05 octombrie 2014
Tarta cu spanac si crema Focsani
De data asta, tarta este facuta cu faina integrala, nu alba. Asadar, aluatul este cel clasic :500 g faina integrala, 1 lingurita de sare, 300 ml apa calduta, 1 pliculet de drojdie uscata (7 g) si 1 lingura ulei de masline. Se framanta acest aluat si se pune la crescut in cuptorul microunde, nepornit, pentru jumatate de ora.
Separat, se caleste usor o ceapa taiata marunt, intr-o lingura de ulei de masline . Peste ceapa se pune , pe rand, spanacul spalat bine si taiat, amestecand mereu, pana ce se lasa si se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si cand se raceste se adauga un ou, ca sa lege compozitia la copt si cam 100 g de telemea sarata rasa.
Aluatul se imparte in jumatate , din prima jumatate se face o foaie subtire si se pune peste hartia de copt din tava. Din cealalalta jumatate se fac despartitoarele ochiurilor, din snur impletit in doua.
200 grame de crema Focsani se amesteca bine cu un ou si se pune pe fundul fiecarui ochi
Apoi se pune compozitia de spanac in fiecare ochi iar peste ea am pus cate o bucatica de telemea (nu am mai pus oua, deja sunt in compozitie ouale si sunt suficiente pentru o mancare ).
A stat in cuptor, la 200 de grade, pret de 40 de minute si a iesit o minunatie.
Stratul de crema Focsani pus sub spanac a facut ca aluatul sa nu se umezeasca deloc, tinand loc de pat pentru inchegarea spanacului.
04 octombrie 2014
Meniu de wekend, cu spanac si bunatati
Daca este wekend, atunci este dezmat culinar : tarta cu spanac , cu aluat de faina integrala , cu pat de branza Foscani peste aluat, cu telemea sarata,
Sa ne fie de bine in wekend, ca tare bine este !!!
02 octombrie 2014
Roadele toamnei 2014
Bogatia toamnei, mai bine zis ultimele roade ale gradinii inainte de venirea frigului : rosii
gogonele minunate, sa se mai parguiasca un pic pentru muraturi asortate
busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
gutui aurii, numai bune pentru compot
leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
ardei iute pentru boia
maghiran
si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
ardei grasi
ardei kapia
busuioc (bun pentru mancare dar bun si ca remediu impotriva tusei)
gutui aurii, numai bune pentru compot
leustean (salvat de melci prin imprastierea zatului de cafea pe pamant )
ardei iuti pentru uscat sau pus la otet
ardei iute pentru boia
maghiran
si gata , frunzele de telina ce asteapta cuminti sub rosii ca sa facem ultima muratoare pentru muraturi si apoi sa fie si ele culese si puse la congelator, ca sa aromeze supele de fasole verde .
Una peste alta, a fost un an bun, toate legumele au fost bio, fara chimicale. Lasam pamantul sa se odihneasca, sa o luam de la capat , cu forte proaspete, la primavara .
23 septembrie 2014
Rosii uscate, in ulei de masline
Intotdeauna m-a tentat sa fac asa ceva, numai ca nu am apucat. Anul acesta am avut o recolta minunata de rosii cherry si m-am hotarat , gata.
Am spalat rosiile (doar de praf ca nu au fost stropite si cu altceva )
le-am taiat in 2 , le-am pus pe o sita (ca o rama de tablou) si le-am presarat cu sare si busuioc. Aici nu stiu daca am facut bine, nu cred ca trebuia sa le pun ceva peste ele, cred ca se uscau mult mai repede daca nu le puneam dar asa , sarea le-a prea inmuiat pentru moment.
Le-am lasat la soare, la uscat, vreo 3 zile, acoperite cu tifon, sa nu bata musca. Tifonul nu a fost chiar peste rosii, ci numai peste rama de lemn, ca o cutie, ca sa nu le atinga . Dupa asta le-am pus in pod, si le-am facut uitate acolo cam 2 saptamani.
Urmatoarea etapa a fost aceea ca, intr-un bol de inox, am pus otet de vin si am spalat rosiile uscate. Asa, la mana, prin rasturnare.Dupa asta, le-am scurs intr-o sita, le-am tamponat cu servete de hartie si , pe o tava acoperita cu un prosop de bumbac, le-am pus inca o data la uscat.
S-au uscat frumos, s-a evaporat complet mirosul de otet si ele au devenit elastice, nu mai erau casante ca inainte.
Restul, simplu si fara adaosuri : le-am pus in borcan cu capac ermetic, peste ele ulei de masline de buna calitate si, gata, in camara cu ele. Ar trebui sa stea ceva timp asa, in forma asta, ca se se pupe gusturile, si abia apoi sa fie folosite. Ma gandesc la vremea in care nu vom mai avea rosii de gradina si vom vrea bruschete, sau, le vom pune peste pizza, peste paste.....oricum vor fi bune, deja miroase grozav amestecul din borcan .
22 septembrie 2014
Conserve pentru iarna -cateva zile de lucru, cateva luni cu bunatati
Desi nu am terminat cu conservele, ma apropii vertiginos de muraturile asortate care sunt ultimele de pus pe iarna. Asadar, daca nu ati pus pe iarna inca, urmeaza Ziua recoltei, mai este vreme sa borcanarim . Asadar, anul acesta , am pus Pasta de ardei kapia, Suc de rosii (bulion), Dovlecei, Ghiveci, Zarzavat,
Castraveti murati in saramura (foarte frumosi castraveti , proaspeti si aproape de aceeasi marime erau toti
Magiun de prune (anul acesta am ales prunele Bistrite, mai coapte si mai dulci si am pus si miez de nuca, copt in cuptor, a iesit un deliciu )
Sos de rosii cu ciuperci, Ardei cu rosii, Ketchup, Gogosari in otet, Fasole verde,Gem de caise, Gem de visine, Gem de capsuni ......mai urmeaza , nu e gata . Am pus si rosii uscate la soare
in ulei de masline .
Nu am neglijat nici visinata , ca de multi ani nu am mai facut.
Urmeaza si Catina cu miere, nu trebuie sa lipseasca din camara, mai ales pentru cine are copilasi mici.
Mai este loc, nu e gata inca, acum doar mai odihnim putin si ne mai preocupam si de altele.
Gata vara, deja este miros de toamna, bunatatile din pivnita vor fi binevenite in anotimpul rece, asa ca, merita facute toate.
08 septembrie 2014
Prajitura cu mere si crema de vanilie
Mai este undeva pe blog aceasta prajitura cu mere, insa, acum am modificat-o putin, asa ca, o iau de la capat :
4 oua, 11 linguri de zahar , 11 linguri de lapte, 16 linguri de faina, 1 plic de bicarbonat de amoniu dizolvat in putin otet. Acestea sunt ingredientele pentru cele doua foi. Toate amestecate, omogenizate perfect, se impart in 2 si se coc 2 foi, in tava mare unsa cu ulei, timp de 5-7 minute fiecare, la foc moderat.
Separat, merele (vreo 3 kilograme), curatate de coaja si rase , impreuna cu o lingurita de scortisoara macinata si 200 ml de apa se pun intr-o cratita, la foc mijlociu, pana ce merele isi schimba culoarea. Atunci, se presara , amestecand continuu, 3 linguri de gris, se omogenizeaza bine, se trage de pe foc si se lasa acoperita cratita 5 minute.
Se aseaza merele fierbinti peste prima foaie, se niveleaza, se pune a doua foaie .
Apoi, 3 linguri de marmelada de caise se intind bine peste ultima foaie (marmelada se va subtia corespunzator, va fi fluida si va acoperi bine foaia).
Se lasa la racit in bucatarie. Separat, 400 ml de frisca se bat spuma tare cu 2 linguri de zahar iar ca intaritor, eu am pus o crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema de consistenta buna, pe care am pus-o in fasii, peste marmelada de caise. Am ornat cu buline de ciocolata si cu ciocolata razuita.
Sta la frigider aceasta prajitura de seara pana dimineata.
Acum, sa spun cate ceva despre modificarile retetei si despre beneficiile acestora:
- am facut doar doua foi si nu trei, ca inainte, asa prajitura nu a mai iesit asa de inalta.
- acoperirea ultimei foi cu marmelada de caise, a fortat foaia de deasupra sa se fragezeasca, sa sugativeze din umezeala aburilor de la umplutura de mere.
- umplutura de mere a fost mai moale, mai buna.
- crema de vanilie , combinata cu ciocolata razuita a fost delicioasa peste prajitura, nici nu ar fi trebuit sa fie mai multa, gustul a contat, nu cantitatea.
03 septembrie 2014
Ciorba de gaina cu razalai Dukan
Asadar,dupa ce i-am scos pielea , gaina am taiat-o bucati si am pus-o la fiert, in apa rece, in oala cu presiune, impreuna cu o ceapa mare taiata marunt si cu zarzavat (ardei gras, morcov, patrunjel radacina, rosii ) . Aici nu a ma fost nevoie de sare, are zarzavatul suficienta. Au fiert timp de 35 de minute.
Am desertat in alta oala si am pus , ca sa acresc , suc proaspat din 6 rosii mari (am macinat in blender de fapt rosiile ) si am lasat sa fiarba un clocot.
Separat, am facut razalaii, care, normal, sunt paste de casa facute din oua, faina, sare si ulei. Dar, conform dietei, am schimbat regula. Astfel, 2 oua le-am batut bine , peste ele am pus 2 linguri de tarate macinate fin si 1 lingura de amidon. A iesit un aluat ca de clatite, putin mai gros. Intr-o strecuratoare de inox, cu gauri mai mari, am pus cu polonicul din amestecul facut si am tinut deasupra ciorbei care fierbea. Asadar, amestecul a curs in fir subtire, odata ajuns in ciorba s-a transformat in ceva similar orezului ca si aspect si a dat consistenta ciorbei. A mai fiert 5 minute, am luat de pe foc, am aromat cu frunze de patrunjel si leustean tocate marunt, am acoperit cu capac si am lasat inca 10 minute. A iesit o ciorba gustoasa si deasa, numai buna la dieta.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)