miercuri, 23 iulie 2014

Placinta dietetica cu mere de vara

Nu va uitati ca e neagra si urata placinta mea, gustul este invers proportional cu aspectul. 
Am facut ca un copil mic si prost : in piata erau mere de vara ,pur si simplu te imbiau sa le cumperi !!! Normal, am vrut si eu, cum sa nu vreau ? Cineva l-a intrebat pe taran : sunt acre ? Raspunsul taranului, care mustacea (o fi gustat si el un mar ) : nuuuu, astea sunt dulcute, de vara..... Asadar, lamaia sa se ascunda pe langa aceste mere, care ,odata gustate, iti strepezeau dintii numai cand te uitai la ele . Vrand , nevrand, uite placinta !
Aluatul , clasic : 500 grame faina integrala , 1 pliculet de 7 grame de drojdie uscata, apa calduta si o lingurita de sare. Se framanta bine, pana ce se omogenizeaza, se pun 2 linguri de ulei pe planseta si se framanta aluatul sub podul palmei, prin impaturare, pana ce se incorporeaza uleiul. Se pune in castron, se cresteaza in forma de cruce si se pune la crescut in cuptorul cu microunde, nepornit. 
Separat, merele spalate le-am despicat in 4, le-am curatat de  seminte si le-am pus in tocatorul electric. Le-a invartit de vreo 3 ori si au iesit cubulete mici ( nu are rost sa li se curete coaja, ca practic nu au coaja  si sa le razi, ca nu ai ce, ele  sunt micute, paguba ar fi prea mare ).
Merele astfel pregatite le-am amestecat cu indulcitor , scortisoara si un pahar de apa si le-am pus pe foc, pana ce scade lichidul (la foc mare, in tigaie antiaderenta).  Merele nu lasa mult lichid, repede se fac. 
Intre timp, aluatul a crescut  si facem foaia , peste care punem suluri de aluat astfel incat sa se faca niste cuiburi pentru mere. 
 Umplem golurile cu merele racite 
si dam la cuptor, la 175 de grade, pentru 45 de minute. 
S-au caramelizat merele pe deasupra, au un gust extraordinar .
Avantajul acestei placinte este ca o tai  pe sulul de aluat si iese bucata de placinta gata confectionata, ferma (altfel umplutura cu  mere este  moale si cand  tai bucata,   zboara de o parte sau alta a cutitului). Inca un avantaj, este acela ca partea de jos, talpa placintei este foarte, foarte subtire si crocanta 




Merele de vara au alt gust decat cele de iarna, sunt mult mai gustoase, au gust de proaspat. 
Sa poftiti cu drag, nu bagati in seama culoarea aluatului !


Niciun comentariu: