09 ianuarie 2014

Placinta cu telemea



Nu stiu cum se face ca, in fiecare an de Sf. Ioan, nu mai vrem nimic din ce am mancat in timpul sarbatorilor de iarna.
Anul acesta ne-am omenit cu o placinta savuroasa , facuta cu telemea, bineinteles  cu un pahar de vin alaturi. 
Aluatul, ca de sarbatoare, cu faina alba  (nu neagra, asa cum ne-am invatat in ultima jumatate de an) .
Asadar, am zis sa fie dezmat pana la capat si am framantat 1 kilogram de faina alba trei nule , din care doar o parte am folosit la placinta. 
La 1 kilogram de fina, am pus 20 grame de drojdie uscata, 1 lingurita cu varf de sare , apa calduta (aici deja e greu cu cantitatea, am constatat ca fiecare sortiment de faina are nevoie de alta cantitate de apa )pana la consistenta unui aluat  potrivit de tare si 3 linguri de ulei de masline. 
Din toate astea am facut un aluat pe care l-am lasat la crescut in cuptorul cu microunde nepornit, pana ce si-a dublat cantitatea. 
Placinta , simpla de tot : 
- aluatul intins in foaie subtire, asezat cu sucitorul in tava rotunda de silicon, cu marginile  lasate mai mari decat tava. 
- umplutura : telemea  de oaie rasa, cam 300 grame , amestecata cu 3 oua  si 2 linguri de cascaval razuit ), pusa peste prima foaie de aluat. 
- a doua foaie de alut, pusa peste umplutura.
Se lipesc marginile, se inteapa cu furculita aluatul, se unge cu ou batut si se presara cu seminte de in. 
Se coace in cuptor  timp de 40 de minute la 190 grade. 
Din restul de aluat, am facut 4 baghete : am intins aluatul in foaie si l-am rulat pur si simplu, l-am uns cu ou si am presarat seminte de in si de susan. 
Au iesit extraordinar de frumoase si de gustoase, sunt ideale pentru cand aveti musafiri, pentru tartine,langa o pasta de branza, de peste  sau un pate de ficat facut in  casa. 




Niciun comentariu: