sare, ulei și făină albă, până la consistența unei smântâni subțiri. Se lasă la odihnit 15 minute, după care se coc clătitele.
Separat, se face un sos bechamel din 25 g unt, o lingură de făină și 700 ml lapte. Dupa ce este fiert și strecurat, se condimentează cu sare și piper.
O tavă din ceramică se unge cu puțin unt, se aranjează clătitele ,
feliile de cașcaval afumat
și sosul.
Dacă este suficient de înaltă tava, se repetă. Peste sosul bechamel se pune o altă clătită, șuncă, cașcaval și iarăși sos. Se adună marginile clătitelor
se acoperă cu capac din clătită
se răzuiește cașcaval și se pun câteva bucățele de unt.
Se dă la cuptor pentru 25 de minute, la 180 grade.
joi, 7 ianuarie 2021
Tigaie picantă de pui cu legume
Repede și gustos: 6 pulpe de pui dezosate, tăiate cubulețe, se rumenesc într-o tigaie. Apoi, se răstoarnă într-un castron, se sărează, se piperează și se amestecă bine cu o lingură de amidon alimentar.