miercuri, 21 septembrie 2016

Fursecuri cu magiun si nuca



A venit toamna, si, odata cu ea, o bogatie de roade. In categoria bunatatilor, aceste fursecuri (de fapt arata mai mult  ca niste painici sau ca niste gogosi umplute ) au un loc aparte. Fragede, gustoase si aromate, sunt tare bune. Reteta nu imi apartine, am gasit-o pe pagina Simonei Callas.

Asadar, 300 g unt moale, 250 g zahar pudra, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, 6 g  praf de copt, 700 g faina alba, 2 oua mari, Din toate aceste ingrediente, am facut un aluat fraged, 

Pentru matrita m-am folosit  de un suport din sticla pentru lumanare mare, pentu ca  este greu si are stabilitate. Am incercat si cu o forma de minitarta dar, a fost greu de lucrat Am pus  o bila de aluat pe  care am aranjat-o ca la tarta, pe peretii de sticla, imbracati in folie alimentara .Am pus umplutura , care este  simpla : magiun  de prune amestecat cu bucati de nuca.Peste umplutura am asezat un capac de aluat, ca sa acopere total  umplutura si apoi, cu ajutorul foliei, am scos fursecul din forma si l-am pus in tava , pe foaie de copt. 
 Este migaloasa  manopera, dar, chiar merita.   Au crescut frumos, le-am copt la 175 de grade  35 de minute si s-au rumenit bine. Talpa fursecului arata tare bine  si arata ca este bine copt,  



au iesit multe, adica  vreo 30 de bucati, sunt mari (au cam 5 cm diametru la baza )  si o inaltime de circa 2,5 cm. 
Le voi repeta, cu siguranta, pentru ca, sunt minunate  iar din pivnita nu ne lipseste magiunul si nuca. 

duminică, 21 august 2016

Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar



O rețetă minunată, ideală pentru copilași, cu o textură minunata si, cu un mare avantaj: nu se sfărâmă, rămân întregi, buni de ronțăit până la ultima bucățică.

Rețeta, cât se poate de simplă:

12 linguri de lapte
12 linguri de unt topit și răcit
2 ouă 
1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
100 g merișoare uscate
500 g faină integrală de grâu

Aluatul se face foarte ușor: merișoarele uscate se fac pasta cu ajutorul unui blender si a celor 12 linguri de lapte. Se adaugă untul topit, ouăle, bicarbonatul de sodiu stins cu 1 linguriță zeama de lămâie și, la urmă, faina de grâu integrală. 
Iese un aluat omogen, elastic, care se dă la frigider pentru 1 ora, învelit în folie alimentară. După o ora, se scoate de la frigider, se întinde în foaie groasa, asta înseamnă cam 7 mm și se decupează cu o formă metalică. Se coc la cuptor, pe foaie de copt, circa 30 minute la 175 de grade. Se păstrează minunat, la rece. 
Nu sunt foarte dulci, nu sunt sfărâmicioși, deci, acești biscuiți sunt o alternativă minunată la produsele din magazine.



marți, 26 iulie 2016

Saramura de pui


Pentru ca este vara  si este  abundenta de legume proaspete, o saramura cu ciocanele de pui  reprezinta  o tentatie grozav de gustoasa.

Asadar, 6 ciocanele de pui, fara piele, le-am pus pe grill si le-am tinut pana ce s-au rumenit frumos pe toate partile.

Separat, pe o tabla de inox am copt 6 ardei grasi, 2 cepe curatate  , 4 rosii si un ardei iute.

Legumele le-am curatat si le-am tocat cubulete, apoi le-am pus  la fiert, cu 1,5 l apa. Am mai  adaugat sare, piper,  o crenguta de cimbru si o foaie de dafin. Cand a dat in fiert, am pus ciocanelele de pui si am lasat la fiert  domol, inabusit, cam 30 de minute. Depinde ce fel de pui este, la puiul de tara este nevoie de mai mult timp.

 La sfarsit, dupa ce am luat de pe foc, am pus 3 catei de usturoi tocat marunt impreuna cu cateva fire de patrunjel verde.Am lasat vasul acoperit  sa se odihneasca mancarea pret de 10 minute.

 A iesit o mancare delicioasa, cu gust de vara. Alaturi merge minunat o mamaliga  molcuta.

joi, 2 iunie 2016

Pogacele fragede cu unt si cascaval




Nu imi apartine reteta, am primit-o de la o doamna deosebita, doamna Lidia, care m-a asigurat de bunatatea si fragezimea lor. Chiar asa este, sunt exceptionale, spornice, o portie inseamna doua tavi mari de aragaz, cam 100 de bucati. 
Asadar, ingredientele  sunt acestea : 

  • 500 grame faina 
  • 250 grame unt  
  • 2 galbenusuri 
  • 200 g smantana 
  • 2 lingurite sare (reteta originala e cu 3 lingurite )
  • 20 grame drojdie proaspata 
  • 1 lingurita zahar 
  • 100 cascaval razuit 
  • 1 varf de cutit de turmeric (asta doar pentru o culoare deosebita). 
Se prepara aluatul astfel : faina se amesteca bine cu untul, se pune sarea,  galbenusurile , zaharul, cascavalul razuit si , la urma se pune smantana in care s-a dizolvat drojdia. Aluatul se  omogenizeaza  si se pune la frigider peste noapte, invelit in folie. 
A doua zi, se intinde in foaie  subtire de 0,5 cm si se taie cu forma de pogacele. Se coc la 180 de grade, timp de 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Cresc foarte frumos la copt si nu le-am uns cu nimic pe deasupra. 
Sunt delicioase, fragede si merg de minune langa un pahar de bere sau de vin .