sâmbătă, 4 octombrie 2014

Meniu de wekend, cu spanac si bunatati



 Daca este wekend, atunci este dezmat culinar : tarta cu spanac , cu aluat de faina integrala , cu pat de branza Foscani peste aluat, cu telemea sarata,



 


 si pulpe de pui la cuptor




 si clatite ,  (aluatul este cu tarate de ovaz ) cu branza Focsani


si , clatite dulci : cu gem de caise, cu magiun si cu dulceata de cirese amare


Dulceata am primit-o,de la o buna prietena din Piatra Neamt  si eu zic : trebuie sa fii moldovean ca sa savurezi ca la carte aceasta dulceata !!!
Sa ne fie de bine in wekend, ca tare bine este !!!

joi, 2 octombrie 2014

Roadele toamnei 2014

 Bogatia toamnei, mai bine zis ultimele roade ale gradinii inainte de venirea frigului : rosii




ardei grasi  


ardei kapia 

 gogonele minunate, sa se mai parguiasca un pic pentru muraturi asortate
 busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
 gutui aurii, numai bune pentru compot


 leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
 ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
 ardei iute pentru boia


 maghiran
 si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese  si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
Una peste alta, a fost un an bun, toate legumele au fost bio, fara chimicale. Lasam pamantul sa se odihneasca, sa o luam de la capat , cu forte proaspete, la primavara . 

marți, 23 septembrie 2014

Rosii uscate, in ulei de masline


Intotdeauna m-a tentat sa fac asa ceva, numai ca nu am apucat. Anul acesta am avut o recolta minunata de rosii cherry si m-am hotarat , gata.
Am spalat rosiile  (doar de praf ca nu au fost stropite si cu altceva )
le-am taiat in 2 , le-am pus pe o sita (ca o rama de tablou) si le-am presarat cu sare si busuioc. Aici nu stiu daca am facut bine, nu cred ca trebuia sa le pun ceva peste ele, cred ca se uscau mult mai repede daca nu le puneam dar asa , sarea le-a prea inmuiat pentru moment.
Le-am lasat la soare, la uscat, vreo 3 zile, acoperite cu tifon, sa nu bata musca. Tifonul nu a fost chiar peste rosii, ci numai peste rama de lemn, ca o cutie, ca sa nu le atinga . Dupa asta le-am pus in pod, si le-am facut  uitate acolo cam 2 saptamani.
Urmatoarea etapa a fost aceea ca, intr-un bol de inox, am pus otet de vin si am spalat rosiile uscate. Asa, la mana, prin rasturnare.Dupa asta, le-am scurs intr-o sita, le-am tamponat cu servete de hartie si , pe o tava  acoperita cu un prosop de bumbac, le-am pus inca o data la uscat.
S-au uscat frumos, s-a evaporat complet mirosul de  otet si ele au devenit  elastice, nu mai erau casante ca inainte.
Restul, simplu si fara adaosuri : le-am pus in borcan cu capac ermetic, peste ele ulei de masline de buna calitate si, gata, in camara cu ele. Ar trebui sa stea ceva timp asa, in forma asta, ca se se pupe gusturile, si abia apoi sa fie folosite. Ma gandesc la vremea in care nu vom mai avea rosii de gradina si vom vrea bruschete, sau, le vom pune  peste pizza,  peste paste.....oricum vor fi bune, deja miroase   grozav amestecul din borcan .

luni, 22 septembrie 2014

Conserve pentru iarna -cateva zile de lucru, cateva luni cu bunatati


 


Desi nu am terminat cu conservele, ma apropii vertiginos de muraturile asortate care sunt ultimele  de pus pe iarna. Asadar, daca nu ati pus pe iarna inca, urmeaza Ziua recoltei, mai este vreme  sa borcanarim . Asadar, anul acesta , am pus Pasta de ardei kapiaSuc de rosii (bulion),  Dovlecei,  Ghiveci,  Zarzavat,
 Castraveti murati in saramura (foarte frumosi castraveti , proaspeti si aproape de aceeasi marime erau toti




Magiun de prune (anul acesta am ales prunele Bistrite, mai coapte si mai dulci  si am pus si miez de nuca, copt in cuptor, a iesit un deliciu )

 Sos de rosii cu ciuperci, Ardei cu rosiiKetchupGogosari in otetFasole verde,Gem de caise, Gem de visine, Gem de capsuni ......mai urmeaza , nu e gata . Am pus si rosii uscate la soare

 in ulei de masline .
Nu am neglijat nici visinata , ca de multi ani nu am mai facut.
Urmeaza si Catina cu miere, nu trebuie sa lipseasca  din camara, mai ales pentru cine are copilasi mici.
Mai este loc, nu e gata inca, acum doar mai odihnim putin si ne mai preocupam si de altele.
Gata vara, deja este miros de toamna, bunatatile din pivnita vor fi binevenite in anotimpul rece, asa ca, merita facute toate.

luni, 8 septembrie 2014

Prajitura cu mere si crema de vanilie


Mai este undeva pe blog  aceasta prajitura cu mere, insa, acum am modificat-o putin, asa ca, o iau de la capat : 
4 oua, 11 linguri de zahar , 11 linguri de lapte, 16 linguri de faina, 1 plic de bicarbonat de amoniu dizolvat in putin otet. Acestea sunt ingredientele  pentru cele doua foi. Toate amestecate, omogenizate perfect, se impart in 2 si se coc 2 foi, in tava mare unsa cu ulei, timp de 5-7 minute fiecare,  la foc moderat. 
Separat, merele (vreo 3 kilograme), curatate de coaja si rase , impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata si 200 ml de apa se pun intr-o cratita, la foc mijlociu, pana ce merele isi schimba culoarea. Atunci, se presara , amestecand continuu, 3 linguri de gris, se omogenizeaza bine, se  trage de pe foc si se lasa acoperita cratita 5 minute. 
Se aseaza merele fierbinti peste prima foaie, se niveleaza, se pune a doua foaie . 
Apoi, 3 linguri de marmelada de caise  se intind  bine peste  ultima foaie (marmelada se va subtia corespunzator, va fi fluida  si va acoperi bine foaia). 
Se lasa la racit  in bucatarie. Separat, 400 ml de frisca se bat spuma tare cu  2 linguri de zahar iar ca intaritor, eu am pus o crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema de  consistenta buna, pe care am pus-o in fasii, peste marmelada de caise. Am ornat cu buline de ciocolata si   cu ciocolata razuita. 
Sta la frigider aceasta prajitura de seara pana dimineata. 
Acum, sa spun  cate ceva despre modificarile retetei si despre beneficiile acestora:

  • am facut doar doua foi si  nu trei, ca inainte, asa prajitura nu a mai iesit asa de  inalta. 
  • acoperirea ultimei foi cu marmelada de caise, a fortat foaia de deasupra sa se fragezeasca, sa sugativeze din umezeala  aburilor de la umplutura de mere. 
  • umplutura de mere a fost mai moale, mai buna. 
  • crema de vanilie , combinata cu ciocolata razuita   a fost  delicioasa  peste prajitura, nici nu ar fi trebuit sa fie mai multa, gustul a contat, nu cantitatea. 

miercuri, 3 septembrie 2014

Ciorba de gaina cu razalai Dukan

 
Pentru ca suntem in mijlocul saptamanii si, deci, mancam dietetic, astazi o minunata ciorba de gaina  cu mult zarzavat si cu razalai, bineinteles , dukaniti (ceva intre zdrentele de ou si paste ) 
Asadar,dupa ce i-am scos pielea ,  gaina am taiat-o bucati si am pus-o la fiert, in apa rece, in oala cu presiune, impreuna cu o ceapa mare taiata marunt si cu zarzavat (ardei gras, morcov, patrunjel radacina, rosii ) . Aici nu a ma fost nevoie de sare, are zarzavatul suficienta. Au fiert timp de 35 de minute. 
Am desertat in alta oala si am pus , ca sa acresc , suc proaspat din 6 rosii mari  (am macinat in blender de fapt rosiile ) si am lasat sa fiarba un clocot. 
Separat, am facut razalaii, care, normal, sunt paste de casa  facute din oua, faina, sare si ulei. Dar, conform dietei, am schimbat regula. Astfel, 2 oua le-am batut bine , peste ele am pus 2 linguri de tarate macinate fin si 1 lingura de amidon. A iesit un aluat ca de clatite, putin mai gros. Intr-o strecuratoare de inox, cu gauri mai mari, am pus cu polonicul din amestecul facut si am tinut deasupra ciorbei care fierbea. Asadar, amestecul a curs in fir subtire, odata ajuns in ciorba s-a transformat in ceva similar orezului ca si aspect si a  dat consistenta ciorbei. A mai fiert 5 minute, am luat de pe foc, am aromat cu frunze de patrunjel si leustean  tocate marunt, am acoperit cu capac si am lasat inca 10 minute. A iesit o ciorba gustoasa si deasa, numai buna la dieta.

sâmbătă, 30 august 2014

Tort cu mascarpone si ganache



De vreo luna ma tot lupt cu o pofta teribila de ceva dulce, cu mascarpone dar si cu ganache, tot nu m-am hotarat. Azi am zis : gata , din amandoua cate un pic, sa-mi treaca pofta de toate !!!
Asadar, frisca (200 ml) am batut bine cu indulcitor, am adaugat o cutie de mascarpone si la sfarsit, am pus un plic de crema de vanilie de la Dr. Oetker.
Am pus folie alimentara pe fundul unei cutii de plastic, am pus crema cu mascarpone pe fund, apoi un rand de piscoturi insiropate in cafea neagra, apoi iar crema , iar piscoturi si am incheiat cu crema. Am acoperit cu folie peste tot si am dat la frigider pentru o jumatate de ora. 
In timpul acesta, am incalzit 200 de ml de frisca pana la punctul de fierbere si am rasturnat peste 200 g de ciocolata neagra, taiata bucatele. Am lasat asa pana ce s-a inmuiat ciocolata si apoi am amestecat energic cu un tel, pana la omogenizare perfecta. 
Am scos din frigider tortul, l-am rasturnat pe un platou, am tras folia jos si am pus cu lingura, deasupra, din crema ganache, pana s-a glazurat partea de deasupra. Restul de crema am pus la congelator pentru 5 minute, apoi am scos si am batut cu mixerul. Crema ganache astfel batuta am pus-o pe lateralele tortului. 
Am dat la rece pentru doua ore. 
A iesit  un tort minunat, fara decor deosebit (doar un pic de ciocolata alba razuita )  pofta a fost mare, lipsa de timp a fost si mai mare iar in final gustul a batut de la distanta aspectul. 
Piscoturile au fost foarte bine insiropate, gustul de cafea neagra s-a combinat perfect cu cel de mascarpone iar crema ganache a completat  perfect gustul. 



vineri, 29 august 2014

Suc de rosii (bulion) de casa



Evidentiem si astazi "conserva zilei ", dandu-i atentia cuvenita sucului de rosii , a bulionului de casa . 
Pentru  a face un suc de rosii bun, de consistenta bulionului, trebuie sa alegem rosii carnoase, cu multa pulpa.
Se spala si se curata de cotor. Eu le dau prin storcatorul de fructe, am unul foarte vechi, romanesc , pe care il tin doar pentru asa ceva . Merg date prin orice fel de storcator de fructe, iese rapid  un suc curat, fara samburi . 
Sucul astfel obtinut se pune la fiert intr-o oala cu fund dublu, ca sa fiarba bine fara sa se prinda. 
Are spuma si cand incepe sa fiarba, dati focul mai mic si nu luati spuma, doar amestecati. Prin fierbere spuma se stinge si dupa aceea nu mai exista pericolul sa dea in foc. 
Eu fierb sucul de rosii timp de 1 ora, pentru ca sa se ingroase . Sticlele trebuie sa fie curate ,  sterilizate si fierbinti. Cand a terminat de fiert, sucul de rosii se ia de pe foc, se  lasa 5 minute sa se domoleasca, sa nu mai clocoteasca si, cu ajutorul unei palnii de metal si a unui ibric de metal se toarna in sticle.Se pot folosi orice fel de sticle, de pot refolosi de la un an la altul, fara probleme. Se poate pune si in borcane, sta la fel de bine.  Cand luati din oala, nu luati numai de deasupra, pentru partea groasa se lasa la fund. Luati cu ibricul prin miscare ampla, care sa atinga si fundul oalei. Se capseaza imediat sticlele si se aseaza rasturnate pe capac  pentru 5 minute. Asta se poate face  daca le puneti intr-o lada inalta. Apoi se rastoarna normal si se aseaza in pat cald, intre paturi si se lasa pana ce se racesc de la sine. Dureaza si 2-3 zile pana cand  sunt racite complet.
 Nu pun sare sau mirodenii in sucul de rosii, il las asa, natural, fara nici un fel de adaos. Dupa cum vedeti din poza, dupa racirea completa, se alege apa in partea superioara a sticlei. La o sticla de 0,7 l, s-au ales cam 2 cm de apa, deci, este foarte consistent, aproape de bulion. 
Astfel pregatit, sucul de rosii  sta in camara sau pivnita ,  cel putin 24 de luni fara probleme, nu face floare, nu mucegaieste, nu are nevoie de conservant, nu are nevoie de ulei incins deasupra , este perfect .