Sint asa de tentante capsunile acum in piata incit le cumperi pentru ca arata atit de bine !
Am luat capsuni zemoase si proaspete, jumatate am mincat si cu cealalta jumatate am facut un tiramisu mic.
Siropul l-am facut din apa, capsuni si zahar, le-am fiert , strecurat si racit.
Crema, clasica : 250 ml frisca, 250 g mascarpone, 100 g zahar, 1 pachet de crema de vanilie si o lingurita de visinata.
Constructia tortului, intr-o ordine simpla si clara : un rind de piscoturi trecute prin sirop, un rind de crema subtire, capsuni iar deasupra crema, peste care punem capsuni proaspete.
joi, 26 mai 2011
marți, 24 mai 2011
Bors de peste
Borsul de peste este bun si racoritor, plin de legume si sanatos!
De regula, atunci cind pregatesc pestele, capul si coada le ambalez special , tocmai pentru a face un bors !
In kukta pun la fiert legumele : morcov, patrunjel, rosii, ceapa (verde daca este), mazare, ardei gras verde, ardei gras rosu si sare. In 20-25 de minute sint fierte foarte bine. Dupa asta se, rastoarna intr-o oala, se pune capul si coada pestelui si, odata cu ele , o mina de orez si se da in clocot. Cind clocoteste bine, se adauga si borsul infierbintat si se lasa la fiert. In total, de cind se pune orezul, mai trebuie sa fiarba circa 25 de minute.
Se ia de pe foc si se aromeaza cu patrunjel si leustean verde, tocat marunt. Se acopera cu capac sa se infoaie orezul , cam 15 minute. Se serveste cu ardei iute alaturi !
duminică, 22 mai 2011
CHIFTEA DE PUI
La vremea asta, cind ridichile si ceapa verde sint la loc de cinste, m-am gindit sa fac o chiftea in forma de tarta, ca sa fie consumata rece, alaturi de bunatatile pamintului !
Am pus 500 gr piept de pui, 3 cartofi noi, ceapa verde, usturoi verde, ardei gras rosu, usturoi uscat, cozile de la ciupercile champignon pe care le-am umplut, sare, piper, 3 oua, 2 linguri de faina alba , toate au fost tocate si amestecate bine.
Am uns forma detasabila de tarta cu margarina, am tapetat-o cu pesmet, am pus chifteaua si am dat-o la cuptor pentru 1 ora, la foc potrivit.
A iesit foare, foarte buna asa ca, poftiti la masa !
sâmbătă, 21 mai 2011
Tarta cu capsuni
Din 200 g de faina, 150 g unt (rece si taiat in cubulete ) , 100 g zahar si 2 galbenusuri se face un aluat omogen care sa da la rece pentru o ora. Se aseaza intr-o forma de tarta, se inteapa cu furculita, peste el se pune o foaie de hirtie de copt si se acopera fundul tartei cu boabe de fasole. Se coace timp de 40 de minute la foc potrivit.
Se scoate tarta si se lasa la racit.
In timpul acesta, se face crema: 250 ml de frisca se bat bine cu 5 linguri de zahar, se adauga 250 g de mascarpone si un pachet de crema de vanilie de la Dr.Oetker.
Se aseaza crema peste tarta racita, apoi se decoreaza cu capsuni si kivi si peste fructe se pune gelatina inmuiata, cit sa acopere putin fructele.
Se da la rece pentru citeva ore, dupa care se poate taia foarte usor !
vineri, 20 mai 2011
CIUPERCI UMPLUTE
Ieri am fost prin piata si erau niste ciuperci atit de frumoase incit nu am rezistat si am luat si eu 1 kg.
Ca atare, azi de dimineata am facut ciuperci umplute, au iesit excelente !
Le-am umplut cu brinza Focsani, ceva salam si ciuperci tocate, tot amestecul l-am condimentat bine, am pus si un pic de marar tocat. Dupa ce le-am umplut, deasupra am mai pus un pic de brinza, am pus piper, sare, boia de ardei iute si un pic de ulei de masline si le-am dat la cuptor pentru 30 de minute.
Intotdeauna ne-au placut ciupercile, sint gustoase si tare usor de facut!
Poftiti la masa !
luni, 16 mai 2011
CARTOFI AURII
Dupa o scurta inspectie de duminica dimineata in piata , am hotarit : cartofi noi aurii, salata de leurda cu ridichi, ceapa verde, marar si rosii si pulpe de pui la gratar facute de simbata !
Cartofii noi, rosii, i-am curatat (razuit cu cutitul) i-am taiat in 3 sau 2, nu erau foarte mici si i-am fiert in apa clocotita condimentata .
I-am scurs si am lasat putin la racit.
Intr-o tigaie incinsa, am pus putin unt si ulei de masline si am adaugat cartofii, la foc mare, pentru 10 minute.I-am intors prin rasturnare si au ramas intregi. I-am scurs inca o data si am presarat pe ei sare, piper si un pic de boia de ardei.
Au iesit nemaipomeniti, foarte, foarte gustosi!
Cartofii noi, rosii, i-am curatat (razuit cu cutitul) i-am taiat in 3 sau 2, nu erau foarte mici si i-am fiert in apa clocotita condimentata .
I-am scurs si am lasat putin la racit.
Intr-o tigaie incinsa, am pus putin unt si ulei de masline si am adaugat cartofii, la foc mare, pentru 10 minute.I-am intors prin rasturnare si au ramas intregi. I-am scurs inca o data si am presarat pe ei sare, piper si un pic de boia de ardei.
Au iesit nemaipomeniti, foarte, foarte gustosi!
duminică, 15 mai 2011
PLEUROTUS LA GRATAR
Ieri a fost o zi superba in Cluj si , ca atare, am procedat la incingerea gratarului pentru o pofta mai veche, ciuperci la gratar.
Alaturi, daca tot am facut jar, am facut si pulpe superioare de pui pe care , reci, la mincam ca pastrama .
1 kg de pleurotus, frumoase si proaspete, le-am pus pe gratarul incins, le-am lasat cit sa capete o culoare superba de fript si le-am luat repejor de pe foc, sa nu se arda , le-am sarat si piperat si a iesit un deliciu!!!
marți, 10 mai 2011
Balmos
Pentru ca este luna mai, musai un balmos !
2 litri de jintuiala, 1 pachet de unt , 2 linguri de smantana vartoasa , sare si 200 g de branza de oaie, acestea sunt ingredientele cu care balmosul iese nemaipomenit !
Daca linga el se afla un castron cu supa de salata verde sau de ciorba de dovlecei, atunci te omenesti corespunzator !!!!
Se pune la fiert jintuiala, se adauga sarea, untul , smantina si branza de oaie . Cand clocoteste , se adauga in ploaie(slobozit) malaiul (circa 500 g) , se amesteca bine si se fierbe cam 30 de minute, amestecand mereu, sa nu se prinda de vas.
Se desarta intr-un vas si se lasa la racit, ca sa se inchege. Fiind foarte gras, balmosul se va desprinde de marginile vasului.
Este bun si delicios acest balmos, cam gras intr-adevar , pentru cine are voie sa manance de toate. Daca sunteti cumva la dieta si nu vreti sa stricati randuiala, atunci facem un balmos fara adaosuri, numai din jintuiala . Si aici, reteta este simpla : 1 l de jintuiala, sare si 400 grame de faina de malai. Este foarte bun si asa, are gust usor acrisor si se mananca, la fel, simplu sau cu supa de salata verde ori ciorba de dovlecei.
Poftiti la masa !!!
joi, 5 mai 2011
PESTE LA CUPTOR
Ne place pestele si , ca atare, gatim orice fel de peste gasim de cumparat in pravalie, bineinteles accesibil financiar !
Am luat din Real o bucata de peste (cred ca era somn de Dunare) , cam de 2 kg si l-am gatit in cel mai simplu mod cu putinta , in cuptor, pe cartofi !
Bucata de peste, frumoasa de altfel, am spalat-o si am condimentat-o
si am lasat-o un ceas sa ia gust .
A capatat o culoare aurie si frumoasa
Intr-o tava smaltuita, am pus cartofi, am condimentat, am pus pestele, un pic de ulei, o cana de apa si am pus folie de aluminiu deasupra, am dat la cuptor pentru jumatate de ora.
Am dat la o parte folia si am lasat inca in cuptor pina ce a scazut apa si s-a rumenit pestele, care s-a desprins frumos de pe oase.
Alaturi, nelipsitul mujdei de usturoi si o pofta mare, mare !
luni, 2 mai 2011
Meniu de 1 MAI - NU MICI CI FLEICA DE PORC LA GRATAR SI SLANINA FRIPTA
Cu o zi inainte de 1 Mai i-am cintat toata ziua sotului meu ca vreau si eu mici de 1 Mai!!!
Toate bune si frumoase dar, de dimineata, in Real, cind m-a apucat cititul pe eticheta micilor si am vazut ca la loc de cinste sta glutamatul (eu, sincer, nu stiam ca in mici se pune sau, mai bine, nu stiam ca micii sint varianta moderna) mi-a pierit instantaneu pofta de mici asa ca, am schimbat meniul : fleica arata foarte bine, era proaspata asa ca, daca e bal, bal sa fie si am zis ca mai bine mincam fleica la gratar, cu pireu de cartofi si salata de varza!
Am condimentat serios fleica si am lasat-o in asteptare cam o ora, timp in care s-a incins gratarul !
Cum fara un pic de slanina fripta nu mergea, am scos din congelator slanina si am pregatit-o pentru gratar!
Cu pireu de cartofi si salata de varza, a fost nemaipomenit !
S-a facut totul repede, gustos si am fost si multumita ca am mincat ceva bun ( nu neaparat sanatos ) dar nu plin de E-uri , mi-am facut si pofta cu gratarul de 1 Mai asa ca, una peste alta, a iesit totul bine (chiar foarte bine tinind cont ca dupa ce am terminat de mincat a venit ploaia )
Toate bune si frumoase dar, de dimineata, in Real, cind m-a apucat cititul pe eticheta micilor si am vazut ca la loc de cinste sta glutamatul (eu, sincer, nu stiam ca in mici se pune sau, mai bine, nu stiam ca micii sint varianta moderna) mi-a pierit instantaneu pofta de mici asa ca, am schimbat meniul : fleica arata foarte bine, era proaspata asa ca, daca e bal, bal sa fie si am zis ca mai bine mincam fleica la gratar, cu pireu de cartofi si salata de varza!
Am condimentat serios fleica si am lasat-o in asteptare cam o ora, timp in care s-a incins gratarul !
Cum fara un pic de slanina fripta nu mergea, am scos din congelator slanina si am pregatit-o pentru gratar!
Cu pireu de cartofi si salata de varza, a fost nemaipomenit !
S-a facut totul repede, gustos si am fost si multumita ca am mincat ceva bun ( nu neaparat sanatos ) dar nu plin de E-uri , mi-am facut si pofta cu gratarul de 1 Mai asa ca, una peste alta, a iesit totul bine (chiar foarte bine tinind cont ca dupa ce am terminat de mincat a venit ploaia )
sâmbătă, 30 aprilie 2011
CRAP LA CUPTOR PE PAT DE CARTOFI
Crapul romanesc de tip oglinda este mai dulce si mai gustos decit cel cu multi solzi.Chiar daca este putin gras, la cuptor se topeste grasimea si se rumeneste carnea asa ca este deosebit de bun.
Un crap de 1 kg, la care i-am indepartat capul si coada (din care fac un bors de peste nemaipomenit) , se curata, spala si condimenteaza si se lasa cam 1 ora sa ia gust de condimente.
Intr-o tava se aranjeaza un pat de cartofi , se taie si o ceapa in patru si se pune printre cartofi, se condimenteaza cu sare si piper si deasupra se aseaza pestele . Se pune o jumatate de cana de apa, se pune folie de aluminiu deasupra si se da la cuptor , la foc tare. Dupa 20 de minute, se scoate folia de deasupra si se lasa in cuptor pina ce scade apa si pestele se rumeneste frumos.
Cu un mujdei de usturoi alaturi, este o bunatate asa ca poftiti la masa !
vineri, 29 aprilie 2011
Tarta cu mere, pere si nuci
Este o tarta cu gust interesant, foarte buna combinatia fructelor !
Pentru aluatul de tarta am folosit 200g de faina, 120g unt, 20g zahar pudra, 1 virf de cutit sare, coaja rasa de lamiie si 50 ml de apa rece , pe care le-am amestecat si le-am dat la rece pentru 20 minute.
Între timp se curata 4 perele si se taie pe lungime . Din aluatul răcit se intinde o foaie într-o tavă rotundă de tarte, cu diametrul de 23cm. Pe marginea aluatului din tavă se aseaza un rând de felii de pere suprapuse puţin, în aşa fel încât mijlocul să rămână liber. Se taie merele în cubuleţe şi se amesteca cu nucile zdrobite şi cu 1 lingură zahăr tos. Acest amestec se pune in mijlocul tartei. Se coace la foc potrivit cam 30 de minute . Dupa ce se coace, se amesteca 2 linguri de gem de caise cu putin coniac (eu am pus visinata) si se pune pe deasupra tartei fierbinti.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)