- 500 g făină albă
- 7 g drojdie uscată
- 75 g zahăr pudră vanilat
- 50 g unt topit
- 3 gălbenușuri
- 50 ml rom
- 200 ml smântână de gătit amestecată cu 150 ml apă
minerală
- Un praf de sare
- Coaja rasă de la o lămâie
Într-un bol, am
amestecat 3 linguri de făină cu drojdia, 1 lingură de zahăr și 200 ml din
amestecul de smântână și apă minerală. Am lăsat compoziția la crescut timp de
15 minute. Într-un alt bol, am combinat gălbenușurile cu restul de zahăr, coaja
de lămâie, romul și untul topit. Am turnat amestecul de gălbenușuri peste maia
și am omogenizat. Am adăugat făina și, la final, restul de amestec de smântână
și apă minerală, în care am dizolvat sarea. Am frământat aluatul timp de 20 de
minute, până ce a devenit neted și nu a mai fost lipicios. Am acoperit aluatul și
l-am lăsat la crescut într-un loc cald pentru aproximativ o oră, până ce și-a
dublat volumul.
Am răsturnat aluatul pe un blat înfăinat și l-am aplatizat ușor cu mâna, apoi cu sucitorul, până la o grosime de aproximativ 1,5 cm. Am tăiat rondele folosind o formă, optimizând aluatul pentru a minimiza pierderile. Resturile de aluat le-am frământat ușor, le-am lăsat 5 minute și le-am întins din nou pentru a fi decupate. Am așezat rondelele pe un prosop presărat cu făină albă și le-am lăsat la crescut, acoperite, timp de 30 de minute.
După ce s-au răcit puțin, am pudrat gogoșile cu zahăr pudră vanilat și le-am transferat pe un platou. Le-am servit simple sau umplute cu dulceață, fie prin lateral cu o linguriță fină, fie făcând o gaură în mijloc înainte de prăjire, care s-a păstrat și a putut fi umplută ulterior.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu