marți, 7 octombrie 2014
Compot de gutui - natural, fara conservant
A venit vremea compotului de gutui ! Gata, gutuile trebuiau culese si facut ceva cu ele.
Asadar, gutuile se spala si se curata de coaja. Se curata de cotor si se taie in cuburi de 3-4 cm .
Intr-o oala de inox se pun 4 litri de apa , 800 de grame de zahar si 1/2 pastaie de vanilie si se pun la fiert.(lichidul ajunge pentru 6 kilograme de gutui intregi ) .Cand a dat un clocot, se adauga gutuile si se lasa pana ce se infierbanta, practic isi schimba culoarea, se albesc foarte frumos. Atunci se scot cu spumiera si se pun in borcane , se toarna siropul peste ele,se misca usor borcanele, ca sa intre sirop peste tot, se capseaza borcanele cu capace noi, se rastoarna pe capac (asta ca se videze dar si sa se verifice capacul, sa fie ermetic ). Se pun borcanele la sterilizat in bain-marie pentru 30 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa.
Dupa ce a trecut timpul, se lasa borcanele in apa fierbinte, ca sa se raceasca treptat. Daca se lucreaza corect, nu este nevoie de nici un conservant, stau foarte bine peste iarna .
Nu este un produs pentru dieta , insa, merge ca desert la masa de sarbatoare sau poate fi folosit doar fructul, pentru tarte.
duminică, 5 octombrie 2014
Tarta cu spanac si crema Focsani
De data asta, tarta este facuta cu faina integrala, nu alba. Asadar, aluatul este cel clasic :500 g faina integrala, 1 lingurita de sare, 300 ml apa calduta, 1 pliculet de drojdie uscata (7 g) si 1 lingura ulei de masline. Se framanta acest aluat si se pune la crescut in cuptorul microunde, nepornit, pentru jumatate de ora.
Separat, se caleste usor o ceapa taiata marunt, intr-o lingura de ulei de masline . Peste ceapa se pune , pe rand, spanacul spalat bine si taiat, amestecand mereu, pana ce se lasa si se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si cand se raceste se adauga un ou, ca sa lege compozitia la copt si cam 100 g de telemea sarata rasa.
Aluatul se imparte in jumatate , din prima jumatate se face o foaie subtire si se pune peste hartia de copt din tava. Din cealalalta jumatate se fac despartitoarele ochiurilor, din snur impletit in doua.
200 grame de crema Focsani se amesteca bine cu un ou si se pune pe fundul fiecarui ochi
Apoi se pune compozitia de spanac in fiecare ochi iar peste ea am pus cate o bucatica de telemea (nu am mai pus oua, deja sunt in compozitie ouale si sunt suficiente pentru o mancare ).
A stat in cuptor, la 200 de grade, pret de 40 de minute si a iesit o minunatie.
Stratul de crema Focsani pus sub spanac a facut ca aluatul sa nu se umezeasca deloc, tinand loc de pat pentru inchegarea spanacului.
sâmbătă, 4 octombrie 2014
Meniu de wekend, cu spanac si bunatati
Daca este wekend, atunci este dezmat culinar : tarta cu spanac , cu aluat de faina integrala , cu pat de branza Foscani peste aluat, cu telemea sarata,
Sa ne fie de bine in wekend, ca tare bine este !!!
joi, 2 octombrie 2014
Roadele toamnei 2014
Bogatia toamnei, mai bine zis ultimele roade ale gradinii inainte de venirea frigului : rosii
gogonele minunate, sa se mai parguiasca un pic pentru muraturi asortate
busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
gutui aurii, numai bune pentru compot
leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
ardei iute pentru boia
maghiran
si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
ardei grasi
ardei kapia
busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
gutui aurii, numai bune pentru compot
leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
ardei iute pentru boia
maghiran
si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
Una peste alta, a fost un an bun, toate legumele au fost bio, fara chimicale. Lasam pamantul sa se odihneasca, sa o luam de la capat , cu forte proaspete, la primavara .
marți, 23 septembrie 2014
Rosii uscate, in ulei de masline
Intotdeauna m-a tentat sa fac asa ceva, numai ca nu am apucat. Anul acesta am avut o recolta minunata de rosii cherry si m-am hotarat , gata.
Am spalat rosiile (doar de praf ca nu au fost stropite si cu altceva )
le-am taiat in 2 , le-am pus pe o sita (ca o rama de tablou) si le-am presarat cu sare si busuioc. Aici nu stiu daca am facut bine, nu cred ca trebuia sa le pun ceva peste ele, cred ca se uscau mult mai repede daca nu le puneam dar asa , sarea le-a prea inmuiat pentru moment.
Le-am lasat la soare, la uscat, vreo 3 zile, acoperite cu tifon, sa nu bata musca. Tifonul nu a fost chiar peste rosii, ci numai peste rama de lemn, ca o cutie, ca sa nu le atinga . Dupa asta le-am pus in pod, si le-am facut uitate acolo cam 2 saptamani.
Urmatoarea etapa a fost aceea ca, intr-un bol de inox, am pus otet de vin si am spalat rosiile uscate. Asa, la mana, prin rasturnare.Dupa asta, le-am scurs intr-o sita, le-am tamponat cu servete de hartie si , pe o tava acoperita cu un prosop de bumbac, le-am pus inca o data la uscat.
S-au uscat frumos, s-a evaporat complet mirosul de otet si ele au devenit elastice, nu mai erau casante ca inainte.
Restul, simplu si fara adaosuri : le-am pus in borcan cu capac ermetic, peste ele ulei de masline de buna calitate si, gata, in camara cu ele. Ar trebui sa stea ceva timp asa, in forma asta, ca se se pupe gusturile, si abia apoi sa fie folosite. Ma gandesc la vremea in care nu vom mai avea rosii de gradina si vom vrea bruschete, sau, le vom pune peste pizza, peste paste.....oricum vor fi bune, deja miroase grozav amestecul din borcan .
luni, 22 septembrie 2014
Conserve pentru iarna -cateva zile de lucru, cateva luni cu bunatati
Desi nu am terminat cu conservele, ma apropii vertiginos de muraturile asortate care sunt ultimele de pus pe iarna. Asadar, daca nu ati pus pe iarna inca, urmeaza Ziua recoltei, mai este vreme sa borcanarim . Asadar, anul acesta , am pus Pasta de ardei kapia, Suc de rosii (bulion), Dovlecei, Ghiveci, Zarzavat,
Castraveti murati in saramura (foarte frumosi castraveti , proaspeti si aproape de aceeasi marime erau toti
Magiun de prune (anul acesta am ales prunele Bistrite, mai coapte si mai dulci si am pus si miez de nuca, copt in cuptor, a iesit un deliciu )
Sos de rosii cu ciuperci, Ardei cu rosii, Ketchup, Gogosari in otet, Fasole verde,Gem de caise, Gem de visine, Gem de capsuni ......mai urmeaza , nu e gata . Am pus si rosii uscate la soare
in ulei de masline .
Nu am neglijat nici visinata , ca de multi ani nu am mai facut.
Urmeaza si Catina cu miere, nu trebuie sa lipseasca din camara, mai ales pentru cine are copilasi mici.
Mai este loc, nu e gata inca, acum doar mai odihnim putin si ne mai preocupam si de altele.
Gata vara, deja este miros de toamna, bunatatile din pivnita vor fi binevenite in anotimpul rece, asa ca, merita facute toate.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)