30 decembrie 2011
SARBATORI
Primul lucru, am impodobit casa :
Am facut cozonacul meu moldo-ardelenesc, a iesit exceptional
am facut islere
am facut saratele
am facut sarmalute in foi de varza acra iar printre ele am pus costita afumata natural de catre sotul meu, la fum de lem de prun , arata mai bine decit orice prosciuto din pravalie
, am facut friptura de porc la ceaun si cirnati prajiti , care au mers de minune cu muraturile mele asortate
dar am facut si o pizza, ca trebuia altceva
si a avut margini de brinza in aluat
iar aluatul l-am facut de data asta cu putina untura proaspata in loc de ulei si a iesit pe masura !
Acum gata : care s-au mincat bine, care nu la reciclare, adica in lada frigorifica !
Maine e o noua zi, ultima de anul acesta, zi de gatit proaspat pentru noaptea dintre ani!
Meniul suna cam asa: ciorba acra taraneasca cu afumaturi, oua umplute, salata de cascaval cu oua si usturoi, friptura de curcan pe legume, snitele de porc cu pesmet si susan si , probabil, tiramisu !
Pozele, dupa ce le voi face proaspete si aratoase !
24 decembrie 2011
15 decembrie 2011
Meniu pentru sarbatorile de iarna
Minitarte umplute cu diverse umpluturi sarate
saratele , obligatoriu, fara ele nu se poate
un bors acru, taranesc, cu carne de gaina sau curcan
O oala plina ochi cu sarmale
o paine floarea soarelui , decorativa si gustoasa
un curcan umplut cu mere
o friptura de porc la tava, usturoiata si condimentata
nelipsitul cozonac moldovenesc, fara de care sarbatorile nu au farmec
prajiturele pentru Mos Craciun
islere
salata de oua cu cascaval si usturoi
oua umplute
rulada cu crema de ciocolata si portocale
si, ma mai gindesc pentru ce voi mai face !!!
10 decembrie 2011
Jumari editia 2011
Din categoria BUNATATI PENTRU CRACIUN, azi a venit rindul confectionarii jumarilor !
Nu am facut multe, am cumparat slanina (vreo 3 kg , cu fire de carne prin ea) si au iesit niste jumari aurii , excelente si crocante.
Am taiat slanina bucati in bucati potrivite , am infierbintat o cratita , am pus bucatile de slanina si la foc mare, tot mereu amestecind, cam in 40 de minute, s-au facut jumarile (obligatoriu se scot pe prosoape de hirtie, astfel nu ramine untura pe ele si nu se lipesc )
Cu un pic de ceapa rosie si cu un coltuc de paine proaspata, o minunatie !!!
08 decembrie 2011
Carnati de casa afumati
O activitate foarte importanta in luna decembrie este cea a confectionarii carnatilor si a afumarii lor prin metoda traditionala, in afumatoare.
Carnea am cumparat-o (spata si fleica ) si a fost tocata prin ciurul mare al masinii de tocat direct la macelarie asa ca am ajuns acasa cu carnea gata tocata, mare avantaj.
Am facut o supa de oase de vita care a reprezentat lichidul de adaugat in aluatul de carnati.
Deci, aluatul de carnati a fost clasic, fara adaugituri , asa a fost comanda : carne, supa de oase, piper, usturoi si boia de ardei, atat.
Cantitatile sunt cam asa: la 1 kg de carne, trebuie 100 ml zeama de oase , 20 g de sare grunjoasa, neiodata , 1/2 lingurita de piper macinat, cam 1 maciulie de usturoi ( mai mica) .Totul este relativ pentru ca depinde de gustul fiecaruia, clar. Sarea,usturoiul tocat si piperul le-am amestecat su supa calduta si le-am strecurat si numai zeama rezultata am pus-o in aluat. Consistenta si gustul le depistezi incet, incet, prin framintarea zdravana a aluatului.
Am avut mate subtiri si mate groase, la alea subtiri a fost multa manopera dar rezultatul a fost spectaculos.
Pozele ii arata dupa primul fum, inca erau calduti.
Pentru fum sotul meu s-a ingrijit sa aiba lemn si rumegus de prun. Celor subtiri le-a fost suficient un fum, cei grosi au primit doua fumuri.
Au iesit grozav de gustosi, aspectuosi si tentanti, a meritat efortul !
03 decembrie 2011
Ardei iuti pentru boia iute sau, altfel spus, pudra de chili
Cum soiul este tirziu, la caderea frigului au fost luati cu tot cu pamint si pusi in vase, ca sa mai apuce sa se inroseasca ! Foarte bine le-a mers, au stat in camera rece , luminoasa si aerisita si s-au facut tare faini !
S-au inrosit, s-au uscat toate frunzele si au fost usor de curatat, crengutele taiate le-am legat in funii si le-am pus in continuare la uscat, pina cind le vine rindul la macinat
Anul acesta a fost foarte frumoasa recolta , semintele le pastrez de la un am la altul, este altfel de iute, mult mai placut gustului decit ardeiul iute obisnuit!
Folosesc pudra de chili aproape la orice mincare , este excelenta !
Tarta cu dovleac
Pentru ca am primit un dovleac placintar mare, mare, de la cuscrii mei, m-am gindit ca dintr-o bucata din el sa fac o tarta cu dovleac!
Aluatul de tarta este simplu : 200 g faina, 2 linguri zahar,1/2 lingurita sare, 140 g unt rece, taiat bucatele,2 galbenusuri (Aluatul se tine la rece o ora) . Am pus aluatul in tava de tarta si l-am copt 20 de minute dupa care am pus umplutura.
01 decembrie 2011
Fursecuri pentru Mos Craciun
Din categoria fursecuri pentru Craciun, interesante si aspectuoase sunt cele facute cu forme(stea, bradut, ciuperca, clopotel,ratusca,floare), pictate apoi multicolor!
Aluatul este simplu: 300 g de faina, 200 g unt, 100g zahar pudra, 2 galbenusuri, un varf de cutit de sare. Toate se amesteca in urmatoarea ordine : untul moale cu sarea si zaharul pudra, galbenusurile pe rand si la urma faina.
Aluatul doar se amesteca, fara sa se framante si se lasa la rece cam 1 ora. Apoi se ia cate o bucata, se intinde cu sucitorul, se decupeaza cu formele trecute prin faina, se pun in tava tapetata cu hartie si se coc 20 de minute.
Dupa ce s-au racit, se glazureaza cu ciocolata (alba, neagra) peste care se pun bombonele sau alte decoratiuni.
Pentru aceste fursecuri e bine sa ai alaturi copii care sunt plini de imaginatie si de voie buna !!!
Oricum ar fi , sunt tentante pentru copilasii colindatori,pentru ca sunt colorate si bune!
30 noiembrie 2011
ISLERE
Pentru ca intram in luna decembrie si incepe activitatea de inspirare pentru ce prajituri vom face de sarbatori, m-am gindit sa pun reteta de islere, facute cu sarguinta in fiecare an, fara de care sarbatorile de iarna parca nu au farmec !
Aluatul este simplu si clasic : 250 g de faina, 200 g unt, 100 g nuci macinate, 70 g zahar pudra si un plic cu zahar vanilat. Toate se amesteca (untul trebuie sa fie moale) , nu se framanta foarte mult, doar pana ce se omogenizeaza si se da la rece . Eu de regula fac aluatul de seara pentru dimineata dar se poate folosi si daca sta doar o ora la rece. Se ia cate o bucata de aluat, se intinde cu sucitorul pe masa, foaia cam de 4 mm si se taie forme rotunde cu ajutorul unui pahar de tuica, cu marginea subtire, data mereu prin faina .
Se coc cam 15 minute, pe foaie de hirtie, si se lucreaza atent la scoatere deoarece sunt tare fragede. Crema de ciocolata cu care se lipesc doua cate doua este o crema simpla de unt cu zahar si ciocolata neagra (1 pachet de unt, 2 linguri de zahar pudra si 100 g ciocolata neagra topita - fara ou, fara nimic pentru ca islerele sa reziste mai mult timp ), eventual o picatura de rom, sa ii schimbe gustul. Dupa ce le-am lipit doua cate doua, le glazurez cu glazura de ciocolata sau pur si simplu cu ciocolata topita in care am pus un pic de ulei si apoi sunt doua variante de decorare, eu le folosesc pe amandoua: rostogolesc islerele pe cant prin nuca macinata si apoi pun bombonele peste ele sau le las sa se usuce glazura si apoi le decorez cu fir de glazura de diferite culori(din ciocolata alba colorata )
Sunt foarte aspectuoase, foarte gustoase si copiii care vin la colindat intotdeauna sunt tentati sa ia o astfel de prajiturica !
29 noiembrie 2011
MACROU LA CUPTOR
Este bun și sănătos, indiferent cum este gătit! Varianta la cuptor este foarte ușoară și comodă, cuptorul face toată treaba.
4 sau 6 bucăți de macrou mai mari (cam 250-300 g fiecare) se curăță și se condimentează. Într-o tavă ceramică, punem o folie de aluminiu cu marginile ridicate și o ungem cu ulei. Așezăm apoi macroul, peste care punem felii de ceapă roșie, frunze de dafin, căței de usturoi și, dacă este sezon, mărar și pătrunjel verde. Deasupra se toarnă puțin ulei de măsline și se acoperă cu o a doua folie de aluminiu, pe care o „coasem” de prima prin îndoirea marginilor (se creează, practic, o pungă ermetică). Folia nu trebuie să atingă peștele, ci doar ceapa.
Se lasă la cuptor timp de 30 de minute, după care se scoate folia de deasupra și se lasă peștele să se rumenească.
Este excelent servit cu usturoi sau lămâie, după gust, și merge foarte bine cu cartofi natur sau pilaf de orez.
27 noiembrie 2011
Salata de telina cu maioneza, mere si nuci
Acum, cind legumele autohtone sint mai greu de gasit , salatele s-au rarit, din pacate !
Am facut o salata de telina, buna, buna si suculenta .
O telina de circa 800 g am curatat-o si am taiat-o cubulete , dupa care am pus-o in tocator,am un Bosch care face toate paralele, este tare harnicut si usor de intretinut (toaca tot - hrean, telina , ceapa, carne.....) si a iesit o pasta omogena . Apoi, 4 mere curatate au fost tocate si amestecate cu telina, le-am potrivit de lamaie, sare si piper si am pus maioneza facuta din 2 galbenusuri (1 fiert si unul crud) si 100 ml ulei.
Am lasat la macerat vreo 4 ore. Nuca nu am indraznit sa o pun inauntru, am pus-o doar peste salata dar a fost un gust incredibil de bun asa ca de acum voi pune neaparat miez de nuca .
Poftiti cu incredere la o portie de salata, a iesit foarte, foarte gustoasa !!!
26 noiembrie 2011
Choux a la crème
Mi s-a facut pofta de ceva dulce si m-am gindit la niste choux a la crème!
Am facut aluatul din 100 ml ulei, 250 ml apa, 3 oua ,sare si 125 g faina (apa, uleiul si sarea se pun la fiert, se adauga toata faina dar cu cratita trasa de pe foc, se raceste si apoi se adauga ouale), am copt 35 de minute (25 nu am deschis cuptorul).
Dupa ce s-au racit, am umplut cu crema : frisca lichida ( nu vegetala ) batuta cu zahar, apoi am pus o cutie de mascarpone si un pachet de crema de vanilie de la Dr. Oetker. A iesit o crema foarte, foarte fina si gustoasa , le-am dat la rece si apoi am pus zahar pudra deasupra.
Excelent desert pentru wekend asa ca va rog sa poftiti!