luni, 8 februarie 2016

Pilaf de spanac - varianta dietetica Dukan


 

Carnatii din carne de curcan, facuti in casa , usor afumati , langa un pilaf de spanac , reprezinta o masa de pranz dietetica, garantat si gustoasa. 

De data asta am gatit spanacul altfel si a iesit foarte bun. 

O ceapa mica se caleste usor intr-o lingura de ulei, pana ce se infierbanta si dezvolta mirosul specific cepei calite. Peste ea se pune spanacul ( eu am avut congelat dar la fel se face si cu spanacul proaspat), se amesteca  bine si se lasa sa dea un clocot. Nu se mai pune apa, pentru ca lasa destula prin dezghetare. Se potriveste de sare si piper si, inainte de a lua tigaia de pe foc, se presara 2 linguri cu varf cu tarate de ovaz si  se amesteca energic.Se da deoparte si se tine tigaia acoperita cu capac vreme de 10 minute. In aceasta reteta, taratele de ovaz au rolul orezului, absorb tot lichidul in exces si, dau consistenta spanacului, de aici si denumirea de pilaf si nu piure de spanac. 

Se face repede, este gustos si , pentru cine este la dieta , un fel de mancare minunat cu taratele de ovaz incorporate. 

marți, 2 februarie 2016

Pastrama din pulpa de curcan



Anul 2015 a fost un an cu curcani seriosi, adica de la 20 de kilograme in sus, asta insemnanad carne  gustoasa, aproape rosie la culoare si, ca la orice animal de casa, mai tare. Pulpa superioara cam la 1,7 kilograme iar cea inferioara, cam 1 kilogram.  Normal, in acest caz, cauti variante alternative la gatit, altceva decat  o  simpla  friptura.
Pentru ca intotdeauna produsele preparate in casa  sunt mult mai sanatoase si dietetice, pentru ca sunt preferabile  celor din pravalie, pline de  chimicale, de data asta am facut pastrama din pulpa superioara si inferioara. Cu emotii, pana ce am vazut cum iese. Bate de la distanta orice fel de asa zise produse traditionale din comert. 
Asadar, am pus pulpele intr-un amestec de 2 litri de apa rece, in care am pus 2 linguri de  sare grunjoasa, 6 foi de dafin , 1 lingurita de cimbru macinat si 2 linguri de piper boabe. Apa trebuie sa treaca peste nivelul carnii cu 2 cm. 
Am acoperit cratita cu capac  si am dat la rece pentru 36 de ore , adica  doua nopti si o zi sau doua zile si o noapte, cum va e mai usor. 
Dupa scurgerea timpului, am scos carnea din apa, am curat-o de boabele de piper lipite de ea si am pus-o intr-un amestec de 6 linguri sos de soia light, o lingurita de piper, o jumatate de lingurita de boia iute .Amestecul cu sos de soia nu este asa de mult, asa ca, am frecat bine carnea cu el si , din cand in cand, am mai intors carnea de pe o parte pe alta. A stat asa inca 8 ore. Dupa asta, am pus carnea intr-o punga de friptura de marime mare , am legat-o si am intepat-o in partea superioara cu scobitoarea. 
Am pus tava cu punga in cuptorul preincalzit si am lasat-o la copt, la foc mediu, timp de 80 minute. 
Am stins focul, am lasat tava cu totul in cuptor pentru alte cateva ore (cam 5 ore) , sa se raceasca incet  de la sine. 
In momentul in care deschizi punga, lichidul  care a mai ramas in jurul carnii este deja gelatinizat, se poate indeparta cu usurinta si refolosi la orice fel de mancare cu legume, va imbunatati substantial gustul acesteia .
Carnea  este frageda, suculenta , de culoare roz.
Noi o mancam rece, cu sos de hrean cu iaurt  dar, se poate manca si calda, ca si friptura. 
Faptul  ca a ramas la racit in punga  a fragezit incredibil carnea si i-a dat un gust extraordinar de bun.  Se pastreaza la rece,  invelita cu folie alimentara, tocmai ca sa i se pastreze fragezimea. 





miercuri, 27 ianuarie 2016

Desert cu chia, budinca si iaurt cremos




Este vremea deserturilor dietetice, preparate rapid si delicioase !
Azi i-a venit randul desertului la pahar, usor de facut .
Asadar, se pune la infierbantat 1 litru de lapte de 1,5% grasime . Separat, intr-o cratita de inox, se pun doua oua, se amesteca bine cu 2 linguri de amidon , indulcitor dupa gust si putina esenta de vanilie.
Cand laptele clocoteste, se toarna in suvoi subtire peste  oua si amidon si se amesteca energic cu un tel. Se pune apoi pe foc si se lasa sa clocoteasca de cateva ori, amestecand incontinuu, pana ce s-a ingrosat. Se ia de pe foc si se lasa cateva minute sa se racoreasca.
Separat, un iaurt  cremos de 3,5% se amesteca  cu 4 lingurite  de seminte  de chia si putin indulcitor. 
Se pune in cupe, la baza fiind budinca , apoi iaurt , tot asa pana ce se umple cupa, deasupra se mai presara cateva seminte de chia pentru decor si se da la rece  pentru minim doua ore. 
Gustul este foarte bun, iaurtul cremos separa minunat straturile de budinca iar semintele de chia ii da consistenta desertului. 

duminică, 24 ianuarie 2016

Tocana taraneasca cu carne de gaina


Eiiii, am primit plocon o gaina , de la matusa ! Gaina, faina si galbena, am impartit-o in 2 : din partile osoase, am facut o supa extraordinara iar din pulpe, aripi, ficat si batuca am facut tocana !
Asta este tocana traditionala in Ardeal, facuta cu smantana (merge si numai cu lapte, daca nu este smantana )  si , obligatoriu, cu mamaliga alaturi. 
Deci, carnea portionata si spalata 

am pus-o peste o ceapa taiata marunt si usor calita
am amestecat pana ce carnea a prins crusta, am adaugat boia de ardei afumata, sare si piper, apoi am pus apa pana ce s-a acoperit carnea. 
Cum gaina batrana face zeama buna, am fost prevazatoare, am rasturnat totul in oala cu presiune si am lasat la fiert o ora. 
Dupa aceea am rasturnat si, separat, o lingura de faina am amestecat-o cu putin lapte rece, pana nu au mai fost cocoloase . Apoi am pus 2 linguri zdravene de smantana, am omogenizat totul si am trecut prin sita deasa, sa nu fie deloc cocoloase. Ingrosala am turnat-o in fir subtire, amestecand incontinuu, pana ce s-a  incorporat  in tocana. Am mai lasat la fiert circa 10 minute, la foc mic si,  gata tocana. 
Alaturi, bineinteles, mamaliga molcuta si gustoasa, asezata soldatei pe marginea farfuriei cu tocana.
Pai sa nu va spun ce miros a fost in bucatarie si ce  gust a avut ! Este o reala aducere aminte de mancarurile bunicii , facute cu drag pentru familie !