duminică, 19 aprilie 2020

A fost odată, ca niciodată....dar, ce va veni, vom prețui ...




A fost odată ca niciodată....sărbători în familie, nici nu știam ce aveam ...
Ne pregăteam, fără îndoială 











Anul trecut , am avut ajutoare de nădejde, după cum se vede, moștenitorii și-au spus cuvăntul  ! 

Ne-am pregătit și acum, dar, masa este săracă, este numai pentru doi oameni, scaunele vor rămîne goale  ...
Dar, să fim sănătoși ! Vom prețui la maximum totul și nu vom lăsa nimic să treacă pe lângă noi ! 

vineri, 17 aprilie 2020

Salată de fasole boabe cu ardei copți și ridichi


 Azi, o salată gustoasă și sățioasă, foarte ușor de făcut. Desigur, este de post, tocmai potrivită pentru o zi de vineri și pentru cine ține postul.
Așadar, fasolea roșie din 2 conserve am pus-o la scurs într-o strecurătoare de inox. Separat, am pregătit 10 ardei copți, în sensul că anul trecut, la indicațiile unei doamne în vârstă, am pus ardeii copți la congelat cu tot cu coajă. A avut dreptate. S-au pastrat perfect iar  la dezghețare, se curăță foarte ușor și nu se pierde sucul acela extraordinar din ardei. Deci, i-am curățat de coajă , cotoare și semințe și i-am taiat mărunt. Am mai feliat 5 ridichi roșii și  2 cepe roșii mari.
Pătrunjelul verde din grădină, aromat și proaspăt, s-a înscris cu succes în paleta coloristică a salatei mele. Am potrivit  de sare și piper ,
 am făcut un amestec de ulei de măsline, oțet balsamic și sosul de la ardeii copți și am pus totul peste salată. A stat acoperită salata mea vreo 2 ore, timp în care s-au împrietenit toate legumele și s-au inmuiat puțin ridichile și ceapa roșie.  
A ieșit grozavă. S-a mâncat simplă, cu o felie de pâine neagră alături. 

duminică, 13 octombrie 2019

Răsturnata cu gutui și cremă de mascarpone cu frișcă





Pentru că este toamnă și a venit vremea culesului, azi, vedetele sunt  gustuile. Galbene, frumoase, aromate....ne-a răsplătit gutuiul cu o recoltă minunată.
Nu se putea să lăsăm așa, culesul, fără ceva bun, bun .
In variantă simplă, rapidă, o răsturnată cu gutui, acoperită de un strat generos de cremă de mascarpone cu frișcă.
Am început cu  3 gutui, tăiate felii și preparate termic timp de 5 minute în 100 ml apă și 1 lingură de zahăr.  Au fost apoi puse la scurs, într-o sită inoxidabilă.
Separat, 4 linguri de zahăr au fost caramelizate într-o cratiță groasă, antiaderentă și apoi am rotit, până ce  zahărul a ajuns și pe pereți. Peste zahăr am pus gutuile,  miez de nucă  și câteva bucățele de unt .
5 albușuri, bătute cu un praf de sare  și cu 5 linguri de zahăr, ca o bezea tare,au fost amestecate ușor, prin răsturnare, cu 5 gălbenușuri, 1 lingură ulei și 5 linguri de  făină. Aluatul a fost deșertat peste  gutui  și copt, 40 minute, la 175 grade. 
După ce s-a copt, am răsturnat prăjitura cu ajutorul unui platou, pus capac peste cratiță.
Crema a fost făcută din 400 grame frișcă lichidă, 250 grame mascarpone și 2 linguri de zahăr pudră. Toate amestecate, au fost bătute  4 minute la robot.
După ce s-a răcit prăjitura, am pus crema deasupra și am dat la frigider pentru 2 ore.
Cum a ieșit ? Păi, să zicem așa: aromată, cremoasă, fină, gustoasă.......


sâmbătă, 17 august 2019

O vacanță ca-n povești ......


La bunica în grădină
E o liniște deplină
Doar bunicul face-n taină,
O casuță,mică, faină



Verde dară, că e vară,
Numai  bună,stăm afară ....
O surpriză minunată
Pentru un băiat și-o fată!



In pridvor , deja, se stie
Acolo va fi prăvălie
Cu produse bio, toate ,
Din gradină adunate
Mure , zmeura, căpșuni
Baby morcovi, cei mai buni
Castraveți  si porodici
Cum găsesti doar la bunici

Ana noastră, prințesuca,
Are un șorț frumușel,
De bunica pregătit,
Cu cel mai frumos  model !


Nu uităm nici de plăcinte,
Reteșe cu brânză, ujjjjj,
Cum aflăm numai la Cluj,
Unde buni și nepoata,
Le dau îndată gata !!!
Numai ele le știu face
Ca să placă, tuturor ,
Ia veniți  la noi, la masă 
Să mâncați și voi , cu spor !


Vlad, prințul moștenitor,
Are mare, mare spor,
La mers singur,singurel,
 Înalt și drept,  copăcel,























Multă, multă veselie



Iar bunicii spun: să fie !














O vacanță ca-n povești

Cum doar la bunici găsești !


marți, 9 iulie 2019

Clătite cu caimac și bere



Pentru că am avut lapte gras, de la sursă, prin bunăvoința colegelor, caimacul a fost deosebit, gros si savuros. Concluzia este că merita o destinație corectă, pe măsura bunătății sale.
Așadar, clătitele au fost câștigătoare de data asta ....
Un aluat deosebit, bun, cremos, gustos....
De data asta, blenderul a fost cel care și-a făcut treaba: întâi, puțin ulei, apoi caimacul, trei ouă, un pahar de bere, sare, faină albă trei nule, lapte și uite așa, până la consistența unei smântâni lichide.
Nu există cantități exacte, se tot adaugă una sau alta, până la consistenta smântânii.

Obligatoriu aluatul se odihnește minimum jumătate de ora, după care, se trece la copt clătitele.
Noi le-am făcut cu brânza Focșani, amestecata cu Mozarella.




Simplu, în tigaie, la foc domol 

Dupa prima întoarcere, brânza se pune  pe clătită în tigaie, să se topească 
după care se împatură clătita și se mai întoarce o dată 
Calde sau reci, cu umplutură sărată sau dulce, sunt excepționale. Nu risipiți caimacul de la lapte, poate fi savoarea unui preparat deosebit, precum clătitele ....