26 ianuarie 2012

Ratota de iarna cu cartofi, slanina, cirnati si ciuperci

Ne  plac ciupercile  asa ca, ori de cite ori avem ocazia sa luam ciuperci praospete, nu ezitam !
Am ajuns acasa si am avut surpriza sa vedem ca  si eu si sotul meu cumparasem fiecare cite 1 kg de ciuperci pleurotus asa ca, dezmat culinar pe baza de ciuperci!
Am facut un pilaf de orez cu carne de gaina si ciuperci, a iesit  nemaipomenit de bun!
Mi s-a facut pofta de o  ratota (omleta)  cu ciuperci si cu usoare resturi de cirnati, slanina si cu cartofi.
Foarte simpla si foarte consistenta : am taiat cartofii rondele foarte subtiri si  i-am prajit in foarte putin ulei ( am tigaie mare si s-au putut  rumeni asa, unul cite unul



Alaturi, am prajit slaninuta, cirnatii si ciupercile taiate, condimentate toate foarte bine
 Peste cartofii  rumeniti am pus  ouale batute cu sare si piper si am asteptat  sa se  inchege   si de abia atunci am  pus  slaninuta, cirnatii si  ciupercile, am  mai lasat putin si am desertat  ratota  pe un platou.
Arata ca o tarta  dar facuta   la tigaie, pe baza de repede !
A iesit foarte, foarte buna  si am mincat-o cu muraturi asortate alaturi !


Premiu de la Lenutica, DiaMar si Lulu




Multumesc, dragele mele prietene, ca v-ati gindit la mine !

19 ianuarie 2012

Carnati de casa in aluat de pizza


I-am facut, mi-au placut, am repetat si mi-au placut si mai mult !
Va amintiti  carnatii mei cei subtiri?
I-am taiat bucatele cam de 4 - 5 cm  si i-am imbracat , frumusel, in aluat de pizza (10 linguri de faina, drojdie proaspata cat o nuca, apa calduta , 1 lingurita de sare  si   2 linguri  de ulei de masline, acestea sunt ingredientele pentru blatul de pizza)


i-am uns cu ou batut , i-am presarat cu seminte de susan si seminte de mac
 si  i-am bagat la cuptor pentru 40 de minute. Au iesit asa de frumosi si de gustosi  ca i-am inscris  in lista de aperitive !!!

Premiu de la buna mea prietena , Sidy

Acesta este premiul pe care buna mea prietena, Sidy l-a primit de la Dana Cristea  si a dorit  sa il imparta cu  mine!
Multumesc, Sidy, ca te-ai  gindit la mine !!!

17 ianuarie 2012

Tagliatelle de casa


Cam asa arata  pastele mele facute in casa, cu oua adevarate, din alea cu galbenusul aproape portocaliu!
Am cintarit ouale si  pentru un ou am pus o data si jumatate faina (ou = 60 g, faina = 90 g)  si am facut  un aluat  splendid, de culoarea aurului , pe care l-am lasat sa se odihneasca 1 ora.
Pastele le-am facut prin masina de taitei, si le-am pus la uscat  cuminti,aliniate,  pe 2 bote acoperite cu  fete de masa de bumbac.
Le las la uscat, bine, bine dupa care voi captusi o  cutie de carton cu hirtie de copt si le voi  pune in aceasta, acoperite cu capac,  la rece, in camara.
Cum tentatia  a fost foarte, foarte mare, am si facut o portie de paste cu ciuperci si sunca , dupa reteta obisnuita, au iesit divine !


08 ianuarie 2012

Iahnie de fasole



Iahnie de fasole cred  ca este cea mai dorita mincare de dupa sarbatorile de iarna, cind traditia spune ca nu ai voie sa maninci fasole de la Craciun si pina la Boboteaza !
Cum  la Craciun am reciclat  parte din friptura de porc facuta la ceaun adica am congelat-o, acum  a fost binevenita la fasole.
Iahnia am facut-o cu fasole mica, alba, dulce si gustoasa, a avut  si  afumatura,  a avut si ardei  gras rosu congelat  pentru culoare si gust, a avut si  cimbru pentru  aromatizare perfecta.
A iesit nemaipomenita, alaturi cu un pahar de  moare  de pe  muraturile asortate, limpede ca si cristalul, gustoasa si  usor iute, acidulata.


A fost musai sa  mincam si un pic de paine prajita  cu iahnia asta exceptionala, totul a iesit pe masura poftei !!!

01 ianuarie 2012

Meniu de Revelion

Pentru ca am stat acasa si l-am avut invitat  la masa doar pe Ion (sotul meu  cu care anul acesta implinesc  30 de ani de casatorie ) ,  masa a fost de fapt masuta, scaunele au fost  de fapt fotolii  si de restul, foarte lejer! 


Meniul a fost destul de bogat,  cu bucate proaspat pregatite :
carnati de casa  in aluat de pizza 
snitele de porc in crusta de susan
crap oglinda la gratar
oua umplute
salata de cascaval cu oua si usturoi
nuci coapte  si cascaval de Napolact, facut in grota de la Taga 
carne de curcan  la cuptor pe pat de legume 
un tort tiramisu 
 si o  sampanie deosebita 

AN NOU FERICIT !

30 decembrie 2011

SARBATORI

Am facut de toate si anul acesta de Craciun dar daca nu au fost copiii acasa parca nu au  mers asa de bine , din pacate !
Primul lucru, am impodobit casa :







Am facut  cozonacul meu moldo-ardelenesc, a iesit exceptional



am facut islere
am facut saratele
am facut sarmalute in foi de varza acra iar printre ele  am pus  costita afumata  natural de catre sotul meu, la fum de lem de prun , arata mai bine decit orice prosciuto din pravalie
, am facut friptura de porc la ceaun si  cirnati  prajiti , care au mers de minune cu muraturile mele asortate
dar am facut si o pizza, ca   trebuia altceva
si a avut margini de brinza in aluat
iar aluatul l-am facut de data asta cu  putina untura proaspata in loc de ulei si a iesit pe masura !
Acum gata : care s-au mincat bine, care nu la reciclare, adica in lada frigorifica !
Maine e o noua zi, ultima de anul acesta, zi de gatit proaspat pentru noaptea dintre ani!
Meniul suna cam asa: ciorba acra taraneasca cu  afumaturi, oua umplute, salata de cascaval cu oua si usturoi, friptura de curcan pe legume, snitele  de porc cu  pesmet si susan si , probabil, tiramisu !
Pozele, dupa ce le voi face proaspete si aratoase !