Am avut in congelator o conopida fiarta si m-am gindit sa fac cu ea o ciorba gustoasa, simpla.
Am tocat 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 ardei gras verde si o ceapa. Toate aceste legume le-am calit un minut in ulei de masline incins. Am potrivit de sare si am pus apa peste legume. Am mai pus 4 cartofi curatati si taiati cubulete. Au fiert cam 15-20 de minute, apoi am pus conopida inghetata si am mai lasat 10 minute la fiert.
Am facut dresura din 2 oua si 200 mg smintina si am desertat peste ea supa , am aromat cu leustean taiat si am acoperit 10 minute.
A iesit o minunatie de mincare , plina cu legume, nemapomenita !!!
miercuri, 5 decembrie 2012
duminică, 2 decembrie 2012
Meniu usor de duminica - pastrav la gratar si clatite
Fiindca a fost duminica, am gindit un meniu usor : pastrav la gratar cu garnitura de orez
si clatite cu branza de oaiesi cu gem de caise, visine si mure
Simplu, bun si din belsug !
sâmbătă, 1 decembrie 2012
Carnati de casa afumati - editia 2012
Am cumparat carne pentru lucru, adica special pentru cirnati, pentru clujeni pot spune ca am luat de la carmangeria Cina, de pe Calea Baciului si a fost excelenta , mi-au tocat-o acolo, foarte frumoasa si aspectuoasa.
Am cumparat 21 kg de carne .
La acesta cantitate de carne, pentru carnati clasici, fara alte fineturi, am pus 640 g usturoi curatat,42 de grame piper (20 grame piper negru si 22 grame piper alb), 3 lingurite boia dulce, 420 g sare de mare si 2 linguri zahar tos.
Usturoiul l-am dat prin tocator impreuna cu putina sare si putina supa calduta si l-am lasat sa-si ia gustul.
Restul de sare si boiaua le-am dizolvat in supa calduta.
Foarte important este ca tocatura sa fie la temperatura camerei , molcuta. Daca este rece, ai impresia ca este aluatul tare si mai cere lichid insa pacaleste mina.
Am pus piperul direct peste carne, am strecurat usturoiul si am pus doar zeama, am pus si supa si am framintat temeinic, pina ce s-a omogenizat complet.
Nu eu am framintat aluatul ci seful bucatar
Am facut 2 chiftelute si le-am prajit, asa, fara ulei ca sa le vedem gustul, daca mai trebuie ceva. Nu a mai trebuit nimic, pe gustul nostru.
Au iesit gustosi, chiar ieri am facut la gratar, sa vedem ce gust au si ne-au placut foarte mult.
luni, 19 noiembrie 2012
Meniu de aniversari fara pretentii
In familia noastra , toamna este o perioada a sarbatorilor aniversare,practic incepe din august si se termina in noiembrie.
Dupa caz si dupa cine este acasa, mesele festive sunt mai mari sau mai mici dar intotdeauna ele exista .
Am facut un tort cu crema ganache, in octombrie, a fost excelent .
Am constatat ca tortul lunii octombrie a fost mult prea mare si atunci am trecut in luna noiembrie la tort mai mic si mai simplu.
Blatul l-am facut din 4 oua(mergea si din 3 ), 4 linguri de faina si 4 linguri de zahar , in varianta clasica : albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul , galbenusurile,se freaca cu un pic de sare ,si se adauga deodata si faina, la fel, se pune toata deodata (obligatoriu cernuta de 2 ori inainte ) si se amesteca doar prin rasturnare usoara. A iesit o mindrete de blat, foarte frumos crescut, pe care l-am insiropat mai apoi cu siropul din compotul de caise , dulce si mai mult acrisor. Blatul a iesit foarte pufos si s-a insiropat tare bine.
Crema am facut-o foarte simplu: 2 oua intregi , 1 lingura de sirop din compot si 140 g de zahar le-am batut intr-un lighenas de inox , asezat pe un vas cu apa ce cloclotea, timp de 10 minute. Cind a capatat consistenta unei smintini, am dat deoparte si am pus 50 g de cacao neagra cernuta, am amestecat bine si am lasat la racit. Cind a ajuns la temperatura la care pui degetul si nu te frigi, se pune 250 g de unt moale, care a stat in bucatarie si se bate cu telul numai in unt, pina ce incorporeaza toata crema din jurul lui, devenind astfel o crema foarte fina si gustoasa. Chiar daca este molcuta, data la rece se va intari foarte frumos. Aceasta crema este ideal sa o pui pe tort imediat ce ai facut-o, ca ea sa se intareasca direct la locul ei.
Asamblarea torului, foarte simpla: blatul l-am taiat in 3, prima foaie am insiropat-o bine, am pus crema, peste crema un strat de caise din compot si apoi iar crema, urmatoarea foaie la fel si la urma capacul, pe care l-am insiropat din interior spre exterior. Pentru ca a fost suficienta crema, nu am mai pus glazura ci am imbracat tortul in crema iar pentru decor am folosit doar fulgi de migdale care sunt si gustosi si simplu de folosit.
Aspectul tortului nu atinge nici pe departe perfectiunea torturilor din cofetarie insa gustul lui , combinatia de blat pufos insiropat , caise aromate si ciocolata , bate de departe gustul torturilor din pravalie.
Asta a fost la capitolul dulciuri iar la capitolul mincare, a fost la fel de simplu, fara pretentii, dupa pofta , la fiecare sarbatoare:
friptura de curcan
crap la gratar cu garnitura de orez picant
placinta din foi cu brinza telemea si cas de oaie
placintele cu brinza
oua umplute
si cam gata pe toamna anului 2012.
Sa fim sanatosi si sa asteptam sarbatorile de iarna !
duminică, 28 octombrie 2012
Cusma lui Guguta - varianta simpla de tiramisu cu fructe
Nu foarte aratoasa dar extraordinar de gustoasa, cusma lui Guguta in varianta extrem de simpla de tiramisu cu fructe are un avantaj teribil: pare mare dar de fapt este mica prajitura, asa cum am dorit,pentru doua persoane, pentru 2 zile.
Am cules gutuile si am facut placintele cu varza
dar tot mi-a stat gindul la ceva dulce asa ca incropit repede o crema din 200 ml de frisca, 200 g mascarpone, 3 linguri de zahar si 1 plic cu crema de vanilie de la Dr. Oetker.In plus, la aceasta crema am adaugat vreo 6 jumatati de caise din compotul de anul acesta
si le-am omogenizat foarte bine.
Piscoturile le-am inmuiat in sucul de la compot si le-am cladit pe un platou oval, incepind cu un rind de 4 piscoturi in latime si 2 in lungime. Am pus crema si peste crema iarasi caise din compot, inca un strat subtire de crema, apoi un alt rind de piscoturi, 3 de data asta, crema, fructe apoi 2 si la sfirsit 1 rind. Am folosit o folie si jumatate de piscoturi A iesit o cusma cu baza buna, a avut tinuta.
Peste ea am pus visine de la borcan
si la baza, de jur imprejur, astfel ca piscoturile de la baza au absorbit tot sucul de la visine.
A iesit o prajitura buna, nu dulce, pot spune chiar acra si extrem de gustoasa.
vineri, 26 octombrie 2012
Racituri (piftie ) de curcan
Atunci cand am facut portiile de carne de curcan , prin sortare, am avut grija sa fac si cateva pungute pentru racituri adica acolo am pus ghearele, varfurile de aripi,capetele, bucati de gat, piele cu grasime si mai putina carne, la ideea ca ,daca trebuie, punem ceva aripi supliment sau un copanel (are intre 700 si 900 g ).
Nu am pus supliment de data asta,am vrut doar sa vad ce gust au raciturile mele, le-am facut numai pentru noi, fara musafiri.
Carnea (mult spus, de fapt, oasele ) am pus-o in kukta(oala sub presiune) si peste ea am pus apa rece, cam 3 cm peste carne.
In apa am pus o ceapa alba, o lingura plina cu mirodenia ( se poate inlocui cu un morcov si un patrunjel radacina ) si piper boabe (cam vreo 30 de boabe ).
Am pus la fiert la foc mic pentru 2 ore.
Dupa ce am scos carnea, am dezosat-o si am aruncat pielea cu grasime , am strecurat zeama din care am scos o cana la racit. Separat am curatat 2 capatani de usturoi si le-am batut cu chisoiul, cu un pic de cu sare si le-am amestecat cu zeama fierbinte.
Eu am pus si putina gelatina pentru ca am vrut mai mult aspic si atunci , in zeama scoasa si racita am dizolvat gelatina , am lasat 10 minute si am pus apoi pe foc mic, amestecind continuu, pina la dizolvare completa dar sa nu fiarba . Apoi am amestecat cu zeama strecurata inca o data, de usturoiul care a aromat-o .
Pe fundul castroanelor am pus carnea, apoi am turnat zeama si am dat la racit in camara. Dupa ce a fost rece complet, pentru ca nu e foarte rece inca in camara, am pus peste castroane folie alimentara si le-am pus la frigider.
La momentul servirii, am mai condimentat cu piper si pudra de chili.
Data viitoare voi pune ceva carne de supliment, o aripa sau un copanel, cu siguranta !
Au iesit foarte, foarte bune, am mancat cu o pofta!!!!
Poftiti cu incredere la o portie !!!!!
miercuri, 24 octombrie 2012
Pate de casa din ficat de pui sau de curcan
Anul acesta am din belsug ficat de pui, de la puii crescuti de noi in gospodarie si fac destul de des pate de casa . De data aceasta l-am facut cu un scop anume, sa fac oua umplute .
Nu are aspectul rozaliu al pate-ului cumparat din pravalie, plin de E-uri dar garantez pentru gustul natural nemaipomenit.
Am curatat o ceapa, am taiat-o marunt si am pus-o la calit in putin ulei de masline. Cind a inceput sa straluceasca, am adaugat ficatul de pui ( 3 bucati) taiat in cubulete si am amestecat pana ce si-a schimbat culoarea ficatul si a fost patruns pana la mijloc.
Atunci am pus sare si piper si am dat deoparte. Imediat ce s-a racit, am pus totul la robot, sa se macine bine si am adaugat o jumatate de pachet de unt moale, din bucatarie.
S-a facut o pasta cremoasa si gustoasa, si, daca mai trebuie, mai potrivim de sare si piper si e gata.
Se poate inmulti cu pasta de ardei , cu ardei kapia copti,cu galbenus de ou fiert tare si trecut prin sita, cu masline taiate marunt....indiferent cum il veti face, va avea un gust nemaipomenit.
Are gustul copilariei pentru ca la nunti, in Moldova, faceau tartine cu astfel de pate si erau decorate cu gogosari rosii iar noi, copiii, tot timpul primeam supliment.
In orice caz, ies niste oua umplute grozave !
vineri, 19 octombrie 2012
Placintele cu branza sau cu varza
Au iesit niste placintele pe cinste , bune , moi si savuroase !
Din 10 linguri de faina, 1/2 lingurita sare, drojdie proaspata cat o nuca si apa calduta, se face un aluat ca pentru paine, destul de tare. Aluatul ajunge pentru 15 placintele.
Pe planseta, se intinde 1 lingura de untura solida peste care se pune aluatul si se framanta sub podul palmei, prin impachetare, pana ce untura se incorporeaza in aluat.
Se lasa la dospit pina ce isi dubleaza volumul , dupa care se fac placintelele: se intinde aluatul si se taie cu un bol rotund, se pune umplutura, se impacheteaza placintelele fie ca si poalele in brau, fie ca si pateurile.
Am pus doar branza simpla, sarata , fara adaosuri iar varza a fost calita, piparata si sarata.
Se aseaza in tava , se ung cu ou batut si se coc 45 de minute la foc potrivit.
Dupa ce au fost scoase din cuptor, se acopera cu un prosop de bumbac, pret de vreo 15 minute, ele se racoresc si se si inmoaie, devin taman bune pentru mancat !
sâmbătă, 13 octombrie 2012
Pastrav, spanac si frigarui, meniu de wekend in octombrie
Ieri am dat o fuga pana in Gilau, la pastravarie si am cumparat niste pastravi minunati
Am cules din gradina tot ce mai ramasese adica ardei grasi si rosii cherry si am decis sa mai fac o tura de frigarui cu piept de pui
Toate au iesit foarte, foarte gustoase, deci, poftiti la masa !!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)