joi, 15 decembrie 2011

Meniu pentru sarbatorile de iarna

Am inceput deja sa ma gindesc la meniul de sarbatori, sa  imi fac lista de ultime  cumparaturi !
Cum sarbatorile de iarna tin de la Craciun si pina la Sf.Ion, nu stiu exact ordinea dar stiu ce vreau sa fac : 
Rulada de  porc cu ciuperci:


Minitarte umplute cu diverse  umpluturi sarate

saratele , obligatoriu, fara ele nu se poate
un bors acru, taranesc, cu carne de gaina sau curcan

O oala plina ochi cu sarmale
  o paine floarea soarelui , decorativa si gustoasa

un curcan umplut cu mere

 o friptura de porc la tava, usturoiata si condimentata

nelipsitul cozonac moldovenesc, fara de care sarbatorile  nu au farmec

 prajiturele pentru Mos Craciun

 islere
 salata de  oua cu cascaval si usturoi

 oua umplute

 rulada cu crema de ciocolata si portocale 

si, ma mai gindesc pentru ce voi mai face !!!

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Jumari editia 2011



Din  categoria  BUNATATI  PENTRU  CRACIUN, azi a venit rindul confectionarii  jumarilor !

Nu am facut  multe, am cumparat  slanina (vreo 3 kg , cu fire de carne prin ea) si au iesit niste jumari aurii , excelente si crocante. 
Am taiat slanina bucati  in bucati potrivite , am infierbintat o cratita  , am pus bucatile de slanina si la foc mare, tot mereu amestecind, cam in 40 de minute, s-au facut jumarile (obligatoriu se scot  pe  prosoape de hirtie, astfel  nu ramine untura pe ele  si nu se lipesc )


Cu un pic de ceapa rosie si cu un coltuc de paine proaspata, o minunatie !!!

joi, 8 decembrie 2011

Carnati de casa afumati



O activitate foarte  importanta  in luna decembrie   este  cea a  confectionarii  carnatilor si a afumarii lor prin metoda traditionala, in afumatoare. 
Carnea  am  cumparat-o (spata  si fleica )  si a  fost tocata prin ciurul mare al masinii  de tocat direct  la macelarie asa ca am ajuns acasa cu carnea gata tocata, mare avantaj.
Am facut o supa de oase de vita care a reprezentat  lichidul de adaugat  in  aluatul de carnati.
Deci, aluatul  de  carnati a fost  clasic, fara adaugituri , asa a fost comanda : carne, supa de oase,  piper, usturoi si  boia de ardei, atat. 
Cantitatile  sunt cam asa: la 1 kg de carne, trebuie 100 ml zeama de oase , 20 g de sare  grunjoasa, neiodata , 1/2 lingurita de piper macinat, cam 1 maciulie de usturoi ( mai mica) .Totul este  relativ pentru  ca depinde  de  gustul fiecaruia, clar.  Sarea,usturoiul tocat si piperul   le-am amestecat su supa  calduta  si le-am strecurat si numai zeama rezultata am pus-o in aluat. Consistenta  si  gustul  le depistezi incet, incet, prin framintarea zdravana a aluatului.
Am avut mate subtiri si mate groase, la alea subtiri a fost multa manopera  dar rezultatul a fost spectaculos.
Pozele ii arata dupa primul fum, inca erau calduti. 
Pentru  fum sotul meu s-a ingrijit sa aiba lemn  si rumegus de prun. Celor subtiri le-a fost suficient un fum, cei grosi au primit doua fumuri. 
Au iesit  grozav de gustosi, aspectuosi si tentanti, a meritat   efortul !

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Ardei iuti pentru boia iute sau, altfel spus, pudra de chili

 Azi le-a venit rindul la pregatire ardeilor  pentru  boiaua iute  sau, pretentios spus, pentru pudra de chili!
Cum soiul este tirziu, la caderea frigului  au fost luati cu tot cu pamint si pusi  in vase, ca sa mai apuce sa se inroseasca ! Foarte bine le-a mers, au stat in camera rece , luminoasa si aerisita si s-au facut tare faini !
S-au inrosit, s-au uscat toate frunzele si au fost  usor de  curatat,  crengutele taiate le-am legat  in funii si le-am pus in continuare la uscat, pina cind  le vine rindul la macinat 
Anul acesta a fost foarte frumoasa recolta , semintele le pastrez de la un am la altul, este altfel de iute, mult mai placut gustului  decit  ardeiul iute obisnuit!




Folosesc  pudra de chili  aproape la orice mincare , este excelenta !

Tarta cu dovleac


Pentru ca am primit un dovleac  placintar  mare, mare, de la cuscrii mei, m-am gindit  ca dintr-o bucata  din el sa fac o tarta cu dovleac!

Aluatul de tarta  este simplu : 200 g faina, 2 linguri zahar,1/2 lingurita sare, 140 g unt rece, taiat bucatele,2 galbenusuri   (Aluatul se  tine la rece o  ora) . Am pus aluatul in  tava  de tarta  si l-am copt  20 de minute dupa care am pus umplutura. 
Umplutura am facut-o din dovleac copt, zahar, 2 oua, scortisoara si pe deasupra am pus bucati de nuca .
Cu umplutura , am mai copt tarta inca 45 de minute, la foc domol. 
A iesit foarte buna si gustoasa  !!!

joi, 1 decembrie 2011

Fursecuri pentru Mos Craciun



Din categoria  fursecuri  pentru  Craciun, interesante si aspectuoase  sunt cele  facute cu forme(stea, bradut, ciuperca, clopotel,ratusca,floare), pictate apoi   multicolor!

Aluatul este simplu: 300 g de faina, 200 g unt, 100g zahar pudra, 2 galbenusuri, un varf de cutit de sare. Toate se amesteca  in urmatoarea ordine : untul moale cu sarea si zaharul pudra, galbenusurile pe rand si la urma faina. 
Aluatul doar se amesteca, fara sa se framante si se lasa la rece cam 1 ora.  Apoi se  ia cate o bucata, se intinde cu sucitorul, se decupeaza  cu formele trecute prin faina, se pun in tava tapetata cu hartie si se coc  20 de minute.
Dupa ce s-au racit, se glazureaza cu ciocolata (alba, neagra) peste care se pun bombonele sau  alte decoratiuni.
Pentru aceste fursecuri e bine sa ai alaturi copii care sunt plini de imaginatie si de voie buna !!!
Oricum ar fi , sunt tentante pentru copilasii colindatori,pentru  ca sunt colorate si bune!

miercuri, 30 noiembrie 2011

ISLERE





Pentru ca intram in luna decembrie si  incepe  activitatea de inspirare pentru ce  prajituri  vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun  reteta de islere, facute cu sarguinta in fiecare an, fara de care  sarbatorile  de iarna parca nu au farmec !

Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g  zahar pudra  si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie  moale) , nu se framanta foarte mult, doar pana ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora  la rece. Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu  sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotunde cu ajutorul unui  pahar  de tuica, cu  marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc  cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sunt tare fragede. Crema de  ciocolata  cu  care se lipesc doua cate doua este o crema simpla de unt cu  zahar  si ciocolata neagra (1 pachet de unt, 2 linguri de zahar pudra si 100 g ciocolata neagra topita   -  fara ou, fara nimic pentru ca islerele sa reziste mai mult timp ), eventual  o  picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am  lipit doua cate doua, le glazurez cu  glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de  ulei si apoi sunt doua variante  de decorare, eu  le folosesc pe amandoua: rostogolesc islerele pe cant  prin nuca macinata si  apoi  pun bombonele peste ele  sau  le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu  fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba  colorata )
Sunt foarte aspectuoase, foarte gustoase si  copiii care vin la colindat intotdeauna sunt tentati sa ia o  astfel de prajiturica !

marți, 29 noiembrie 2011

MACROU LA CUPTOR



Este bun si sanatos, indiferent cum este gatit!
Varianta la cuptor este tare  usoara  si  comoda,  isi face treaba cuptorul. 
 4 sau  6 bucati de macrou marisoare (cam 250-300 )  se curata si se condimenteaza. Intr-o  tava ceramica, punem  o folie de aluminiu, cu marginile ridicate si o ungem cu ulei .Punem apoi macroul, asezam peste el felii de ceapa rosie , frunze de dafin ,catei de usturoi  si, daca este sezon, marar si patrunjel verde. Deasupra  se toarna un pic de ulei de masline  si se aseaza o a doua folie  de aluminiu pe care o  coasem de cealalta prin indoitura ( se realizeaza, practic, o punga ermetica ) Folia nu trebuie sa atinga pestele ci doar  ceapa.


Se lasa la cuptor 30 de minute dupa care se scoate folia de deasupra si se rumeneste. 
Este excelent cu usturoi sau lamiie, dupa gust, cu   cartofi natur sau pilaf de orez.  


duminică, 27 noiembrie 2011

Salata de telina cu maioneza, mere si nuci


Acum, cind legumele autohtone sint mai greu de gasit , salatele s-au rarit, din pacate !

Am facut o salata de telina, buna, buna   si   suculenta . 
O telina de circa  800 g am curatat-o si am taiat-o cubulete , dupa care am pus-o in tocator,am un Bosch care   face toate paralele, este tare  harnicut si usor de intretinut  (toaca tot - hrean, telina , ceapa, carne.....)  si a iesit  o pasta  omogena . Apoi, 4 mere  curatate au fost tocate   si amestecate  cu telina, le-am potrivit de lamaie,  sare si piper  si am pus maioneza facuta din 2 galbenusuri (1 fiert si unul crud) si 100 ml ulei. 


Am lasat la macerat  vreo 4 ore. Nuca nu am indraznit sa o pun inauntru, am pus-o doar  peste salata dar a fost un gust incredibil de bun asa  ca de acum  voi pune neaparat miez de nuca . 


Poftiti cu incredere la o portie de salata, a iesit foarte, foarte gustoasa !!!

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Choux a la crème



Mi s-a facut pofta de ceva dulce  si m-am gindit la niste choux a la crème!

Am facut  aluatul   din  100 ml ulei, 250 ml apa, 3 oua ,sare si  125 g faina (apa, uleiul si sarea se pun la fiert, se adauga toata faina  dar cu  cratita trasa de pe foc, se raceste si  apoi se adauga ouale), am copt 35 de minute (25 nu am deschis cuptorul).



Dupa ce s-au racit, am umplut cu crema  : frisca lichida ( nu  vegetala )  batuta cu zahar, apoi am pus o cutie de mascarpone  si un pachet de  crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o  crema foarte, foarte fina si  gustoasa , le-am dat la rece si apoi am pus zahar pudra deasupra.  




Excelent desert pentru wekend asa ca va rog sa poftiti!

duminică, 13 noiembrie 2011

Prajitura cu brinza de vaci si visine, fara aluat


Am primit  muuulta brinza de vaci si, avind musafiri (de fapt ei au adus-o), m-am gindit sa fac o prajitura cu  visine, fara aluat. A iesit extraordinar de  buna si de  aratoasa, pacat  ca nu am reusit sa fac o poza de ansamblu .
Cantitatile sint asa: 750 g brinza de vaci, neaparat cernuta prin sita inoxidabila, amestecata cu 100 g de zahar  pudra, 9 galbenusuri mici, 1 budinca de vanilie, 16 linguri de  gris, sucul si coaja de la 1 lamiie si jumatate, 170 g de unt topit dar rece. Toate s-au amestecat si dupa aceea s-au batut cele 9 albusuri cu 9 linguri  de zahar, (dar sa nu faceti ca mine, eu am batut albusurile cu sare, in recipient era sare si nu zahar, prietena mea  a fost desteapta si a gustat, era ocna , am aruncat totul si am mai batut o data  alte albusuri, de data asta cu zahar adevarat ) s-a facut  bezeaua si s-a amestecat cu brinza . Am desertat jumatate din cantitate in tava  captusita cu hirtie de copt, am pus un rind de visine (au fost congelate) , am pus  restul de brinza si am pus alta tura de visine . (eu am facut dublul cantitatii, atita brinza am avut dar am impartit prajitura cu musafirii ceea ce m-a facut fericita, a iesit o   prajitura mare, mare, mare )  .La cuptor, la 180 de grade, a stat cam 1 ora, depinde de cit de bine  coace cuptorul si cit de groasa este prajitura. 
S-a combinat perfect  gustul de acru al visinelor cu  brinza cremoasa. 
Prajitura originala este cu  prune dar acum nu mai sint   de ale noastre asa ca am pus visine congelate .


duminică, 6 noiembrie 2011

Cartofi in lapte la cuptor

Foarte buni acesti cartofi si foarte usor de facut !
Curatati  curatati si  spalati,  se taie rondele  cam de  jumatate de cm grosime,


 se  condimenteaza ( eu am pus un pic de mirodenia, un pic de piper si un pic de  boia iute)


 dupa care se  aseaza intr-un vas ceramic(uns in prealabil cu unt)


  si se acopera cu lapte


 Se dau la cuptor pentru 40 de minute  iar  cu 10 minute inainte de a fi gata, se razuieste  un picut de cas  de oaie deasupra,


astfel ei se rumenesc foarte , foarte frumos !


Merg perfect ca si garnitura la peste ( gratar) , sau garnitura la snitel de porc cu susan, cu muraturile de rigoare alaturi. 
Cartofii astfel facuti sint  pufosi, au gust minunat de lapte si  usor crocanti deasupra  !

Snitel de porc cu susan


Cind am taiat carnea de tocat pentru sarmalute, nu m-am abtinut si am scos si pentru citeva  snitele , ca tare bine mai arata carnea aceea !
Am batut carnea, am presarat-o cu  sare si piper si am pus-o  la rece pentru 2 ore. 


Am facut un pic de pesmet  proaspat din piine prajita(de la Real) si  am amestecat cu  susan.
Mi-am pregatit si celelalte  ingrediente (ou batut, faina alba amestecata cu putina sare, uleiul pentru incins ) si am pornit la treaba. 


Ordinea e asa: carnea se da prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmetul cu susan si apoi se pune  in uleiul incins, dureaza foarte putin  prajirea, imediat se fac aurii snitelele.




Calde, cu cartofi in lapte si muraturi noi, sint extraordinare, deci, poftiti la masa !!!