sâmbătă, 15 octombrie 2016

Salata de fasole cu porumb si ceapa rosie


Intotdeauna fierb mai multa fasole odata. Pusa la inmuiat  de seara, fasolea se scurge de apa, se spala si se pune la fiert in apa rece  cu o ceapa, un morcov, un patrunjel, sare, piper si o foaie de dafin. Fasolea este alba, mica, se patrunde pana in mijlocul bobului gustul zarzavatului adaugat.Prima mancare o fac atunci, imediat si a doua mancare o fac peste cateva saptamani. Se pastreaza bine la congelator scursa bine de zeama si pusa in cutie de plastic , inchisa ermetic. Dezghetarea se face treptat, in frigider. 
Aceasta este o salata cu fasole de la congelator. Intra in categoria semipreparatelor. Peste fasole, se taie ceapa rosie de apa, se adauga o cutie de porumb, scurs bine,patrunjle verde tocat ,  se potriveste de sare si piper  si se  definitiveaza gustul cu ulei de masline si zeama de lamaie . Trebuie sa stea macar vreo 2 ore, ca sa  capete gust. Poate fi mancata simpla, de post sau, ca si garnitura la un gratar. Este delicioasa, usor de facut si foarte satioasa. 

miercuri, 21 septembrie 2016

Fursecuri cu magiun si nuca



A venit toamna, si, odata cu ea, o bogatie de roade. In categoria bunatatilor, aceste fursecuri (de fapt arata mai mult  ca niste painici sau ca niste gogosi umplute ) au un loc aparte. Fragede, gustoase si aromate, sunt tare bune. Reteta nu imi apartine, am gasit-o pe pagina Simonei Callas.

Asadar, 300 g unt moale, 250 g zahar pudra, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 6 g  praf de copt, 700 g faina alba, 2 oua mari, Din toate aceste ingrediente, am facut un aluat fraged, 

Pentru matrita m-am folosit  de un suport din sticla pentru lumanare mare, pentu ca  este greu si are stabilitate. Am incercat si cu o forma de minitarta dar, a fost greu de lucrat Am pus  o bila de aluat pe  care am aranjat-o ca la tarta, pe peretii de sticla, imbracati in folie alimentara .Am pus umplutura , care este  simpla : magiun  de prune amestecat cu bucati de nuca.Peste umplutura am asezat un capac de aluat, ca sa acopere total  umplutura si apoi, cu ajutorul foliei, am scos fursecul din forma si l-am pus in tava , pe foaie de copt. 
 Este migaloasa  manopera, dar, chiar merita.   Au crescut frumos, le-am copt la 175 de grade  35 de minute si s-au rumenit bine. Talpa fursecului arata tare bine  si arata ca este bine copt,  



au iesit multe, adica  vreo 30 de bucati, sunt mari (au cam 5 cm diametru la baza )  si o inaltime de circa 2,5 cm. 
Le voi repeta, cu siguranta, pentru ca, sunt minunate  iar din pivnita nu ne lipseste magiunul si nuca. 

duminică, 21 august 2016

Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar



O rețetă minunată, ideală pentru copilași, cu o textură minunata si, cu un mare avantaj: nu se sfărâmă, rămân întregi, buni de ronțăit până la ultima bucățică.

Rețeta, cât se poate de simplă:

12 linguri de lapte
12 linguri de unt topit și răcit
2 ouă 
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
100 g merișoare uscate
500 g faină integrală de grâu

Aluatul se face foarte ușor: merișoarele uscate se fac pasta cu ajutorul unui blender si a celor 12 linguri de lapte. Se adaugă untul topit, ouăle, bicarbonatul de sodiu stins cu 1 linguriță zeama de lămâie și, la urmă, faina de grâu integrală. 
Iese un aluat omogen, elastic, care se dă la frigider pentru 1 ora, învelit în folie alimentară. După o ora, se scoate de la frigider, se întinde în foaie groasa, asta înseamnă cam 7 mm și se decupează cu o formă metalică. Se coc la cuptor, pe foaie de copt, circa 30 minute la 175 de grade. Se păstrează minunat, la rece. 
Nu sunt foarte dulci, nu sunt sfărâmicioși, deci, acești biscuiți sunt o alternativă minunată la produsele din magazine.