17 octombrie 2024

Tort cu blat umed și ganache de ciocolată albă cu mascarpone

 Nu prea fac torturi. Nu sunt specialistă. Știu să gătesc (de sărbătoare, de dietă, de duminică, de petrecere, pe poftele nepoților) și să pun murături. Dar, o dată pe an, pe 17 octombrie, fac un tort. Pentru noi doi. Doar pentru noi. Fiecare tort are un număr, care crește cu fiecare an. Anul acesta, 43. Nu arată ca la cofetărie, nu este decorat impecabil, dar este delicios. Are tot ce trebuie și este tot ce trebuie.







Ingrediente pentru blat

3 ouă, 100 g zahăr, 50 g smântână fermentată de 20% grăsime, 50 g iaurt de 2% grăsime, 30 g cacao, 100 g făină albă, un praf de sare, esență de vanilie.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul și se bat până se obține o bezea fermă.
Într-un alt bol, se amestecă gălbenușurile cu iaurtul, smântâna și esența de vanilie.
Făina se cerne împreună cu pudra de cacao. 
Peste bezeaua fermă se adaugă amestecul de gălbenușuri și se amestecă ușor cu o spatulă, apoi se adaugă făina cu pudra de cacao și se amestecă ușor, prin răsturnare, până la omogenizare completă.
Se toarnă compoziția în tavă și se coace la 175 de grade timp de 30 de minute. După coacere, se scoate pe un grătar și se lasă la răcit.

Ingrediente pentru cremă
340 g ciocolată albă Nestlé (2x170 g) și 200 ml frișcă Dorna.
Se încălzește frișca până la fierbere, apoi se adaugă ciocolata albă ruptă în bucăți. Se amestecă ușor și se lasă la topit timp de 10 minute. Apoi se omogenizează frișca cu ciocolata, se acoperă cu folie alimentară și se pune la frigider pentru 8 ore.
După ce crema a stat la frigider, se lasă 10 minute la temperatura camerei, apoi se bate cu telul până devine catifelată. Se adaugă 250 g de mascarpone și se mai bate până la omogenizare completă.

Asamblare
Blatul se taie în trei foi. Se începe construcția tortului astfel: peste prima foaie se pune o treime din cremă, peste care se așază vișine din compot sau conservate pentru prăjituri.
Se pune a doua foaie, se apasă ușor, se adaugă un strat de cremă și încă un strat de vișine. La final, se pune ultima foaie, peste care se adaugă restul de cremă. Se ornează cu ciocolată de lapte rasă și vișine tăiate feliuțe.
Tortul se lasă la rece pentru minim 12 ore.

Delicios, fin și extrem de aromat. Și, nu perfect la exterior. Doar la interior. Așa, ca oamenii....

Răsturnata cu gutui și cremă de mascarpone cu frișcă





Toamna aduce vremea culesului, iar gutuile sunt vedetele sezonului. 
Astfel, într-o variantă simplă și rapidă, se poate pregăti o prăjitură răsturnată cu gutui, acoperită de un strat generos de cremă de mascarpone cu frișcă.

Pentru început, se taie 3 gutui în felii și se fierb timp de 5 minute în 100 ml de apă și 1 lingură de zahăr. Apoi, feliile se scurg într-o sită inoxidabilă.
În paralel, se caramelizează 4 linguri de zahăr într-o cratiță groasă și antiaderentă, rotind-o astfel încât caramelul să acopere și pereții. Se adaugă peste zahărul caramelizat gutuile, miez de nucă și câteva bucățele de unt.

Se bat 5 albușuri cu un praf de sare, adăugând treptat 5 linguri de zahăr, până se obține o bezea fermă. Apoi, se încorporează ușor, prin răsturnare, 5 gălbenușuri, 1 lingură de ulei și 5 linguri de făină. Compoziția rezultată se toarnă peste gutui și se coace timp de 40 de minute la 175 de grade.
Odată coaptă, prăjitura se răstoarnă cu ajutorul unui platou pus capac peste cratiță.

Pentru cremă, se bat împreună 400 grame de frișcă lichidă, 250 grame de mascarpone și 2 linguri de zahăr pudră, timp de 4 minute, până la obținerea unei consistențe ferme. După ce prăjitura s-a răcit, se întinde crema deasupra și se dă la frigider pentru 2 ore.

Rezultatul final? Aromată, cremoasă, fină și absolut delicioasă...


09 octombrie 2024

Pogăcele fragede cu unt și cașcaval



Sunt excepționale și foarte spornice. O porție înseamnă două tăvi mari de aragaz, aproximativ 100 de bucăți.

Așadar, ingredientele sunt acestea:

  • 500 g făină
  • 250 g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 200 g smântână fermentată cu minim 20% grăsime 
  • 2 lingurițe sare (rețeta originală are 3 lingurițe)
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță zahăr
  • 100 g cașcaval ras
  • 1 vârf de cuțit de turmeric (doar pentru o culoare deosebită)

Mod de preparare:
Făina se amestecă bine cu untul, apoi se adaugă sarea, gălbenușurile, zahărul, cașcavalul ras și, la final, smântâna în care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se omogenizează și se pune la frigider peste noapte, învelit în folie alimentară.

A doua zi, se întinde într-o foaie subțire, de aproximativ 0,5 cm, și se taie cu o formă metalică rotundă. Se coc la 180°C timp de 25-30 de minute, până ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt și nu este nevoie să le ungi cu nimic pe deasupra.

Sunt delicioase, fragede și merg de minune lângă un pahar de bere sau de vin. Ambalate corect în cutie de carton, pot fi păstrate cel puțin o săptămână.

06 octombrie 2024

Varză tocată murată

Varza de iarnă, adică varza albă ajunsă la maturitate, se taie folosind o mandolină sau o răzătoare Borner, în funcție de ce se are la dispoziție. Se cântărește varza tăiată și, pentru fiecare kilogram, se adaugă 20 de grame de sare pentru murături. Se amestecă bine și se lasă de pe o zi pe alta, pentru a se înmuia și a lăsa zeamă. Astfel, varza se poate așeza mai ușor în borcan.

Pentru conservare, se preferă borcanele de sticlă, care permit observarea modului în care se așază varza și a culorii acesteia. Pe fundul unui borcan de 12 litri, se pun crenguțe de cimbru, apoi se adaugă varza, presând bine pentru a elimina golurile. Borcanul nu se umple complet, lăsându-se spațiu pentru fermentare.  În plus, se pot folosi și borcane mai mici pentru a completa borcanul mare la finalul fermentării.

Borcanul se așază într-o tavă, pentru a preveni murdărirea în cazul în care zeama dă pe dinafară în timpul fermentării. Se păstrează în bucătărie, la cald, până când procesul de fermentare se finalizează. După ce fermentarea s-a oprit, borcanul se leagă și se depozitează în pivniță sau în cămară rece .

Din această varză se poate prepara o excelentă varză à la Cluj sau se poate consuma simplă, cu un strop de ulei de măsline, ca salată. Nu se adaugă mărar uscat, deoarece acesta îngroașă zeama, iar pentru această rețetă se dorește o zeamă limpede și clară. De asemenea, nu se folosește hrean, care poate da un gust amar verzei, preferându-se o varză bine acidulată, acră, dar nu amară.



05 octombrie 2024

Prăjitură cu mere

 




Rețeta prăjiturii cu mere este simplă, cu ingrediente obișnuite: 3 ouă, 11 linguri de zahăr, 11 linguri de lapte, 11 linguri de ulei de floarea-soarelui, 1 pliculeț de amoniac stins cu puțină zeamă de lămâie. Se amestecă ouăle cu zahărul, se adaugă laptele, uleiul, amoniacul și, la sfârșit, făina. Aluatul se împarte în două și se întinde în două tăvi, peste hârtie de copt. Foile se coc timp de 5-7  minute la 175 de grade.

Separat, 10 mere se curăță de coajă și se taie mărunt în cubulețe. Se amestecă cu 4 linguri de zahăr și 100 de grame de unt. Se pun pe foc timp de 15 minute, amestecând pentru a nu se prinde de fundul cratiței. 50 ml de zeamă de lămâie se amestecă cu 2 linguri de amidon și se toarnă peste mere, amestecând energic. Se mai lasă pe foc până clocotește o dată.

Merele fierbinți se răstoarnă peste prima foaie, se acoperă cu a doua foaie și se presează ușor. Se lasă la închegat 4 ore. Se presară zahăr pudră vanilat pe deasupra și se taie în romburi. Este delicioasă și aromată, ca o zi frumoasă de toamnă.

02 octombrie 2024

Ciorbă de ciuperci pleurotus


500 de grame de ciuperci pleurotus sunt suficiente pentru 
această ciorbă delicioasă.

Am început prin a toca mărunt două cepe, pe care le-am călit ușor în două linguri de ulei. Le-am adăugat și doi morcovi și două rădăcini de pătrunjel, toate tocate foarte mărunt. La final, am pus ciupercile tăiate în fâșii lungi. Am potrivit totul de sare și piper, apoi am adăugat doi litri de apă fierbinte și un vârf de cuțit de turmeric. Am lăsat să fiarbă, acoperit, la foc mic, timp de 30 de minute.

După ce legumele și ciupercile au fiert, am adăugat un gogoșar din oțet tăiat fâșii subțiri, doi ardei iuți din oțet, o lingură de oțet și cinci căței de usturoi tocați mărunt, lăsând ciorba să mai fiarbă cinci minute.

Separat, am bătut un gălbenuș cu două linguri de iaurt (se poate folosi și smântână, pentru cine preferă) și, încet, am adăugat ciorbă fierbinte peste acest amestec, până la omogenizare completă.

A ieșit o ciorbă minunată, cu un gust și un aspect deosebit, perfectă pentru zilele reci de toamnă.


01 octombrie 2024

Murături asortate: gogonele, pepeni, castraveți, varză, conopidă... toate doar în saramură.




Murăturile asortate au un loc special în cămara noastră, așa că trebuie tratate cu mult respect.
Trebuie să avem:

varză de toamnă, albă și roșie, tăiată în 4;

  • conopidă albă și frumoasă, desfăcută în buchețele;
  • morcov frumos și proaspăt, tăiat rondele;
                                      
  • hrean curățat și despicat în 2 sau în 4, depinde de cât de mare este rădăcina;
 
  • țelină curățată și tăiată în felii groase
 
  • gogonele potrivite ca mărime, verzi, dar și pârguite;
  • pepeni roșii numai buni de pus în butoi, cam de 1 kg fiecare
  • ardei capia, curățați și tăiați în 2;
  • castraveți, nu foarte mici, spălați bine.
  căței de usturoi curățați și tăiați în 2;

Murătoarea propriu-zisă:
La 1 litru de apă se pun 25 de grame de sare neiodată grunjoasă, piper boabe, foi de dafin, frunze de țelină, frunze de vișin, mărar și cimbru uscat. Pentru un butoi de 80 de litri, am făcut 40 de litri de saramură, deci, se calculează necesarul de zeamă ca fiind jumătate din volumul vasului. Toate acestea se pun la foc, iar din momentul în care încep să fiarbă, se lasă să clocotească 5 minute, apoi se lasă să se domolească alte 5 minute și, în final, se toarnă peste toate legumele așezate în butoi.


-
 

Aranjatul în butoi:
Pe fundul butoiului, se începe cu varza, castraveții și gogonelele, și se continuă cu toate celelalte. Avantajul este că, pe lângă pepeni, toate celelalte se așază singure.
La sfârșit se pun și boabe de muștar.

Butoiul se ține în bucătărie timp de 10 zile, la cald, pentru a începe fermentarea. Dacă se dă imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune, dulci și acidulate, ci amărui, așa că este musai să stea 10 zile în bucătărie.
Rețeta este verificată, toate stau foarte bine, cu condiția să folosiți sare de calitate, pentru murături.