luni, 9 martie 2015
Limba cu sos de ardei si usturoi
Din categoria mancare dietetica, discutam despre limba. Este gustoasa, usor de facut si merita toata atentia. Astfel, limba (de porc, de vita - de care aveti) , se pune la fiert in oala cu presiune, in apa rece , cu sare , piper, boia de ardei iute, foaie de dafin si putin cimbru. Fierbe la foc mic timp de 90 de minute, dupa care se scoate si se elimina pielea. Daca este bine fiarta, pielea este deja exfoliata si foarte usor se da jos. Se taie felii cam de 1- 2 cm.
Separat, se incalzeste o lingura de ulei de masline, se pune pasta de ardei kapia din borcan (daca aveti proaspat, un ardei gras rosu) , limba taiata si se amesteca de cateva ori.
Apoi se pune peste ea zeama in care a fiert, pana o acopera si se da la foc mare, sa fiarba descoperita.
Cand zeama a scazut, o capatana de usturoi curatata si macinata marunt, se pune peste mancare, se mai amesteca de doua ori si se ia de pe foc, se acopera si se mai lasa asa 15 minute.
Iese o mancare delicioasa, gustoasa si hranitoare.
duminică, 1 martie 2015
Supa de salata verde
Este deja primăvară, toată lumea vrea să mănânce verdețuri, crude sau preparate.....deja este timpul. Există foarte multe rețete pentru supă de salată verde, am testat mai multe și am rămas la una singură, aceasta pe care o fac mereu.
Așadar, o ceapă albă, tăiată mărunt se călește (mai bine zis încălzește) într-o lingură de ulei. Peste ceapă se pune salata verde, spălată și ruptă în bucăți, se amestecă până ce salata se înmoaie și scade în volum. Atunci se pune sare, o lingură de legume uscate și măcinate, puțin piper și 2 căni de apă. Se lasă la fiert cam 10 minute, după care se pun în supă câteva ouă și se mai lăsă la fiert încă 5 minute. Între timp, 3 linguri pline cu smântână fermentată se bat bine cu 1 ou, la care se adaugă vreo 3-4 căței de usturoi mărunțiți bine. Se dă supa deoparte și cu polonicul se pune zeama clocotită peste smântâna cu usturoi, până ce se înfierbântă, amestecăm continuu, ca să se dilueze bine și apoi deșertăm totul în supă. Nu se mai fierbe.
Supa se poate face și cu iaurt în loc de smântână, pentru cine este la dietă, este la fel de gustoasă , dar, mai puțin grasă.
Este extraordinar de gustoasă și binevenită în meniul nostru.
Dacă nu sunteți la dietă, nu uitați de balmoș, merge de minune lângă supa de salată.
miercuri, 25 februarie 2015
Budinca de dovleac
Budinca, placinta turnata ,oricum se poate intitula bunatatea asta.
Cam 1,5 kg de dovleac, maruntit bine sau dat prin razatoare daca este crud, am amestecat cu 1 lingura de indulcitor, 2 linguri de amidon alimentar, 1 lingura tarate psyllium , 2 oua si scortisoara macinata. Toate omogenizate bine, le-am pus peste hartia de copt din tava si am dat la cuptor, pentru 40 de minute, la 190 grade. A iesit foarte gustoasa si aromata budinca, s-a copt frumos si s-a rumenit bine si la baza.
Pana in toamna, gata cu dovleacul, dar, una peste alta, am iesit excelent cu el, am avut toata iarna un dulce foarte sanatos.
luni, 16 februarie 2015
Ardei copti cu dovlecei si piept de curcan
Pentru ca mancam dietetic, pentru azi am pregatit o minunata tocanita de ardei copti cu dovlecei si piept de curcan.
Astfel pieptul de curcan, taiat cubulete, l-am rumenit in cratita antiaderenta, fara ulei.
Peste carnea rumena, am pus o ceapa taiata marunt
care de la caldura carnii instantaneu a dezvoltat un miros deosebit.
Ardeii copti, de la congelator, taiati in fasii mici
i-am pus in cratita, am amestecat de doua ori
am pus si zeama de la ardei, care este grozava ca si gust
apoi suc de rosii din productie proprie
Astfel adunate toate, mancarea a fiert la foc iute, cam 30 de minute,fara capac pe cratita, pana ce a scazut lichidul si a iesit ca o tocanita excelenta .
luni, 26 ianuarie 2015
Toba de pui si curcan - varianta dietetica
Toba aceasta face parte din categoria bunatatilor ce trebuiau incercate.
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la alte gospodine, precum Mamy Vio, la ea am vazut prima data. In cea originala , gelatina se punea odata cu carnea, in cuptor. Dupa regula bine stiuta ca gelatina nu trebuie fiarta, am modificat reteta , asa mi s-a parut normal sa fac.
Asadar, pentru asta am folosit pulpe superioare de pui , taiate in 3, de-a lungul osului, fara piele , cam 1,5 kg si o bucata mare de piept de curcan, cam 500 grame, taiat fasii cam de 1 cm. Condimentele pe care le-am folosit au fost : piper, sare, rozmarin, boia afumata, turmeric, boia iute si o lingura de legume uscate, macinate. Amestecate bine, plus 6 catei de usturoi curatati si intregi, ingredientele le-am pus intr-o punga de friptura, am legat-o si am intepat-o cu o scobitoare in partea de deasupra.
Am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Dupa asta, am scos din cuptor, am lasat la racorit 5 minute, am facut o gaura in coltul pungii si am scurs zeama care era acolo intr-un lighean de inox. Aceasta zeama, am amestecat-o cu 1 lingura de gelatina,dupa ce s-a racorit putin, am omogenizat-o bine si peste ea am pus carnea fierbinte din punga (mai putin oasele pulpelor, pe care le-am scos inainte si usturoiul ). Am amestecat bine, bine, pana ce carnea s-a uns cu zeama . Am tapetat un vas de yena cu folie alimentara, am pus continutul, am acoperit tot cu folie si am presat cu greutati. Asa a stat de seara pana dimineata. Gustul este foarte bun, este picant, inlocuieste orice fel de mezeluri din comert ,are tinuta si poate fi taiata lejer felii. Poate fi mancat cu legume alaturi, poate fi luata la pachet, poate fi un aperitiv excelent.
Cred ca data viitoare o sa procedez la ambalare altfel, mult mai simplu si eficient. Voi pune folie alimentara pe masa, voi pune carnea pe mijlocul foliei si voi infasura, dupa care voi incerca rasucirea de capete, ca la salamul de biscuiti. Astfel, portia va fi mai mica, deci si felia va fi mult mai mica si, prin rasucire, se va compacta, nemaiavand nevoie de greutati pentru presare.
joi, 22 ianuarie 2015
Aniversare 4 ani de blog !
Astazi se implinesc 4 ani de cand acest blog a luat fiinta, 4 ani in care am impartasit din cunostintele mele culinare , 4 ani in care m-am bucurat de increderea si de aprecierea vizitatorilor.
Pentru asta ,
Pentru asta ,
marți, 20 ianuarie 2015
Clatite dulci, cu tarate de ovaz si scortisoara
Uneori ai manca ceva simplu si bun, rapid facut.
Clatitele sunt o gustare ideala pentru satisfacerea poftei.
Pentru ca mancam dietetic, le facem simple.
2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon alimentar sau budinca de vanilie , un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 200 ml)si apa minerala (cam 150), 1 lingura indulcitor si 1 varf de cutit de scortisoara macinata. Daca nu aveti oua galbene, de la gaini crescute in gospodarie, atunci, culoarea galbena a clatitelor se poate obtine prin adaugarea unui varf de cutit de turmeric. Mai puteti adauga lapte sau apa ulterior, in functie de cat este de consistent aluatul. Toate acestea amestecate, se lasa la odihna cam 15 minute. Aluatul acesta este pentru 10 clatite.
Asadar, o tigaie antiaderenta se infierbanta, se sterge cu pensula inmuiata in ulei (este nesemnificativ uleiul care ramane pe suprafata tigaii ) si se pune aluatul , avand grija sa se intinda bine si uniform. Se coc la foc mediu, pana ce se rumenesc putin,pe ambele parti.
Pot fi desert la o masa sau o gustare perfecta, langa un iaurt degresat. Sunt bune si reci, parca mai bune decat calde.
Clatitele sunt o gustare ideala pentru satisfacerea poftei.
Pentru ca mancam dietetic, le facem simple.
2 oua, 4 linguri de tarate de ovaz(macinate fin ) , 2 linguri de amidon alimentar sau budinca de vanilie , un praf de sare, un varf de cutit de praf de copt, lapte (cam 200 ml)si apa minerala (cam 150), 1 lingura indulcitor si 1 varf de cutit de scortisoara macinata. Daca nu aveti oua galbene, de la gaini crescute in gospodarie, atunci, culoarea galbena a clatitelor se poate obtine prin adaugarea unui varf de cutit de turmeric. Mai puteti adauga lapte sau apa ulterior, in functie de cat este de consistent aluatul. Toate acestea amestecate, se lasa la odihna cam 15 minute. Aluatul acesta este pentru 10 clatite.
Asadar, o tigaie antiaderenta se infierbanta, se sterge cu pensula inmuiata in ulei (este nesemnificativ uleiul care ramane pe suprafata tigaii ) si se pune aluatul , avand grija sa se intinda bine si uniform. Se coc la foc mediu, pana ce se rumenesc putin,pe ambele parti.
Pot fi desert la o masa sau o gustare perfecta, langa un iaurt degresat. Sunt bune si reci, parca mai bune decat calde.
Ghiveci de legume - varianta dietetica
La vremea asta din iarna simti nevoia sa mananci legume iar un ghiveci este binevenit intotdeauna. In mod normal, ghiveciul nu are o reteta fixa, se poate face cu ce ai in casa, cu ce ai in pivnita sau cu legume din piata ori supermarket. Diferenta dintre legume crude si cele gatite, la vremea asta, o da gustul. Celor crude nu prea ai ce le face in schimb, la astea gatite, poti sa le schimbi gustul din condimente si din faptul ca isi imprumuta gustul.
Eu nu cumpar legume iarna, am in pivnita, special pregatite borcane cu bunatati pentru perioada de iarna,
Asadar, o ceapa taiata marunt se infierbanta intr-o lingura de ulei. Apoi, legumele se pun in functie de timpul lor de fierbere. Peste ceapa, imediat, se pune morcov si patrunjel radacina, se lasa cam 5 minute sa se undeasca impreuna cu ceapa si apoi se pune ardeiul gras. Daca celelalte legume sunt conserve, la 5 minute dupa ardei se pot pune vinetele, dovlecelul, conopida, fasolea verde,varza, sucul de rosii, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si o foaie de dafin si se lasa sa clocoteasca vreme de 15 minute. Daca legumele sunt crude, imediat dupa ardei se adauga apa fierbinte, se lasa sa clocoteasca si se adauga pe rand legumele taiate cubulete, se condimenteaza , se lasa sa dea un clocot si abia apoi se pune sucul de rosii.
Mai nou fac acest ghiveci in cratita, pe aragaz, in varianta rapida. Dupa ce toate au fiert si in bucatarie miroase a vara, se da la o parte si, cu ajutorul unui polonic, se scoate zeama (nu va fi foarte multa, pentru ca ghiveciul se face la foc mare si scade rapid.
Separat, o capatana de usturoi se curata si se marunteste. Eu o maruntesc intr-un tocator electric si , peste ea, se pune zeama scoasa din cratita, asa fierbinte. Se amesteca bine , bine si in final va iesi o pasta de usturoi delicioasa, care , in momentul servirii, se adauga peste ghiveci, in farfurie.
Simplu sau cu ceva carne alaturi, ghiveciul acesta este sanatate curata, deliciu culinar si o mancare excelenta de dieta .
Eu nu cumpar legume iarna, am in pivnita, special pregatite borcane cu bunatati pentru perioada de iarna,
Asadar, o ceapa taiata marunt se infierbanta intr-o lingura de ulei. Apoi, legumele se pun in functie de timpul lor de fierbere. Peste ceapa, imediat, se pune morcov si patrunjel radacina, se lasa cam 5 minute sa se undeasca impreuna cu ceapa si apoi se pune ardeiul gras. Daca celelalte legume sunt conserve, la 5 minute dupa ardei se pot pune vinetele, dovlecelul, conopida, fasolea verde,varza, sucul de rosii, se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si o foaie de dafin si se lasa sa clocoteasca vreme de 15 minute. Daca legumele sunt crude, imediat dupa ardei se adauga apa fierbinte, se lasa sa clocoteasca si se adauga pe rand legumele taiate cubulete, se condimenteaza , se lasa sa dea un clocot si abia apoi se pune sucul de rosii.
Mai nou fac acest ghiveci in cratita, pe aragaz, in varianta rapida. Dupa ce toate au fiert si in bucatarie miroase a vara, se da la o parte si, cu ajutorul unui polonic, se scoate zeama (nu va fi foarte multa, pentru ca ghiveciul se face la foc mare si scade rapid.
Separat, o capatana de usturoi se curata si se marunteste. Eu o maruntesc intr-un tocator electric si , peste ea, se pune zeama scoasa din cratita, asa fierbinte. Se amesteca bine , bine si in final va iesi o pasta de usturoi delicioasa, care , in momentul servirii, se adauga peste ghiveci, in farfurie.
Simplu sau cu ceva carne alaturi, ghiveciul acesta este sanatate curata, deliciu culinar si o mancare excelenta de dieta .
sâmbătă, 17 ianuarie 2015
Varza acra cu carne de curcan , la cuptor
Asadar, am pus la fiert , in apa simpla, 2 aripi de curcan, in oala sub presiune si am lasat jumatate de ora.
In timpul acesta, o ceapa taiata marunt, se caleste in 2 linguri de ulei
si cand miroase bine, sre apect sticlos, se pune peste ea varza acra tocata , scursa bine de zeama
si se caleste usor, timp de 10 minute, amestecand des in cratita.
Se pregateste o tava de larga, ca sa aiba o suprafata mare de fierbere
se rastoarna varza calita , se pune si carnea fiarta si se pun crengute de cimbru deasupra .
In apa in care a fiert carnea, se pune o lingurita cu varf de piper, o lingurita de boia, un ardei gras verde taiat marunt, 4 linguri de pasta de ardei rosu. o lingura morcov si patrunjel uscat macinat si un varf de cutit de boia de ardei iute.
Amestecate toate, le rasturnam peste varza din tava si punem tava la cuptor, la foc mare.
Dupa o jumatate de ora, se scoate din cuptor si se toarna deasupra o sticla de suc de rosii, usor se amesteca cu lingura ca sa se dilueze cu zeama si se mai pune la cuptor pentru 20-25 minute.
.Tava fiind larga, lichidul se evapora repede, ramamand o varza scazuta minunata.
A iesit exceptionala, varza a fost acra si gustoasa, suficient. de sarata incat mancarea sa nu mai necesite nici un pic de sare .
Poftiti la masa,este extraordinar de buna si apetisanta, cu carne de curcan, dietetica, numai buna dupa belsugul sarbatorilor de iarna.
miercuri, 31 decembrie 2014
Abonați-vă la:
Postări (Atom)