Poftiti la mucenici moldovenesti !!! Sunt scosi din cuptor de 5 minute, miros exceptional, a cozonac, miere si nuca !
Sunt din belsug, ajung pentru toata lumea, poftiti!
09 martie 2013
08 martie 2013
Meniu de 8 martie 2013
De la o vreme, petrecerile acasa , in intimitate, sunt tare reusite , asa ca am stabilit un meniu simplu si delicios :
cu o garnitura simpla de orez picant si cu ardei capia copti
bineinteles ca de la borcan , pusi in toamna si acum doar rasturnati in farfurie
si cateva clatite cu cascaval
dar si cu ciocolata
Totul a fost simplu si bun, delicios si demn de sarbatoare !
02 martie 2013
Sambata - zi de ciuperci
Vinerea e zi de facut piata si aproape fara exceptie, in fiecare vineri cumpar ciuperci : nu stiu cum le fac dar sunt asa de frumoase si ieftine, pana ajung acasa am timp sa ma gandesc .
Azi, simplu si bun : ciuperci prajite, cu mamaliga si mujdei, o reeditare a acestei minunate retete
Poftiti la masa !
Azi, simplu si bun : ciuperci prajite, cu mamaliga si mujdei, o reeditare a acestei minunate retete
Poftiti la masa !
01 martie 2013
Budinca de ficat cu cartofi
Aceasta este o budinca pe care am incercat-o din dorinta de a pregati altfel ficatul si a iesit delicioasa!
Am tocat marunt o ceapa, am calit-o usor si am pus peste ea ficatul trecut prin masina de tocat,(prin sita mare). Am calit pana ce ficatul si-a schimbat culoarea, am adaugat sare, piper si boia iute.
Separat, am curatat cartofi si i-am fiert in apa cu sare. Din acestia am facut un piure molcut, la care am adaugat unt cat o nuca, marar verde tocat marunt si 1 lingura zdravana de smantana groasa.
Intr-o tava de cozonac, am pus hartie de copt si am pus un rand de piure de cartofi, unul de ficat, iar cartofi si iar ficat. Peste ficatul de deasupra am pus 1 ou batut cu o lingura de smantana. Am tinut in cuptor cam 40 de minute, pana ce s-a rumenit frumos deasupra. Am lasat-o sa se intareasca putin in tava si numai dupa aceea am scos-o pe un platou metalic.Alaturi de aceasta budinca minunata am avut chiftele de spanac.
21 februarie 2013
Prajitura cu visine si mure
Cea mai simpla prajitura de casa : 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 1 lingura de ulei, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare ,1 borcan de visine si 1 borcan de compot de mure.
Albusurile batute spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, din sucul de mure si cel de visine am facut un jeleu subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !
Albusurile batute spuma cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute.
Separat, din sucul de mure si cel de visine am facut un jeleu subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !
12 februarie 2013
Slanina afumata - editia 2013
Anul acesta am vrut neaparat sa ne facem noi slanina acasa, sa fie pe gustul nostru si asa a si iesit!
Am cumparat slanina cu soric , tabla, de la macelarie si am
pus-o sa stea cu sare timp de 21 de zile .
Am presarat sare grunjoasa din belsug pe ea si din cand in cand sotul meu a intors tablele.
La capatul a 21 de zile, am dat jos sarea si am oparit slanina in apa clocotita timp de 3-5 minute. In apa am pus usturoi si foi de dafin.
Le-am scos la scurs, le-am legat cu ata de bumbac si le-am pus la uscat, in pivnita, la rece.
Tablele au fost puse in afumatoare si primit doua fumuri ( cu rumegus de fag) la interval de o zi.
A iesit o slanina untoasa,frageda, afumata numai atat cat trebuie.
Am taiat-o in bucati potrivite, le-am ambalat individual si
le-am pus la congelator, in asteptarea legumelor proaspete dar si pentru a face minunatele frigarui
sau pentru un bogat pranz ardelenesc .
Poftiti la masa !01 februarie 2013
Paine cu tarate si faina de secara
Am tot cautat retete pentru o paine cu tarate.Dupa o ampla informare, am decis sa o fac asa cum imi trece prin cap si daca nu iese, asta este, imi asum raspunderea.Dar a iesit !
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu sarea si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga apa calduta, pana ce se ajunge la un aluat molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se pun pe planseta si se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se absoarbe tot uleiul.
Aluatul se da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald.
Cand a crescut, l-am impartit in 16 bucati , carora le-am dat forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare.
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !
- 10 linguri de faina de grau 650
- 3 linguri faina de secara
- 7 linguri de tarate
- sare
- apa calduta
- 2 linguri de ulei de masline
- 40 drojdie proaspata
- 2 linguri de seminte de floarea soarelui decojite
- 1 lingurita de zahar
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu sarea si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga apa calduta, pana ce se ajunge la un aluat molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se pun pe planseta si se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se absoarbe tot uleiul.
Aluatul se da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald.
Cand a crescut, l-am impartit in 16 bucati , carora le-am dat forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor pentru 45 de minute.
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare.
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !
22 ianuarie 2013
Bunatati de iarna - fasole frecata ,cu pargalas si carnati de casa afumati
Fasolea frecata, cu pargalas deasupra si cu carnati prajiti, alaturi de muraturi asortate, sunt mancaruri apreciate in mod deosebit iarna !
Pentru fasolea frecata am folosit:
- 500 g fasole boabe alba , cu bobul mic
- 1 capatana de usturoi
- ulei de masline
- 2 cepe potrivite ca marime
- sare, piper
- boia de ardei dulce - o lingurita
- boia de ardei iute -un varf de cutit
Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine umflata ).
Se spala din nou si se pune la fiert (eu o pun in oala cu presiune) cu o lingura de sare.Dupa ce a fiert bine, atunci, fierbinte ,se pune in blender si se sfarama pana la omogenizare completa , ea trebuie sa aiba consistenta smantanii ( se mai intareste cand se raceste )
Se amesteca imediat cu usturoiul tocat si omogenizat, piperul si boiaua de ardei iute .
Separat se face pargalasul : ceapa taiata marunt se caleste in ulei de masline pana straluceste si apoi se da deoparte si imediat se pune boiaua de ardei dulce.
Jumatate din acest pargalas se pune peste fasole si se amesteca iar restul se pune in farfurie, peste fasolea deja aranjata ca portie.
Peste fasole am pus carnati de casa afumati, prajiti si un pic de slanina prajita.
Alaturi de aceasta fasole merge paine sau mamaliga, fiecare ce doreste si neaparat muraturi asortate.
A iesit o minunatie !
11 ianuarie 2013
Varza scazuta imbunatatita cu pulpe de pui
Acuma, in toiul iernii, rand pe rand, tot despachetez cate una si fac cate ceva din ea.
Pentru azi, varza scazuta , imbunatatita cu pulpe de pui :
- o ceapa mica am tocat-o marunt si am calit-o in putin ulei de masline
- 2 morcovi, 1 patrunjel radacina, 2 ardei grasi , toate maruntite prin tocator, le-am adaugat peste ceapa
- apoi am pus pulpele de pui (fara piele ),sare, piper, marar verde ,o foaie de dafin , cimbru si o cana cu apa (am vrut neaparat ca pulpele sa fie doar fierte, nu si prajite , ca sa fie putin mai dietetice )
- separat, am razuit varza si am frecat-o cu sare
- cind mincarea a inceput sa clocoteasca, am pus varza
- dupa 15 minute, am pus 2 linguri de pasta de rosii
- a mai fiert cam 15 minute, fara capac, astfel incat sa scada toata apa.
Degustatorul principal, adica sotul meu, a spus ca se apropie la gust de varza de la cantina de pe vremea studentiei, atunci cand tineri fiind, mancam orice, totul era bun si daca era si mult, era si mai bun!
10 ianuarie 2013
Lasagna cu carne de curcan
Pentru ca sarbatorile de iarna au trecut si simtim nevoia de a gati ceva mai usor, am facut o tava de lasagna cu carne de curcan, a iesit o mancare extraordinara la gust !
O ceapa tocata marunt am calit-o intr-un pic de ulei de masline, peste care am pus cam 450 g de carne de curcan tocata, sare, piper si un virf de cutit de boia de ardei iute. Am lasat pe foc pina ce s-a undit si carnea, apoi am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci ,facut in casa, o lingurita cu virf de condimente pentru pizza, a mai dat un clocot si gata, am dat la racit.
Separat, am facut un sos alb : am topit 40 g unt, peste care am pus 40 g de faina alba, am stins cu 700 ml de lapte fierbinte,am pus sare, a clocotit de 2 ori si apoi l-am strecurat prin sita inoxidabila si l-am lasat la racit.
Foile de lasagna le-am luat din Real, marca lor inregistrata si am folosit jumatate dintr-un pachet.
Astfel, in tava de cuptor am pus sos alb, peste care am pus 4 foi de lasagna,iar sos alb, apoi sosul de carne si iar foi de lasagna, sos alb, sos de carne, ultimul rind fiind de lasagna (foile nu au trebuit fierte inainte) .
Deasupra am ras cam 300 de grame de cascaval si am dat la cuptor pentru 50 de minute.
Au iesit delicioase, suculente si gustoase !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)