duminică, 30 noiembrie 2014

Budinca de clatite cu mere

A face clatite, de cele mai multe ori, inseamna a face curatenie in frigider si in camara. Mai sunt doua oua in frigider si niste lapte care se apropie de expirare, mai sunt niste mere in camara si incep sa se strice, ia sa facem ceva cu toate acestea.
Deci, clatitele dietetice, cu lapte  slab, cu oua, cu tarate de ovaz , apa minerala si si niste amidon alimentar.  Nu arata exceptional la culoare, cu aceste ingrediente  dar dregem busuiocul pana cand ajunge sa fie pusa pe masa.
Merele, curatate , puse la calit  impreuna cu o cana de apa , un pic de indulcitor si scortisoara, pana ce isi schimba culoarea si se evapora apa. Apoi se dau la rece .
Clatitele le umplem cu merele racite, cu multa umplutura. Intr-o tava   punem hartie de copt si incepem sa aranjam clatitele, una dupa alta , pana ce se umple tava .
Separat, daca  mai aveti prin frigider ceva resturi de smantana , iaurt, mascarpone(oricare din astea ) , bateti bine cu un ou si desertati peste clatite.

Acum ca am dres busuiocul referitor la aspect, le punem la cuptor pentru  30 de minute, la 190 de grade.
Au iesit fragede si gustoase, rumene si bine facute.

Ar trebui lasata budinca sa se raceasca , sa se inchege, dar eu nu am mai lasat-o, asa ca am taiat-o calda.
Gustul? Exceptional, aromat.... toata casa a mirosit a scortisoara .
Nu ezitati sa o faceti, de fapt avem 2 in 1,  facem curatenie in frigider si ne alegem cu  o budinca exceptionala.

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Carnati de casa afumati - editia 2014



Este vremea carnatilor, am intrat in linie dreapta pana la sarbatorile de iarna, asa ca, sa facem carnatii.
In fiecare an, o zi este dedicata special acestei operatiuni .
Pozele de anul acesta sunt inscriptionate cu numele meu, pentru ca, mai nou, producatorii de produse traditionale s-au folosit de pozele mele  ca sa isi faca reclama pentru comercializare.Eu sunt doar o gospodina, care impartaseste din experienta ei mai tinerelor doamne care doresc sa-si fericeasca familia cu bunatati si nu ma pot compara cu specialistii in domeniu. Eu ma gandesc doar la beneficiarii lor care vad pozele mele, se asteapta la asa ceva si primesc cu totul altceva. Asta e doar explicatia pozelor inscriptionate. Probabil ca asa voi face de acum inainte . 
Anul acesta, am facut  40 de metri in mat de oaie si 10 metri in mat de porc.
Cei in mat de oaie au iesit tare subtiri. Dupa ce se vor usca si afuma, vor ramane ca si creionul.
Cantitatile de anul acesta sunt asa: 10 kg de  pulpa de porc, 4 kilograme de fleica (fleica este cu grasime, necesara in carnati)

 430 grame de usturoi curatat, 30 grame piper, 2 lingurite pline cu varf de boia de ardei afumata , 280 grame de sare neiodata si aproximativ 700 ml de apa.
Deci, am taiat carnea in bucati potrivite si le-am tocat prin ciurul mare

Am tocat marunt usturoiul  si l-am amestecat  cu apa calduta, dupa care l-am trecut prin sita, pana ce zeama s-a scurs foarte, foarte bine.
In zeama usuturoiului am pus sarea, boiaua si piperul, am amestecat bine pana ce s-a topit sarea , am pus peste carne si am framantat pana ce s-a omogenizat  complet .
A stat asa, la rece, vreo 3 ore, ca sa ia gust.
Inainte de a  trece la umplerea carnatilor, am facut  testul de chiftea  , ca sa vedem gustul.

Rezultatul a fost cel asteptat, foarte buna compozitia.
Matele au stat in apa calduta vreo 2 ore (schimbata de cateva ori )  ca sa se desareze
si apoi , am inceput operatiunea aia complicata, de umplere.
La matele de oaie e distractiv, pana ce reusesti sa le umfli, pana le pui pe tubul carnatarului, pana le legi dar, finalul este cel asteptat, carnati frumosi si subtiri.
Umplerea matelor nu  se face pana la refuz, caci  vor pocni ci se vor umple usor, din loc in loc se mai inteapa cu acul, daca vedem goluri de aer.
Operatiunea este de durata si  migaloasa
Dupa finalizare, se pun pe rude de lemn , la rece , la scurs  si la zvantat, stau asa o zi si apoi se  trece la operatiunea urmatoare, afumatul. Acesta se face doar cu rumegus din lemn de esenta tare, nici intr-un caz cu rumegus de lemnd brad, pentru ca ii iuteste si amaraste. Ideal este rumegusul de fag si de prun (cel de prun le da o culoare superba ) 
Va doresc spor, nu ezitati sa faceti  in casa acesti carnati, care va vor aduce aminte de copilarie, de gustul sarbatorilor de acasa .

duminică, 23 noiembrie 2014

Fursecuri cu dovleac





Este vremea dovleacului, acum, cand l-a prins frigul si este deja dulce. Ieftin, sanatos si gustos, in diverse variante, un dulce  minunat pentru dieta. De multe ori se coace dovleac mai mult decat ar trebui si atunci, trebuie facut ceva cu surplusul.
Astazi, din surplus, niste fursecuri minunate, caramelizate la suprafata, cu un gust ce aduce aminte usor de  turta dulce. Vedeta este scortisoara, care da o aroma deosebita.
Asadar, din dovleacul copt  se face un piure (cam 1 kg) ,se pune indulcitor dupa gust, cam 200 de grame de iaurt dietetic ,  2 oua, 2 linguri de tarate de psyllium, 2 linguri de amidon alimentar, scortisoara, 1 varf de cutit de praf de copt   si 6 linguri de tarate de ovaz. Se lasa aluatul sa stea vreo 15 minute, sa se umfle taratele si apoi,  se fac fursecurile  direct pe hartie de copt din tava.
Stau in cuptor, la 200 de grade, timp de 35 de minute, pana ce se  caramelizeaza pe deasupra. Cresc frumos, isi pastreaza forma initiala si sunt excelente la gust, tocmai bune de rontait la gura sobei, acum, cand este frig afara si ti-ar trebui ceva bun.


sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Ciocolata de casa dietetica

Uneori, vrei ceva dulce, pur si simplu. Am tot vazut la fetele care tin dieta ca si-au facut  ciocolata, arata extraordinar de tentant.  Desi am tinut dieta multa vreme, niciodata nu am facut ciocolata in casa. Avand ceva treaba in Kaufland, mi-au picat ochii pe laptele praf dietetic , in urma cu o luna. L-am pus in camara si am uitat de el. Mi-am amintit acum, de dimineata, cand ma gandeam ca ar fi buna o bucatica de ceva dulce la cafea. Dupa reteta Oanei Camacho, am zis ca ar trebui sa fac si eu, macar sa incerc, dar nu asa de elaborata ca a ei, cu straturi distincte, ca nu am avut vreme, trebuia sa plec de acasa.
Asadar, 6 linguri de lapte praf dietetic am amestecat cu 3 lingurite de cacao dietetica  , cu 1 lingurita de indulcitor  si putina esenta de vanilie. Am  turnat apoi cam 120 ml de apa fierbinte si am pus totul intr-un blender mic, care a omogenizat perfect totul. Am rasturnat totul intr-o tava de plastic  tapetat cu folie de platisc, am nivelat si am pus la congelator.
Separat, alte 3 linguri de lapte praf, amestecat cu putin indulcitor (aici depinde cat de dulce vrei sa faci ciocolata ) si un pic de esenta de menta, amestecate toate cu 70 ml de apa fierbinte, omogenizate toate tot in blenderul mic.  Am rasturnat si ciocolata alba peste cea neagra, am facut santuri cu lingura  in cea neagra ca sa intrepatrunda cu cea alba si am dat la congelator pentru cateva ore.
S-a intarit frumos, am desfacut-o de pe folia de plastic si am taiat-o bucatele.
Probabil ca , de acum inainte,  descoperind gustul, voi avea asa ceva in permanenta in congelator .



Gustul este foarte bun, daca ne gandim ca este dietetica. Probabil ca data viitoare imi voi aloca suficient timp, sa o fac si eu in straturi, cu aspect deosebit.
De data asta, gustul bate aspectul, fara doar si poate.

joi, 20 noiembrie 2014

Salata de fasole verde cu seminte de susan si in - ideala in post si dieta


 Din categoria  MANCARE  DE  POST gustoasa si minunata ,  azi o  salata de exceptie.
Fasolea verde, la vremea asta din conserva
se fierbe si se lasa la scurs  in sita de inox
Intr-o tigaie se pun 2 linguri de ulei de masline impreuna cu 4 catei de usturoi taiati  marunt, se lasa sa se infierbante,ca sa se dezvolte aroma usturoiului   si se pune fasolea  verde, 2 linguri de sos de soia si un varf de cutit de piper. Se lasa sa se infierbante bine fasolea si sa clocoteasca de cateva ori, astfel se evapora lichidul  si apoi  se desarta intr-un lighean. Se presara 2 linguri de seminte de susan si 2 linguri de seminte de in, se amesteca bine si se lasa la racit vreo 2 ore.  Este extraordinar de gustoasa si de satioasa, o recomand cu incredere pentru dieta sau pentru o zi de post.

luni, 17 noiembrie 2014

Mancare de vinete cu ardei copti (sau o zacusca la moment )


Aceasta  mancare este tare  gustoasa si  extrem de buna  ,merge si in post,  merge si la dieta, se poate manca si rece , este chiar mai savuroasa  !
Se poate face si  din legume proaspete dar si din  legumele congelate de toamna !
Vinetele si ardeii, copti , se curata, se scurg si se taie   marunt.
2 cepe mari rosii, se taie marunt si se calesc intr-o lingura de  ulei de masline, se adauga  rosii taiate marunt sau bulion, ardeii si vinetele. 
Se potriveste de sare, piper,boia de ardei iute,  se mai pun si vreo 4-5 catei de usturoi taiatati marunt, 2 foi de dafin, se rastoarna intr-un vas ceramic si se da la cuptor, la foc mic, ca sa scada zeama  si este gata atunci cand   se face o crusta deasupra !

Mancarea se poate  servi cu  paine integrala , mamaliga sau pur si simplu ca garnitura la chiftele, este foarte sanatoasa si   buna !
Aceasta tocana de fapt este ca o zacusca facuta la moment. Exact din aceleasi ingrediente dar fiarta mai mult, se face zi zacusca simpla, clasica. Se ambaleaza  in borcane de 400 de grame si se sterilizeaza inca 40 de minute.

miercuri, 12 noiembrie 2014

Salata din piept de curcan cu conopida si ardei copt


Din categoria dietetice, astazi o salata  delicioasa, gustoasa si hranitoare.
Asadar,ingredientele principale  :
-  o bucata de piept de curcan taiata cuburi 
pe care le-am rumenit  intr-o tigaie antiaderenta iar la sfarsit au fost condimentate cu sare si piper. 
- o conopida  desfacuta buchetele si fiarta in apa cu sare , apoi pusa la scurs in sita 
-un pachetel cu ardei copti ( de la congelator ) 

Peste conopida maruntita se pun cuburile de carne, racite. 
Separat, intr-un tocator, se macina usturoiul, se pune o lingurita de ulei de masline, un iaurt  dietetic, sare, piper, patrunjel , marar verde  si ardeiul copt. 
Iese totul ca un dresing  putintel mai gros , care se amesteca bine, bine cu conopida si carnea. 
Se da la rece pentru jumatate de ora, timp in care  salata capata gust. 
Usor de facut si gustoasa, este o salata excelenta pentru dieta , are gust de vara prin ardeiul copt si conopida,chiar daca afara ninge . 

marți, 11 noiembrie 2014

Pizza cu sunca

10 linguri de faina, drojdie proaspata cat o nuca, apa calduta , 1 lingurita de sare  si   2 linguri  de ulei de masline, acestea sunt ingredientele pentru blatul de pizza. Se amesteca toate, mai putin uleiul (aluatul trebuie sa fie molcut, nu foarte  tare) , se framanta  cam 5 minute . Uleiul se pune pe planseta si  peste el se pune aluatul. Din acest moment, aluatul se impatura si se framanta cu  dosul palmei, pana incorporeaza  tot uleiul. Se da la crescut  pana ce isi dubleaza volumul.
Se intinde in foaie subtire si  daca mai ramane aluat, atunci acesta se face sul umplut cu brinza si  se  aseaza pe marginea  foii de aluat. Se pune ketchup , apoi branza rasa (eu pun Focsani, inlocuieste cu succes mozarella), apoi se  pune  sunca taiata, ciuperci felii , cucuruz fiert , masline (pentru cine doreste ) si la sfarsit  condimente pentru  pizza (oregano, busuioc, cimbru)

Se da la cuptor pentru 35 de minute. Dupa 30 de minute, se scoate si se mai  pune  putin cascaval ras deasupra, se mai da 5 minute la rumenit.
Iese foarte gustoasa si crocanta, cu un blat foarte subtire si cu umplutura bogata.



joi, 6 noiembrie 2014

Varza tocata murata

Asta, teoretic, este ultima conserva pe anul acesta . Gata, ca imediat este Craciunul si eu tot pun pe iarna.
Varza de iarna, adica cea alba, se razuieste prin mandolina sau prin razatoarea Borner, fiecare cu ce are. Eu am dat la Borner si a iesit foarte fina.
Se cantareste si la fiecare kilogram de varza taiata se pun 20 de grame de sare pentru muraturi, se amesteca si se lasa de la o zi la alta. Astfel, varza se inmoaie, lasa zeama si se poate aranja perfect in borcan.
Mie imi place varza in borcane de stica, sa vad cum se aseaza, sa fie fara goluri si sa ii vad si culoarea.
Pe fundul unui borcan cu gura mare, de 12 litri, am pus crengi de cimbru si apoi am cladit varza, foarte apasat, fara sa aiba goluri .
Nu umplem chiar pana in gura borcanului, lasam loc sa fermenteze. Doua scanduri se pun in cruce deasupra, fortat, ca sa preseze varza, sa nu iasa deasupra. Eu am mai pus si separat, in 2 borcane mai mici, ca, atunci cand termian de fermentat, sa pot completa borcanul mare pana la gura, sa fie plin.
Borcanul se pune intr-o tava, ca daca fermenteaza si da pe dinafara, sa nu pateze nimic. Se tine in bucatarie, la cald, pana ce fermenteaza. De abia dupa ce s-a oprit  din fermentat se  leaga borcanul si se duce in pivnita.
Din varza asta minunata se face o exceptionala Varza a la Cluj sau, se consuma simpla, cu un strop de ulei de masline deasupra, ca salata .
Nu am pus marar uscat pentru ca are rolul de a ingrosa zeama si mie imi trebuie zeama clara si limpede, subtire.
Nu am pus hrean pentru ca amaraste varza  si nu imi doresc asta, vreau varza acidulata si acra, nu amara.


Taitei din dovleac, cu branza Focsani



Am vazut in gradina unei doamne  minunate ,doamna Elisabeta,  niste dovleci interesanti, pa care, la prima vedere, i-am confundat cu pepenii verzi. De la distanta, asa mi s-a parut.
Asta se intampla in septembrie, doamna curata gradina si asa aduna deja dovlecii. Interesanti ca aspect, frumosi de-a dreptul, tare m-au tentat si am cerut si eu.

 Mi-a explicat doamna ca acestia sunt dovlecii taitei. Nu am prea inteles cu e asta , dar, azi am desfacut unul.

Nu am gresit foarte tare cand i-am confundat cu pepenii pentru ca, structura lor interioara e cam aceeasi. Am gustat si crud  si are gust bun, dulce si, asemanator pepenilor verzi.
Am scos  mijlocul si am ales samburii si , pentru partea mai tare, de langa coaja, am folosit o lingura. A ramas o goace  subtire , asa de bine s-a curatat miezul.

Nu am aruncat pulpa  care a sustinut samburii.
Am pus la fiert in apa cu sare si a fiert cam 10 minute.  Dupa aceea, am pus la scurs in strecuratoare si apoi a, lasat sa se raceasca .
Abia acum am inteles de ce i se spune dovleacul de taitei. Pulpa fiarta, se desface in fasii  subtiri , exact ca taiteii ca forma dar ca aspect am vazut ceva asemanator la raionul cu produse asiatice, ceva taitei de orez.

M-am decis sa experimentez gustul in mancaruri diferite, ca sa vad ce se potriveste  mai bine si  pentru inceput  am facut taitei cu branza.
Asadar, am pensulat o tigaie cu unt topit si am pus taiteii, i-am rumenit usor
si apoi am pus branza Foscani,
am lasat pe foc pana ce s-a topit branza si apoi am dat la rece, ca sa inchege branza.
Rezultatul? Exceptional la gust,intr-adevar aduce gustul cu pastele fainoase, in combinatie cu branza a fost un gust minunat. Nu m-as fi gandit niciodata ca voi avea taitei din dovleac , cu un gust foarte, foarte bun.
Se poate manca fara grija, se preteaza foarte bine la dieta, excelent.
Am tinut samburi si in mod sigur anul viitor voi avea si eu in gradina dovlecii acestia .
Am mai facut o supa cu taitei si o budinca dulce cu taitei si scortisoara, pe care inca nu le-am gustat dar o sa  spun cum sunt .