vineri, 23 februarie 2018

Paine intermediara cu cartofi


Diferenta dintre o paine cumparata de la pravalie si una facuta in casa, este doar una : pe cea de la pravalie o mananci toata odata, fara sa te saturi iar din cea facuta in casa, mananci doar o felie si deja gata, nu iti mai trebuie . 
Pe principiul acesta, dar si pentru faptul ca este sanatoasa, fac paine in casa . 
Aceasta este o paine  facuta cu faina  integrala, amestecata cu faina 650. Este crescuta, gustoasa si are consistenta painii facuta la tara, in cuptorul cu lemne. Cam asa arata talpa painii 
si asa arata  fata

Cu foarte mici modificari, painea are ca baza reteta fetelor de pe Savori Urbane ,specialiste in a face paine si pe care le  apreciez pentru munca lor . 

Asadar, pentru aceasta paine am folosit 500 grame de faina integrala, 700 g faina 650, 30 grame drojdie proaspata, o lingura de zahar pudra , 665 ml apa, 300 grame cartofi fierti in coaja si rasi si putin ulei de floarea soarelui.

Drojdia s-a amestecat cu zaharul pana la lichefiere, apoi am pus 100 ml apa si 100 g faina 650. Amestecul acesta a stat in cuptorul cu microunde, nepornit, 15 minute.
Intre timp, am amestecat restul de faina, cu cartofii  rasi. Dupa aceea,  am pus si amestecul cu drojdia, am clatit castronul cu cei 565 ml apa calduta, am amestecat totul pana la incorporare si abia apoi am pus sarea. Am framantat painea in masina de paine, unde am lasat-o 60 de minute, timp in care a si dospit la cald.
Am scos aluatul, l-am pus pe masa unsa cu ulei de floarea soarelui, l-am impaturat si i-am dat forma de paine, dupa care l-am pus pe  hartie de copt. In tava ovala cu capac, am pus 100 ml de apa calduta,  si apoi am pus hartia de copt cu tot cu paine, in asa fel incat apa sa nu ajunga la aluat . 
A mai stat la dospit cam 30 de minute , am crestat painea usor cu o lama si am pus la copt.  Cuptorul a fost incalzit la maximum, am redus focul la 230 de grade pentru 30 de minute, apoi la 200  grade. pentru alte 12 minute si la urma, cand am scos deja capacul tavii, am mai lasat 12 minute. Scoasa din cuptor, inca in tava, ampnesulat-o cu apa rece , dupa aceea am scos-o din tava si am lasat-o pe gratar, pana la racire completa .  Adevarul este ca a iesit usor bronzata, exact asa cum ne place. 
Deosebit la aceasta paine este aspectul de burete al feliei , dens si usor poros, care revine imediat la forma initiala dupa apasare. Depinde foarte mult de faina, am facut aceeasi paine , cu alta faina si in alta tara si a iesit altfel. Aici am folosit  faina 650 de la Panicom si fainta integrala de la 7 Spice. 
Sta proaspata cateva zile, fara probleme, cu acelasi gust . 

Niciun comentariu: