Pentru ca este iarna si la capitolul diversificare alimentatie stam destul de prost, ne orientam sa facem bunatati cu ce avem, fara apela la verdeturile din supermarket, care si asa nu au nici un gust.
Pentru azi, un ostropel de curcan, delicios, merge perfect la dieta.
Am fiert in oala sub presiune 2 pulpe inferioare de curcan, impreuna cu ardei gras rosu tocat - are in el si patrinjel verde tocat (de la congelator) , 1 ceapa mare taiata marunt, 2 morcovi taiati cubulete , sare si piper, vreo 50 de minute, pana ce carnea s-a desfacut lejer de pe os si au iesit tendoanele ca scobitorile.
Apoi am rasturnat totul in cratita (zeama si carnea ) si am pus cam 800 ml de bulion de casa (un suc de rosii putin mai gros ), 2 foi de dafin si vreo 10 catei de usturoi tocati.
A fiert in continuare la foc mare (asa, ca la cazanul vrajitoarei )
pana ce a scazut zeama, ramanand atat doar cat sa acopere carnea, putin ingrosata, ca un sos excelent.
Este o mancare simpla si gustoasa, dietetica si foarte consistenta.
miercuri, 29 ianuarie 2014
sâmbătă, 11 ianuarie 2014
Rulouri cu ficat, in sos de usturoi si ciuperci
Gata cu sarbatorile, am trecut la mancare dietetica inapoi.
Pieptul de curcan, batut intre doua folii, l-am portionat in bucati nu prea mari .
Separat, am calit o ceapa mica taiata marunt, am adaugat un ficat de curcan taiat bucatele, am sarat si condimentat, am pus 2 linguri de apa si am lasat la inabusit cam 10 minute. Dupa ce s-a racit, l-am dat prin tocator si a iesit o pasta omogena.
Am pus aceasta umplutura peste bucatile de piept , le-am rulat si impachetat capetele ca la sarmale si le-am legat cu ata de bucatarie ca sa isi pastreze forma.
Am uns o tigaie antiaderenta cu o pensula inmuiata in ulei si am pus rulourile, pe care le-am tot intors pana ce au capatat un pic de crusta de rumeneala si alta culoare.
Intr-o alta tigaie, am calit o ceapa mica, am pus ciuperci macinate , sare , piper, boia iute,o foaie de dafin , vreo 10 catei de usturoi tocati si o cana de suc de rosii.
Cand a inceput sa fiarba , am pus inauntru rulourile si am lasat la fiert cam 20 de minute.
Am scos dupa aceea rulourile, am scos ata , le-am pus inapoi si au mai dat un clocot.
Au iesit excelente, picante si gustoase.
joi, 9 ianuarie 2014
Placinta cu telemea
Nu stiu cum se face ca, in fiecare an de Sf. Ioan, nu mai vrem nimic din ce am mancat in timpul sarbatorilor de iarna.
Anul acesta ne-am omenit cu o placinta savuroasa , facuta cu telemea, bineinteles cu un pahar de vin alaturi.
Aluatul, ca de sarbatoare, cu faina alba (nu neagra, asa cum ne-am invatat in ultima jumatate de an) .
Asadar, am zis sa fie dezmat pana la capat si am framantat 1 kilogram de faina alba trei nule , din care doar o parte am folosit la placinta.
La 1 kilogram de fina, am pus 20 grame de drojdie uscata, 1 lingurita cu varf de sare , apa calduta (aici deja e greu cu cantitatea, am constatat ca fiecare sortiment de faina are nevoie de alta cantitate de apa )pana la consistenta unui aluat potrivit de tare si 3 linguri de ulei de masline.
Din toate astea am facut un aluat pe care l-am lasat la crescut in cuptorul cu microunde nepornit, pana ce si-a dublat cantitatea.
Placinta , simpla de tot :
- aluatul intins in foaie subtire, asezat cu sucitorul in tava rotunda de silicon, cu marginile lasate mai mari decat tava.
- umplutura : telemea de oaie rasa, cam 300 grame , amestecata cu 3 oua si 2 linguri de cascaval razuit ), pusa peste prima foaie de aluat.
- a doua foaie de alut, pusa peste umplutura.
Se lipesc marginile, se inteapa cu furculita aluatul, se unge cu ou batut si se presara cu seminte de in.
Se coace in cuptor timp de 40 de minute la 190 grade.
Din restul de aluat, am facut 4 baghete : am intins aluatul in foaie si l-am rulat pur si simplu, l-am uns cu ou si am presarat seminte de in si de susan.
Au iesit extraordinar de frumoase si de gustoase, sunt ideale pentru cand aveti musafiri, pentru tartine,langa o pasta de branza, de peste sau un pate de ficat facut in casa.
sâmbătă, 4 ianuarie 2014
Rulouri cu dovleac
Din categoria - ce mai reciclam din frigider - azi a venit randul dovleacului copt la care nu aveam spor sa il terminam.
Am avut de ales intre budinca si rulouri. Am ales rulourile si nu mi-a parut rau.
Am facut, bineinteles, cu faina integrala aluatul.
Asadar, din 350 grame de faina integrala, un praf de sare, 10 linguri de apa calduta , 5 linguri de ulei de masline si 3 linguri de otet de vin alb am facut un aluat omogen si elastic. L-am impartit in 4 si am intins, pe rand, foile foarte ,foarte subtiri, cu sucitorul.
Dovleacul copt l-am facut piure si am adaugat scortisoara. Eu nu l-am mai indulcit , a fost suficient de dulce.
Am pus umplutura pe foaie si am rulat foaia sub forma de sul, inchizand capetele.
Le-am pus pe rand, in tava tapetata cu hartie si le-am uns cu foarte putin ulei, ca sa nu se crape aluatul la copt.
Le-am copt la 190 de grade timp de 50 de minute.
Aluatul a iesit asemanator celui de la strudel, foarte subtire si foarte bine copt, chiar si partea din interior.
Le-am scos din tava si le-am pus pe gratar, ca sa se raceasca .
S-a taiat foarte bine, cu cutitul zimtat.
Scortisoara a imbogatit gustul dovleacului, l-a rafinat si i-a dat o aroma deosebita.
Cred ca voi repeta data viitoare acelasi aluat dar cu mere.
Ca si aspect, probabil mergea un pic de zahar pudra vanilat pe deasupra dar, am lasat ruloul asa , in pielea lui, fara imbunatatiri.
Asa de bine m-am obisnuit cu faina integrala incat nu ma mai deranjeaza absolut deloc faptul ca toate cocaturile mele sunt negrute.
vineri, 3 ianuarie 2014
Salata de telemea cu ardei copti
Incep anul prin a posta o salata. Si anul acesta mancarurile mele vor fi destul de dietetice (nu chiar toate, doar marea majoritate). . Mai am de lucrat la consolidarea regimului prin care anul trecut am slabit 20 de kilograme si asta se poate, la nivel alimentar, doar prin mancaruri dietetice.
Daca stati aproape de bucataria mea virtuala si veti gati ca mine anul acesta, o sa ajungeti ca mine, fara bagaj de kilograme.
Nu sugereaza prea multe aceasta fotografie insa garantez pentru gustul autentic al acestei salate.
Pentru revelion am facut-o si a iesit grozava.
Ardeii copti din congelator fac treaba extraordinara iarna. Astfel, o punga de ardei copti, cam 600 de grame, au fost lasati la dezghetat.Zeama pe care au lasat-o am recuperat-o intr-un ibric.Am luat 2 lingurite de gelatina alimentara si le-am dizolvat in acea zeama, am lasat la inmuiat si apoi am amestecat totul pe foc, pana la dizolvare completa, fara ca lichidul sa fiarba. Nu am vrut sa pierd zeama ardeilor, care are un gust extraordinar.
Am amestecat iarasi totul cu ardeii, care intre timp au fost macinati. Am potrivit de sare si piper.
Separat, am razuit telemea de oi si am inceput constructia salatei : un rand de telemea, un rand de ardei si tot asa pana la final.
Stratul de telemea sa nu fie prea mare, doar atat cat sa faca salata picanta dar sa nu anuleze gustul dulce al ardeilor.
Au fost trei straturi de branza si doua de ardei. Salata a stat la rece cam 4 ore, s-au inchegat bine straturile de ardei si a putut fi taiata felii.
Adevarul este ca a fost o garnitura excelenta langa chiftelutele din carne de curcan
dar si langa carnatii inveliti in aluat (aluatul tot cu faina integrala, negruta).
Pentru cine tine regim, se poate inlocui telemeaua cu branza de vaci, condimentata foarte bine.Urmatoarea salata asa va fi, cu branza de vaci, ca s-au terminat mesele festive inlantuite de pe perioada sarbatorilor. Va invit sa incercati aceasta salata - garnitura, gustoasa si sanatoasa.
miercuri, 1 ianuarie 2014
sâmbătă, 14 decembrie 2013
Placinta cu ciuperci, varianta dietetica
Deci, initial am zis ca fac aripioare de pui cu ciuperci ,dar, pana ce am ajuns acasa am schimbat meniul. Am ajuns la concluzia ca o placinta cu ciuperci ar fi tocmai perfecta pentru wekend.
De data asta, in varianta dietetica, a iesit delicioasa.
Asadar, aluat din faina integrala, sare, drojdie si apa (eu am facut 2 placinte , una cu mere si una cu ciuperci, pentru amandoua am folosit 15 linguri de faina).
Intre timp, am calit o ceapa taiata marunt , peste care am pus ciupercile, cu sare, piper si putin morcov razuit fin
Le-am inabusit si apoi, cand a scazut tot lichidul, am pus la racit.
Intre timp, aluatul a crescut frumos si am pus o foaie in tava, peste hartie de copt.
Pe margini am facut un sul subtire de aluat si l-am pus, ca sa inalte putin foaia.
Am pus ciupercile racite peste foaia de aluat si am uniformizat peste tot.
Intr-un castron, am batut 3 oua, 1 iaurt, 3 linguri de branza de vaci, sare, piper si cateva ramasite de cascaval razuit, ce am avut prin frigider .
Am desertat amestecul peste ciuperci si gata, placinta a fost construita, nu i-am mai pus nici un fel de foaie deasupra.
A stat in cuptor vreme de 35 de minute la 200 grade.
A iesit delicioasa si un picut picanta.
iar o ciorba de fasole boabe ,cu ciolan afumat acasa , cu salata de ceapa rosie alaturi, a completat perfect meniul de wekend.
Aripioarele pana la urma au iesit picante
si le urmeaza o salata de rosii si castraveti.
Deci, poftiti la masa !!!
marți, 10 decembrie 2013
MENIU CRACIUN 2013 - pentru aducere aminte
Mai avem putin pana la sarbatori si deja trebuie sa ne gandim ce si cum vom pregati bun in casa pentru familia noastra, pentru oaspetii nostri.
Ar cam trebui facute si cumparaturile, asa ca, trebuie facut inventarul in camara si in frigider, sa nu lipseasca nimic.
Lista de bucate pentru sarbatori ar putea fi mult mai lunga insa mai adaugam pe parcurs. Nu uitam nici de dieta dar nici de traditie, le vom imbina corespunzator, cu grija si moderatie.
Nu vor lipsi
si nici
sau
Obligatoriu trebuiesc facuti
si o
Nici aceste
nu pot lipsi
merge si la dieta
deasemenea
buni si gustosi
ca e musai sa fie traditionali
cu ciolan afumat
iar la un pic de dieta
PAINE INTEGRALA NEFRAMANTATA
buna si ademenitoare
Intr-o zi , musai si un
PRANZ ARDELENESC
Pentru stampararea stomacului , un
BORS DE CURCAN
si o
CIORBA DE BURTA
cu smantana si ardei iute
OUA UMPLUTE CU PATE DE CASA
proaspete si gustoase
Sa aveti spor la pregatiri si sa va iasa bucatele asa cum vi le doriti!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)