01 decembrie 2013
Piept de pui (curcan) cu ardei copti
Mancare buna, buna si gustoasa! Deja e frig si ardeii copti pusi la congelator asta vara, cand era abundenta de legume, isi fac treaba , aduc gustul verii in cratita mea cu mancare !
Asadar, pieptul de pui taiat cubulete l-am rumenit putin in tigaia antiaderenta, apoi am pus o ceapa taiata marunt , o cana cu suc de rosii si ardeii copti taiati fasii. Am pus sare, piper, foaie de dafin si am lasat pe foc pana ce mancarea a scazut (cam 15 minute ).Ca si amanunt, zeama care a reiesit de la dezghetarea ardeilor am pus-o tot in mancare.
Si uite asa , in maximum jumatate de ora, am facut o mancarica deosebita, dietetica si gustoasa !
Carnati de casa afumati, editia 2013
17 noiembrie 2013
Bunatati de wekend
Asadar, o tarta cu spanac, de data asta fara oua pe deasupra, , ca sa nu exageram. Aluatul, deja il stie toata lumea : faina integrala, apa, sare, drojdie si o lingurita de ulei de masline. Umplutura, spanac oparit, tocat marunt amestecat cu oua si branza, Am pus deasupra seminte de susan, sa mai ascunda culoarea negruta a aluatului.
Acum , prajitura de branza de vaci, goji si visine , care, a iesit o prajitura acra de-a binelea, ca tare m-am zgarcit la dulce.
Reteta, cea de aici, simpla si buna, gustoasa , taman buna pentru sfarsit de saptamana. Plusul il reprezinta doar visinele, congelate, la care le-am scos samburii inainte de se decongela si le-am pus direct in aluat.
06 noiembrie 2013
Peste in crusta de oua si tarate - varianta dietetica
Din categoria : as manca peste, ca e bun la dieta dar m-am saturat de el , am zis sa incerc varianta dietetica de pane, dupa modelul unei gospodine tinere si cu imaginatie, Lorelica.
Asadar, pestele (merluciu) l-am curatat si spalat, l-am taiat bucati si l-am condimentat cu sare si piper.
Intr-o farfurie am pus gluten de grau, in alta am pus tarate de ovaz amestecate cu tarate de grau iar intr-un castronel am batut oua intregi cu sare si piper. Am dat pestele prin gluten , ou si tarate, l-am pus pe tava cu hartie de copt la baza, am pus la cuptor pentru 40 de minute la 180 de grade si gata, a iesit pestele. O sa fac si o mamaliguta si un mujdei .
Nu poate fi la fel cu pestele acesta dar nici eu nu mai sunt la fel, ci numai cu 20 de kilograme mai usoara , asa ca, ne adaptam din mers si merge bine.
05 noiembrie 2013
Tortulet de ciocolata si cirese nr. 32
Cifra tortuletului reprezinta anii de cand sant impreuna cu jumatatea mea. Ce este interesant, este ca pe masura ce numarul creste, tortuletul scade in marime. De regula este un tortulet pentru doua persoane, simplu si delicios. Anul acesta, blatul a fost facut din 3 oua,1 lingura de indulcitor , 2 linguri de faina si una de cacao.
La dieta pe care o tin, nu e voie la cirese. Ce ganditi, taman pe o punguta cu cirese am pus mana in congelator si, cum noaptea toate pisicile sunt negre, asa erau si ciresele mele la fel cu visinele de fapt dorite. Dupa ce s-au dezghetat si am desfacut jumate din ele, am constatat ca sunt cam mari pentru visine dar raul era facut si consideram ca oricum e masa de sarbatoare, deci, dezmat.
Ciresele, puse impreuna cu zeama lasata de la dezghetare, plus 3 linguri de apa si o lingura de indulcitor, le-am pus pe foc si le-am fiert 5 minute.
Separat , 2 oua se bat cu 2 linguri de indulcitor, pe o oala in care fierbe apa, pana cand capata consistenta unei smantani. Se da deoparte si se pune o lingura zdravana de cacao.Se lasa la racit si apoi se pune untul, 200 de grame, la temperatura camerei . Se omogenizeaza bine si se da la rece pentru 15 minute.
Se scurg ciresele de zeama. Siropul astfel obtinut se foloseste la insiroparea blatului pe care l-am taiat in 3.
Constructia este simpla : baza blatului se insiropeaza, se pune crema, apoi cirese, urmatoarea felie de blat, la fel insiropata, crema, cirese si la urma acoperisul tortului, tot insiropat. Peste acest tort se toarna glazura de ciocolata, am mai avut frunze de menta si le-am pus , verde, ca vine vara si se da la rece. Nu este spectaculos ca aspect, este departe de perfectiunea profesionistilor dar, gustul.........bate infatisarea !
Parca numarul 31 a fost mai elaborat
dar de, era si mai mare, nici nu eram la dieta si eram mai tanara !
28 octombrie 2013
Il timpano sau il timballo , sau, romaneste, placinta cu paste si carne
Reteta asta asteapta de cativa ani sa fie facuta. Am vazut filmul Big Night si m-a impresionat extraordinar acest fel de mancare, nemaivazut de mine pana atunci.
Acum i-a venit randul si am facut-o. A iesit foarte, foarte gustoasa dar mai suporta imbunatatiri, descoperite dupa aceasta experienta inedita.
Astfel, am tocat 1 kg de carne de porc slaba. Din 500 grame de carne, amestecate cu un ou, usturoi tocat, piper si sare am facut chiftelute mici si le-am prajit in tigaia antiaderenta, fara ulei.
Separat, am calit o ceapa tocata marunt, am pus restul de 500 g de carne tocata , am condimentat cu sare, piper, oregano , foi de dafin si cand si-a schimbat culoarea, am pus 1 litru de bulion de casa si 1 cana de vin. A fiert amestecul acesta cam 2 ore, la foc mic.
Am fiert 4 oua tari, le-am curatat si taiat in 4.
2 fire de carnati de casa le-am taiat in feliute subtiri.
Separat, 500 de grame de paste le-am fiert in apa cu sare, fara sa se inmoaie, am lasat la fiert cam 2/3 din timpul de fierbere indicat.
Am razuit cam 400 de grame de cascaval afumat.
Am facut un alaut simplu din faina integrala, cu sare, apa si drojdie proaspata, l-am lasat la dospit cam 20 de minute la cald.
Asadar, am uns cu ulei o cratita mai adanca, am intins aluatul in asa fel incat sa acopere interiorul cratitei dar sa aiba si parte revarsata peste peretii ei si am inceput constructia : peste aluatul de pe fundul cratitei am pus 1 treime din pastele fierte, am pus sos, apoi chiftele, apoi carnati , ouale fierte si cascavalul, apoi iar sos.
Stratul urmator au fost celelalte 2 treimi de paste, iar sos, iar chiftele, oua, carnati, iar sos si, la sfarsit, cascaval.
Am adunat marginile de aluat revarsate peste peretii cratitei, le-am uniformizat frumos, am indepartat excesul de aluat si am inchis placinta.
Peste cratita am pus o folie de aluminiu si am dat la cuptor, la 200 de grade, pentru 45 de minute, dupa care am indepartat folia si am mai lasat 25 de minute.
S-a rumenit frumos si, dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca. Apoi, am rasturnat-o pe platou ceramic si am lasat-o inca 30 de minute sa se raceasca . S-a taiat frumos, in felii generoase.
Data viitoare, nu mai fierb ouale ci le voi bate bine cu cascavalul razuit si le voi turna peste paste , sa inchege si mai bine iar carnatii nu vor mai fi de casa , afumati ci din aceia de tip Trandafir .
Cu toata lipsa mea de experienta pentru acest fel de mancare, a iesit foarte, foarte buna, suficient pentru 8 portii generoase, un adevarat ospat.
18 octombrie 2013
Turta cu carne,branza si oua
A iesit o turta subtire, crocanta si gustoasa .Tare usor si repede de facut !
05 octombrie 2013
Placinta cu mere ,impletita
Pai, acum, toamna, cand merele sunt asa de bune si tentante, iti vine sa faci placinta in fiecare zi. Dar de aia, negruta, cu faina integrala, ca numai asa e voie.
Va amintiti rulourile de placinta ale bunicii? aluat de paine, peste care punea mere, apoi le rula, punea cate trei intr-o tava si le baga in rola (cuptorul incorporat al sobei tip cizma din bucatarie ). Mirosea casa de iti venea sa mori, numai nu se cocea odata.
No, ceva de genul asta e si placinta asta insa, fara faina alba si fara rola.
Am modificat putin aluatul de paine, in sensul ca l-am facut din 500 grame de faina integrala, 30 de grame de drojdie proaspata, 320 ml de apa calduta si o lingurita de sare. Omogenizat, aluatul l-am impaturat cu ajutorul a doua linguri de ulei de masline si apoi l-am lasat la crescut cam 40 de minute.
Apoi, am facut merele : merele rosii, curatate si razuite, amestecate cu indulcitor si scortisoara, au stat pe foc cam 10 minute si ,la sfarsit, am pus o lingura de amidon alimentar, am amestecat bine si am dat la racit.
Aluatul a crescut, l-am intins foaie pe planseta, am impartit din ochi foaia in 3 si am procedat astfel: pe spatiul din mijloc am pus merele, apoi spatiile laterale le-am taiat in fasii cu roleta zimtata si le-am impletit pe deasupra merelor (data viitoare mai multe mere o sa pun) .
Le-am uns cu apa putin indulcita si le-am copt 40 de minute la 190 grade.
Daca tot e dezmat, am facut din acelasi aluat si trigoane cu magiun, care au iesit minunate, crocante si pline de umplutura (pe alocuri a mai iesit cate un pic magiunul , trebuiau mai bine ermetizate).
24 septembrie 2013
Placintele integrale cu varza si mere
Pentru ca o perioada am voie doar la faina integrala, azi am incercat placintele cu varza, mere si branza.
Au iesit cam negrute, e drept, dar foarte , foarte gustoase.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa , 30 g de drojdie, o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline. Deci, un aluat simplu de paine, dospit la cald, umplut cu diverse umpluturi : varza calita, mere calite si branza.
Cu un bol rotund, se taie formele , apoi se pune umplutura, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita, se ung cu ou si se dau la cuptor pentru 40 de minute la 175 de grade.
Nu foarte aspectuoase insa foarte bune la gust, cu foarte putin aluat (pentru ca foaia se intinde foarte subtire), placintelele mele au fost o adevarata masa de sarbatoare a toamnei, cu varza gustoasa si mere aromate .
21 septembrie 2013
Musaca de vinete cu piept de pui
Sunt frumoase, negre si lucioase vinetele, te imbie sa le cumperi de pe tarabe.
Am luat 4 vinete frumoase, le-am curatat si le-am taiat felii cam de 1 cm grosime.
Le-am prajit usor in tigaia antaderenta, fara ulei, doar simplu.
Separat, am tocat o ceapa, am calit-o usor impreuna cu 500 g de piept de pui tocat si 2 ardei grasi rosii tocati, am pus sare, piper .
Dupa ce s-a racit, i-am adaugat 2 oua batute, ca sa lege umplutura.
O parte din vinete le-am asezat pe fundul unei tavi ceramice
apoi am pus umplutura si am acoperit cu restul de vinete si am presarat marar verde tocat si putina sare.
Separat, am batut 2 oua cu un iaurt si putina branza rasa si am rasturnat peste vinete
Dupa o jumatate de ora la cuptor, la foc mare, arata cam asa
A iesit o bunatate, vinetele au avut un gust dulce si placut , o mancare foarte potrivita pentru orice fel de dieta.
15 septembrie 2013
Dovlecei umpluti cu pulpe de pui
Separat, am tocat 4 pulpe superioare de pui dezosate si o ceapa alba, le-am pus la calit intr-o lingurita de ulei de masline, am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, miezul de dovlecel tocat, sare , cimbru si piper. Dupa ce s-a racit, am adaugat 2 oua si cam 100 de grame de cas razuit (pentru cine este la dieta si nu vrea cas, se poate pune putina branza de vaci, frecata cu putina sare si un ou). Umplutura am pus-o peste jumatatile de dovlecel si au stat la cuptor cam 30 de minute. Apoi am pus pe deasupra niste cas, mai mult rupt decat razuit si a mai stat in cuptor 5 minute.
A iesit o bunatate, simpla si rapida.
14 septembrie 2013
Paine integrala
Painea din comert nu o mai pot manca. Nu stiu ce are, ce nu are ,dar mie mi se pare acra si nu din alterare ci din ceva ingredient. Asta inseamna ca trebuie sa fac painea in casa , simpla, integrala si fara adaosuri ciudate.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata si o lingurita de sare.
Acestea sunt ingredientele magice pentru o paine buna, buna.
Se amesteca faina cu sarea, se inmoaie drojdia cu apa calduta, se amesteca toate pana la omogenizare completa.Pe planseta se pun 2 linguri de ulei (de masline) si se pune aluatul acolo, apoi se impatura aluatul pana ce se absoarbe tot uleiul. Se lasa la dospit 30 de minute (ligheanul pe perna si acoperit cu prosop de bumbac cu tesatura deasa ) .
Apoi, pe planseta, se confectioneaza painea : se poate sub forma de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau, paine in tava. Eu de regula o impletesc si apoi crestez impletiturile (dar si chiflele) , asa cresc foarte frumos. Se lasa astfel la dospit timp de 45 de minute. La cuptor sta intre 50 si 60 de minute, la o temperatura de 200 grade. Dupa ce se scoate din cuptor, se ambaleaza in prosoape de bucatarie , ca sa se inmoaie coaja si ca sa se raceasca usor, fara sa se incruzeasca. Nu se duce direct la rece, se lasa la cald in bucatarie pana ce se raceste de tot.
12 septembrie 2013
Zarzavat pentru iarnă
5 kg morcovi, 5 kg roșii, 3 kg ardei gras verde, 3 kg gogoșari, 3 kg ardei kapia roșu, 2 kg pătrunjel rădăcină și 15 legături pătrunjel verde.
Toate legumele se spală, se curăță și se taie. La fiecare kilogram de legume curățate, se adaugă 220 g sare pentru murături, grunjoasă și neiodată. Se amestecă bine totul și se lasă aproximativ 3 ore ca sarea să se topească și să lase suficientă zeamă. Apoi, se împarte compoziția în borcane, presând bine cu mâna pentru a elimina orice spațiu liber. Se închid ermetic cu capace, se etichetează și se păstrează la rece, în pivniță.
La gătit, zarzavatul se clătește bine sub jet de apă rece, într-o strecurătoare, pentru a îndepărta excesul de sare. Nu mai este necesară adăugarea de sare în mâncare.
Din cantitățile de mai sus, s-au obținut 9 borcane a câte 1,7 kg fiecare. Cantitățile pot fi ajustate în funcție de necesități