marți, 8 martie 2022

Mucenici moldovenești umpluți cu nucă și merișoare , ediția 2022

 Nu trece 9 martie fără sfințișori, precum este tradiția



Aluatul de astăzi a fost cel de cozonac:

  • 1250 grame de făină albă de calitate superioară
  • 14 gălbenușuri
  • 250  grame zahăr
  • 75 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml lapte bătut
  • 365 ml lapte
  • 150 grame unt de 82% grăsime
  • esență de rom și vanilie
  • coajă rasă de portocală și lămâie
  • zahăr vanilat 2 pliculețe
  • 1 linguriță de sare 


Se opăresc 100 g de făină cu 200 ml de lapte clocotit, se lasă la răcit, apoi se adaugă drojdia frecată cu o lingură de zahăr pudră. Se lasă la crescut 15 minute, într-un loc călduț, vasul fiind acoperit cu folie alimentară. 
Separat, se pun în blender celelalte ingrediente: se începe cu restul de lapte cald, apoi laptele bătut, zahărul tos, gălbenușurile, esențele, coaja rasă de portocală și lămâie iar la sfârșit se pune maiaua, apoi se omogenizează. Se răstoarnă totul peste restul de făină cernută împreună cu sarea și se frământă, adăugând pe rând untul topit(rece). Se lasă la crescut 60 de minute, până ce își dublează volumul. 

În timpul acesta, nuca măcinată (400 de grame), se pune la foc împreună cu merișoarele (100 de grame), 100 de grame zahăr pudră și 400 ml de lapte. Se fierbe totul 15 minute la foc mic și apoi se lasă la răcit. 
După ce aluatul crescut, se împarte în 24 de bucăți, se dă formă dreptunghiulară (30/10 cm) și se pune în margine umplutura. Se rulează strâns, se adună capetele iar cercul obținut se răsucește în formă de 8.

Se pun mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt (intră în 2 tăvi mari de cuptor), se lasă la crescut încă 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se coc la 180 de grade timp de 35-40 de minute. Dacă se coc deodată cele 2 tăvi, atunci după 20 de minute le schimbăm între ele. 

După ce s-au copt, se ung imediat cu miere de albine călduță și se presară cu nucă prăjită, tocată la cuțit. 
Se lasă la răcit pe grătar, la temperatura bucătăriei.  





Un comentariu:

Anonim spunea...

Ce bucurie sa vad ca postati din nou.
Un an bun si linistit!
Oana