13 decembrie 2012

Supa de curcan cu taitei de casa




In fiecare toamna, atunci cind legumele sunt extraordinar de  proaspete si suculente (cand le cureti de coaja sucul lor improasca mana) , fac  o un concentrat de supa mare,  pe care ulterior il pun in diferite recipiente  si il congelez.
Intotdeauna  iarna se scumpeste foarte mult zarzavatul, mai ales patrunjelul  radacina  si de cele mai multe ori cumperi pastarnac in loc de patrunjel, ceea ce nu este acelasi  lucru .
Anul acesta am avut oase  de la dezosarea pieptului de curcan , la care am mai adaugat  si tacam de curcan.
Astfel, supa dulce o fac doar cu ceapa, morcov, patrunjel , cartofi, sare si piper. Doar atat, fara alte  legume care sa ii schimbe gustul. Concentratul poate fi folosit la supa cu taitei de casa sau cu galuste, la supa de usturoi, la supa de rosii, la cuscus sau la orice altceva unde este nevoie de supa limpede.
Astfel, oasele si tacamurile le-am tinut vreo ora in apa rece, apoi am adaugat toate legumele curatate , sarea , piperul boabe si le-am pus la foc , afara, pe soba.

Oala se acopera, sa fiarba frumos, fara sa se evapore mult zeama. Focul a fost la inceput tare, ca sa  porneasca sa fiarba, apoi a fost molcom, sa fiarba cu clocote mici, fara  sa se tulbure supa.
A fiert cam o ora, pina ce  carnea s-a desprins de pe oase si legumele  au fost moi  si gustoase.
Am strecurat supa si am pus-o la racit
In congelator sta foarte bine, nu i se denatureaza deloc gustul, poate fi folosita exact cand ai nevoie, fara sa mai mergi in piata si sa cumperi legume inghetate.
Legumele, le-am ales, mai putin ceapa si am congelat si parte din ele, din care fac altadata chiftele de legume ca garnitura la ceva sau simple, de mancat cu mujdei de usturoi.
Ieri am scos un borcan si am facut o supa grozava cu taitei de casa,cu abundenta de taitei, taman buna pentru vremea friguroasa de afara, ne-a incalzit la suflet.
Intotdeauna, cand fac supa, fac mai multa si macar 2 portii pun in congelator. Imi usurez tare mult munca si e foarte  utila aceasta operatiune.
Se poate face aceasta supa si din tacam de pui, de gasca, de gaina, practic din orice fel de tacam.

09 decembrie 2012

Pancove (gogosi ) si minciunele

Azi, sotul meu, dupa o portie zdravana de lopatat zapada, a avut pofta de pancove si minciunele .
Am facut un aluat din 700 g de faina alba,cernuta , 250 g de frisca lichida, 4 oua, 150 g zahar, 30 ml de rom, esenta de rom, vanilie, zahar vanilat, un praf de sare, coaja de la o portocala, 30 g de drojdie proaspata si 100 ml apa calduta(am facut cu ce aveam prin casa ) . 
Cam 50 ml de ulei am intins pe planseta si am framintat aluatul prin impaturire, pina a incorporat tot  uleiul. 
A crescut o jumatate de ora si am procedat la  confectionare : 




 Le-am copt in ulei  incins






si au iesit extraordinare!!!

05 decembrie 2012

Ciorba de conopida

Am avut in congelator o conopida fiarta  si m-am gindit sa fac cu ea o ciorba gustoasa, simpla.
Am tocat 2 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 ardei gras verde  si o ceapa. Toate aceste legume le-am calit un minut in ulei de masline incins. Am potrivit de sare si am pus apa peste legume. Am mai pus 4 cartofi curatati si taiati cubulete. Au fiert cam 15-20 de minute, apoi am pus conopida inghetata si am mai lasat 10 minute la fiert.
Am facut dresura din 2 oua si 200 mg smintina  si am desertat peste ea  supa , am aromat cu leustean taiat si am acoperit 10 minute.
A iesit o  minunatie de mincare , plina cu  legume, nemapomenita !!!

02 decembrie 2012

Meniu usor de duminica - pastrav la gratar si clatite

Fiindca a fost duminica, am gindit un meniu usor : pastrav la gratar cu garnitura de orez 
si clatite  cu branza de oaie


si cu gem  de  caise, visine si mure
Simplu, bun si din belsug !

01 decembrie 2012

Carnati de casa afumati - editia 2012



 Anul acesta  am facut prima tura de carnati  devreme, in 23 noiembrie , pentru ca sa avem vreme  sa ii uscam ,sa ii afumam  si iar sa ii uscam. Dupa toate acestea, trimitem la copii, in strainatati.
Am cumparat  carne pentru lucru, adica special pentru cirnati, pentru clujeni pot spune ca am luat de la  carmangeria Cina, de pe Calea Baciului si a fost excelenta , mi-au tocat-o acolo, foarte frumoasa  si aspectuoasa.
Am cumparat 21 kg de carne .

 Am fiert o supa de oase cu o zi inainte, pentru ca  am avut nevoie de  aproximativ 100 ml/fiecare kg de carne ( am pus 2,5 l de supa) .
La acesta cantitate de carne, pentru carnati clasici, fara alte fineturi, am pus 640 g usturoi  curatat,42 de grame piper (20 grame piper negru si 22 grame piper  alb), 3 lingurite boia dulce, 420 g sare de mare si  2 linguri zahar tos.
Usturoiul l-am dat prin tocator  impreuna cu  putina sare si putina supa calduta si l-am lasat sa-si ia  gustul.
Restul de sare si boiaua le-am dizolvat in supa calduta.
Foarte important este ca tocatura sa fie la temperatura camerei , molcuta. Daca este rece, ai  impresia ca este aluatul tare si mai cere lichid insa  pacaleste mina.
Am pus piperul direct peste carne, am strecurat usturoiul si am pus doar zeama, am pus si supa si am framintat temeinic, pina ce s-a omogenizat complet.
Nu eu am framintat aluatul ci seful bucatar

Am facut 2 chiftelute si le-am prajit, asa, fara ulei ca sa le vedem gustul, daca mai trebuie ceva. Nu a mai trebuit nimic, pe gustul nostru.

 Am facut 40 m de carnati in mat de oaie si 20 m in mat de porc. Am legat capetele carnatilor cu ata de bumbac, sa aiba forma clara.


Dupa asta, i-am pus la uscat , apoi la afumat si apoi iar la uscat.
Au iesit gustosi, chiar ieri am facut la gratar, sa vedem ce gust au si ne-au placut foarte mult.







19 noiembrie 2012

Meniu de aniversari fara pretentii

In familia noastra , toamna este o perioada a sarbatorilor  aniversare,practic incepe din august si se termina in noiembrie. 
Dupa caz si dupa cine este acasa, mesele festive  sunt mai mari sau mai mici dar intotdeauna  ele exista .
Am facut un tort cu crema ganache, in octombrie, a fost excelent .

 Florile din gradina  in luna  octombrie  sunt mai  vii la culoare, nu le-a mai  decolorat soarele  puternic iar pentru  un eveniment deosebit si   cognacul  a fost adus  si daruit cu drag de copiii nostri. Masa a fost vesela si plina de culoare. 




Am constatat ca tortul lunii  octombrie a fost mult prea mare  si atunci am trecut  in luna noiembrie la tort mai mic  si mai simplu.
 Blatul l-am facut din 4 oua(mergea   si din 3 ), 4 linguri de faina si 4 linguri de zahar , in varianta clasica : albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul , galbenusurile,se freaca  cu un pic de sare ,si se adauga  deodata si  faina, la fel, se pune  toata deodata (obligatoriu cernuta de 2 ori inainte ) si se amesteca  doar prin rasturnare usoara. A iesit o mindrete de  blat, foarte frumos  crescut, pe care l-am insiropat mai apoi cu  siropul din compotul de caise  ,  dulce si mai mult acrisor. 


 Blatul a iesit foarte pufos si s-a insiropat tare bine. 
 Crema am facut-o foarte simplu: 2 oua intregi , 1 lingura de sirop din compot  si 140 g de zahar le-am batut intr-un lighenas de inox , asezat pe un vas cu apa ce cloclotea, timp de 10 minute. Cind a capatat consistenta unei smintini, am dat deoparte si am pus  50 g de cacao neagra cernuta, am amestecat bine si am lasat la racit. Cind a ajuns la temperatura la care pui degetul si nu te frigi, se pune 250 g de unt moale, care  a stat in bucatarie si se bate cu telul numai in unt, pina ce incorporeaza toata crema din jurul lui, devenind  astfel o crema foarte fina si gustoasa. Chiar daca este molcuta, data la rece se va intari foarte frumos. Aceasta crema este ideal sa o pui pe tort imediat ce ai facut-o, ca ea sa se intareasca direct la locul ei. 
 Asamblarea torului, foarte simpla: blatul l-am taiat in 3, prima  foaie am insiropat-o bine, am pus crema, peste crema un strat de caise din compot si apoi iar crema, urmatoarea foaie la fel si la urma capacul, pe care l-am insiropat din interior spre exterior. Pentru ca a fost suficienta crema, nu am mai pus glazura  ci  am imbracat tortul in crema iar pentru decor am folosit doar fulgi de migdale care sunt si gustosi si simplu de folosit.
Aspectul tortului nu atinge nici pe departe perfectiunea torturilor din cofetarie insa gustul lui , combinatia de blat pufos insiropat , caise  aromate si ciocolata  , bate de departe gustul torturilor din  pravalie. 

Asta a fost la capitolul dulciuri  iar la capitolul mincare, a fost la fel de simplu, fara pretentii, dupa pofta , la fiecare sarbatoare: 
friptura de curcan 


crap la gratar cu garnitura de orez picant 

placinta din foi  cu brinza telemea si cas de oaie 

placintele  cu brinza

oua umplute 
si cam gata pe toamna  anului 2012.
Sa fim sanatosi si  sa  asteptam sarbatorile de iarna !

28 octombrie 2012

Cusma lui Guguta - varianta simpla de tiramisu cu fructe


 

Nu foarte aratoasa dar extraordinar de gustoasa, cusma lui Guguta in varianta extrem de simpla de tiramisu cu fructe  are un avantaj  teribil: pare mare dar de fapt este mica prajitura, asa cum am dorit,pentru doua persoane, pentru 2 zile.
Am cules gutuile si am facut placintele cu varza


dar tot mi-a stat gindul la ceva dulce  asa ca incropit repede o crema din 200 ml de frisca, 200 g mascarpone, 3 linguri de zahar  si 1 plic cu crema de vanilie de la Dr. Oetker.In plus, la aceasta crema am adaugat vreo 6 jumatati de caise din compotul de anul acesta

si  le-am  omogenizat foarte bine.
Piscoturile le-am inmuiat in sucul de la compot si le-am cladit pe un platou oval, incepind cu un rind de 4 piscoturi in latime si 2 in lungime. Am pus crema si peste crema iarasi caise din compot, inca un strat subtire de crema, apoi un alt rind de piscoturi, 3 de data asta, crema, fructe apoi 2 si la sfirsit 1 rind. Am folosit o folie si jumatate de piscoturi A iesit o cusma  cu baza buna, a avut tinuta.
Peste ea am pus visine  de la borcan
si la baza, de jur imprejur, astfel ca  piscoturile de la baza au absorbit tot sucul de la visine.
A iesit o prajitura buna, nu dulce, pot spune chiar acra  si extrem de gustoasa.

26 octombrie 2012

Racituri (piftie ) de curcan


Atunci cand am facut portiile de carne de curcan , prin sortare, am avut grija sa fac si cateva pungute pentru racituri adica acolo am pus ghearele, varfurile de aripi,capetele, bucati de gat, piele cu grasime si mai putina carne, la ideea ca ,daca trebuie, punem ceva aripi  supliment  sau  un copanel (are intre 700 si 900 g ). 
Nu am pus supliment de data asta,am vrut  doar sa vad ce gust au raciturile mele, le-am facut numai pentru noi, fara musafiri. 
Carnea (mult spus, de fapt, oasele )  am pus-o in kukta(oala sub presiune)   si peste ea am pus apa rece, cam 3 cm peste carne.  
In apa am pus o ceapa alba, o lingura plina cu mirodenia ( se poate inlocui  cu un morcov si un patrunjel radacina ) si piper boabe (cam vreo 30 de boabe ).
Am pus la fiert la foc mic pentru 2 ore. 
Dupa ce am scos carnea, am dezosat-o si am aruncat pielea cu grasime , am strecurat  zeama din care am scos o cana  la racit.   Separat am curatat 2 capatani de usturoi si le-am  batut cu chisoiul, cu un pic de cu sare si le-am  amestecat cu zeama fierbinte. 
Eu am pus si  putina  gelatina pentru ca am vrut  mai mult aspic  si atunci , in zeama scoasa si racita  am dizolvat gelatina , am lasat 10 minute si am pus apoi pe foc mic, amestecind continuu, pina la  dizolvare completa dar sa nu fiarba .  Apoi am amestecat cu zeama strecurata inca o data, de usturoiul care  a aromat-o . 
Pe fundul castroanelor am pus carnea, apoi am turnat  zeama si am dat la racit in camara. Dupa ce a fost rece complet, pentru ca nu e foarte rece inca in camara, am pus peste castroane folie alimentara si le-am pus la frigider.
La momentul  servirii, am mai  condimentat cu piper si pudra de chili.
Data viitoare  voi pune ceva carne de supliment, o aripa sau un copanel, cu siguranta !
 Au iesit foarte, foarte bune, am mancat cu o pofta!!!!
Poftiti cu incredere la o portie !!!!!