09 martie 2013

Mucenici moldovenesti 2013

Poftiti la  mucenici moldovenesti !!! Sunt scosi din cuptor de 5 minute, miros exceptional, a cozonac, miere si nuca !


Sunt din belsug, ajung pentru toata lumea,  poftiti!

08 martie 2013

Meniu de 8 martie 2013

De la o vreme, petrecerile  acasa , in intimitate, sunt tare  reusite , asa ca am stabilit un meniu  simplu si delicios :


 cu o garnitura simpla de orez picant si cu  ardei capia copti 
bineinteles  ca de la borcan , pusi  in toamna  si acum doar rasturnati in farfurie 
si  cateva clatite  cu cascaval 
dar  si cu ciocolata 
Totul a fost simplu si bun, delicios si demn de sarbatoare !

02 martie 2013

Sambata - zi de ciuperci

Vinerea e zi de facut piata si aproape fara exceptie, in fiecare vineri cumpar ciuperci : nu stiu cum le fac dar sunt asa de frumoase si ieftine, pana ajung acasa am timp sa ma gandesc .

Azi, simplu si bun  : ciuperci prajite, cu mamaliga si mujdei, o reeditare a acestei   minunate retete
Poftiti la masa !

01 martie 2013

Budinca de ficat cu cartofi


Aceasta este o budinca pe care am incercat-o din dorinta de a pregati altfel ficatul si  a iesit delicioasa!
Am tocat marunt o ceapa, am calit-o usor si am pus peste ea ficatul trecut prin masina de tocat,(prin sita mare). Am calit pana ce ficatul si-a schimbat culoarea, am adaugat sare, piper si boia iute. 
Separat, am curatat cartofi si i-am fiert in apa cu sare. Din acestia am facut un piure molcut, la care am adaugat  unt cat o nuca,  marar verde tocat marunt si 1 lingura zdravana de smantana groasa.
Intr-o tava de cozonac, am pus hartie de copt si  am pus un rand de piure de cartofi,  unul de ficat, iar  cartofi si iar ficat. Peste  ficatul de deasupra am pus  1 ou batut cu o lingura de smantana. Am tinut in cuptor  cam 40 de minute, pana ce s-a rumenit frumos deasupra. Am lasat-o sa se intareasca putin in tava si numai dupa aceea am scos-o pe  un platou  metalic.Alaturi de aceasta budinca minunata am avut  chiftele de spanac. 

21 februarie 2013

Prajitura cu visine si mure

Cea mai simpla prajitura de casa : 4 oua, 4 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 1 lingura de ulei, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare ,1 borcan de visine si 1 borcan de compot  de mure.

Albusurile batute spuma  cu sarea, se adauga zaharul si se bate spuma tare, se adauga galbenusurile amestecate cu uleiul, apoi faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Daca vreti, inainte de a rasturna  totul in tava, o lingura de amestec se coloreaza cu putina cacao cernuta si se  marmoreaza prajitura. Fructele, scurse bine, se pun peste prajitura si aceasta se da la cuptor pentru 40 de minute. 
Separat, din sucul de mure si cel de visine  am facut un jeleu  subtire, ca o glazura si am pus peste prajitura, dupa ce aceasta s-a  racit.
A iesit foarte buna, bogata in fructe, racoritoare si nu foarte dulce !


12 februarie 2013

Slanina afumata - editia 2013


Anul acesta am vrut neaparat sa ne facem noi slanina acasa, sa fie pe gustul nostru si asa a si iesit!

Am cumparat slanina cu soric , tabla, de la macelarie si am
pus-o sa stea cu sare timp de 21 de zile .
Am presarat sare grunjoasa  din belsug pe ea si din cand in cand  sotul meu a intors tablele.
La capatul a 21 de zile, am dat jos  sarea si am oparit slanina   in apa clocotita timp de 3-5 minute. In apa am pus usturoi si foi de dafin.
Le-am scos la scurs, le-am legat cu ata de bumbac si le-am pus la uscat, in pivnita, la rece.
Tablele au fost puse in afumatoare si  primit doua fumuri ( cu rumegus  de fag)  la interval de o zi.
A iesit o slanina untoasa,frageda,  afumata numai  atat cat trebuie.
Am taiat-o in bucati potrivite, le-am ambalat  individual si
le-am pus la congelator, in asteptarea legumelor proaspete dar si pentru a face minunatele frigarui

sau pentru un bogat pranz ardelenesc .
Poftiti la masa !



01 februarie 2013

Paine cu tarate si faina de secara

Am tot cautat  retete pentru o paine cu tarate.Dupa o ampla informare, am decis sa o fac asa cum imi trece prin cap si daca nu iese, asta este, imi asum raspunderea.Dar a iesit !

  • 10 linguri de faina de grau  650 
  • 3 linguri faina de secara
  • 7 linguri de tarate
  • sare
  • apa calduta
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 40 drojdie proaspata 
  • 2 linguri de seminte de floarea soarelui decojite 
  • 1 lingurita de zahar
Am facut o maia din  drojdia frecata cu zaharul si putina faina de grau , pe care am lasat-o  sa creasca  intr-un  loc caldut
Se cerne faina de grau si cea de secara,, se amesteca cu  sarea  si cu taratele ,se pune si maiaua crescuta si se adauga  apa calduta, pana ce   se ajunge la un aluat  molcut. Atunci se adauga si semintele si se incepe framantarea, cam 10 minute. Apoi, cele 2 linguri de ulei se  pun pe planseta si  se aseaza aluatul peste, impachetandu-se cu podul palmei, pana ce se  absoarbe tot  uleiul.
Aluatul se  da la crescut, acoperit cu servet de panza, pentru o jumatate de ora, intr-un loc cald. 
Cand a crescut, l-am impartit in 16  bucati , carora le-am dat  forma de chifle, le-am crestat deasupra, le-am uns cu un pic de apa calduta si le-am dat la cuptor  pentru 45 de minute. 
Au iesit foarte, foarte bune si crocante, chiar gustoase.
Am cantarit  chiflele , greutatea lor variaza intre 45 si 50 de grame fiecare. 
Voi mai face pentru ca merita, cu siguranta !

22 ianuarie 2013

Bunatati de iarna - fasole frecata ,cu pargalas si carnati de casa afumati


Fasolea frecata, cu pargalas deasupra si cu carnati prajiti, alaturi de muraturi asortate, sunt mancaruri apreciate  in mod deosebit iarna !
Pentru fasolea frecata  am folosit: 
  • 500 g fasole boabe alba , cu bobul mic
  • 1 capatana de usturoi 
  •  ulei de masline
  • 2 cepe potrivite ca marime
  • sare, piper
  • boia de ardei dulce - o lingurita
  • boia de ardei iute -un  varf de cutit 
Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine umflata ).
Se spala din nou si se pune la fiert (eu o pun in oala cu presiune) cu o lingura de sare.
Dupa ce a fiert bine,  atunci, fierbinte ,se pune in blender si se sfarama pana la omogenizare completa , ea trebuie sa aiba consistenta smantanii ( se mai intareste cand se raceste )
Se amesteca imediat cu usturoiul tocat si omogenizat, piperul si boiaua de ardei iute .
Separat se face pargalasul : ceapa taiata marunt se caleste in ulei de masline pana straluceste si apoi se da deoparte si imediat se pune boiaua de ardei dulce.
Jumatate din acest pargalas se pune peste fasole si se amesteca  iar restul se pune in farfurie, peste fasolea deja aranjata ca portie.
Peste fasole am pus carnati de casa afumati, prajiti si un pic de slanina prajita.
Alaturi de aceasta fasole merge paine sau mamaliga, fiecare ce doreste si neaparat muraturi asortate


A iesit o minunatie !

11 ianuarie 2013

Varza scazuta imbunatatita cu pulpe de pui


In toamna, cand varza este foarte ieftina, am cumparat varza sanatoasa, am lasat-o cateva zile  ca sa se usuce putin picaturile de apa de pe ea, cel putin la suprafata si apoi am impachetat-o in hartie de sac si am pus-o in pivnita.
Acuma, in toiul iernii, rand pe rand, tot despachetez cate una si  fac cate ceva din ea.
Pentru azi, varza scazuta , imbunatatita cu pulpe de pui :
  • o ceapa mica am tocat-o marunt si am calit-o in putin ulei de masline
  • 2 morcovi, 1 patrunjel radacina, 2 ardei grasi , toate maruntite prin  tocator,  le-am adaugat peste ceapa
  • apoi am pus pulpele de pui (fara piele ),sare, piper, marar verde ,o foaie de dafin , cimbru si o cana cu apa (am vrut neaparat ca pulpele sa fie doar fierte, nu si prajite , ca sa fie putin mai dietetice )
  • separat, am razuit varza si am frecat-o cu sare 
  • cind mincarea a inceput sa clocoteasca, am pus varza
  • dupa 15 minute, am pus 2 linguri de pasta de rosii
  • a mai fiert cam 15 minute, fara capac, astfel incat sa scada  toata apa. 
A iesit o bunatate, asociata cu ardei iute si mamaliguta  fierbinte.
Degustatorul principal, adica sotul meu, a spus  ca  se apropie la gust de  varza de la cantina de pe vremea studentiei, atunci cand tineri fiind, mancam orice, totul era  bun si daca era si  mult, era  si mai bun!

10 ianuarie 2013

Lasagna cu carne de curcan




 

Pentru ca sarbatorile  de iarna au trecut si simtim nevoia de a gati ceva mai usor, am facut o tava de lasagna cu carne de curcan, a iesit o mancare  extraordinara la gust !

O ceapa  tocata marunt am calit-o  intr-un pic de ulei de masline, peste care am pus cam 450 g de carne de curcan tocata, sare, piper si un virf de cutit de boia de ardei iute. Am lasat pe foc pina ce s-a undit si carnea, apoi am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci ,facut in casa,  o lingurita cu virf de condimente pentru pizza, a mai dat un clocot si gata, am dat la racit.
Separat, am facut un sos alb : am  topit 40 g unt, peste care am pus 40 g de faina alba, am stins cu 700 ml de lapte fierbinte,am pus sare, a clocotit de 2 ori si apoi  l-am strecurat prin sita inoxidabila si l-am lasat la racit.
Foile de lasagna le-am  luat din Real, marca lor inregistrata si am folosit jumatate dintr-un pachet.
Astfel, in tava de cuptor am pus  sos alb, peste care am pus 4 foi de lasagna,iar sos alb,  apoi  sosul de carne si  iar foi de lasagna, sos alb, sos de carne, ultimul rind  fiind de lasagna (foile nu au trebuit fierte inainte) .
Deasupra am  ras cam 300 de grame de cascaval si am dat la cuptor pentru 50 de minute.
Au iesit delicioase, suculente si gustoase  !