luni, 17 noiembrie 2014
Mancare de vinete cu ardei copti (sau o zacusca la moment )
Aceasta mancare este tare gustoasa si extrem de buna ,merge si in post, merge si la dieta, se poate manca si rece , este chiar mai savuroasa !
Se poate face si din legume proaspete dar si din legumele congelate de toamna !
Vinetele si ardeii, copti , se curata, se scurg si se taie marunt.
2 cepe mari rosii, se taie marunt si se calesc intr-o lingura de ulei de masline, se adauga rosii taiate marunt sau bulion, ardeii si vinetele.
Se potriveste de sare, piper,boia de ardei iute, se mai pun si vreo 4-5 catei de usturoi taiatati marunt, 2 foi de dafin, se rastoarna intr-un vas ceramic si se da la cuptor, la foc mic, ca sa scada zeama si este gata atunci cand se face o crusta deasupra !
Mancarea se poate servi cu paine integrala , mamaliga sau pur si simplu ca garnitura la chiftele, este foarte sanatoasa si buna !
Aceasta tocana de fapt este ca o zacusca facuta la moment. Exact din aceleasi ingrediente dar fiarta mai mult, se face zi zacusca simpla, clasica. Se ambaleaza in borcane de 400 de grame si se sterilizeaza inca 40 de minute.
miercuri, 12 noiembrie 2014
Salata din piept de curcan cu conopida si ardei copt
Din categoria dietetice, astazi o salata delicioasa, gustoasa si hranitoare.
Asadar,ingredientele principale :
- o bucata de piept de curcan taiata cuburi
pe care le-am rumenit intr-o tigaie antiaderenta iar la sfarsit au fost condimentate cu sare si piper.
- o conopida desfacuta buchetele si fiarta in apa cu sare , apoi pusa la scurs in sita
-un pachetel cu ardei copti ( de la congelator )
Peste conopida maruntita se pun cuburile de carne, racite.
Separat, intr-un tocator, se macina usturoiul, se pune o lingurita de ulei de masline, un iaurt dietetic, sare, piper, patrunjel , marar verde si ardeiul copt.
Iese totul ca un dresing putintel mai gros , care se amesteca bine, bine cu conopida si carnea.
Se da la rece pentru jumatate de ora, timp in care salata capata gust.
Usor de facut si gustoasa, este o salata excelenta pentru dieta , are gust de vara prin ardeiul copt si conopida,chiar daca afara ninge .
marți, 11 noiembrie 2014
Pizza cu sunca
10 linguri de faina, drojdie proaspata cat o nuca, apa calduta , 1 lingurita de sare si 2 linguri de ulei de masline, acestea sunt ingredientele pentru blatul de pizza. Se amesteca toate, mai putin uleiul (aluatul trebuie sa fie molcut, nu foarte tare) , se framanta cam 5 minute . Uleiul se pune pe planseta si peste el se pune aluatul. Din acest moment, aluatul se impatura si se framanta cu dosul palmei, pana incorporeaza tot uleiul. Se da la crescut pana ce isi dubleaza volumul.
Se intinde in foaie subtire si daca mai ramane aluat, atunci acesta se face sul umplut cu brinza si se aseaza pe marginea foii de aluat. Se pune ketchup , apoi branza rasa (eu pun Focsani, inlocuieste cu succes mozarella), apoi se pune sunca taiata, ciuperci felii , cucuruz fiert , masline (pentru cine doreste ) si la sfarsit condimente pentru pizza (oregano, busuioc, cimbru)Iese foarte gustoasa si crocanta, cu un blat foarte subtire si cu umplutura bogata.
joi, 6 noiembrie 2014
Varza tocata murata
Asta, teoretic, este ultima conserva pe anul acesta . Gata, ca imediat este Craciunul si eu tot pun pe iarna.
Varza de iarna, adica cea alba, se razuieste prin mandolina sau prin razatoarea Borner, fiecare cu ce are. Eu am dat la Borner si a iesit foarte fina.
Se cantareste si la fiecare kilogram de varza taiata se pun 20 de grame de sare pentru muraturi, se amesteca si se lasa de la o zi la alta. Astfel, varza se inmoaie, lasa zeama si se poate aranja perfect in borcan.
Mie imi place varza in borcane de stica, sa vad cum se aseaza, sa fie fara goluri si sa ii vad si culoarea.
Pe fundul unui borcan cu gura mare, de 12 litri, am pus crengi de cimbru si apoi am cladit varza, foarte apasat, fara sa aiba goluri .
Nu umplem chiar pana in gura borcanului, lasam loc sa fermenteze. Doua scanduri se pun in cruce deasupra, fortat, ca sa preseze varza, sa nu iasa deasupra. Eu am mai pus si separat, in 2 borcane mai mici, ca, atunci cand termian de fermentat, sa pot completa borcanul mare pana la gura, sa fie plin.
Borcanul se pune intr-o tava, ca daca fermenteaza si da pe dinafara, sa nu pateze nimic. Se tine in bucatarie, la cald, pana ce fermenteaza. De abia dupa ce s-a oprit din fermentat se leaga borcanul si se duce in pivnita.
Din varza asta minunata se face o exceptionala Varza a la Cluj sau, se consuma simpla, cu un strop de ulei de masline deasupra, ca salata .
Nu am pus marar uscat pentru ca are rolul de a ingrosa zeama si mie imi trebuie zeama clara si limpede, subtire.
Nu am pus hrean pentru ca amaraste varza si nu imi doresc asta, vreau varza acidulata si acra, nu amara.
Varza de iarna, adica cea alba, se razuieste prin mandolina sau prin razatoarea Borner, fiecare cu ce are. Eu am dat la Borner si a iesit foarte fina.
Se cantareste si la fiecare kilogram de varza taiata se pun 20 de grame de sare pentru muraturi, se amesteca si se lasa de la o zi la alta. Astfel, varza se inmoaie, lasa zeama si se poate aranja perfect in borcan.
Mie imi place varza in borcane de stica, sa vad cum se aseaza, sa fie fara goluri si sa ii vad si culoarea.
Pe fundul unui borcan cu gura mare, de 12 litri, am pus crengi de cimbru si apoi am cladit varza, foarte apasat, fara sa aiba goluri .
Nu umplem chiar pana in gura borcanului, lasam loc sa fermenteze. Doua scanduri se pun in cruce deasupra, fortat, ca sa preseze varza, sa nu iasa deasupra. Eu am mai pus si separat, in 2 borcane mai mici, ca, atunci cand termian de fermentat, sa pot completa borcanul mare pana la gura, sa fie plin.
Borcanul se pune intr-o tava, ca daca fermenteaza si da pe dinafara, sa nu pateze nimic. Se tine in bucatarie, la cald, pana ce fermenteaza. De abia dupa ce s-a oprit din fermentat se leaga borcanul si se duce in pivnita.
Din varza asta minunata se face o exceptionala Varza a la Cluj sau, se consuma simpla, cu un strop de ulei de masline deasupra, ca salata .
Nu am pus marar uscat pentru ca are rolul de a ingrosa zeama si mie imi trebuie zeama clara si limpede, subtire.
Nu am pus hrean pentru ca amaraste varza si nu imi doresc asta, vreau varza acidulata si acra, nu amara.
Taitei din dovleac, cu branza Focsani
Am vazut in gradina unei doamne minunate ,doamna Elisabeta, niste dovleci interesanti, pa care, la prima vedere, i-am confundat cu pepenii verzi. De la distanta, asa mi s-a parut.
Asta se intampla in septembrie, doamna curata gradina si asa aduna deja dovlecii. Interesanti ca aspect, frumosi de-a dreptul, tare m-au tentat si am cerut si eu.
Mi-a explicat doamna ca acestia sunt dovlecii taitei. Nu am prea inteles cu e asta , dar, azi am desfacut unul.
Nu am gresit foarte tare cand i-am confundat cu pepenii pentru ca, structura lor interioara e cam aceeasi. Am gustat si crud si are gust bun, dulce si, asemanator pepenilor verzi.
Am scos mijlocul si am ales samburii si , pentru partea mai tare, de langa coaja, am folosit o lingura. A ramas o goace subtire , asa de bine s-a curatat miezul.
Nu am aruncat pulpa care a sustinut samburii.
Am pus la fiert in apa cu sare si a fiert cam 10 minute. Dupa aceea, am pus la scurs in strecuratoare si apoi a, lasat sa se raceasca .
Abia acum am inteles de ce i se spune dovleacul de taitei. Pulpa fiarta, se desface in fasii subtiri , exact ca taiteii ca forma dar ca aspect am vazut ceva asemanator la raionul cu produse asiatice, ceva taitei de orez.
M-am decis sa experimentez gustul in mancaruri diferite, ca sa vad ce se potriveste mai bine si pentru inceput am facut taitei cu branza.
Asadar, am pensulat o tigaie cu unt topit si am pus taiteii, i-am rumenit usor
si apoi am pus branza Foscani,
am lasat pe foc pana ce s-a topit branza si apoi am dat la rece, ca sa inchege branza.
Rezultatul? Exceptional la gust,intr-adevar aduce gustul cu pastele fainoase, in combinatie cu branza a fost un gust minunat. Nu m-as fi gandit niciodata ca voi avea taitei din dovleac , cu un gust foarte, foarte bun.
Se poate manca fara grija, se preteaza foarte bine la dieta, excelent.
Am tinut samburi si in mod sigur anul viitor voi avea si eu in gradina dovlecii acestia .
Am mai facut o supa cu taitei si o budinca dulce cu taitei si scortisoara, pe care inca nu le-am gustat dar o sa spun cum sunt .
duminică, 2 noiembrie 2014
Gulas cu carne de oaie - un meniu de wekend pe pofta
Am inceput cu inceputul : foc zdravan afara, la soba
apoi, 2 cepe albe mari, tocate marunt, calite intr-o lingura de ulei
apoi pusa carnea ca capete o crusta
apoi se pune un ardei gras macinat ,2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, boia de ardei si vreo 3 linguri de pasta de ardei facuta in casa
condimente :sare, piper, ardei iute, foi de dafin si apoi, apa cat sa acopere totul
Eu am mai pus si un pic de carne de curcan si 2 pulpe de pui, ca sa fie abundenta de carne.
Cand carnea este fiarta, se adauga cartofii taiati cubulete si se fierbe totul la foc iute, acoperit.
Gulasul se mananca fierbinte, cu muraturi asortate alaturi. Ca sa nu fie asa de multa grasime, dupa ce se ia de poc, cu polonicul se face un cuib pe mijlocul cratitei iar acolo se va aduna grasimea. Este usor de degresat mancarea in felul acesta .
Normal ca daca am facut mancare la soba , afara, am facut si o supa de pui cu taitei de casa
si, bineinteles. clatite , cu oua de casa , galbene ca aurul
dulci si sarate, dupa gust si pofta !!!
Este buna mancarea facuta pe soba, la foc de lemne, doar atat ca dureaza mult si cand e gata mancarea, esti si tu terminat dar si mirosi a fum ca un carnat.Din cand in cand, pentru un gust deosebit, gatim si in felul acesta ! Poftiti la masa !
luni, 27 octombrie 2014
Sirop de catina cu miere
Anul acesta am decis sa prepar altfel catina pentru iarna. Asadar, cantitatea este de 2 kg. Am spalat catina, intr-o sita de inox, prin scufundare in apa. Am zvantat catina si apoi am trecut-o prin storcatorul de fructe. Hoaspele ramase le-am mai dat de doua ori prin storcator.
A iesit un suc gros de catina, ca un nectar, cu o culoare minunata, pe care l-am amestecat cu miere de albine, un borcan de miere (cam 600 de grame ) la tot nectarul. Au iesit 3 borcane de 700 de grame, pe care le-am infiletat si le-am pus la frigider.Din acest concentrat, se ia cate o lingura si se amesteca cu 250 ml de apa iar rezultatul va fi un suc minunat si gustos, numai bun de baut dimineata.
Hoaspele ramase le-am pus intr-un vas de sticla termorezistent si le-am uscat (dat fiind faptul ca deja fac foc in soba, le-am uscat pe soba dar ele pot fi uscate si in cuptor sau in aparatul de deshidratare). Din aceste hoaspe uscate iese un ceai revigorant minunat la care, daca mai adaugi o feliuta de lamaie, va avea gustul perfect.
joi, 23 octombrie 2014
Chiftele din carne de curcan ,cu miez de branza
De regula, daca am chiftele in frigider, am mancare, fara probleme,se pot manca si calde , si reci, ca gustare sau ca fel principal, cu garnitura, oricum.
De data asta au fost din carne de curcan. Compozitia de chiftele, simpla: carne de curcan , 1 ou, o ceapa, 1 ardei gras , 1 cartof ( se poate si fara cartof) , sare, piper,usturoi, boia de ardei si tarate de psillyum. Toate tocate marunt si amestecate cu oul si condimentele, se lasa la odihna 10 minute. Dupa aceea se formeaza chiftele , se aseaza in mijloc cate o bucatica de branza (eu am avut gen ricotta) si se pun la copt, la 200 de grade, timp de 40 de minute.
Foarte bune si dietetice, au mers de minune langa o mancare de vinete si ardei copti.
duminică, 19 octombrie 2014
Must de casa - jurnalul unei duminici minunate de toamna
Este toamna superba, cu dimineti racoroase si cetoase uneori, cu soare arzator la amiaza si cu seri calde pana la o anumita ora, dupa care musai sa pui o haina in spate, sa incalzesti eventual soba cu 2 lemne, simbolic, sa fie sursa de caldura si nu de frig.
Bogatia toamnei te imbie sa iti satisfaci toate poftele.
Nu pot sa uit cum era toamna acasa, cand se culegea via, cand tentatia mustului dulce, pentru noi, copiii, era incredibila.
Cu ochii mintii, vad si acum cana de must pe care tata, sugubat, mi-o intindea , ca sa vada ce reactie aveam , ca si copil. Oare ce reactie puteam avea, copil fiind stiind ca mustul este dulce, bun, era ca si cum mancai struguri fara a te mai impiedica de coaja boabelor, care nu ne placea, era prea tare .
Normal ca savuram acea cana de must. In timp am inteles de ce zambea, cana era o canuta de fapt si era pe jumatate goala. Dar , pofta, ......era mare !
Tot asa m-a apucat azi o pofta teribila de must si, cum ardelenii nu apreciaza nici vinul, nici mustul, in sensul ca nu o sa gasesti mustarii (targurile din oras nu ma incanta, ma tem sa consum de acolo, dupa o experienta neplacuta ).
Asadar, la pofta mare, rezolvare, pe masura. Ne-am facut plimbarea pana in piata mare, pe jos si am cumparat struguri negri cu aroma de capsuni .
Acasa ajunsi, am ales boabele si le-am dat prin storcatorul de fructe, de doua ori
si uite asa am facut o canta de must autentic,proaspat si aromat, ca pe vremea copilariei.
Sa va spun ce gust a avut ?Nemaipomenit, o data pe an merita sa faceti asa ceva .
Normal, in categoria bunatatilor intra si dovleacul copt
dar si legumele care mai sunt in sera, la vremea aceasta tarzie
si care au un gust intens si deosebit , langa o friptura grozava de curcan
si o minunata salata de ceapa rosie .
Pentru delectarea privirii, crizanteme albe, minunate !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)