01 decembrie 2013

Piept de pui (curcan) cu ardei copti


Mancare buna, buna si gustoasa! Deja e frig si ardeii copti pusi  la congelator asta vara, cand era abundenta de legume, isi fac treaba , aduc gustul  verii in cratita mea  cu mancare  !

Asadar, pieptul de pui taiat cubulete l-am rumenit putin in tigaia antiaderenta, apoi am pus  o ceapa taiata marunt , o cana cu suc de rosii si ardeii  copti taiati fasii. Am pus sare, piper, foaie de dafin si am lasat pe foc pana ce mancarea a scazut (cam 15 minute ).Ca si amanunt, zeama  care a reiesit de la dezghetarea ardeilor am pus-o tot in mancare.
Si uite asa , in maximum jumatate de ora, am facut  o mancarica deosebita, dietetica si gustoasa !


Carnati de casa afumati, editia 2013



A venit vremea ! Este 1 decembrie, in fiecare an carnatii nostri devin internationali asa ca, le e vremea ! Deja sunt la  afumat, sunt facuti doar in mat de oaie, la metraj = 60 ml ...........(din 13 kilograme de carne, anul acesta ).
Reteta o stiti,  carnati de casa afumati,  este aceeasi, an de an, clasica si fara alte adaosuri, simpla, o reteta pe placul familiei noastre !
Daca vreti sa faceti, deja apucati-va, ca e vreme buna, este suficient de rece ca sa fie  pusi la zvantat si afumat, nu mai stati pe ganduri !
Nu e Craciun ala fara carnati de casa afumati, pe gustul si placerea fiecaruia dintre noi !

17 noiembrie 2013

Bunatati de wekend

Daca e sfarsit de saptamana, este relaxare si , daca e asa, asta vine odata cu bunatatile din bucatarie. 
Asadar, o  tarta cu spanac, de data asta fara oua pe deasupra, , ca sa nu exageram. Aluatul, deja il stie toata lumea : faina integrala, apa, sare, drojdie si o lingurita de ulei de masline. Umplutura, spanac oparit, tocat marunt amestecat cu oua si branza, Am pus deasupra seminte de susan, sa mai ascunda culoarea negruta a aluatului. 

Este varianta mai saraca a tartei acesteia, dar, la fel de buna , adaptata momentului. 
Acum , prajitura de branza de vaci, goji si visine , care, a iesit o prajitura acra de-a binelea, ca tare m-am zgarcit la dulce. 
Reteta, cea de aici, simpla si buna, gustoasa , taman buna pentru sfarsit de saptamana. Plusul il reprezinta doar visinele, congelate, la care le-am scos samburii  inainte de se decongela si le-am pus direct in aluat.

06 noiembrie 2013

Peste in crusta de oua si tarate - varianta dietetica


Din categoria : as manca peste, ca e bun la dieta dar m-am saturat de el , am zis sa incerc varianta dietetica de pane, dupa modelul unei gospodine tinere si cu imaginatie, Lorelica.
Asadar, pestele (merluciu) l-am curatat si spalat, l-am taiat bucati si l-am condimentat cu sare si piper.
Intr-o farfurie  am pus gluten de grau, in alta am pus tarate de ovaz amestecate cu tarate de grau iar intr-un castronel am batut oua intregi cu sare si piper. Am dat pestele prin gluten , ou si tarate, l-am pus pe tava  cu hartie de copt la baza, am pus la cuptor pentru  40 de minute la 180 de grade si gata, a iesit pestele. O sa fac si o mamaliguta si un mujdei .
Nu poate fi la fel cu pestele acesta dar nici eu nu mai sunt la fel, ci numai cu 20 de kilograme mai usoara , asa ca, ne adaptam din mers si merge bine.

05 noiembrie 2013

Tortulet de ciocolata si cirese nr. 32




Cifra tortuletului reprezinta anii de cand  sant impreuna cu jumatatea mea. Ce este interesant, este ca pe masura ce numarul creste, tortuletul scade in  marime. De regula este un tortulet pentru doua persoane, simplu si delicios. Anul acesta, blatul a fost facut din 3 oua,1 lingura de indulcitor , 2 linguri de faina si una de cacao. 

La dieta pe care o tin, nu e voie la cirese. Ce ganditi, taman pe o punguta cu cirese am pus mana in congelator si, cum noaptea toate pisicile sunt negre, asa erau si ciresele mele la fel cu visinele de fapt dorite. Dupa ce s-au dezghetat si am desfacut jumate din ele, am constatat ca sunt cam mari pentru visine dar raul era facut si consideram ca oricum e masa de sarbatoare, deci, dezmat. 
Ciresele, puse impreuna cu zeama lasata de la dezghetare, plus 3 linguri de apa si o lingura de indulcitor, le-am pus pe foc si le-am fiert 5 minute.
Separat , 2 oua se bat  cu 2 linguri de indulcitor, pe o oala in care fierbe apa, pana cand capata consistenta unei smantani. Se da deoparte si se pune o lingura zdravana de cacao.Se lasa la racit si  apoi se pune untul, 200 de grame, la temperatura camerei . Se omogenizeaza bine si se da la rece pentru 15 minute. 
Se scurg ciresele de zeama. Siropul astfel obtinut  se foloseste la insiroparea blatului pe care l-am taiat in 3. 
Constructia este simpla : baza blatului se insiropeaza, se pune crema, apoi cirese, urmatoarea felie de blat, la fel insiropata, crema,  cirese si la urma acoperisul tortului, tot insiropat. Peste acest tort  se toarna glazura de ciocolata, am mai avut frunze de menta si le-am pus , verde, ca vine vara  si se da la rece. Nu este spectaculos ca aspect, este departe de perfectiunea profesionistilor dar, gustul.........bate infatisarea ! 
Parca  numarul 31  a fost mai elaborat 
dar de, era si mai mare,  nici nu eram la dieta si eram mai tanara !

28 octombrie 2013

Il timpano sau il timballo , sau, romaneste, placinta cu paste si carne



Reteta asta asteapta de cativa ani  sa fie facuta. Am vazut filmul Big Night si m-a impresionat  extraordinar  acest  fel de mancare, nemaivazut de mine pana  atunci.
Acum i-a venit randul  si am facut-o.  A iesit  foarte, foarte gustoasa dar mai suporta imbunatatiri, descoperite dupa aceasta experienta inedita.

Astfel, am tocat 1 kg de carne de porc slaba. Din  500 grame de carne, amestecate cu un ou, usturoi tocat, piper si  sare am facut  chiftelute mici si le-am prajit in tigaia antiaderenta, fara ulei.
Separat, am calit o ceapa tocata marunt, am pus restul de 500 g de  carne tocata , am condimentat cu sare, piper, oregano , foi de dafin si cand si-a schimbat  culoarea, am   pus  1 litru de bulion de casa si  1 cana de vin. A fiert amestecul acesta cam 2 ore, la foc mic. 
Am fiert 4 oua  tari, le-am curatat si taiat in 4. 
2 fire de carnati de casa  le-am taiat in feliute subtiri. 
Separat, 500 de grame de paste  le-am fiert   in apa cu sare, fara sa se inmoaie, am lasat la fiert cam 2/3 din timpul de fierbere indicat. 
Am razuit cam 400 de grame de cascaval afumat. 
Am facut un alaut simplu din faina integrala, cu  sare, apa si drojdie proaspata, l-am lasat la dospit cam 20 de minute la cald. 
Asadar, am uns cu ulei  o cratita mai adanca, am intins aluatul in asa fel incat sa acopere interiorul cratitei dar sa  aiba si  parte revarsata peste  peretii ei  si am inceput constructia : peste aluatul de pe fundul cratitei am pus 1 treime din pastele fierte, am pus sos, apoi chiftele, apoi carnati , ouale fierte si cascavalul, apoi iar sos.
Stratul urmator au fost celelalte 2 treimi de paste, iar sos, iar chiftele, oua, carnati, iar sos si, la sfarsit, cascaval. 
Am adunat marginile de aluat revarsate peste peretii cratitei, le-am uniformizat frumos, am indepartat excesul de aluat  si am inchis placinta.
Peste cratita am pus o folie de aluminiu si am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute, dupa care am indepartat folia si am mai lasat 25 de minute. 
S-a rumenit frumos si, dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Apoi, am rasturnat-o pe platou ceramic si am lasat-o inca 30 de minute sa se raceasca . S-a taiat frumos, in felii generoase. 
Data viitoare, nu mai fierb ouale ci le voi bate bine cu cascavalul razuit si le voi turna peste paste , sa inchege si mai bine iar carnatii  nu vor mai fi de casa , afumati ci din aceia  de tip Trandafir . 
Cu toata lipsa mea de experienta pentru acest fel de mancare, a iesit  foarte, foarte buna, suficient pentru 8 portii generoase, un adevarat ospat. 


18 octombrie 2013

Turta cu carne,branza si oua

M-am gandit sa fac ceva bun, simplu si gustos, m-a  inspirat o emisiune culinara la tv.  Asadar, 6 linguri de faina integrala, un praf de sare,drojdie cat o nuca si apa calda, toate acestea amestecate bine pana la omogenizare  au dat un aluat normal, ca de paine. O lingurita de ulei de masline, pusa pe  planseta, a ajutat foarte bine la  impaturarea aluatului. Apoi, am pus la dospit pentru 20 de minute. Am intins aluatul, subtire,l-am pus in tava ,pe hartie de copt. Peste aluat am pus bucatele de pulpa de pui facuta la gratar (asta am avut in casa ) si  branza mozarella  razuita. Am spart 4 oua si le-am asezat deasupra, am presarat cu sare, piper, boia de ardei si condimente de pizza. A sta la cuptor vreme de 25 de minute la 220 de grade. Dupa ce am stins  cuptorul, am mai lasat turta  inauntru inca 10 minute. 

A iesit o turta subtire, crocanta si gustoasa .Tare usor si repede de facut !


05 octombrie 2013

Placinta cu mere ,impletita

Pe ideea : LA PLACINTE, INAINTE , ieri am facut o minunata placinta impletita, cu mere si din restul de aluat,  trigoane cu magiun. 



Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie. 
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei  intr-o tava  si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ).  Mirosea casa de iti venea sa  mori, numai nu se cocea odata. 
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola. 
Am modificat putin aluatul  de paine, in sensul ca l-am facut din  500 grame de faina integrala, 30 de grame de drojdie proaspata,   320 ml de apa  calduta si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat  cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline  si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute. 
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit. 
Aluatul a  crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu apa putin indulcita si  le-am copt 40 de minute la 190 grade. 
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate). 




24 septembrie 2013

Placintele integrale cu varza si mere


Pentru ca o perioada  am voie doar la faina integrala, azi am incercat placintele cu varza, mere si branza. 

Au iesit cam negrute, e drept, dar foarte , foarte gustoase.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa , 30 g de drojdie, o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline. Deci, un aluat simplu de paine, dospit la cald, umplut cu diverse umpluturi : varza calita, mere calite si branza.
Cu un bol rotund, se taie formele , apoi se pune umplutura, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita, se ung cu ou si se dau la cuptor pentru 40 de minute  la 175 de grade. 
Nu foarte aspectuoase insa foarte bune la gust, cu foarte putin aluat (pentru ca foaia se intinde foarte subtire), placintelele mele au fost o adevarata masa de sarbatoare a toamnei, cu varza gustoasa si mere aromate .


21 septembrie 2013

Musaca de vinete cu piept de pui




Sunt frumoase, negre si lucioase vinetele, te imbie sa le cumperi de pe tarabe. 

Am luat 4 vinete frumoase, le-am curatat si le-am taiat felii cam de 1 cm grosime.
Le-am prajit usor in tigaia antaderenta, fara ulei, doar simplu.

Separat, am tocat o ceapa, am calit-o usor impreuna cu 500 g de piept de pui tocat  si 2 ardei grasi rosii tocati, am pus sare, piper . 
Dupa ce s-a racit, i-am adaugat 2 oua batute, ca sa lege umplutura.
O parte din vinete   le-am asezat pe fundul unei tavi ceramice

apoi am pus umplutura si am acoperit cu restul de vinete si am presarat marar verde tocat si putina sare.  

Separat, am batut 2 oua cu un iaurt si putina branza rasa si am rasturnat peste vinete
Dupa o jumatate de ora la cuptor, la foc mare, arata cam asa 

A iesit o bunatate, vinetele au avut un gust  dulce  si placut , o mancare foarte potrivita pentru orice fel de  dieta. 

15 septembrie 2013

Dovlecei umpluti cu pulpe de pui



Dovleceii, frumosi si proaspeti, i-am taiat pe jumatate, am scobit mijlocul cu o lingurita si i-am asezat in tava. 

Separat, am tocat 4 pulpe superioare de pui dezosate si o ceapa alba, le-am pus la calit intr-o lingurita de ulei de masline, am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, miezul de dovlecel tocat,  sare , cimbru si piper. Dupa ce s-a racit, am adaugat 2 oua si cam 100 de grame de cas  razuit (pentru cine este la dieta si nu vrea cas, se poate pune putina branza de vaci, frecata cu putina sare si un ou). Umplutura am pus-o peste jumatatile de dovlecel si au stat la cuptor cam 30 de minute. Apoi am pus pe deasupra niste cas, mai mult rupt decat razuit si a mai stat in cuptor 5 minute. 
A iesit o bunatate, simpla si rapida. 


14 septembrie 2013

Paine integrala


Painea din comert nu o mai pot manca. Nu stiu ce are, ce nu are ,dar mie mi se pare acra si nu din alterare ci din ceva ingredient. Asta inseamna ca trebuie sa fac painea in casa , simpla, integrala  si fara adaosuri ciudate. 

Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata si o lingurita de sare. 
Acestea sunt ingredientele magice pentru o paine  buna, buna. 
Se amesteca faina cu sarea, se  inmoaie drojdia cu apa calduta, se amesteca toate  pana la omogenizare completa.Pe planseta se pun 2 linguri de ulei (de masline)  si se pune aluatul acolo, apoi se impatura  aluatul  pana ce se absoarbe tot uleiul. Se lasa la dospit  30 de minute (ligheanul pe perna si acoperit cu prosop de bumbac cu tesatura deasa ) .
 Apoi, pe planseta, se confectioneaza painea : se poate sub forma de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau, paine in tava. Eu de regula o impletesc si apoi crestez impletiturile (dar si chiflele) , asa cresc foarte frumos. Se lasa astfel la dospit timp de 45 de minute. La cuptor sta intre 50 si 60 de minute, la o temperatura de 200 grade. Dupa ce se scoate din cuptor, se ambaleaza in prosoape de bucatarie , ca sa se inmoaie coaja si ca sa se raceasca usor, fara sa se incruzeasca. Nu se duce direct la rece, se lasa la cald in bucatarie pana ce se raceste de tot.

12 septembrie 2013

Zarzavat pentru iarnă



Având în vedere că este septembrie, a sosit momentul să pregătim zarzavatul pentru iarnă. Astfel, am făcut o vizită la piață în această dimineață, în căutarea unor legume proaspete și gustoase

5 kg morcovi, 5 kg roșii, 3 kg ardei gras verde, 3 kg gogoșari, 3 kg ardei kapia roșu, 2 kg pătrunjel rădăcină și 15 legături pătrunjel verde.

Toate legumele se spală, se curăță și se taie. La fiecare kilogram de legume curățate, se adaugă 220 g sare pentru murături, grunjoasă și neiodată. Se amestecă bine totul și se lasă aproximativ 3 ore ca sarea să se topească și să lase suficientă zeamă. Apoi, se împarte compoziția în borcane, presând bine cu mâna pentru a elimina orice spațiu liber. Se închid ermetic cu capace, se etichetează și se păstrează la rece, în pivniță.

La gătit, zarzavatul se clătește bine sub jet de apă rece, într-o strecurătoare, pentru a îndepărta excesul de sare. Nu mai este necesară adăugarea de sare în mâncare.

Din cantitățile de mai sus, s-au obținut 9 borcane a câte 1,7 kg fiecare. Cantitățile pot fi ajustate în funcție de necesități