Pentru asta este nevoie de 1 kg de carne tocata de porc (din spata de porc, nu din aceea gata tocata, grasa ), 2,5 kg de varza acra tocata, 200 g orez, 2 cepe albe potrivite, piper, foi de dafin, cimbru, si , optional, 300 g costita afumata cruda. Cine o vrea mai dietetica, poate renunta la costita.
Varza acra tocata se stoarce foarte , foarte bine in pumni sau cu ajutorul unei site inoxidabile. Se caleste o ceapa tocata marunt in ulei, pana ce isi dezvolta mirosul si apoi se adauga varza bine stoarsa si se caleste cu totul cam 5-7 minute .
Totul se rastoarna in kukta si se pune la fiert cu apa fierbinte, se adauga 2-3 foi de dafin , o ramurica de cimbru si un varf de cutit de piper. Se fierbe cam 1 ora.
Separat, se caleste o ceapa in putin ulei, se adauga carnea tocata , piper, si se caleste pana scade toata apa de la carnea tocata si carnea prinde crusta aurie. Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul spalat.
Intr-o tava inalta, se aseaza mancarea astfel: o treime din varza se aseaza pe fundul tavii, apoi se pune o jumatate din cantitatea de carne cu orez si jumatate din costita afumata, taiata felii.
Urmeaza inca un rand de varza, apoi restul de carne cu orez si costita si se acopera totul cu ultima treime din varza fiarta.
Peste mincarea astfel asezata, se rastoarna apa in care a fiert varza, astfel incat ea trebuie sa acopere in totalitate varza, pentru ca orezul sa aiba suficient lichid pentru a fierbe .
Se da la cuptorul reglat pe foc maxim pentru 45-50 de minute, pana ce apa scade complet si varza se rumeneste.
4 comentarii:
Of! cu iarna asta! Acum veneam la tine daca nu era asa frig!
Faci tu niste mancaruri ca le mananc cu ochii nu alta!
Yummy, tare buna! As manca vreo doua portii.
Iarna nu e ca vara, zise un celebru orator.....
Pai numai mincaruri de astea stiu, ce sa ma fac?
Alexandrina, si trei portii daca e cazul, nu e o problema, numai hai!
Trimiteți un comentariu