04 februarie 2012

Tarta cu ciuperci


Din categoria mincaruri cu ciuperci, azi am facut o tarta !
Aluatul, simplu: 250 g faina, un ou, 75 g de unt, sare si o lingurita de praf de copt, toate amestecate si date la frigider pentru o ora. 
Umplutura : o ceapa calita, citeva bucatele de bacon,  ciuperci , citeva bucatele de  cirnati, sare , piper, toate  tinute la foc scazut pina ce scade tot lichidul.
Aluatul se pune in tava de tarta si se inteapa cu furculita. 


Peste el se aseaza umplutura iar peste umplutura  se razuieste  cam 50 de g de cas de oaie  si se desarta  2 oua batute bine cu  2 linguri de smintina. 




Se da la foc  pentru o ora, dupa care se lasa la racit, ca sa se inchege, cel putin 15 minute. 

03 februarie 2012

Chiftele din carne de pui cu cas de oaie




Am avut  dezghetata o bucata de cas de oaie  si m-am gindit sa fac niste chiftelute din carne de pui, cu  mijloc de cas. 
Am tocat pieptul de pui, 1 ceapa, 2 cartofi, am adaugat un pic de paine muiata in apa, un ou, sare, piper, verdeata,usturoi  si 2 linguri de ulei de masline.
Aluatul a iesit  molcut. In palma am pus  o lingura de aluat, in mijloc am pus o bucatica de cas si am avut grija sa o acopar in totalitate cu aluat, dind forma rotunda  clasica a chiftelelor. Apoi am dat prin pesmet amestecat cu susan si am prajit in ulei de palmier incins. Ar fi  fost mai dietetice si mai bune in cuptor dar cum gazul are o flacara rosiatica si putere ioc, mai bine am facut sus, la flacara, pe aragaz.
Au iesit tare bune, casul de oaie s-a topit in interior si a dat  un gust deosebit chiftelelor !

30 ianuarie 2012

PLACINTA CU CIUPERCI



Am mai avut in casa o jumatate de kg de ciuperci si m-am gindit sa fac o placinta cu ciuperci. A iesit exceptionala la gust!
Am facut aluat din 10 linguri de faina, sare, drojdie cam 30 de grame  si o lingura de untura  de porc, pe modelul aluatului de pizza, descris la  categoria respectiva. 
O  bucatica de slanina am taiat-o marunt, am calit-o, am pus o ceapa mare taiata peste  ea, citeva bucatele de cirnati taiate marunt si la urma am  pus ciupercile taiate marunt. Am condimentat totul si am lasat pe foc pina ce a scazut tot lichidul si am lasat la racit. 
Am impartit aluatul in 2 si am facut 2 foi si  una am pus-o pe fundul tavii(peste  hirtia de copt) . Peste aceasta foaie am pus  cas de oaie razuit marunt, am pus umplutura cu ciuperci si iar cas de oaie razuit. Apoi, am pus a doua foaie de aluat, am cusut-o cu degetele pe margini si am intepat-o cu furculita.



Am uns cu ou pe deasupra si am lasat-o la cuptor pret de 45 de minute.



O gustare delicioasa, asta a iesit !

29 ianuarie 2012

VARZA A LA CLUJ sau MUSACA DE VARZA ACRA

Fiindca este  iarna si  este frig, merge tare bine o varza a la Cluj!




Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza  acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita  afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita. 
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste  o ceapa tocata marunt in ulei, pana  ce isi  dezvolta mirosul  si apoi se adauga varza bine stoarsa  si se caleste cu totul   cam 5-7 minute . 
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru  si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora. 
Separat, se caleste  o ceapa in putin  ulei, se adauga carnea tocata  , piper, si se caleste   pana  scade toata apa de la carnea tocata  si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc  si se amesteca  cu orezul spalat. 


Intr-o tava  inalta, se aseaza  mancarea astfel: o treime din varza  se  aseaza pe fundul tavii, apoi se pune  o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii. 







Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita  si se acopera totul cu  ultima treime din varza fiarta. 






Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe . 




Se da la cuptorul  reglat pe foc maxim pentru  45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.  


Se serveste  fierbinte, cu smantana  si ardei iute !

28 ianuarie 2012

Salata de fasole verde cu maioneza si usturoi

Simpla si excelenta aceasta salata!

Fasole verde oloaga, pusa la congelator din timpul verii, am fiert-o cu condimente (sare si piper) .
Alaturi, am facut o maioneza groasa, dintr-un galbenus crud si unul fiert (trecut prin sita inoxidabila) si ulei de masline
am pus  sare, piper, usturoi  maruntit si  o lingura zdravana de smintina   si am rasturnat totul peste fasolea galbena.

Am amestecat si am lasat la  rece pret de o ora. A iesit foarte, foarte buna  !!!

26 ianuarie 2012

Ratota de iarna cu cartofi, slanina, cirnati si ciuperci

Ne  plac ciupercile  asa ca, ori de cite ori avem ocazia sa luam ciuperci praospete, nu ezitam !
Am ajuns acasa si am avut surpriza sa vedem ca  si eu si sotul meu cumparasem fiecare cite 1 kg de ciuperci pleurotus asa ca, dezmat culinar pe baza de ciuperci!
Am facut un pilaf de orez cu carne de gaina si ciuperci, a iesit  nemaipomenit de bun!
Mi s-a facut pofta de o  ratota (omleta)  cu ciuperci si cu usoare resturi de cirnati, slanina si cu cartofi.
Foarte simpla si foarte consistenta : am taiat cartofii rondele foarte subtiri si  i-am prajit in foarte putin ulei ( am tigaie mare si s-au putut  rumeni asa, unul cite unul



Alaturi, am prajit slaninuta, cirnatii si ciupercile taiate, condimentate toate foarte bine
 Peste cartofii  rumeniti am pus  ouale batute cu sare si piper si am asteptat  sa se  inchege   si de abia atunci am  pus  slaninuta, cirnatii si  ciupercile, am  mai lasat putin si am desertat  ratota  pe un platou.
Arata ca o tarta  dar facuta   la tigaie, pe baza de repede !
A iesit foarte, foarte buna  si am mincat-o cu muraturi asortate alaturi !


Premiu de la Lenutica, DiaMar si Lulu




Multumesc, dragele mele prietene, ca v-ati gindit la mine !

19 ianuarie 2012

Carnati de casa in aluat de pizza


I-am facut, mi-au placut, am repetat si mi-au placut si mai mult !
Va amintiti  carnatii mei cei subtiri?
I-am taiat bucatele cam de 4 - 5 cm  si i-am imbracat , frumusel, in aluat de pizza (10 linguri de faina, drojdie proaspata cat o nuca, apa calduta , 1 lingurita de sare  si   2 linguri  de ulei de masline, acestea sunt ingredientele pentru blatul de pizza)


i-am uns cu ou batut , i-am presarat cu seminte de susan si seminte de mac
 si  i-am bagat la cuptor pentru 40 de minute. Au iesit asa de frumosi si de gustosi  ca i-am inscris  in lista de aperitive !!!

Premiu de la buna mea prietena , Sidy

Acesta este premiul pe care buna mea prietena, Sidy l-a primit de la Dana Cristea  si a dorit  sa il imparta cu  mine!
Multumesc, Sidy, ca te-ai  gindit la mine !!!

17 ianuarie 2012

Tagliatelle de casa


Cam asa arata  pastele mele facute in casa, cu oua adevarate, din alea cu galbenusul aproape portocaliu!
Am cintarit ouale si  pentru un ou am pus o data si jumatate faina (ou = 60 g, faina = 90 g)  si am facut  un aluat  splendid, de culoarea aurului , pe care l-am lasat sa se odihneasca 1 ora.
Pastele le-am facut prin masina de taitei, si le-am pus la uscat  cuminti,aliniate,  pe 2 bote acoperite cu  fete de masa de bumbac.
Le las la uscat, bine, bine dupa care voi captusi o  cutie de carton cu hirtie de copt si le voi  pune in aceasta, acoperite cu capac,  la rece, in camara.
Cum tentatia  a fost foarte, foarte mare, am si facut o portie de paste cu ciuperci si sunca , dupa reteta obisnuita, au iesit divine !


08 ianuarie 2012

Iahnie de fasole



Iahnie de fasole cred  ca este cea mai dorita mincare de dupa sarbatorile de iarna, cind traditia spune ca nu ai voie sa maninci fasole de la Craciun si pina la Boboteaza !
Cum  la Craciun am reciclat  parte din friptura de porc facuta la ceaun adica am congelat-o, acum  a fost binevenita la fasole.
Iahnia am facut-o cu fasole mica, alba, dulce si gustoasa, a avut  si  afumatura,  a avut si ardei  gras rosu congelat  pentru culoare si gust, a avut si  cimbru pentru  aromatizare perfecta.
A iesit nemaipomenita, alaturi cu un pahar de  moare  de pe  muraturile asortate, limpede ca si cristalul, gustoasa si  usor iute, acidulata.


A fost musai sa  mincam si un pic de paine prajita  cu iahnia asta exceptionala, totul a iesit pe masura poftei !!!