sâmbătă, 24 mai 2014

Crema Focsani (pentru cunoscatori )sau branza framantata din cas de oaie (altfel facuta )




In fiecare an, in luna mai este vremea pentru crema Focsani. Aceasta este o branza exceptional de  cremoasa, untoasa, buna pentru uns pe paine, pentru clatite, pentru mamaliga cu branza,pentru pizza, pentru paste si gata : buna pentru orice vrei sa gatesti cu o branza adevarata .Anul acesta nu am mai  cumparat gata facuta, ne-am facut-o noi , acasa, si zau  ca nu imi pare rau ca am avut curaj. 
Asadar, sa incepem cu inceputul :  am cumparat un cas de oaie de zece kilograme , extraordinar de gustos si bun .L-am taiat  in felii mari si apoi in felii mici, cam de 1 cm  grosime, ca  pentru cas pane 


Uitati-va bine la dimensiunea gaurilor, ca este importanta ..
Apoi, bucatile taiate le-am pus in lighean ( de fapt am impartit bucatile in 4 lighene ) si le-am acoperit cu apa rece.
Le-am tinut asa  5 ore, dupa  care am scurs apa ( este verde, la propriu )  La fix 5 ore, am schimbat apa iar, cu apa rece proaspata si am mai lasat 5 ore. La capatul  a 5 ore, am schimbat iar apa, dar de data asta am adaugat in apa rece proaspata si sarea  si am tinut inca 5 ore. Deci, sa recapitalam : casul sta in apa rece timp de 15 ore. 
Calculam acum sarea : 3% din cantitatea de cas, astfel, la 10 kg de cas, am pus 300 grame de sare 

pe care macinat-o si am impartit-o in 2 : 150 de grame am pus in  apa a treia si celelalte 150 grame le-am tinut deoparte. 
Sa continuam : dupa cele 15 ore de stat in apa rece, se scoate casul pe o sita acoperita cu tifon sau prosop de bumbac (aici vedeti gaurile casului, expandate de data acesta )

se acopera cu prosoape de bumbac   si asa se lasa peste noapte (adica vreo zece ore ) 
Dimineata, voiosi si cu putere, purcedem la alta etapa : macinatul prin masina de carne, cu sita deasa 


si uite asa iese o pasta omogena de branza. 
Acum este momentul pentru a doua tura de sare, va amintiti, cele 150 grame ramase, care se vor  amesteca si topi prin framantare .

Si gata,sunteti la finalul  muncii voastre brute, acum treceti la chestii interesante, punerea branzei in pungi de 400 grame 

aranjarea lor in forma dreptunghiulara, corecta si ordonata 


si gata, la lada frigorifica, la congelare rapida pentru 24 de ore. 
Toata iarna va fi o luna mai continua la voi in bucatarie cu aceasta branza delicioasa. 
Aaaa, sa nu  uit  : se mai preteaza aceasta branza la inceput de pranz de sarbatoare,gogoloaie, alaturi de o palinca de prune margelata , taman atunci  scoasa din congelator 
Poza este exemplificatoare pentru cine doreste sa incerce !!!

10 comentarii:

Sidonia Toncean spunea...

Pina primesc eu casul, ia unge te rog un colt de pita cu crema Focsani, sa o degust cu niste ridichi din gradina !!!
Numai cine nu a mancat nu stie ce este crema Focsani !
Te tzuc vecinico ! Multzam fain !

Daniela spunea...

Sidy, acusica scot pita din cuptor si fac ce ai zis, ca nu vreau sa te superi !
Te pup si eu cu drag !

Mari spunea...

Eu chiar nu stiu cum e. Dar am speranta sa o gust vara asta daca nu ai alt program si tragi o fuga pana la Alba Iulia. Daca nu sa nu-ti fie de mirare ca vin eu la tine!

Daniela spunea...

Mariana, speram sa ne vedem la Alba Iulia !

Sidonia Toncean spunea...

Am primit CASUL !!!!
Sti ce fac azi....ureaza-i succes.
Te tzuc cu drag si multzam fain de reteta !

Daniela spunea...

Sa traiesti, vecinica si sa ai spor! Te pup si astept sa imi spui cum ti-a iesit !!!

Angela Petric spunea...

Cred ca am sa incerc reteta!

Daniela spunea...

Ideal este sa incerci o cantitate mica,pentru consum imediat, sa vezi daca iti place si abia apoi sa hotarasti pe mai departe . Mult succes si spor !

dia_diana58 spunea...

Nu stiam ca asa se numeste aceasta branza ... asa ceva gaseam in comertul socialist acum 35 de ani ... :) Si mie imi place casul de mai pus la congelator , doar ca eu adaug la un cas de 10 kg si 2-3 pachete de unt . Nu tin casul in apa , doar il trec prin masina de tocat , il sarez , si-l framant impreuna cu untul ... dar mi se pare mult prea gras , asa c-am renuntat la unt .
Reteta ta este criminala , o voi pune in practica la casul de octombrie , care cica-i la fel de bun ca cel de mai .
Multumesc ptr reteteta , moldoveanca draga !

Daniela spunea...

Diana, daca faci dupa aceasta reteta, nu mai ai nevoie de unt. Dupa ce scoti casul din apa si il lasi la zvantat, la macinare deja branza devine untoasa, amplificata fiind omogenitatea in momentul in care pui sarea si incepi sa framanti. Chiar nu ai nevoie de unt, ea este ca o crema, nu mai are nevoie de adaosuri. Cu cat e mai gras casul , cu atat branza este mai untoasa, in varianta asta facuta. Iti doresc spor la lucru si sa imi spui daca ti-a iesit si, cel mai important, daca ti-a placut !!!