joi, 2 iunie 2016

Pogacele fragede cu unt si cascaval




Nu imi apartine reteta, am primit-o de la o doamna deosebita, doamna Lidia, care m-a asigurat de bunatatea si fragezimea lor. Chiar asa este, sunt exceptionale, spornice, o portie inseamna doua tavi mari de aragaz, cam 100 de bucati. 
Asadar, ingredientele  sunt acestea : 

  • 500 grame faina 
  • 250 grame unt  
  • 2 galbenusuri 
  • 200 g smantana 
  • 2 lingurite sare (reteta originala e cu 3 lingurite )
  • 20 grame drojdie proaspata 
  • 1 lingurita zahar 
  • 100 cascaval razuit 
  • 1 varf de cutit de turmeric (asta doar pentru o culoare deosebita). 
Se prepara aluatul astfel : faina se amesteca bine cu untul, se pune sarea,  galbenusurile , zaharul, cascavalul razuit si , la urma se pune smantana in care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se  omogenizeaza  si se pune la frigider peste noapte, invelit in folie. 
A doua zi, se intinde in foaie  subtire de 0,5 cm si se taie cu forma de pogacele. Se coc la 180 de grade, timp de 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt si nu le-am uns cu nimic pe deasupra. 
Sunt delicioase, fragede si merg de minune langa un pahar de bere sau de vin .