joi, 26 iunie 2014

Ardei umpluti cu piept de pui, in sos picant

Asa sunt de frumosi ardeii in piata, ca te imbie sa faci ceva cu ei. Anul acesta este prima data cand fac  ardei umpluti, ca e mare pofta.
8 ardei frumosi, patratosi, buni de umplut, se spala bine , se curata de cotor  si se scurg  de apa.
Umplutura am facut-o din piept de pui tocat (cam 800 grame ), cam 100 de grame de orez,spalat bine (cine este  la dieta si nu are voie orez, il poate inlocui cu tarate de ovaz) 1 ceapa alba maruntita bine, 1 lingurita de boia de ardei dulce ,
 1 lingurita de piper, sare dupa gust , marar , patrunjel verde si jumatate lingurita de cimbru uscat macinat.
Cu toate acestea amestecate bine, am umplut ardeii dar nu complet,ca sa aiba loc sa se umfle orezul.
Asezati in picioare intr-o cratita mai inalta, le-am pus capacele din cotoarele taiate la curatat  si peste am turnat cam 2 litri de apa clocotita, sare, o foaie de dafin , 2 linguri de legume uscate si macinate . 

Ca sa fie tot timpul acoperiti de apa, am pus o farfurie deasupra lor  si  fiert la foc potrivit timp de 40 de minute. 
Separat, o lingura de faina (sau amidon alimentar ),  desfacuta cu 500 ml de suc de rosii, 1/2 lingurita de boia de ardei iute  facuta in casa 

, 1/2 lingurita de piper si  2 linguri de smantana slaba  (celor care nu au voie la smantana le recomand iaurt ) , omogenizate bine si trecute prin sita, se adauga in suvoi subtire peste ardeii care clocotesc. 


si se mai fierb  cam 10 minute, pana ce se leaga sosul. 
Se ia de pe foc si se lasa deoparte, sub capac, 15 minute. 
Ies niste ardei deliciosi, dietetici si aromati.Umplutura este ferma dar, combinata cu sosul moale, este foarte buna. 

miercuri, 25 iunie 2014

Papanasi dietetici la cuptor



Foarte buni acesti papanasi dietetici, la cuptor !
Ingredientele sunt putine si bune : 850 de grame  branza de vaci dietetica , nu foarte cremoasa ,  2 oua, indulcitor  lichid, 150 ml apa minerala (daca branza este deja spalata,apoasa, nu mai puneti apa ) 4 linguri tarate de ovaz, 1 lingura amidon alimentar , 1 praf de sare, jumatate lingurita  praf de copt , esenta de vanilie si rom.Pentru un plus de gust si de dulce, se pot adauga in compozitie si fructe goji.  Toate acestea amestecate  se lasa   cam 10 minute sa se odihneasca. Daca vi se pare ca e prea moale aluatul, mai puneti putin amidon, totul este in functie de branza, cat este de moale.  
Cu mana umeda, se fac bile de aluat , sau cu ajutorul unui pos  , cu duiul cel mai larg in capat,  se pun pe hartie de copt, in tava , distantate, se apasa mijlocul  si se coc la 200 de grade, timp de 35 de minute.  La cuptor papanasii cresc,  se aplatizeaza si se unesc  dar isi pastreaza oarecum forma de bucata, se desfac foarte usor dupa aceea de pe hartia de copt, fac o talpa foarte  frumoasa si rumena. 



marți, 24 iunie 2014

Briose de dovlecei cu branza

Deja este abundenta de dovlecei in piata  asa ca am trecut la fapte.
Dovleceii, spalati bine , i-am razuit prin razatoarea de mere 
i-am presarat cu sare si i-am lasat 10 minute sa lase apa , dupa care i-am stors prin sita de inox. 
In blender am amestecat branza telemea cu branza Focsani si cu 2 oua ( pentru cine e la regim, merge si branza de vaci ) 

Intr-un lighean am pus dovlecelul bine scurs,amestecul de branza cu ou, sare, piper , marar verde  taiat marunt si 2 linguri de faina integrala (se poate si cu amidon alimentar ) .
Formele de briose le-am  pensulat cu un pic de ulei (data viitoare ar fi bine de presarat un pic de pesmet sau tarate de ovaz pe fundul formelor ) si le-am umplut cu compozitie.
Au stat in cuptor, la 180 de grade, timp de 40 de minute.


Se pot manca reci, se simte  foarte bine gustul de branza si, merge alaturi  foarte bine un mujdei de usturoi natur . Cu  forme de briose se lucreaza usor si elegant, au tinuta buna si dupa ce se racesc, portiile sunt generoase. 

joi, 5 iunie 2014

Retese (placinte )cu branza Focsani



Pentru ca acum nu mai este o problema  branza Focsani , am facut niste retese  cu aceasta branza untoasa, minunata, de data asta cu faina alba , 650, foarte buna la framantat. 
Asadar, am framantat 1 kg de faina, cu 60 de grame de drojdie proaspata si cam 600 ml de apa (aici e greu de stabilit exact  cantitatea de apa, depinde foarte mult de gradul de umiditate al fainii) calduta, 2 lingurite de sare fina si  4 linguri de ulei de masline. 
Drojdia am  frecat-o cu o lingurita de zahar pana ce s-a lichefiat , am amestecat cu putina apa calda si am rasturnat peste faina cernuta de doua ori si amestecata cu sarea. Apoi am pus si restul de apa, am framantat un pic pana ce s-a omogenizat totul (aici se vede daca ajunge apa sau nu  - daca nu e destula, ramane faina pe fundul ligheanului si atunci mai adaugati apa cu taraita ). Apoi, am intins uleiul pe planseta , am pus aluatul  si am inceput sa il impatur  pana ce s-a absorbit tot uleiul. Acesta este tot framantatul. Pe fundul ligheanului am pus faina, am pus aluatul, l-am crestat la mijloc si l-am lasat la crescut , la cald, pana ce si-a dublat volumul (cam in 30 de minute ). Dupa aceea am luat cate o mana de aluat, am intins foaie  subtire pe planseta , am uns cu unt topit dar rece si am pus , pe o margine branza Focsani, modelata ca si sul. Am rasucit sulul de aluat, strans,peste cel de branza  si apoi i-am dat forma de melc, pe care l-am pus pe platou de inox si a mers la frigider. Acolo a stat vreo jumate de ora, ca nu am avut timp mai repede sa le coc. 

Le-am scos si, in ordinea in care le-am pus, am inceput  sa le intind in foaie, cu sucitorul
si apoi le-am copt , in tigaie de fonta (merge bine si teflon sau ceramica ), pe aragaz, la foc mic. Eu am copt la trei tigai odata, merge mai usor .
Diferenta  intre placintele cu branza obisnuita si acestea  este ca aceasta branza nu lasa apa, nu umezeste aluatul si nu sparge aluatul, ca sa se  arda la copt.Sunt extraordinar de bune si reci , retesele ! Si mai este o diferenta : dat fiind faptul ca au unt si sunt facute ca un melc, ele se vor desface frumos, in foi subtiri, aproape ca un foietaj. 

miercuri, 28 mai 2014

Supa de fasole verde ,aromata cu usturoi si frunze de telina


Astazi, supa de fasole verde, delicioasa si aromata !
O ceapa mica, taiata marunt se infierbanta  cu  o lingura de ulei de masline, peste care am pus  zarzavat tocat marunt (maruntit in blender - morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, gogosar 

si apoi am pus cam 1 litru de apa calda. A tras un clocot,dupa care am rasturnat fasolea verde  din borcan (cu tot cu zeama ) , am mai lasat sa clocoteasca o data si am pus sucul de rosii, o sticla de 750 ml . 
A fiert cu totul inca 10 minute iar la sfarsit am  maruntit bine o mana de frunze de telina si 10 catei de usturoi , pe care i-am pus in mancare dupa ce am tras de pe foc. A mai stat asa, acoperita, timp de 10 minute, ca sa se aromeze bine. 
O mancare dietetica si gustoasa, taman buna pentru zile  calduroase sau pentru zile de post !

marți, 27 mai 2014

Gulas de primavara cu cartofi noi

Pentru ca , de pe tarabe, cartofii noi iti fac cu ochiul si pentru ca afara a fost o vreme exceptionala,numai buna de facut foc in soba,  un gulas de primavara, cu de toate in el, a fost binevenit !
Asadar, ca sa fie gustul gust, am pus, pulpe inferioare de pui,  carnati  de porc picanti si scaricica afumata 
iar slanina a fost la loc de cinste , taiata marunt, pusa in cratita de inox cu fund dublu
cat sa lase un pic de grasime ca sa se poata cali ceapa rosie 

iar zarzavatul (adica rosii, ardei, gogosari, morcov si patrunjel )l-am spalat un pic  de sare, sub jetul de apa rece 
Ordinea a fost asa : slanina infierbantata, ceapa rosie taiata pusa peste ea, apoi carnatii si scaricica, pulpele  si la urma zarzavatul. Peste toate acestea, o mana zdravana de ceapa verde si de usturoi verde taiat  marunt, sare, piper, chili, turmeric si foi de dafin. Apoi, apa cat sa acopere tot continutul si , foc de lemne  aprig, cat incape, pana ce carnea este fiarta. Apoi, cartofii taiati cubulete se pun peste amestec si  se lasa la fiert la foc iute, ca sa se sfarame. 
Cand totul este gata, se da deoparte si se arunca peste mancare un manunchi  bun de patrunjel verde taiat, ca sa se aromeze, se acopera si se lasa asa pret de 15 minute, sa se hodineasca. 
Garnitura i-a fost o salata de varza verde, cruda si zemoasa, amestecata cu felii de rosii taiate subtiri. 
Concluzia? macar o data pe an se face mancarea asta, ca este prea buna si prea tentanta ........
Sa poftiti la o portie !!!

sâmbătă, 24 mai 2014

Crema Focsani (pentru cunoscatori )sau branza framantata din cas de oaie (altfel facuta )




In fiecare an, in luna mai este vremea pentru crema Focsani. Aceasta este o branza exceptional de  cremoasa, untoasa, buna pentru uns pe paine, pentru clatite, pentru mamaliga cu branza,pentru pizza, pentru paste si gata : buna pentru orice vrei sa gatesti cu o branza adevarata .Anul acesta nu am mai  cumparat gata facuta, ne-am facut-o noi , acasa, si zau  ca nu imi pare rau ca am avut curaj. 
Asadar, sa incepem cu inceputul :  am cumparat un cas de oaie de zece kilograme , extraordinar de gustos si bun .L-am taiat  in felii mari si apoi in felii mici, cam de 1 cm  grosime, ca  pentru cas pane 


Uitati-va bine la dimensiunea gaurilor, ca este importanta ..
Apoi, bucatile taiate le-am pus in lighean ( de fapt am impartit bucatile in 4 lighene ) si le-am acoperit cu apa rece.
Le-am tinut asa  5 ore, dupa  care am scurs apa ( este verde, la propriu )  La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apa rece proaspata si am mai lasat 5 ore. La capatul  a 5 ore, am schimbat iar apa, dar de data asta am adaugat in apa rece proaspata si sarea  si am tinut inca 5 ore. Deci, sa recapitalam : casul sta in apa rece timp de 15 ore. 
Calculam acum sarea : 3% din cantitatea de cas, astfel, la 10 kg de cas, am pus 300 grame de sare 

pe care macinat-o si am impartit-o in 2 : 150 de grame am pus in  apa a treia si celelalte 150 grame le-am tinut deoparte. 
Sa continuam : dupa cele 15 ore de stat in apa rece, se scoate casul pe o sita acoperita cu tifon sau prosop de bumbac (aici vedeti gaurile casului, expandate de data acesta )

se acopera cu prosoape de bumbac   si asa se lasa peste noapte (adica vreo zece ore ) 
Dimineata, voiosi si cu putere, purcedem la alta etapa : macinatul prin masina de carne, cu sita deasa 


si uite asa iese o pasta omogena de branza. 
Acum este momentul pentru a doua tura de sare, va amintiti, cele 150 grame ramase, care se vor  amesteca si topi prin framantare .

Si gata,sunteti la finalul  muncii voastre brute, acum treceti la chestii interesante, punerea branzei in pungi de 400 grame 

aranjarea lor in forma dreptunghiulara, corecta si ordonata 


si gata, la lada frigorifica, la congelare rapida pentru 24 de ore. 
Toata iarna va fi o luna mai continua la voi in bucatarie cu aceasta branza delicioasa. 
Aaaa, sa nu  uit  : se mai preteaza aceasta branza la inceput de pranz de sarbatoare,gogoloaie, alaturi de o palinca de prune margelata , taman atunci  scoasa din congelator 
Poza este exemplificatoare pentru cine doreste sa incerce !!!

luni, 12 mai 2014

Crutoane aromate cu supa crema de legume



Va mai amintiti  baghetele integrale, din aluat neframantat ? Din aceste baghete am facut niste crutoane  exceptionale, taman bune de pus intr-o supa crema de legume  deasa si acrita cu iaurt dietetic. 
Am taiat painea cubulete,le-am pus pe hartie de copt in tava,  am scuturat pensula  cu un  pic  de ulei de masline deasupra lor, am presarat sare, oregano si usturoi granulat si am pus la cuptorul preincalzit  pana ce s-au rumenit putin, pret de 6-7 minute. Nu  arata exceptional dar gustul bate  aspectul, in cazul acesta. 

Au un gust exceptional, usuturoiul si oregano se combina foarte bine.
Pentru  ca sa fie perfect puse in valoare, am pregatit o supa simpla  din legume  (ceapa, ardei gras,morcov, patrunjel,  rosii, conopida si putin usturoi, sare si piper) pe care am dat-o prin blender si apoi am acrit-o cu iaurt dietetic. 
Atat e de buna  combinatia, ca ,daca nu ar fi restrictii la paine, as putea manca de cel putin doua ori pe zi felul acesta de mancare  .