miercuri, 1 ianuarie 2014
sâmbătă, 14 decembrie 2013
Placinta cu ciuperci, varianta dietetica
Deci, initial am zis ca fac aripioare de pui cu ciuperci ,dar, pana ce am ajuns acasa am schimbat meniul. Am ajuns la concluzia ca o placinta cu ciuperci ar fi tocmai perfecta pentru wekend.
De data asta, in varianta dietetica, a iesit delicioasa.
Asadar, aluat din faina integrala, sare, drojdie si apa (eu am facut 2 placinte , una cu mere si una cu ciuperci, pentru amandoua am folosit 15 linguri de faina).
Intre timp, am calit o ceapa taiata marunt , peste care am pus ciupercile, cu sare, piper si putin morcov razuit fin
Le-am inabusit si apoi, cand a scazut tot lichidul, am pus la racit.
Intre timp, aluatul a crescut frumos si am pus o foaie in tava, peste hartie de copt.
Pe margini am facut un sul subtire de aluat si l-am pus, ca sa inalte putin foaia.
Am pus ciupercile racite peste foaia de aluat si am uniformizat peste tot.
Intr-un castron, am batut 3 oua, 1 iaurt, 3 linguri de branza de vaci, sare, piper si cateva ramasite de cascaval razuit, ce am avut prin frigider .
Am desertat amestecul peste ciuperci si gata, placinta a fost construita, nu i-am mai pus nici un fel de foaie deasupra.
A stat in cuptor vreme de 35 de minute la 200 grade.
A iesit delicioasa si un picut picanta.
iar o ciorba de fasole boabe ,cu ciolan afumat acasa , cu salata de ceapa rosie alaturi, a completat perfect meniul de wekend.
Aripioarele pana la urma au iesit picante
si le urmeaza o salata de rosii si castraveti.
Deci, poftiti la masa !!!
marți, 10 decembrie 2013
MENIU CRACIUN 2013 - pentru aducere aminte
Mai avem putin pana la sarbatori si deja trebuie sa ne gandim ce si cum vom pregati bun in casa pentru familia noastra, pentru oaspetii nostri.
Ar cam trebui facute si cumparaturile, asa ca, trebuie facut inventarul in camara si in frigider, sa nu lipseasca nimic.
Lista de bucate pentru sarbatori ar putea fi mult mai lunga insa mai adaugam pe parcurs. Nu uitam nici de dieta dar nici de traditie, le vom imbina corespunzator, cu grija si moderatie.
Nu vor lipsi
si nici
sau
Obligatoriu trebuiesc facuti
si o
Nici aceste
nu pot lipsi
merge si la dieta
deasemenea
buni si gustosi
ca e musai sa fie traditionali
cu ciolan afumat
iar la un pic de dieta
PAINE INTEGRALA NEFRAMANTATA
buna si ademenitoare
Intr-o zi , musai si un
PRANZ ARDELENESC
Pentru stampararea stomacului , un
BORS DE CURCAN
si o
CIORBA DE BURTA
cu smantana si ardei iute
OUA UMPLUTE CU PATE DE CASA
proaspete si gustoase
Sa aveti spor la pregatiri si sa va iasa bucatele asa cum vi le doriti!
vineri, 6 decembrie 2013
Chiftele de peste
Foarte bune aceste chiftele de peste !
Pestele congelat, mai bine spus merluciu, l-am curatat de oase cand era pe jumatate dezghetat. A mers mult mai usor ,cu un cutit cu lama subtire. Dupa ce s-a dezghetat de tot, l-am tocat prin masina, cu sita deasa pusa. Peste tocatura am pus sare, piper, 2 oua , usturoi, marar si 2 linguri de tarate psyllium. Am omogenizat totul, am dat forma chiftelelor (le-am facut destul de mari, nu micute ) si le-am pus la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute.
Au iesit excelente, dietetice si gustoase !
duminică, 1 decembrie 2013
Piept de pui (curcan) cu ardei copti
Mancare buna, buna si gustoasa! Deja e frig si ardeii copti pusi la congelator asta vara, cand era abundenta de legume, isi fac treaba , aduc gustul verii in cratita mea cu mancare !
Asadar, pieptul de pui taiat cubulete l-am rumenit putin in tigaia antiaderenta, apoi am pus o ceapa taiata marunt , o cana cu suc de rosii si ardeii copti taiati fasii. Am pus sare, piper, foaie de dafin si am lasat pe foc pana ce mancarea a scazut (cam 15 minute ).Ca si amanunt, zeama care a reiesit de la dezghetarea ardeilor am pus-o tot in mancare.
Si uite asa , in maximum jumatate de ora, am facut o mancarica deosebita, dietetica si gustoasa !
Carnati de casa afumati, editia 2013
A venit vremea ! Este 1 decembrie, in fiecare an carnatii nostri devin internationali asa ca, le e vremea ! Deja sunt la afumat, sunt facuti doar in mat de oaie, la metraj = 60 ml ...........(din 13 kilograme de carne, anul acesta ).
Reteta o stiti, carnati de casa afumati, este aceeasi, an de an, clasica si fara alte adaosuri, simpla, o reteta pe placul familiei noastre !
Daca vreti sa faceti, deja apucati-va, ca e vreme buna, este suficient de rece ca sa fie pusi la zvantat si afumat, nu mai stati pe ganduri !
Nu e Craciun ala fara carnati de casa afumati, pe gustul si placerea fiecaruia dintre noi !
duminică, 17 noiembrie 2013
Bunatati de wekend
Daca e sfarsit de saptamana, este relaxare si , daca e asa, asta vine odata cu bunatatile din bucatarie.
Asadar, o tarta cu spanac, de data asta fara oua pe deasupra, , ca sa nu exageram. Aluatul, deja il stie toata lumea : faina integrala, apa, sare, drojdie si o lingurita de ulei de masline. Umplutura, spanac oparit, tocat marunt amestecat cu oua si branza, Am pus deasupra seminte de susan, sa mai ascunda culoarea negruta a aluatului.
Este varianta mai saraca a tartei acesteia, dar, la fel de buna , adaptata momentului.
Acum , prajitura de branza de vaci, goji si visine , care, a iesit o prajitura acra de-a binelea, ca tare m-am zgarcit la dulce.
Reteta, cea de aici, simpla si buna, gustoasa , taman buna pentru sfarsit de saptamana. Plusul il reprezinta doar visinele, congelate, la care le-am scos samburii inainte de se decongela si le-am pus direct in aluat.
Asadar, o tarta cu spanac, de data asta fara oua pe deasupra, , ca sa nu exageram. Aluatul, deja il stie toata lumea : faina integrala, apa, sare, drojdie si o lingurita de ulei de masline. Umplutura, spanac oparit, tocat marunt amestecat cu oua si branza, Am pus deasupra seminte de susan, sa mai ascunda culoarea negruta a aluatului.
Acum , prajitura de branza de vaci, goji si visine , care, a iesit o prajitura acra de-a binelea, ca tare m-am zgarcit la dulce.
Reteta, cea de aici, simpla si buna, gustoasa , taman buna pentru sfarsit de saptamana. Plusul il reprezinta doar visinele, congelate, la care le-am scos samburii inainte de se decongela si le-am pus direct in aluat.
miercuri, 6 noiembrie 2013
Peste in crusta de oua si tarate - varianta dietetica
Din categoria : as manca peste, ca e bun la dieta dar m-am saturat de el , am zis sa incerc varianta dietetica de pane, dupa modelul unei gospodine tinere si cu imaginatie, Lorelica.
Asadar, pestele (merluciu) l-am curatat si spalat, l-am taiat bucati si l-am condimentat cu sare si piper.
Intr-o farfurie am pus gluten de grau, in alta am pus tarate de ovaz amestecate cu tarate de grau iar intr-un castronel am batut oua intregi cu sare si piper. Am dat pestele prin gluten , ou si tarate, l-am pus pe tava cu hartie de copt la baza, am pus la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade si gata, a iesit pestele. O sa fac si o mamaliguta si un mujdei .
Nu poate fi la fel cu pestele acesta dar nici eu nu mai sunt la fel, ci numai cu 20 de kilograme mai usoara , asa ca, ne adaptam din mers si merge bine.
marți, 5 noiembrie 2013
Tortulet de ciocolata si cirese nr. 32
Cifra tortuletului reprezinta anii de cand sant impreuna cu jumatatea mea. Ce este interesant, este ca pe masura ce numarul creste, tortuletul scade in marime. De regula este un tortulet pentru doua persoane, simplu si delicios. Anul acesta, blatul a fost facut din 3 oua,1 lingura de indulcitor , 2 linguri de faina si una de cacao.
La dieta pe care o tin, nu e voie la cirese. Ce ganditi, taman pe o punguta cu cirese am pus mana in congelator si, cum noaptea toate pisicile sunt negre, asa erau si ciresele mele la fel cu visinele de fapt dorite. Dupa ce s-au dezghetat si am desfacut jumate din ele, am constatat ca sunt cam mari pentru visine dar raul era facut si consideram ca oricum e masa de sarbatoare, deci, dezmat.
Ciresele, puse impreuna cu zeama lasata de la dezghetare, plus 3 linguri de apa si o lingura de indulcitor, le-am pus pe foc si le-am fiert 5 minute.
Separat , 2 oua se bat cu 2 linguri de indulcitor, pe o oala in care fierbe apa, pana cand capata consistenta unei smantani. Se da deoparte si se pune o lingura zdravana de cacao.Se lasa la racit si apoi se pune untul, 200 de grame, la temperatura camerei . Se omogenizeaza bine si se da la rece pentru 15 minute.
Se scurg ciresele de zeama. Siropul astfel obtinut se foloseste la insiroparea blatului pe care l-am taiat in 3.
Constructia este simpla : baza blatului se insiropeaza, se pune crema, apoi cirese, urmatoarea felie de blat, la fel insiropata, crema, cirese si la urma acoperisul tortului, tot insiropat. Peste acest tort se toarna glazura de ciocolata, am mai avut frunze de menta si le-am pus , verde, ca vine vara si se da la rece. Nu este spectaculos ca aspect, este departe de perfectiunea profesionistilor dar, gustul.........bate infatisarea !
Parca numarul 31 a fost mai elaborat
dar de, era si mai mare, nici nu eram la dieta si eram mai tanara !
luni, 28 octombrie 2013
Il timpano sau il timballo , sau, romaneste, placinta cu paste si carne
Reteta asta asteapta de cativa ani sa fie facuta. Am vazut filmul Big Night si m-a impresionat extraordinar acest fel de mancare, nemaivazut de mine pana atunci.
Acum i-a venit randul si am facut-o. A iesit foarte, foarte gustoasa dar mai suporta imbunatatiri, descoperite dupa aceasta experienta inedita.
Astfel, am tocat 1 kg de carne de porc slaba. Din 500 grame de carne, amestecate cu un ou, usturoi tocat, piper si sare am facut chiftelute mici si le-am prajit in tigaia antiaderenta, fara ulei.
Separat, am calit o ceapa tocata marunt, am pus restul de 500 g de carne tocata , am condimentat cu sare, piper, oregano , foi de dafin si cand si-a schimbat culoarea, am pus 1 litru de bulion de casa si 1 cana de vin. A fiert amestecul acesta cam 2 ore, la foc mic.
Am fiert 4 oua tari, le-am curatat si taiat in 4.
2 fire de carnati de casa le-am taiat in feliute subtiri.
Separat, 500 de grame de paste le-am fiert in apa cu sare, fara sa se inmoaie, am lasat la fiert cam 2/3 din timpul de fierbere indicat.
Am razuit cam 400 de grame de cascaval afumat.
Am facut un alaut simplu din faina integrala, cu sare, apa si drojdie proaspata, l-am lasat la dospit cam 20 de minute la cald.
Asadar, am uns cu ulei o cratita mai adanca, am intins aluatul in asa fel incat sa acopere interiorul cratitei dar sa aiba si parte revarsata peste peretii ei si am inceput constructia : peste aluatul de pe fundul cratitei am pus 1 treime din pastele fierte, am pus sos, apoi chiftele, apoi carnati , ouale fierte si cascavalul, apoi iar sos.
Stratul urmator au fost celelalte 2 treimi de paste, iar sos, iar chiftele, oua, carnati, iar sos si, la sfarsit, cascaval.
Am adunat marginile de aluat revarsate peste peretii cratitei, le-am uniformizat frumos, am indepartat excesul de aluat si am inchis placinta.
Peste cratita am pus o folie de aluminiu si am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute, dupa care am indepartat folia si am mai lasat 25 de minute.
S-a rumenit frumos si, dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Apoi, am rasturnat-o pe platou ceramic si am lasat-o inca 30 de minute sa se raceasca . S-a taiat frumos, in felii generoase.
Data viitoare, nu mai fierb ouale ci le voi bate bine cu cascavalul razuit si le voi turna peste paste , sa inchege si mai bine iar carnatii nu vor mai fi de casa , afumati ci din aceia de tip Trandafir .
Cu toata lipsa mea de experienta pentru acest fel de mancare, a iesit foarte, foarte buna, suficient pentru 8 portii generoase, un adevarat ospat.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)