duminică, 10 august 2014
Supa taraneasca de cartofi cu afumaturi
Mi s-a facut un dor teribil de o supa ardeleneasca de cartofi cu afumaturi,alaturi cu ceapa rosie taiata solzisori, frecata cu sare, cu un strop de ulei de masline si de otet amestecata.
Deci, oasele afumate le-am hidratat in apa calda (le-am pus la fiert in apa rece si pana ce a atins punctul de fierbere, erau deja hidratate.
Alaturi, intr-o tigaie antiaderenta , intr-o lingura de ulei de masline am incalzit o ceapa taiata marunt, peste care am pus ardei gras, morcov si patrunjel , toate taiate marunt. Au dezvoltat mirosul specific si am rasturnat totul , adica si carnea si legumele in oala sub presiune, am pus piper,foi de dafin , boia de ardei afumata si boia iute (sare nu, ca este sarata afumatura). Am pus apa calduta peste tot si am pus si cartofii , curatati si taiati cubulete. A fiert totul 30 de minute, dupa care am rasturnat intr-o cratita larga.
Separat, am facut un sos romanesc dintr-o lingura de ulei amestecata cu o lingura de faina, pe foc mic, (sta pe foc doar pana ce se omogenizeaza ) , am dat la o parte si am stins cu supa fierbinte si am trecut totul prin sita. Am pus apoi o sticla de suc de rosii de 0,7l si am rasturnat totul in supa care fierbea. A mai dat un clocot si am dat la o parte,am potrivit de sare , am aromat cu patrunjel si putin usturoi tocat si gata.
NU este dietetica dar, este buna, oricum duminica ii dam liber lui monsieur Dukan. Asa o supa se mananca la noi in casa cam o data pe an, intra in categoria poftelor , dar, se mananca alaturi de acea salata de ceapa rosie nemaipomenita !
duminică, 3 august 2014
Omleta taraneasca, salata si placinte - zi de duminica, fara dieta
In zi de duminica, ii dam liber lui Monsieur Dukan si ne rasfatam culinar.
Azi, o omleta taraneasca rumena cu carnati de casa afumati si crema Focsani, alaturi de o minunata salata de rosii, castraveti si ardei, cules totul din gradina la moment si pe care le mananci cu ochii, asa cromatica deosebita au
si, ca sa fie dezmat pana la capat, bineinteles, placinte
pe care le-am facut mari, ca sa termin repede. ca prea se incingea aerul (oricum le-am copt afara, dar, deja nu era aer ) .
Intre timp. am admirat florile din terasa, care tare sufera de caldura
vineri, 1 august 2014
Supa de dovlecel (zucchini) - varianta dietetica Dukan
Pentru ca acum, vara, cerem supe usoare si gustoase, am facut o supa de dovlecei exceptional de buna, deasa si racoroasa.
Asadar, o ceapa mare am tocat-o marunt, impreuna cu 2 morcovi si 2 ardei ardei grasi, 6 catei de usturoi , am calit totul intr-o lingura de ulei de masline (calit este mult spus, de fapt s-au incalzit putin legumele si au degajat mirosul specific lor ) , am pus sare, piper si un pic de boia de ardei iute, apa calda si am lasat sa dea un clocot.
Cand a clocotit, am pus dovleceii taiati in cubulete
am adaugat cimbru si marar verde taiat marunt si am lasat sa fiarba.
Dupa ce a fiert dovlecelul, am pus o sticla de 700 ml de suc de rosii facut in casa, a mai dat un clocot si gata mancarea. Normal, aceasta supa ar cere si o mana de orez, dar, in dieta, mai usurel cu orezul. Il pastrez pentru mancarurile care chiar nu se pot face fara el. ideal este ca in momentul servirii, direct in farfurie, sa puneti o lingura de smantana dietetica (daca aveti voie la smantana ) sau, la fel de bun, o lingura de iaurt dietetic. Daca tineti in frigider iaurtul, tineti-l culcat pe o parte si atunci, in momentul cand il desfaceti, se scurge foarte usor zeama si ramane un iaurt cremos care rivalizeaza cu iaurtul gras grecesc.
joi, 31 iulie 2014
Fasole verde in apa - conserva pentru iarna
Din categoria " Bunatati bio din gradina " , cam asa arata rosiile , de toate soiurile , coapte :
Fasolea verde, are dimensiuni apreciabile, este extraordinar de gustoasa si, gata, la pus pe iarna pentru ca deja am cules 7 kilograme astazi , asadar:
Spalata si curatata, taiata in bucati, se opareste in 7 litri de apa cu o lingura cu varf de sare (sare de muraturi, curata) si frunze de telina taiate marunt. Se lasa la oparit cam 4, 5 minute .
Se scoate si se pune in borcane cu ajutorul palniei pentru borcane iar apa in care a fost oparita se rastoarna peste fasolea din borcane. Deasupra se adauga, in fiecare borcan (de 1,700 litri) , cate o aspirina,
se inchide ermetic cu capace si se sterilizeaza in apa timp de 40 de minute , din momentul in care incepe apa sa fiarba .
Dupa ce se finalizeaza sterilizarea, se lasa borcanele in cratita cu apa fierbinte si se acopera cu paturi. Se lasa asa pana se racesc borcanele (de regula pana a doua zi ).
Dupa curatare, din 7 kg de fasole au ramas 6,800 kilograme si au iesit 6 borcane de cate 1,700 kg.
Este excelenta , rezista 24 de luni, se poate pregati in orice fel , de la salata cu piept de curcan si susan la o supa delicioasa cu afumaturi .
miercuri, 23 iulie 2014
Placinta dietetica cu mere de vara
Am facut ca un copil mic si prost : in piata erau mere de vara ,pur si simplu te imbiau sa le cumperi !!! Normal, am vrut si eu, cum sa nu vreau ? Cineva l-a intrebat pe taran : sunt acre ? Raspunsul taranului, care mustacea (o fi gustat si el un mar ) : nuuuu, astea sunt dulcute, de vara..... Asadar, lamaia sa se ascunda pe langa aceste mere, care ,odata gustate, iti strepezeau dintii numai cand te uitai la ele . Vrand , nevrand, uite placinta !
Aluatul , clasic : 500 grame faina integrala , 1 pliculet de 7 grame de drojdie uscata, apa calduta si o lingurita de sare. Se framanta bine, pana ce se omogenizeaza, se pun 2 linguri de ulei pe planseta si se framanta aluatul sub podul palmei, prin impaturare, pana ce se incorporeaza uleiul. Se pune in castron, se cresteaza in forma de cruce si se pune la crescut in cuptorul cu microunde, nepornit.
Separat, merele spalate le-am despicat in 4, le-am curatat de seminte si le-am pus in tocatorul electric. Le-a invartit de vreo 3 ori si au iesit cubulete mici ( nu are rost sa li se curete coaja, ca practic nu au coaja si sa le razi, ca nu ai ce, ele sunt micute, paguba ar fi prea mare ).
Merele astfel pregatite le-am amestecat cu indulcitor , scortisoara si un pahar de apa si le-am pus pe foc, pana ce scade lichidul (la foc mare, in tigaie antiaderenta). Merele nu lasa mult lichid, repede se fac.
Intre timp, aluatul a crescut si facem foaia , peste care punem suluri de aluat astfel incat sa se faca niste cuiburi pentru mere.
Umplem golurile cu merele racite
si dam la cuptor, la 175 de grade, pentru 45 de minute.
S-au caramelizat merele pe deasupra, au un gust extraordinar .
Avantajul acestei placinte este ca o tai pe sulul de aluat si iese bucata de placinta gata confectionata, ferma (altfel umplutura cu mere este moale si cand tai bucata, zboara de o parte sau alta a cutitului). Inca un avantaj, este acela ca partea de jos, talpa placintei este foarte, foarte subtire si crocanta
Merele de vara au alt gust decat cele de iarna, sunt mult mai gustoase, au gust de proaspat.
Sa poftiti cu drag, nu bagati in seama culoarea aluatului !
marți, 22 iulie 2014
Supa de fasole verde cu afumaturi
Asadar, coastele afumate (dupa ce au fost tinute in apa rece vreo trei ore , ca sa se hidrateze carnea si sa se mai desareze un pic ) se pun la fiert in kukta, cu ceapa , ardei gras , morcov si patrunjel radacina, toate taiate marunt, o crenguta de cimbru , piper, ardei iute si cateva frunze de telina tocate marunt. Totul se fierbe cam 30 de minute. Apoi, se desarta intr-o alta oala si cand incepe sa fiarba din nou, se adauga fasolea verde taiata bucatele cam de 2 cm. Se lasa la fiert pana ce se inmoaie fasolea. Separat, o lingura de faina (sau de amidon ) se amesteca bine cu suc de rosii si se rastoarna peste supa. Se lasa sa mai clocoteasca pret de vreo 10 minute , apoi se da deoparte si se aromeaza inca o data cu un manunchi de frunze de telina proaspete, taiate marunt. Exista si o alta varianta, mai putin dietetica, pentru ingrosat supa , astfel: 2 linguri de ulei se amesteca pe foc, cu o lingura de faina, pana ce se omogenizeaza, se stinge totul cu o cana de supa( limpede). fierbinte si se lasa sa clocoteasca. Se ia de pe foc, peste ea se toarna sucul de rosii (daca se vad cocoloase se trece prin sita de inox ) si apoi se rastoarna in oala cu supa. Gustul este aproape acelasi, doar atat ca prima varianta este mai dietetica.
Supa este picanta si gustoasa, afumatura ii da un gust special, se combina foarte bine cu fasolea verde.
duminică, 20 iulie 2014
Cornulete cu magiun si nuca
Azi, fara dieta !!!
Intocmai ca in reteta ei, am facut un aluat din 250g margarina, 150 ml de ulei, 2 linguri de otet, o lingurita de sare,300 ml apa minerala si 800 g faina alba.
Le-am amestecat pe toate, am dat la frigider pentru 40 de minute , apoi am scos aluatul si l-am obosit cu o bataie zdravana cu facaletul si apoi cu trantitul pe masa, asa. pret de vreo 10 minute.
Aluatul este foarte placut la lucru, elastic si nu se lipeste deloc. Am intins in foaie subtire si am facut cornulete, pe care le-am umplut cu magiun amestecat cu nuca macinata.
La copt au stat mult, vreo 45 de minute, la 175 de grade, pana ce s-au rumenit.
Au iesit exceptionale ca si gust, crocante si savuroase.
Din aluatul acesta au iesit 2 tavi de cornulete si, din restul de aluat am incercat si pentru tarte , pe care le-am umplut cu crema Focsani, le-am dat la cuptor 3 minute si le-am asezonat cu rosii cherry proaspat culese din gradina
Pentru ca Meryem a zis ca merge aluatul la tarta si saratele , am fost curioasa sa vad cum iese, au zburat singure din formele de tarte.
Data viitoare voi face saratele pentru ca mi-a placut grozav aluatul. Cred ca vor iesi ceva ca si sticksurile , foarte crocante si gustoase !
marți, 15 iulie 2014
Omleta dietetica cu piept de pui
Pentru ca trebuie mancat dietetic, o omleta cu piept de pui este ideala !
Cam 300 de grame de piept de pui se taie in cubulete si se rumenesc intr-o tigaie antiaderenta. Dupa ce sunt gata, se condimenteaza cu sare, piper si ardei iute.
Intr-un bol se bat 4 oua, cu 1 iaurt dietetic , 4 linguri de tarate de ovaz, sare si piper. Se lasa la odihna cam 15 minute.
Se rastoarna aluatul intr-o tava de silicon iar pe deasupra se pun bucatile de piept de pui. Se coace la 180 de grade, timp de 20 de minute, in cuptorul preincalzit. Cu ajutorul unui gratar, se rastoarna pe platou.
Alaturi, o salata de rosii si castraveti, completeaza gustul acesti minunate omlete dietice sau, eventual, ceva castraveti murati in saramura.
Repede, usor, dietetic si gustos !
sâmbătă, 12 iulie 2014
Cusma (palaria ) lui Guguta - varianta dietetica cu clatite
Asadar, clatitele clasice (oua , tarate de ovaz, amidon, lapte si praf de copt )
Se da la rece pentr o ora, se indeparteaza folia si asta este rezultatul:
Cine nu are voie la fructe, poate sa presare peste clatite doar putina scortisoara , in rest la fel reteta.
Pentru data viitoare imi confectionez forma de piramida, clar !
Sa poftiti cu drag !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)