24 iunie 2014

Briose de dovlecei cu branza

Deja este abundenta de dovlecei in piata  asa ca am trecut la fapte.
Dovleceii, spalati bine , i-am razuit prin razatoarea de mere 
i-am presarat cu sare si i-am lasat 10 minute sa lase apa , dupa care i-am stors prin sita de inox. 
In blender am amestecat branza telemea cu branza Focsani si cu 2 oua ( pentru cine e la regim, merge si branza de vaci ) 

Intr-un lighean am pus dovlecelul bine scurs,amestecul de branza cu ou, sare, piper , marar verde  taiat marunt si 2 linguri de faina integrala (se poate si cu amidon alimentar ) .
Formele de briose le-am  pensulat cu un pic de ulei (data viitoare ar fi bine de presarat un pic de pesmet sau tarate de ovaz pe fundul formelor ) si le-am umplut cu compozitie.
Au stat in cuptor, la 180 de grade, timp de 40 de minute.


Se pot manca reci, se simte  foarte bine gustul de branza si, merge alaturi  foarte bine un mujdei de usturoi natur . Cu  forme de briose se lucreaza usor si elegant, au tinuta buna si dupa ce se racesc, portiile sunt generoase. 

05 iunie 2014

Retese (placinte )cu branza Focsani



Pentru ca acum nu mai este o problema  branza Focsani , am facut niste retese  cu aceasta branza untoasa, minunata, de data asta cu faina alba , 650, foarte buna la framantat. 
Asadar, am framantat 1 kg de faina, cu 60 de grame de drojdie proaspata si cam 600 ml de apa (aici e greu de stabilit exact  cantitatea de apa, depinde foarte mult de gradul de umiditate al fainii) calduta, 2 lingurite de sare fina si  4 linguri de ulei de masline. 
Drojdia am  frecat-o cu o lingurita de zahar pana ce s-a lichefiat , am amestecat cu putina apa calda si am rasturnat peste faina cernuta de doua ori si amestecata cu sarea. Apoi am pus si restul de apa, am framantat un pic pana ce s-a omogenizat totul (aici se vede daca ajunge apa sau nu  - daca nu e destula, ramane faina pe fundul ligheanului si atunci mai adaugati apa cu taraita ). Apoi, am intins uleiul pe planseta , am pus aluatul  si am inceput sa il impatur  pana ce s-a absorbit tot uleiul. Acesta este tot framantatul. Pe fundul ligheanului am pus faina, am pus aluatul, l-am crestat la mijloc si l-am lasat la crescut , la cald, pana ce si-a dublat volumul (cam in 30 de minute ). Dupa aceea am luat cate o mana de aluat, am intins foaie  subtire pe planseta , am uns cu unt topit dar rece si am pus , pe o margine branza Focsani, modelata ca si sul. Am rasucit sulul de aluat, strans,peste cel de branza  si apoi i-am dat forma de melc, pe care l-am pus pe platou de inox si a mers la frigider. Acolo a stat vreo jumate de ora, ca nu am avut timp mai repede sa le coc. 

Le-am scos si, in ordinea in care le-am pus, am inceput  sa le intind in foaie, cu sucitorul
si apoi le-am copt , in tigaie de fonta (merge bine si teflon sau ceramica ), pe aragaz, la foc mic. Eu am copt la trei tigai odata, merge mai usor .
Diferenta  intre placintele cu branza obisnuita si acestea  este ca aceasta branza nu lasa apa, nu umezeste aluatul si nu sparge aluatul, ca sa se  arda la copt.Sunt extraordinar de bune si reci , retesele ! Si mai este o diferenta : dat fiind faptul ca au unt si sunt facute ca un melc, ele se vor desface frumos, in foi subtiri, aproape ca un foietaj. 

28 mai 2014

Supa de fasole verde ,aromata cu usturoi si frunze de telina


Astazi, supa de fasole verde, delicioasa si aromata !
O ceapa mica, taiata marunt se infierbanta  cu  o lingura de ulei de masline, peste care am pus  zarzavat tocat marunt (maruntit in blender - morcov, patrunjel, rosii, ardei gras, gogosar 

si apoi am pus cam 1 litru de apa calda. A tras un clocot,dupa care am rasturnat fasolea verde  din borcan (cu tot cu zeama ) , am mai lasat sa clocoteasca o data si am pus sucul de rosii, o sticla de 750 ml . 
A fiert cu totul inca 10 minute iar la sfarsit am  maruntit bine o mana de frunze de telina si 10 catei de usturoi , pe care i-am pus in mancare dupa ce am tras de pe foc. A mai stat asa, acoperita, timp de 10 minute, ca sa se aromeze bine. 
O mancare dietetica si gustoasa, taman buna pentru zile  calduroase sau pentru zile de post !

27 mai 2014

Gulas de primavara cu cartofi noi

Pentru ca , de pe tarabe, cartofii noi iti fac cu ochiul si pentru ca afara a fost o vreme exceptionala,numai buna de facut foc in soba,  un gulas de primavara, cu de toate in el, a fost binevenit !
Asadar, ca sa fie gustul gust, am pus, pulpe inferioare de pui,  carnati  de porc picanti si scaricica afumata 
iar slanina a fost la loc de cinste , taiata marunt, pusa in cratita de inox cu fund dublu
cat sa lase un pic de grasime ca sa se poata cali ceapa rosie 

iar zarzavatul (adica rosii, ardei, gogosari, morcov si patrunjel )l-am spalat un pic  de sare, sub jetul de apa rece 
Ordinea a fost asa : slanina infierbantata, ceapa rosie taiata pusa peste ea, apoi carnatii si scaricica, pulpele  si la urma zarzavatul. Peste toate acestea, o mana zdravana de ceapa verde si de usturoi verde taiat  marunt, sare, piper, chili, turmeric si foi de dafin. Apoi, apa cat sa acopere tot continutul si , foc de lemne  aprig, cat incape, pana ce carnea este fiarta. Apoi, cartofii taiati cubulete se pun peste amestec si  se lasa la fiert la foc iute, ca sa se sfarame. 
Cand totul este gata, se da deoparte si se arunca peste mancare un manunchi  bun de patrunjel verde taiat, ca sa se aromeze, se acopera si se lasa asa pret de 15 minute, sa se hodineasca. 
Garnitura i-a fost o salata de varza verde, cruda si zemoasa, amestecata cu felii de rosii taiate subtiri. 
Concluzia? macar o data pe an se face mancarea asta, ca este prea buna si prea tentanta ........
Sa poftiti la o portie !!!

24 mai 2014

Cremă Focșani - pentru cunoscători sau brânză frământată din caș de oaie (un alt mod de preparare)



Această cremă Focșani  este o brânză excepțional de cremoasă, untoasă, bună pentru uns pe pâine, pentru clătite, pentru mămăligă cu brânză, pentru pizza, pentru paste și gata: bună pentru orice vrei să gătești cu o brânză adevărată. Anul acesta nu am mai cumpărat-o gata făcută, ne-am făcut-o noi, acasă, și zău că nu îmi pare rău că am avut curaj.

Așadar, să începem cu începutul: am cumpărat un caș de oaie de zece kilograme, extraordinar de gustos și bun. L-am tăiat în felii mari și apoi în felii mici, cam de 1 cm grosime, ca pentru caș pane.



Uitați-vă bine la dimensiunea găurilor, că este importantă.


Apoi, bucățile tăiate le-am pus în lighean (de fapt, am împărțit bucățile în 4 vase) și le-am acoperit cu apă rece.

Le-am ținut așa 5 ore, după care am scurs apa (care este verde, la propriu). La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apă rece proaspătă, și am mai lăsat 5 ore. La capătul celor 5 ore, am schimbat din nou apa, dar de data aceasta am adăugat în apa rece și sare și am ținut încă 5 ore. Deci, să recapitulăm: cașul stă în apă rece timp de 15 ore.

Acum calculăm sarea: 3% din cantitatea de caș. Astfel, la 10 kg de caș, am pus 300 de grame de sare, pe care am măcinat-o și am împărțit-o în două: 150 de grame am pus în a treia apă, iar celelalte 150 de grame le-am ținut deoparte.


Să continuăm: după cele 15 ore de stat în apă rece, scoatem cașul pe o sită acoperită cu tifon sau un prosop de bumbac (aici se văd găurile cașului, expandate de data aceasta).


Se acoperă cu prosoape de bumbac și se lasă așa peste noapte (adică vreo zece ore).

Dimineața, voioși și cu putere, purcedem la altă etapă: măcinatul prin mașina de carne, cu sita deasă, și astfel iese o pastă omogenă de brânză.



Acum este momentul pentru a doua tură de sare, vă amintiți, cele 150 de grame rămase, care se vor amesteca și topi prin frământare.


Și gata, sunteți la finalul muncii voastre brute. Acum treceți la partea interesantă: punerea brânzei în pungi de 400 de grame, aranjarea lor într-o formă dreptunghiulară, corectă și ordonată,




 și gata! La lada frigorifică, la congelare rapidă pentru 24 de ore.
Poza este exemplificatoare pentru cine dorește sa încerce !!!

12 mai 2014

Crutoane aromate cu supa crema de legume



Va mai amintiti  baghetele integrale, din aluat neframantat ? Din aceste baghete am facut niste crutoane  exceptionale, taman bune de pus intr-o supa crema de legume  deasa si acrita cu iaurt dietetic. 
Am taiat painea cubulete,le-am pus pe hartie de copt in tava,  am scuturat pensula  cu un  pic  de ulei de masline deasupra lor, am presarat sare, oregano si usturoi granulat si am pus la cuptorul preincalzit  pana ce s-au rumenit putin, pret de 6-7 minute. Nu  arata exceptional dar gustul bate  aspectul, in cazul acesta. 

Au un gust exceptional, usuturoiul si oregano se combina foarte bine.
Pentru  ca sa fie perfect puse in valoare, am pregatit o supa simpla  din legume  (ceapa, ardei gras,morcov, patrunjel,  rosii, conopida si putin usturoi, sare si piper) pe care am dat-o prin blender si apoi am acrit-o cu iaurt dietetic. 
Atat e de buna  combinatia, ca ,daca nu ar fi restrictii la paine, as putea manca de cel putin doua ori pe zi felul acesta de mancare  .

03 mai 2014

Pasta de leustean

Deja a crescut leusteanul,musai de cules, ca e prea frumos ! La noi in casa , leusteanul este  definit  ca ''buruiana ce miroase  a ciorba de burta''  asa ca nu putem trai fara aroma aceasta !
Asadar, incepem conservaraia 2014  cu leusteanul . 
Am cules un brat zdravan de leustean 

l-am spalat in cateva ape, scuturat si zvantat si apoi dat prin masina de carne, cu sita medie 
A iesit o pasta destul de zemoasa si am pus-o apoi in  forme de silicon si in forme de cuburi de gheata 
le-am pus la congelator  si au inghetat  foarte fain dar mai fain au iesit din forme. 


Cubuletele scoase din forme, le-am ambalat individual in pungute mici de plastic, sa nu se lipeasca intre ele  si etichetat cu data ambalarii, sa fie folosite corect, primele ....
Cubuletele acestea simple aduc vara si gustul de verde in bucataria noastra, chiar daca afara este vijelie sau ninge linistit!
La fel voi pregati si celelalte verdeturi, ca tare avem nevoie de ele..... Se puteau face cu ulei de masline si sare ,dar, am preferat sa fie simple, sa nu deviem de la gustul lor  autentic ! Daca pui ulei asta insemna ca  faci un adaos de ulei la sfarsitul mancarii iar  sarea si congelatorul nu prea  au multe in comun....