marți, 24 septembrie 2013

Placintele integrale cu varza si mere


Pentru ca o perioada  am voie doar la faina integrala, azi am incercat placintele cu varza, mere si branza. 

Au iesit cam negrute, e drept, dar foarte , foarte gustoase.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa , 30 g de drojdie, o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline. Deci, un aluat simplu de paine, dospit la cald, umplut cu diverse umpluturi : varza calita, mere calite si branza.
Cu un bol rotund, se taie formele , apoi se pune umplutura, se lipesc marginile , se inteapa cu furculita, se ung cu ou si se dau la cuptor pentru 40 de minute  la 175 de grade. 
Nu foarte aspectuoase insa foarte bune la gust, cu foarte putin aluat (pentru ca foaia se intinde foarte subtire), placintelele mele au fost o adevarata masa de sarbatoare a toamnei, cu varza gustoasa si mere aromate .


sâmbătă, 21 septembrie 2013

Musaca de vinete cu piept de pui




Sunt frumoase, negre si lucioase vinetele, te imbie sa le cumperi de pe tarabe. 

Am luat 4 vinete frumoase, le-am curatat si le-am taiat felii cam de 1 cm grosime.
Le-am prajit usor in tigaia antaderenta, fara ulei, doar simplu.

Separat, am tocat o ceapa, am calit-o usor impreuna cu 500 g de piept de pui tocat  si 2 ardei grasi rosii tocati, am pus sare, piper . 
Dupa ce s-a racit, i-am adaugat 2 oua batute, ca sa lege umplutura.
O parte din vinete   le-am asezat pe fundul unei tavi ceramice

apoi am pus umplutura si am acoperit cu restul de vinete si am presarat marar verde tocat si putina sare.  

Separat, am batut 2 oua cu un iaurt si putina branza rasa si am rasturnat peste vinete
Dupa o jumatate de ora la cuptor, la foc mare, arata cam asa 

A iesit o bunatate, vinetele au avut un gust  dulce  si placut , o mancare foarte potrivita pentru orice fel de  dieta. 

duminică, 15 septembrie 2013

Dovlecei umpluti cu pulpe de pui



Dovleceii, frumosi si proaspeti, i-am taiat pe jumatate, am scobit mijlocul cu o lingurita si i-am asezat in tava. 

Separat, am tocat 4 pulpe superioare de pui dezosate si o ceapa alba, le-am pus la calit intr-o lingurita de ulei de masline, am pus un borcan de sos de rosii cu ciuperci, miezul de dovlecel tocat,  sare , cimbru si piper. Dupa ce s-a racit, am adaugat 2 oua si cam 100 de grame de cas  razuit (pentru cine este la dieta si nu vrea cas, se poate pune putina branza de vaci, frecata cu putina sare si un ou). Umplutura am pus-o peste jumatatile de dovlecel si au stat la cuptor cam 30 de minute. Apoi am pus pe deasupra niste cas, mai mult rupt decat razuit si a mai stat in cuptor 5 minute. 
A iesit o bunatate, simpla si rapida. 


sâmbătă, 14 septembrie 2013

Paine integrala


Painea din comert nu o mai pot manca. Nu stiu ce are, ce nu are ,dar mie mi se pare acra si nu din alterare ci din ceva ingredient. Asta inseamna ca trebuie sa fac painea in casa , simpla, integrala  si fara adaosuri ciudate. 

Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata si o lingurita de sare. 
Acestea sunt ingredientele magice pentru o paine  buna, buna. 
Se amesteca faina cu sarea, se  inmoaie drojdia cu apa calduta, se amesteca toate  pana la omogenizare completa.Pe planseta se pun 2 linguri de ulei (de masline)  si se pune aluatul acolo, apoi se impatura  aluatul  pana ce se absoarbe tot uleiul. Se lasa la dospit  30 de minute (ligheanul pe perna si acoperit cu prosop de bumbac cu tesatura deasa ) .
 Apoi, pe planseta, se confectioneaza painea : se poate sub forma de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau, paine in tava. Eu de regula o impletesc si apoi crestez impletiturile (dar si chiflele) , asa cresc foarte frumos. Se lasa astfel la dospit timp de 45 de minute. La cuptor sta intre 50 si 60 de minute, la o temperatura de 200 grade. Dupa ce se scoate din cuptor, se ambaleaza in prosoape de bucatarie , ca sa se inmoaie coaja si ca sa se raceasca usor, fara sa se incruzeasca. Nu se duce direct la rece, se lasa la cald in bucatarie pana ce se raceste de tot.

joi, 12 septembrie 2013

Zarzavat pentru iarna



Pentru ca este septembrie, a venit vremea zarzavatului pentru iarna. 

Asadar, de dimineata o incursiune  la piata pentru  legume proaspete si gustoase. 
5 kg de morcov, 5 kg de rosii, 3 kg de ardei gras verde,3 kg de gogosari,3 kilograme de ardei kapia rosu, 2 kilograme de patrunjel radacina 15 legaturi de patrunjel verde.
Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si , la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 220 sare  pentru muraturi, grunjoasa,neiodata. Se amesteca toate bine, se lasa cam 3 ore ca sa se topeasca sarea si sa lase  zeama suficienta  iar apoi se pune in borcane.Se apasa cu mana bine, sa nu fie locuri goale , se ermetizeaza cu capac, se eticheteaza si se pun la rece in pivnita, La gatit, zarzavatul  se clateste sub jet de apa rece ,intr-o strecuratoare  sau  nu se mai sareaza deloc mancarea. Au iesit 9 borcane de 1,7 kilograme . 
Se pot diminua cantitatile, in functie de necesitati.