Asta, teoretic, este ultima conserva pe anul acesta . Gata, ca imediat este Craciunul si eu tot pun pe iarna.
Varza de iarna, adica cea alba, se razuieste prin mandolina sau prin razatoarea Borner, fiecare cu ce are. Eu am dat la Borner si a iesit foarte fina.
Se cantareste si la fiecare kilogram de varza taiata se pun 20 de grame de sare pentru muraturi, se amesteca si se lasa de la o zi la alta. Astfel, varza se inmoaie, lasa zeama si se poate aranja perfect in borcan.
Mie imi place varza in borcane de stica, sa vad cum se aseaza, sa fie fara goluri si sa ii vad si culoarea.
Pe fundul unui borcan cu gura mare, de 12 litri, am pus crengi de cimbru si apoi am cladit varza, foarte apasat, fara sa aiba goluri .
Nu umplem chiar pana in gura borcanului, lasam loc sa fermenteze. Doua scanduri se pun in cruce deasupra, fortat, ca sa preseze varza, sa nu iasa deasupra. Eu am mai pus si separat, in 2 borcane mai mici, ca, atunci cand termian de fermentat, sa pot completa borcanul mare pana la gura, sa fie plin.
Borcanul se pune intr-o tava, ca daca fermenteaza si da pe dinafara, sa nu pateze nimic. Se tine in bucatarie, la cald, pana ce fermenteaza. De abia dupa ce s-a oprit din fermentat se leaga borcanul si se duce in pivnita.
Din varza asta minunata se face o exceptionala Varza a la Cluj sau, se consuma simpla, cu un strop de ulei de masline deasupra, ca salata .
Nu am pus marar uscat pentru ca are rolul de a ingrosa zeama si mie imi trebuie zeama clara si limpede, subtire.
Nu am pus hrean pentru ca amaraste varza si nu imi doresc asta, vreau varza acidulata si acra, nu amara.
joi, 6 noiembrie 2014
Taitei din dovleac, cu branza Focsani
Am vazut in gradina unei doamne minunate ,doamna Elisabeta, niste dovleci interesanti, pa care, la prima vedere, i-am confundat cu pepenii verzi. De la distanta, asa mi s-a parut.
Asta se intampla in septembrie, doamna curata gradina si asa aduna deja dovlecii. Interesanti ca aspect, frumosi de-a dreptul, tare m-au tentat si am cerut si eu.
Mi-a explicat doamna ca acestia sunt dovlecii taitei. Nu am prea inteles cu e asta , dar, azi am desfacut unul.
Nu am gresit foarte tare cand i-am confundat cu pepenii pentru ca, structura lor interioara e cam aceeasi. Am gustat si crud si are gust bun, dulce si, asemanator pepenilor verzi.
Am scos mijlocul si am ales samburii si , pentru partea mai tare, de langa coaja, am folosit o lingura. A ramas o goace subtire , asa de bine s-a curatat miezul.
Nu am aruncat pulpa care a sustinut samburii.
Am pus la fiert in apa cu sare si a fiert cam 10 minute. Dupa aceea, am pus la scurs in strecuratoare si apoi a, lasat sa se raceasca .
Abia acum am inteles de ce i se spune dovleacul de taitei. Pulpa fiarta, se desface in fasii subtiri , exact ca taiteii ca forma dar ca aspect am vazut ceva asemanator la raionul cu produse asiatice, ceva taitei de orez.
M-am decis sa experimentez gustul in mancaruri diferite, ca sa vad ce se potriveste mai bine si pentru inceput am facut taitei cu branza.
Asadar, am pensulat o tigaie cu unt topit si am pus taiteii, i-am rumenit usor
si apoi am pus branza Foscani,
am lasat pe foc pana ce s-a topit branza si apoi am dat la rece, ca sa inchege branza.
Rezultatul? Exceptional la gust,intr-adevar aduce gustul cu pastele fainoase, in combinatie cu branza a fost un gust minunat. Nu m-as fi gandit niciodata ca voi avea taitei din dovleac , cu un gust foarte, foarte bun.
Se poate manca fara grija, se preteaza foarte bine la dieta, excelent.
Am tinut samburi si in mod sigur anul viitor voi avea si eu in gradina dovlecii acestia .
Am mai facut o supa cu taitei si o budinca dulce cu taitei si scortisoara, pe care inca nu le-am gustat dar o sa spun cum sunt .
duminică, 2 noiembrie 2014
Gulas cu carne de oaie - un meniu de wekend pe pofta
Am inceput cu inceputul : foc zdravan afara, la soba
apoi, 2 cepe albe mari, tocate marunt, calite intr-o lingura de ulei
apoi pusa carnea ca capete o crusta
apoi se pune un ardei gras macinat ,2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, boia de ardei si vreo 3 linguri de pasta de ardei facuta in casa
condimente :sare, piper, ardei iute, foi de dafin si apoi, apa cat sa acopere totul
Eu am mai pus si un pic de carne de curcan si 2 pulpe de pui, ca sa fie abundenta de carne.
Cand carnea este fiarta, se adauga cartofii taiati cubulete si se fierbe totul la foc iute, acoperit.
Gulasul se mananca fierbinte, cu muraturi asortate alaturi. Ca sa nu fie asa de multa grasime, dupa ce se ia de poc, cu polonicul se face un cuib pe mijlocul cratitei iar acolo se va aduna grasimea. Este usor de degresat mancarea in felul acesta .
Normal ca daca am facut mancare la soba , afara, am facut si o supa de pui cu taitei de casa
si, bineinteles. clatite , cu oua de casa , galbene ca aurul
dulci si sarate, dupa gust si pofta !!!
Este buna mancarea facuta pe soba, la foc de lemne, doar atat ca dureaza mult si cand e gata mancarea, esti si tu terminat dar si mirosi a fum ca un carnat.Din cand in cand, pentru un gust deosebit, gatim si in felul acesta ! Poftiti la masa !
luni, 27 octombrie 2014
Sirop de catina cu miere
Anul acesta am decis sa prepar altfel catina pentru iarna. Asadar, cantitatea este de 2 kg. Am spalat catina, intr-o sita de inox, prin scufundare in apa. Am zvantat catina si apoi am trecut-o prin storcatorul de fructe. Hoaspele ramase le-am mai dat de doua ori prin storcator.
A iesit un suc gros de catina, ca un nectar, cu o culoare minunata, pe care l-am amestecat cu miere de albine, un borcan de miere (cam 600 de grame ) la tot nectarul. Au iesit 3 borcane de 700 de grame, pe care le-am infiletat si le-am pus la frigider.Din acest concentrat, se ia cate o lingura si se amesteca cu 250 ml de apa iar rezultatul va fi un suc minunat si gustos, numai bun de baut dimineata.
Hoaspele ramase le-am pus intr-un vas de sticla termorezistent si le-am uscat (dat fiind faptul ca deja fac foc in soba, le-am uscat pe soba dar ele pot fi uscate si in cuptor sau in aparatul de deshidratare). Din aceste hoaspe uscate iese un ceai revigorant minunat la care, daca mai adaugi o feliuta de lamaie, va avea gustul perfect.
joi, 23 octombrie 2014
Chiftele din carne de curcan ,cu miez de branza
De regula, daca am chiftele in frigider, am mancare, fara probleme,se pot manca si calde , si reci, ca gustare sau ca fel principal, cu garnitura, oricum.
De data asta au fost din carne de curcan. Compozitia de chiftele, simpla: carne de curcan , 1 ou, o ceapa, 1 ardei gras , 1 cartof ( se poate si fara cartof) , sare, piper,usturoi, boia de ardei si tarate de psillyum. Toate tocate marunt si amestecate cu oul si condimentele, se lasa la odihna 10 minute. Dupa aceea se formeaza chiftele , se aseaza in mijloc cate o bucatica de branza (eu am avut gen ricotta) si se pun la copt, la 200 de grade, timp de 40 de minute.
Foarte bune si dietetice, au mers de minune langa o mancare de vinete si ardei copti.
duminică, 19 octombrie 2014
Must de casa - jurnalul unei duminici minunate de toamna
Este toamna superba, cu dimineti racoroase si cetoase uneori, cu soare arzator la amiaza si cu seri calde pana la o anumita ora, dupa care musai sa pui o haina in spate, sa incalzesti eventual soba cu 2 lemne, simbolic, sa fie sursa de caldura si nu de frig.
Bogatia toamnei te imbie sa iti satisfaci toate poftele.
Nu pot sa uit cum era toamna acasa, cand se culegea via, cand tentatia mustului dulce, pentru noi, copiii, era incredibila.
Cu ochii mintii, vad si acum cana de must pe care tata, sugubat, mi-o intindea , ca sa vada ce reactie aveam , ca si copil. Oare ce reactie puteam avea, copil fiind stiind ca mustul este dulce, bun, era ca si cum mancai struguri fara a te mai impiedica de coaja boabelor, care nu ne placea, era prea tare .
Normal ca savuram acea cana de must. In timp am inteles de ce zambea, cana era o canuta de fapt si era pe jumatate goala. Dar , pofta, ......era mare !
Tot asa m-a apucat azi o pofta teribila de must si, cum ardelenii nu apreciaza nici vinul, nici mustul, in sensul ca nu o sa gasesti mustarii (targurile din oras nu ma incanta, ma tem sa consum de acolo, dupa o experienta neplacuta ).
Asadar, la pofta mare, rezolvare, pe masura. Ne-am facut plimbarea pana in piata mare, pe jos si am cumparat struguri negri cu aroma de capsuni .
Acasa ajunsi, am ales boabele si le-am dat prin storcatorul de fructe, de doua ori
si uite asa am facut o canta de must autentic,proaspat si aromat, ca pe vremea copilariei.
Sa va spun ce gust a avut ?Nemaipomenit, o data pe an merita sa faceti asa ceva .
Normal, in categoria bunatatilor intra si dovleacul copt
dar si legumele care mai sunt in sera, la vremea aceasta tarzie
si care au un gust intens si deosebit , langa o friptura grozava de curcan
si o minunata salata de ceapa rosie .
Pentru delectarea privirii, crizanteme albe, minunate !
vineri, 17 octombrie 2014
Tort diplomat cu fructe
Azi este 17 octombrie si, cum in fiecare an in aceasta zi avem pe masa un tort, a venit randul tortului cu numarul 33. Anul acesta a fost diplomat cu fructe, un tort delicios. Nu imi apartine retetea, m -am tot documentat si m-am inspirat din reteta Jamilei. A iesit deosebit de gustos.
Am hidratat 20 g de gelatina in apa calduta. Intr-o cratita de inox am amestecat 5 galbenusuri, 200 g de zahar, 2 linguri de faina alba, esenta de vanilie si , la sfarsit 500 ml de lapte rece. Ca sa fiu sigura ca nu sunt cocoloase, am trecut amestecul prin sita, apoi l-am pus la fiert , la foc mic , amestecand continuu pana ce s-a ingrosat. Apoi am lasa pana ce s-a racit putin si am integrat gelatina hidratata, am amestecat bine si apoi am lasat sa se raceasca normal, in bucatarie.
Separat , am batut spuma 500 ml de frisca si , cand crema a fost rece, am amestecat-o cu frisca .
Pe un platou am pus un inel de la forma de tort . Piscoturile le-am inmuiat in sucul de la o conserva de ananas si le-am pus vertical, sprijinite de peretele inelului .Constructia tortului a fost simpla : baza tortului au fost tot piscoturi inmuiate, peste care am pus o parte din crema,peste crema fructe taiate cubulete
(fructele folosite au fost 2 portocale , 2 kiwi si bucati de ananas din conserva) si tot asa pana ce am terminat crema. Deasupra am pus tot fructe .
Tortul a stat in frigider peste noapte.
Crema s-a intarit foarte frumos, s-a taiat felii si a avut o tinuta foarte buna !
Zi deosebita, desi a plouat afara , inceputa cu o cafea insotita de minunatul trandafir de dimineata
completata de minunatele flori ale toamnei, crizantemele , pe care intotdeauna le primesc cu placere
si de bunatati culinare, de exemplu retese
si o minunata friptura de curcan
De fapt, postarea este jurnalul unei zile de 17 octombrie in familie.
duminică, 12 octombrie 2014
Mousse de dovleac - varianta dietetica
Vedeta sezonului, dovleacul,la pret de mare cinste in acesta perioada.
Am incercat un dovleac,putin roz la culoare, ca sa vedem cu este, sa putem face niste provizii.
L-am curatat de seminte si taiat in felii, l-am pus pe hartie de copt in tava si apoi l-am copt 45 de minute la 225 grade.
S-a rumenit frumos, chiar caramelizat putin dar, nu este foarte dulce, dat fiind faptul ca inca nu a fost prins de frig, ca sa se indulceasca.
Din doua felii de dovleac copt am facut o spuma delicioasa, cu un gust minunat !
Am pus dovleacul copt taiat bucatele in blender , un strop de indulcitor lichid, putina esenta de rom si iaurt dietetic de la Pilos de 0,1. Amestecate foarte bine in blender, au devenit o pasta incredibil de usoara si fina.
Dupa ce va sta macar 2 ore in frigider, va fi un desert minunat, numai bun pentru o zi de duminica !
Am incercat un dovleac,putin roz la culoare, ca sa vedem cu este, sa putem face niste provizii.
L-am curatat de seminte si taiat in felii, l-am pus pe hartie de copt in tava si apoi l-am copt 45 de minute la 225 grade.
S-a rumenit frumos, chiar caramelizat putin dar, nu este foarte dulce, dat fiind faptul ca inca nu a fost prins de frig, ca sa se indulceasca.
Din doua felii de dovleac copt am facut o spuma delicioasa, cu un gust minunat !
Am pus dovleacul copt taiat bucatele in blender , un strop de indulcitor lichid, putina esenta de rom si iaurt dietetic de la Pilos de 0,1. Amestecate foarte bine in blender, au devenit o pasta incredibil de usoara si fina.
Dupa ce va sta macar 2 ore in frigider, va fi un desert minunat, numai bun pentru o zi de duminica !
joi, 9 octombrie 2014
Compot de pere, cu anason stelat si vanilie
A venit in sfarsit si vremea compotului de pere, un desert minunat iarna , gustos si simplu.
Perele verzi si tari, le-am curatat de coaja si seminte , le-am taiat in bucati si le-am asezat in borcane (de diferite marimi, ramasite din pivnita ) .
Am umplut borcanele cu apa rece, apoi am rasturnat si masurat apa, ca sa stim cat zahar punem.
Pentru 10 kilograme de pere am avut nevoie de 7 l de sirop. Am calculat 250 g zahar pe litrul de apa. Intr-o cratita , separat, am pus zaharul, cu vreo 2 litri de apa, cu vanilie si anason stelat, la fiert. Dupa ce a dat un clocot si s-a topit zaharul, s-au dezvoltat aromele, am amestecat siropul fierbinte cu restul de apa rece si am turnat iarasi in borcane, peste pere.
Am capsat bine borcanele, cu capace noi, le-am verificat intorcandu-le pe capac, sa fie etanse si le-am pus la sterilizat in apa, pentru 30 de minute de cand a dat primul clocot. Fiind de dimensiuni diferite, am pus borcanele in oale diferite pentru sterilizare, ca aceasta sa fie corecta, apa sa ajunga pana la gatul borcanelor.
Stiu ca sunt si iarna fructe la supermarket insa, acelea vor fi si scumpe si tratate ca sa reziste, nu au acelasi gust cu fructele de toamna. Nu este pentru dieta dar nici nu manaci in fiecare zi acest compot, ci doar asa, de rasfat si de pofta.
miercuri, 8 octombrie 2014
Ardei iuti - in otet sau uscati
Desi vremea de afara este superba, totusi, culegem din gradina tot ce a mai ramas, ca sa nu ne trezim intr-o dimineata ca a cazut bruma si ne-a luat pe nepregatite.
A venit randul ardeilor iuti, de toate categoriile, pe care, dupa caz, ii pregatim pentru iarna.
Astfel, ardeii frumosi, de Szeged , i-am insirat pe ata, ca sa se mai coaca si ulterior sa se usuce si vor folositi pentru a prepara boia de ardei in casa, aromata si gustoasa.
iar cei lungi, frumosi, tot la uscat
De acum astepam sa se usuce foarte bine, in loc uscat si aerisit.
Au ramas ardeii verzi, care nu au apucat sa se coaca si care vor fi folositi ca si condiment la mancaruri dar si pentru ciorbe.
Pentru ca nu ne place gustul de otet simplu, anul acesta am decis sa fac o alta reteta, cu ardeii taiati si cu foarte putina miere,ca sa mai taie din gustul otetului.
Cu manusi pe maini, am taiat ardeii rondele cam de 1,5 cm si i-am curatat de seminte, prin impingerea lor cu coada unei linguri de lemn (daca e prea groasa, atunci merge si cu ceva din plastic, rotund ). Apoi am pus intr-o sita si i-am spalat sub jetul de apa rece, ca sa cada semintele. Au mai ramas ceva seminte, foarte putine. I-am pus in borcane de 800 g iar la urma am pus in fiecare borcan cate o lingura de boabe de mustar. Separat, am facut un amestec din o parte otet si doua parti apa (330 ml de otet si 640 ml apa ), am pus foi de dafin,boabe de piper , o lingura de miere de albine si 10 g de sare pentru muraturi. Cand a clocotit 5 minute, am rasturnat peste ardeii din borcan, am capsat cu capace noi, am rasturnat pe capac 5 minute si gata conserva.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)